|
![]() |
#1 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
HDD na lap-u / slabe performanse
Tijekom korištenja lap-om HP Compaq 8510p jedna od stvari koje me je oduvjek smetala bio je poprilično slab prijenos podataka na HDD-u, nisam siguran jel se tu možda radi o činjenici da je na njemu instalirana Vista ili čisto dugogodišnji rad na desktop računalima..pa eto možda čisto navika na brže diskove. Danas sam dodao 2x4Gb 667Mhz Transcenda, ostalo je ostalo staro (T7700, 160Gb ST160821AS, HD2600M). Pošto trenutno nemam niti jedan laptop pri ruci da bih testove usporedio s svojima, postat ću ovdje rezultate, pa ako bi mi netko mogao reći jesu li ovi rezultati u granicama normale za ove diskove, a ako nisu kako podignuti brzinu. Da napomenem, na disku su uključeni "Enable write catching on the disk" i "Enable advanced performance", tema je na classic, indexing je isključen, nema paging filea. Link ->Podaci o hardware-u ![]() ![]() ![]() Evo i screenshotovi biosa s postavkama: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free dinner.” Zadnje izmijenjeno od: Brown Acid. 04.12.2008. u 17:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Da, to su upravo performanse čitanja kakve možeš očekivati od tog diska. Sve OK.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Mislim da tu nešto ipak ne štima. Ne može mu average biti svega 35MB/s .., pa toliko sam ja imao sa PIII laptopom, zapravo 38MB/s sa hardom od 20GB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Da sad ne kopam i ne tražim screenshot, na ženinom laptopu Fujitsu disk od 60GB ima nekih 32-33 MB/s (dobro, laptop star 2 godine), a današnji 2.5'' diskovi nisu puno brži, nekih 40-45 MB/s u prosjeku (ima i bržih, naravno). EDIT: A evo i rezultat iz HDtune online baze, ovako na brzinu... http://www.hdtune.com/results/Seagate_ST9160821AS.gif
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prva slika iz BIOS - a: SATA Native Mode=Disable, oće reći da hdd radi u IDE modu, a i tako bi trebalo brže. Po ovoj slici šta je stavio igorba taj hdd i nemože bolje. Zamjenit bržim i boljim? Nevezano za temu, interni modem ti je na Disable. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 04.12.2008. u 19:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
..dno
|
Citiraj:
Misliš da će u IDE modu brže raditi..mislio sam da je suprotno.
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Sada ti i radi u IDE modu, SATA mod bi trebao biti brži (ne puno). Nezaboravi da možeš upast u komplikacije pri aktiviranju SATA Native Mode=Enable (potraži na netu kako). Uspoređujući tvoj test brzine i ovaj link od igorba, kako rekoh poviše, taj hdd možda i nemože bolje + šroteks Vista. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kod mene je negdje ista brzina, 1-2 MB/s je brže, ali to je to. Sve si razmišljam uzeti nekakav 500 GB disk...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
2.5" SSD i deri ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
..dno
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#13 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
..dno
|
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free dinner.” Zadnje izmijenjeno od: Brown Acid. 06.12.2008. u 09:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Dobro, ni u teoriji ne bi mogao dobiti napredak kada je disk sporiji od oba standarda A pad je vjerovatno uzrokovan losom plocom laptopa. Ili uzmi neki 7200rpm disk ili se pomiri s losim performansama diska. Jos je sve to i dobro kako je nekada bilo na laptopima. Sjecam se jos kada je kolega uzeo lap prije par godina, disk nije mogao pisati 10MBs kada je vukao od mene preko LANa (dok su recimo bandwithe testovi gdje disk nije bitan normalno vukli 10MBs tcp). Bio je uvjeren da nesto ne valja i silom isao reklamirati lap. Naravno, vratio se pokisao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
..dno
|
Budem piknuo brži disk il SSD kad se malo nakupi love.
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
evo moj sa hp-a novog, 5400rpm, vista ultimate 32bit, nije ni loše ![]() ![]() još jedno pitanje, htio bih uzet još jedan hard (320gb,7200rpm) i stavit u laptop kao drugi disk (pošto ima 2 bay-a za HD). dal postoji neko ograničenje u gigabyte-ima koliko se može stavit u laptop? laptop je ovaj http://kdo.pl/product_info.php/cPath//products_id/47545 Zadnje izmijenjeno od: igorba. 13.12.2008. u 21:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Zadnje izmijenjeno od: igorba. 13.12.2008. u 21:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
|
Samo molim korisnike da ubuduće slike veće od 50 KB stavljaju u thumbove (a po mogućnosti i one od 30-40 KB, mada je to dopušteno pravilima). Hvala. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|