|
![]() |
#1951 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
To govno od distre necu ni primirisat. Canonical se bas pokazal kao firma kojoj se moze vjerovat ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1953 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
![]() Što se tiče defragmentacije MP3-a na XFS-u, bila je tema na hr.comp.os.linux pred XY godina. Miro Zubčić je napravio shufle na file sistemu ... ne mogu to iskopat sad. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1954 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Meni XFS na Linuxu ne igra u puno situacija jer na Linuxu ne može raditi s block sizeom <> 4kB. Baze obično rade sa 8kB (pgsql) ili 16kB blokovima (MySQL/MariaDB). MSSQL ima leaf space s faktorom od 8kB. Moderni SSD-ovi unatrag ne znam koliko godina programiraju NAND u blokovima od 16kB. S obzirom da je danas sve na flashevima onda je to ograničenje od 4kB pogotovo u kombinaciji s bazama nezgodno za I/O throughput i latencije. Na ext4 se može definirati stripe/stride pa tako vrlo efikasno emulirati blok ili cluster. Na ZFSu možeš postaviti recordsize do 1M. Meni se BTRFS zamjerio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1955 | |
Registered User
Datum registracije: Sep 2009
|
To su te windows admini istrenirali? Tak je, kak je source napisan, tj. ak je source tu: nije tu tak kak je, nego je tak kak ti veliš da mora bit. Citiraj:
E sad, nekom takav sustav valja, nekom je trash. Kak bi se reklo o ukusima se ne raspravlja. Ali da bum ja na svojem serveru ovisil o redhat-u, ni mrtav. Ak bu kernel sutra ovisil o libsystemd i signed "standard" initramfs i k-dbus etc, to je za mene gotov projekt, nemam s tim kaj delat. Usput, 6.1 je OK kernel, za sad. Pratim 6.2 ali neda mi se igrat dok je nestabilan. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1956 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() Dugi niz godina sam govorio ekipi koja ima produkciju na CentOSu da se paze. Govorili su mi svašta bez puno lijepih riječi. Dogodilo se što se dogodilo. U jesen 1994. sam pročitao The Debian Manifesto i od onda sam sve distre gledao kroz tu prizmu. Debian i derivati su mi bili glavne distre. Ostale sam koristio prema potrebi obično zbog nekog specifičnog softwarea koji zahtjeva RHEL. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1957 | |
Premium
|
Citiraj:
LoL....Linux iskustvu me istreniralo godine na svim mogucim distrama ali svijet vidis kad dodes u veliko okruzenje gdje svaka tehnologija dode do svojih granica - bilo tehnoloskih bilo ljudskih. Bilo koji oblik extremno lijevog ili desnog razmisljanja nije dobar za nikog. Nemoj biti jedan od Linux purista - takvi useru stvari za sve. Svijet nije crno-bijel ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1958 | |
Registered User
|
Citiraj:
Premalo nas je i ovak i onak, kaj bumo se pokačili sad oko tih pizdarija? Došel sam pogledat kakva je situacija, kaj delate i to. Imam slobodnog vremena, pa gledam kak bi neku Hrvatsku distru projektiral. Kompliciano je, kad jedan oče systemd drugi ne, jedan bi single purpose drugi bi multi, jedan bi za telku drugi za storage ... A ja sam takak kakav jesam, gentooligan, distru skrpam za tjedan dana, al dokumentacija bude koštala ko 4 nove grafe. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1959 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Pa zato i jesmo tu da podilimo iskustva. Meni je super čuti tudje glediste i podiliti informacije. Osobno nisam za Arch based distre, iako su sada dovedene do prakticki rock solid kvalitete, ali mi se neda osobno brinuti za svaki paket poimence. Fedora je meni everyday masina, u njoj se najugodnije osjecam, a bome me i razmazila, sta mi se svidja. Tko bi reka: imati linux i osjećati se opusteno napraviti upgrade ![]()
![]() |
#1960 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Za business upotrebu: RedHat. I to je to. Oni koji cicijase s novcima ce ici na CentOS (Rocky), Ubuntu i slicno... No, osobno - tko ustedi u ku*ve, plati u doktora. Ubuntu je nekad mi bila draga distra.. 14-ica je bila super... iza pocelo ici nizbrdo, a danas je koma. RH ima support. Solidan support. Kosta. Ali ako imas business, onda je taj trosak mali - sam SW koji se gore vrti i/ili poslovanje puno vise kosta od tih licenci. Arch i slicne distre - zabavno za po doma se igrati, i kod nadobudnih sysadmina koji imaju odrijesene rukice u malim firmama, pa kad netko od njih ode - ostane nedokumentirani kaos za preuzeti, koji najcesce znaci 'ajmo od nule'. FreeBSD je niche kategorija... koja izumire. Ima svoj djelic gdje se koristi, ali vecina aplikacija koje su 'non-windows' su primarno supportirane na RH-u, a tek onda nesto drugo. EDIT: E, da... samo da nadodam da se ovo odnosi na klasicne 'servere'. Ako u igru ulazi OpenShift i sl... stvari se mijenjaju.
