Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.03.2009., 00:49   #1
svebee
/

Datum registracije: Oct 2006
Smile Gdrive & Gspace

Dobit ćete prozor za upisivanje korisničkog imena i lozinke. Upisujete korisničko ime (bez nastavka @gmail.com) i lozinku za vaš e-mail račun tj. Gmail.

Program će vas logirati na vaš račun tj. disk.

Ukoliko kliknete na desni klik - Properties vidjet ćete da je disk formatiran Gmail FS (File System).

Ograničenje takvog načina jest 20MB (prije par godina 10MB no povećali su limit) po datoteci - jer upravo toliko Gmail omogućuje slanje privitaka u e-mail pošti, ne možete poslati 20MB preko privitka (attachemnt) stoga i na disk ne možete pohranjivati datoteke veće od 20MB. Taj problem djelomično možete riješiti splitanjem (cijepanjem) većih datoteka u manje po 20MB u dijelove (partove) - pomoću programa WinRAR. No opet, ukoliko imate datoteke veće od par stotina megabajta - dobit ćete hrpu malih datoteka (dijelova) po 20MB što i nije neko sretno riješenje, te ponovnim skidanjem morate naravno to sve opet spojiti. Na ovaj način možete pohranjivati muziku/pjesme ili pak slike - jer nijedna pjesma ili slika (normalne/uobičajene kvalitete - .jpg/.mp3) neće zauzimati više od 20MB. Prebacivanje se vrši jednostavnim Copy - Paste ili Drag & Drop.

Nakon što ćete prebaciti sliku (ili datoteku koju želite) vidjet ćete da je spremljena na vašem Gdriveu. Njoj možete pristupiti sa bilo kojeg računala u svijetu koje je spojeno na Internet - jednostavno se spojite na Gmail račun (čak za slike/pjesme ne trebate instalirati Gdrive) te ćete svoje datoteke vidjetu i pošti koja vam dolazi simultano kako vi uplodatate datoteke. Što znači - mi smo uplodali sliku na naš Gmail disk - te ukoliko se zaputimo u Gmail e-mail vidjet ćemo slijedeće.

Te jednostavnim klikom na Download možete skinuti privitak na računalo. Jednostavno i korisno - za pjesme i slike moja preporuka da koristite Gdrive.

Gspace (Mozilla Firefox Add-on)

Dolaskom Mozilla Firefoxa na scenu kao preglednika koji se može nadograđivati raznim ekstenzijama (Add-ons) pojavila se ekstenzija Gspace. Glavna prednost Gspacea nad Gdriveom jest da ta omogućuje slanje datoteka većih od 20MB. Pitate se kako to kad je ograničenje samog Gmaila 20MB po datoteci, jednostavno - Gspace "u letu" prebacivanja cijepa datoteke na dijelove, tako da nema potrebe za WinRAR-om te splitanjem/cijepanjem datoteka. Ukratko, kada prebacite datoteku - na vašem disku ćete ju vidjeti u komadu, na vašem računalu ćete u vidjeti u komadu, jedino će u vašem Gmail računu (kada bi gledali e-mail poštu) vidjeli da je datoteka rascijepana na dijelove na način - velika_datoteka.rar_gs1, velika_datoteka.rar_gs2 i tako dalje (program automatski cijepa koliko je potrebno).

Skinete te instalirate ekstenziju Gspace, restartajte Firefox. Zaputite se na Tools - Gspace i dobit ćete slijedeće.

Kliknite na Manage Accounts te upišite korisničko ime (sa nastavkom @gmail.com) i lozinku te dodajte na Add (ukoliko ste na svom računalo tj. ne-javnom možete označiti i Remember Password).

U gornjem lijevom kutu vidjet ćete svoj novo-dodani račun te jednostavno kliknite na Login (blinkat će vam crveno). Kada ste uspješno logirani pod Status će vam pisati slijedeće:

Dolje u statusnoj traci pisat će vam slijedeće:

Što znači Status - jeste li logirani ili ne, vaše korisničko ime, te Gmail Used Space - koliko MB se iskoristili, te Gmail Total Space - koliko je MB ukupno dostupno/na raspolaganju.

Možete prebacivati i veće datoteke bez problema - također download s drugog računala radi bez problema (provjereno s prijateljem) i to naravno - maximalnom brzinom s obzirom da su Google serveri - "prilično" brzi . Naravno prebacivanje se vrši jednostavnim desnim klikom na datoteku te Upload u ili pomoću strelica u sredini (desna za Upload, lijeva za Download). Jedino što bih napomenuo jest oznaka Filtera u lijevom dijelu gore desno - koji je po defaultu uključen, znači nećete vidjeti datoteke veće od 20MB, pa slobodno možete isključiti.

