Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.11.2010., 14:32   #1
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Question Pomoć potrebna - Kako do Gbit mreže

OK,

vjerovatno ima puno onih koji imaju iskustva s ovim, pa bolje da pitam nego da sam eksperimentiram i gubim vrijeme.

Naime, imam SX763 (neotključan) i dosta opreme NAS x2, WDTV Live i BD390.
Siemens ima T-comove postavke i nije ništa mijenjano i iz njega ide kabel u 1Gbit switch. Do sada baš i nisam razmišljao o tome, međutim sinulo mi je da ja vjerovatno uopće nemam Gbit mrežu nego 100Mbit jer sve ionako ide preko rutera. Sukladno tome moje prvo pitanje je da li sam u pravu ili uređaji spojeni na Gbit switch ipak komuniciraju (mogu komunicirati) 1Gbit brzinom (po mojem mišljenju ne).

E sad, u slučaju da je odgovor na prvo pitanje NE, zanima me kako da dođem do 1Gbit mreže, odnosno pretpostavljam da mi treba jedan ruter u brigde modu (koliko vidim po postovima, SX763 baš i nije za to) i još jedan router koji ima Gbit portove. Molim pametne glave na konstruktivnu pomoć.

Unaprijed zahvaljujem.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:34   #2
riceburner
SCSI Freak, deda :P
Moj komp
 
riceburner's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: ZEGEIZABREGE
Postovi: 787
uredaji koji su na switchu komuniciraju na 1gbit, a prema routeru ide 100 mbit...
proslo je doba hubova tak da nema brige
__________________
don't use ATA/SATA, it's bad for your health
use SCSI/SAS and live longer!


riceburner je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.11.2010., 14:37   #3
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
baci tog siemensa ko modem, kupi ovo i evo ti najjeftinijeg gigabita ikad + wifi-n.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:40   #4
mahoona
Premium
Moj komp
 
mahoona's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: ZG
Postovi: 284
Ako su računala, NAS-ovi, multimedija playeri itd spojeni na gigabitni switch i sami na sebi imaju gigabitne interfejse, onda međusobno pričaju gigabitom. Nema veze što im je svima gateway siemens router koji je 100mbitan.
Pitanje je jedino na tim jeftinim switchevima (obični 5-8 portni dlink i ostali "200 kuna" uređaji) koliki promet su oni zaista u stanju odraditi.
Kako imam i ja doma sličnu situaciju, postižem brzinu oko 30-40 megabajta po sekundi u mrežnom kopiranju, što je oko 300 mbita, ali su u tom trenutku aktivni svi portovi (shareovi, internet...)
mahoona je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:43   #5
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
ja sa ovim gore imam 70-80mb/s sa 1tb 3.5" hitachi na 320gb 2.5" wd black.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:45   #6
mahoona
Premium
Moj komp
 
mahoona's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: ZG
Postovi: 284
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
ja sa ovim gore imam 70-80mb/s sa 1tb 3.5" hitachi na 320gb 2.5" wd black.
Lijepo, znači da ću morati promijeniti ovaj svoj zeleni d-žlink. Iako mi wireless ne treba, nije mi zanimljiv, samo kabel i prašina koja se na njega lijepi
mahoona je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:47   #7
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
ali nije loše biti future-proof za ovu mizeriju kuna... prekjučer kad sam kupovao bilo je još 3-4 komada u linksu, pa požuri ako ne želiš čekati
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:56   #8
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
baci tog siemensa ko modem, kupi ovo i evo ti najjeftinijeg gigabita ikad + wifi-n.
A da li to provjereno radi sa T-Comom? I da li podržava dyndns?