Evo kako to izgleda nakon nekoliko stotina prebačenih megabajta (.rar arhive).

Naveden način je koristan za backup nekih važnih datoteka (možete ih zaštiti šifrom pomoću WinRAR-a) - jer je moguće prebciti i nekoliko stotina megabajta bez ikakvih problema, te vam je uvijek dostupno gdje je dostupan Internet. Nikada vam neće biti datoteke izbrisane (što je vrlo čest slučaj s npr. RapidShareom), uvijek će vam biti dostupne max. brzinom (što kod RapidSharea dobijete uz naplatu PREMIUM računa) te ćete imati hrpu prostora - otvorite 5 e-mail računa i imate 35GB disk - koji naravno i dalje raste jer se Gmail prostor povećava iz sekunde u sekundu. Jedina mana ovom načinu spremanja datoteka je to što ukoliko Google odluči ukinuti ovaj način uploadanja na njihove Gmail račune - datotekama više nećete moći pristupiti, no ja pretpostavljam da se to neće dogoditi tako skoro jer Gdrive je program star već više od 5 godina - i nisu ga ukinuli. Tako da uploadate na vlastitu odgovornost jer naravno Gmail disk služi za e-mail poštu, a ne za slike, pjesme ili pak - .rar arhive.

Prednosti:
  • velik kapacitet (svakim danom sve veći)
  • maksimalne brzine
  • 99.99% dostupno
  • besplatno te u minuti dostupno
  • mogućnost otvaranja više računa
Nedostaci:
  • "neizvjesna" budućnost (ukoliko Google odluči ukinuti ovako nešto)
  • ograničen download/upload - 700MB/dan
-->
Gdrive (GMail Drive)

Relativno stara poznata stvar - mogućnost "pretvorbe" Gmail računa (koji je sada dosegao već poprilično solidnih 7,3GB) u vlastiti prostor za spremanje podataka. Prvi program koji je ovo omogućio jest Gdrive. Potrebno ga je skinuti te instalirati na računalo. Nakon instalacije u Windows Exploreru dobit ćete još jednu "particiju" tj. disk - GMail Drive.

Dobit ćete prozor za upisivanje korisničkog imena i lozinke. Upisujete korisničko ime (bez nastavka @gmail.com) i lozinku za vaš e-mail račun tj. Gmail.

Program će vas logirati na vaš račun tj. disk.

Ukoliko kliknete na desni klik - Properties vidjet ćete da je disk formatiran Gmail FS (File System).

Ograničenje takvog načina jest 20MB (prije par godina 10MB no povećali su limit) po datoteci - jer upravo toliko Gmail omogućuje slanje privitaka u e-mail pošti, ne možete poslati 20MB preko privitka (attachemnt) stoga i na disk ne možete pohranjivati datoteke veće od 20MB. Taj problem djelomično možete riješiti splitanjem (cijepanjem) većih datoteka u manje po 20MB u dijelove (partove) - pomoću programa WinRAR. No opet, ukoliko imate datoteke veće od par stotina megabajta - dobit ćete hrpu malih datoteka (dijelova) po 20MB što i nije neko sretno riješenje, te ponovnim skidanjem morate naravno to sve opet spojiti. Na ovaj način možete pohranjivati muziku/pjesme ili pak slike - jer nijedna pjesma ili slika (normalne/uobičajene kvalitete - .jpg/.mp3) neće zauzimati više od 20MB. Prebacivanje se vrši jednostavnim Copy - Paste ili Drag & Drop.

Nakon što ćete prebaciti sliku (ili datoteku koju želite) vidjet ćete da je spremljena na vašem Gdriveu. Njoj možete pristupiti sa bilo kojeg računala u svijetu koje je spojeno na Internet - jednostavno se spojite na Gmail račun (čak za slike/pjesme ne trebate instalirati Gdrive) te ćete svoje datoteke vidjetu i pošti koja vam dolazi simultano kako vi uplodatate datoteke. Što znači - mi smo uplodali sliku na naš Gmail disk - te ukoliko se zaputimo u Gmail e-mail vidjet ćemo slijedeće.

Te jednostavnim klikom na Download možete skinuti privitak na računalo. Jednostavno i korisno - za pjesme i slike moja preporuka da koristite Gdrive.

Gspace (Mozilla Firefox Add-on)

Dolaskom Mozilla Firefoxa na scenu kao preglednika koji se može nadograđivati raznim ekstenzijama (Add-ons) pojavila se ekstenzija Gspace. Glavna prednost Gspacea nad Gdriveom jest da ta omogućuje slanje datoteka većih od 20MB. Pitate se kako to kad je ograničenje samog Gmaila 20MB po datoteci, jednostavno - Gspace "u letu" prebacivanja cijepa datoteke na dijelove, tako da nema potrebe za WinRAR-om te splitanjem/cijepanjem datoteka. Ukratko, kada prebacite datoteku - na vašem disku ćete ju vidjeti u komadu, na vašem računalu ćete u vidjeti u komadu, jedino će u vašem Gmail računu (kada bi gledali e-mail poštu) vidjeli da je datoteka rascijepana na dijelove na način - velika_datoteka.rar_gs1, velika_datoteka.rar_gs2 i tako dalje (program automatski cijepa koliko je potrebno).

Skinete te instalirate ekstenziju Gspace, restartajte Firefox. Zaputite se na Tools - Gspace i dobit ćete slijedeće.

Kliknite na Manage Accounts te upišite korisničko ime (sa nastavkom @gmail.com) i lozinku te dodajte na Add (ukoliko ste na svom računalo tj. ne-javnom možete označiti i Remember Password).

U gornjem lijevom kutu vidjet ćete svoj novo-dodani račun te jednostavno kliknite na Login (blinkat će vam crveno). Kada ste uspješno logirani pod Status će vam pisati slijedeće:

Dolje u statusnoj traci pisat će vam slijedeće:

Što znači Status - jeste li logirani ili ne, vaše korisničko ime, te Gmail Used Space - koliko MB se iskoristili, te Gmail Total Space - koliko je MB ukupno dostupno/na raspolaganju.

Možete prebacivati i veće datoteke bez problema - također download s drugog računala radi bez problema (provjereno s prijateljem) i to naravno - maximalnom brzinom s obzirom da su Google serveri - "prilično" brzi . Naravno prebacivanje se vrši jednostavnim desnim klikom na datoteku te Upload u ili pomoću strelica u sredini (desna za Upload, lijeva za Download). Jedino što bih napomenuo jest oznaka Filtera u lijevom dijelu gore desno - koji je po defaultu uključen, znači nećete vidjeti datoteke veće od 20MB, pa slobodno možete isključiti.

Evo kako to izgleda nakon nekoliko stotina prebačenih megabajta (.rar arhive).

Naveden način je koristan za backup nekih važnih datoteka (možete ih zaštiti šifrom pomoću WinRAR-a) - jer je moguće prebciti i nekoliko stotina megabajta bez ikakvih problema, te vam je uvijek dostupno gdje je dostupan Internet. Nikada vam neće biti datoteke izbrisane (što je vrlo čest slučaj s npr. RapidShareom), uvijek će vam biti dostupne max. brzinom (što kod RapidSharea dobijete uz naplatu PREMIUM računa) te ćete imati hrpu prostora - otvorite 5 e-mail računa i imate 35GB disk - koji naravno i dalje raste jer se Gmail prostor povećava iz sekunde u sekundu. Jedina mana ovom načinu spremanja datoteka je to što ukoliko Google odluči ukinuti ovaj način uploadanja na njihove Gmail račune - datotekama više nećete moći pristupiti, no ja pretpostavljam da se to neće dogoditi tako skoro jer Gdrive je program star već više od 5 godina - i nisu ga ukinuli. Tako da uploadate na vlastitu odgovornost jer naravno Gmail disk služi za e-mail poštu, a ne za slike, pjesme ili pak - .rar arhive.

Prednosti:
  • velik kapacitet (svakim danom sve veći)
  • maksimalne brzine
  • 99.99% dostupno
  • besplatno te u minuti dostupno
  • mogućnost otvaranja više računa
Nedostaci:
  • "neizvjesna" budućnost (ukoliko Google odluči ukinuti ovako nešto)
  • ograničen download/upload - 700MB/dan
svebee je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2009., 04:22   #2
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Jest, stara i dobro isprobana stvar...
Koristim za spremanje važnih vlastitih dokumenata, iz worda i excela.
I pokeni album sa slikama.
Valg je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2009., 09:53   #3
Fadolf
Premium

Fadolf's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Fora je to, prije sam koristio, ali postoji bolja stvar, bar po mojem mišljenju. zove se ADrive i nudi 50GB slobodnog prostora. Free verzija je malo sakata, ali nudi jednak prostor kao i verzija s plaćanjem osim što ta verzija ima neke dodatne mogućnosti za upload i pristup podacima.
Fadolf je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2009., 10:13   #4
svebee
/

Citiraj:
Autor Fadolf Pregled postova
Fora je to, prije sam koristio, ali postoji bolja stvar, bar po mojem mišljenju. zove se ADrive i nudi 50GB slobodnog prostora. Free verzija je malo sakata, ali nudi jednak prostor kao i verzija s plaćanjem osim što ta verzija ima neke dodatne mogućnosti za upload i pristup podacima.
malo offtopic ali što je sa brzinama te bandwidthom?