Btw. meni ovaj Siemens za sada odlično služi. Radi sve što treba, čak mi je i printer i ext hdd radio na njemu dok ga nisam maknuo na nas, samo ga treba dobro znati namjestiti i pročitati uputstvo.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:56   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,392
@allidea
Griješiš, oprema koja je spojena na Gbit switch će imat i Gbit brzinu pod uvjetom da je spojena normalnim Lan kabelom (sve 4 parice) i da oprema ima Gbit mrežnu.
Primjera radi za WDTV Live nigdje (ali baš nigdje) nije navedena brzina ugrađene mrežne stoga zaključujem da se radi o 100Mb.
Ista stvar sa NAS - ovima, kompovima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 14:56   #10
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Citiraj:
Autor mahoona Pregled postova
Ako su računala, NAS-ovi, multimedija playeri itd spojeni na gigabitni switch i sami na sebi imaju gigabitne interfejse, onda međusobno pričaju gigabitom. Nema veze što im je svima gateway siemens router koji je 100mbitan.
Pitanje je jedino na tim jeftinim switchevima (obični 5-8 portni dlink i ostali "200 kuna" uređaji) koliki promet su oni zaista u stanju odraditi.
Kako imam i ja doma sličnu situaciju, postižem brzinu oko 30-40 megabajta po sekundi u mrežnom kopiranju, što je oko 300 mbita, ali su u tom trenutku aktivni svi portovi (shareovi, internet...)
Nije baš jeftinjak - netgear GS105 odnosno business class Gbit switch.
allidea je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.11.2010., 15:01   #11
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Podrazumijeva se da oprema mora imati Gbit priključak isto. To nije upitno.

WDTV ima 100Mbps.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 15:04   #12
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
Citiraj:
Autor allidea Pregled postova
A da li to provjereno radi sa T-Comom? I da li podržava dyndns?
nema veze t-com s tim... koristim dlink 584 odron kao modem i sve 5.

dyndns podržava router.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 16:43   #13
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
nema veze t-com s tim... koristim dlink 584 odron kao modem i sve 5.

dyndns podržava router.
Ne kažem da neće raditi, međutim ima veze s tim jer nikada unaprijed ne možeš tvrditi za nešto da radi dok to ne isprobaš, a poanta u predloženom belkinovom adsl routeru je da ima Gbit portove a ne 100Mbit kao tvoj d-link pretpostavljam.

Da tu si u pravu, ali pretpostavljam da dyndns update neće raditi router koji je spojen na adsl router (modem) u bridge modu, nego upravo taj koji služi kao adsl modem. Pretpostavljam, ali nisam probao pa ne tvrdim.
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 16:47   #14
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
pa ja imam doma belkina na t-com 10mbit... speedtest 10.2mbit daje, znači apsolutno sve po ps-u.

routeru (bez modema u sebi) je svejedno šta je sa druge strane, eventualno modem da nije kompatibilan sa isp-om, a to je sad već jako teško naletiti.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 18:03   #15
allidea
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: tu
Postovi: 29
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
pa ja imam doma belkina na t-com 10mbit... speedtest 10.2mbit daje, znači apsolutno sve po ps-u.

routeru (bez modema u sebi) je svejedno šta je sa druge strane, eventualno modem da nije kompatibilan sa isp-om, a to je sad već jako teško naletiti.
Ma sve je moguće, zato sam i pitao kakva su iskustva baš za tog belkina sa 1Gbit portovima. Pretpostavljam da tog imaš ...
allidea je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 18:11   #16
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,602
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
baci tog siemensa ko modem, kupi ovo i evo ti najjeftinijeg gigabita ikad + wifi-n.
Jel mogu sprckat da MaxTV radi s tim?

EDIT: Sad sam ja idiot skuzio da je to samo router.
Al imam Dlink 584, mogo bi na njega spojit.

Jel ima neki router/modem takav, da ne moram imat 2? I da radi MaxTV.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2010., 01:13   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,392
Složiš kako sada syss ima:
- 584 radi u duplom Bridge (za Internet i MaxTv)
- WAN Router (spominjani Belkin)

Sumljam da ćeš lako naći uređaj da podržava više konekcija istovremeno + Gbit mreža + xy wireless + dobar + jeftin.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2010., 01:21   #18
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,709
aha... krepao forum kad sam odgovarao...

@allideja... da, imam tog kojeg sam linkao.

@ajsi... nemam pojma, nemam maxtv, ali 584 ko modem radi oke.

makar...

t-com tehničar mi je objasnio 584 na 10mbit mreži kao kloukani komp, jer mi je već jedan riknuo sam od sebe, uglavnom to je (kao što znamo) užasno čobanski device kojeg i sama veća isp brzina može spaliti, ostalo da ne spominjemo.
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na