EDIT: te također ovo što kaže pizdun - koliko MB/fajl ?

Zadnje izmijenjeno od: svebee. 04.03.2009. u 10:57.
Staro 04.03.2009., 10:49   #5
pizdun
d(O.o)b

Datum registracije: Dec 2004
meni je ipak the best Windows Live Skydrive
http://skydrive.live.com/

25GB storage i 50MB/fajl ... a brzina full
pizdun je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2009., 11:47   #6
Fadolf
Premium

Fadolf's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor svebee Pregled postova
malo offtopic ali što je sa brzinama te bandwidthom?

EDIT: te također ovo što kaže pizdun - koliko MB/fajl ?
Iskreno, brzine su loše, ali za povremeno uploadanje veće količine fajlova su dostatne. Točnu brzinu ti ne mogu reći jer se nigdje ne prikazuje tokom uploada, ali dugo mu treba (nisam gledao koju količinu podataka sam uploadao tokom kojeg vremena )

Limit na fajl je 2GB u jednom "šusu"... Tj. možeš jedan fajl od 2GB uploadati, a možeš i 78 fajlova od 2GB uploadati odjednom. Preko toga ne dopušta. Probajte, nemate kaj izgubiti.

Dignuo sam svoju kolekciju zike gore i zadovoljan sam kako funkcionira i na koji način. Čak nude i 14-dnevni trial u kojem možete isprobati funkcionalnost verzija koje se plaćaju (FTP, mrežni disk vidljiv iz Windowsa, itd.).

P.S. Pažljivo pogledajte TOS za 14-dnevni trial...

Citiraj:
ADrive Free 14-Day Trial.
  1. ADrive will issue you one free 14-day trial period per account.
    1. At the start of your trial period, ADrive will collect your payment information in accordance with ADrive's Terms of Service.
    2. At any time during the free 14-day trial period, you will be able to downgrade or cancel your account free of charge.
    3. After your free 14-day trial period has expired, we will process the payment method you provided upon trial signup for the full amount of your selected ADrive account. We will notify you based on the email address associated with your account.
  2. ADrive users who elect to continue with their paid ADrive services following their free 14-day trial are subject to the above Billing Policy.
  3. ADrive will not issue free 14-day trials to existing or previous ADrive Signature or Premium account holders.
Fadolf je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2009., 20:39   #7
Big Guy
RPG player
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
to se samo meni čini da je collector account na rapidshare najbolji ?

200MB file, 3000 file-ova se može staviti znaći max nekih 600000 MB i datoteka je gore 90 dana nakon zadnjeg skidanja, tako da ako skinete svaki svoj file svakih 89 dana mogu file-ovi gore biti neograničeno dugo (i naravno ne treba skinuti cijeli file nego tek prvih 5 MB da se broji kao skinuto) i još k tome sve ovo je besplatno
brzina nije max kod skidanja, ali su podaci sigurni i dostupni 99.9% vremena
(ima preko 300 servera i povremeno jedan ili dva od njih ne rade zbog održavanja pa su file-ovi nedostupni nekih 12 sati)

premium acc nije ništa posebno samo omogućuje brže skidanje jer količina koja se može skinuti dnevno sa premiuma i free je ista, samo sa premium acc se to isto brže skine
Staro 04.03.2009., 22:35   #8
svebee
/

Citiraj:
Autor Big Guy Pregled postova
i datoteka je gore 90 dana nakon zadnjeg skidanja, tako da ako skinete svaki svoj file svakih 89 dana mogu file-ovi gore biti neograničeno dugo (i naravno ne treba skinuti cijeli file nego tek prvih 5 MB da se broji kao skinuto)
ovo me najviše smeta kod njih. jest da nije neki problem skinut 5MB, ali kad ja imam nekoliko desetaka (preko stotinu datoteka) - to je već mali problem, stalno imati na pameti kada trebam poskidati 5MB od svakoga...jer ak su to npr. pojedinačne pjesme...puno posla za bzvz. ja želim uploadat datoteke i da su one tam dok ja ne kažem delete.
Staro 05.03.2009., 08:26   #9
Big Guy
RPG player
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
kužim, RS je više za djeljenje nego backup i za veće količine
ali me kod Gmail-a smeta taj mali 20MB file, da je bar 100MB
i osima toga imam samo 20GB slika tako da mi gmail premalo
Oglas

Oglas
Odgovori