![]() |
#1961 | |
Premium
|
Citiraj:
Argumentiramo, ne svadamo se, nemoj dizat zivac odma. Problem je da si previsoko znanjem gore, preelitisticki razmisljas. Source distre jednostavno nisu prakticne u stvarnom svijetu (da imaju svoje mjesto al tu pricamo o specijalnim primjenama - i tu opet vecina uzima klasicne distre, cupaju Source paket i prilagode svojim potrebama). Uvijek imaj na umu da mozes kreirat najbolju Linux distru koja postoji ali ako to prosjecan admin/korisnik nece moc na jednostavan nacin koristiti - sve pada u vodu. Toliki trud uzalud. Tehnologija koju samo kreator zna koristiti ne prolazi. Cak i uz najbolju dokumentaciju. I nemoj pokusavat svima ugoditi - Linux korisnici koji argumentiraju systemd vs init i zele nekaj novo su vecinom supci. Oba su sranje na svoj nacin al hebiga - uzmes ono sto je bolkje prihvaceno i radis oko bugova. To je jedan od glavnih problema u Linux svijetu - svi vuku na svoju stranu umjesto da se sloze oko necega. Zisku? Sto se nove Linux distre tice - kako si zamislio istu, koji je cilj nove distre , po cemu ce biti posebna i zasto ne pridonjeti vec postojecoj distri/rijesenjima? Opet nit se ne svadam nit te podcjenjujem nego diskutiramo za kaj forum i je. P.S.- naso nase diskusije iz 2018 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1962 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisi mogo bolje srocit problematiku. A kao sto mi je jedan Principal IT Consultant (ne Windows - lik je lumen za Linux/Oracle/<umetni kaj god hoces ovdje> ) reko - zasto da se zajebavam necim sto nitko nece u produkciji koristiti? I ima pravo. Zivot je prekratak za trosit vrijeme uzalud. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1963 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() Ili Oracle linux, nije bio klasični filesystem nego Oracle ASM, 2 baze u RACu. Nakon nekog vremena sve se usporilo... nakon ponešto istraživanja nađemo da je tehničar kad je montirao servere za interkonekciju između dva oracle node-a nekako iskoristio CAT 5 UTP kabel koji je držao samo do 100 Mbps ![]() Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1964 | |
Registered User
|
Citiraj:
Nisam ju vidio, al da postoji bit contributor mi je najmanji problem, zakaj ne. Znam pakete i bash, drugo mi nikad nije ni trebalo. Preferiram ARM, low-power, a kaj ti je to u globalu: samo kernel netfilter bash dnsmasq i kabel. Mogo bi isto to na NetBSD puknut bez problema. Skroz OK distra, ali zakaj nijedna takva nije iz HR? Jer se nikad nemremo dogovoriti, kak bi nekad rekli saki sakog mrzi, sak je sakom jalan, itd. itd. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1965 | ||
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
Prema dokumentu: Citiraj:
Uglavnom block size <= PAGESIZE, a PAGESIZE veći od 4k nije službeno podržan na RHEL-u prema dokumentu. E sad, pitanje koliku fragmentaciju izazivaju 4k blokovi na flash storage-u. Vjerojatno više utječe na "wear" i garbage collection nego na performanse. Bar kod nekog krštenog enterprise storage-a. Stride kod ext-a ima funkciju samo ako radiš s RAID poljima, ne? Što kad imaš prezentirane LUN-ove sa enterprise SAN-a? Zadnje izmijenjeno od: stef. 25.01.2023. u 14:18. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1966 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.linuxfromscratch.org/ Nemoj me krivo shvatiti al mislim da nikog ne zanima odakle je distra nego sto nudi. Vise benefita ima prijevod sucelja jer se to onda prelijeva na sve distre globalno, nego plasiranje nove distre samo zato jer je "made in Croatia". Mora biti po necemu posebna , ponuditi nekaj korisno...mislim tvoje vrijeme i ako imas volje go for it, zato ne, samo ti pokusavam ukazat na neke stvari prije nego nekaj zapocnes, i na pol puta posizis... Manji trud + veca korist. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1967 | |
Registered User
|
Citiraj:
Taj savjet tipa primi se knjige mogu i od babe na placu dobit. ![]() Za page size perf. ovisi kakav ti je disk, ali performanse ti padnu u vodu na svemu ak ima page poisoning by default. Nez. jel ti redhat to ima ili ne, ne pratim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1968 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1969 | |
Premium
|
Citiraj:
Optimus ili klasicni single GPU desktop? https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1971 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
![]() |
#1972 |
Premium
|
OK, nije šija nego vrat ![]() 1070 je u pitanju. Mislim, kada odradiš instalaciju ručno to sve radi OK; nego onaj open source nvidia driver treba diseblati, pa instalacija pa reboot, pa ponekad ponovi čisto da ponoviš. Jednom je jednom, dvaput je dvaput. A dobar dio vremena i taj "2D driver" bi mi bio sasvim dovoljan, nije ga gejmam 16 sati na dan, ali mi nema smisla okljaštrati računalo bez razloga. Ono što me dotuklo i zbog čega sam odradio jedno detaljno brisanje diska je što mi je kroz par dana napravilo update prilikom bootanja i ajde jovo nanovo ![]() ![]() Ali OK, Fedora nije za takve kombinacije i gotovo. A što se Kubuntu tiče, s time sam imao neko čudno iskustvo vezano za updejte, koje jednostavno nije radio par mjeseci. Nikada ništa nije bilo za updejtat. Dok manjaro voli par giga updejta par puta mjesečno ![]() Ali kralj updejta je Neon, pa bogati nisam komp restartao ukupno do sada kao u tom periodu. Po dva, tri restarta po instalaciji. A ja sam tip koji voli restart napraviti dva puta mjesečno, max ![]() Tomek, ovo što si linkao budem spremio u bookmarkse. Ako me okrene žeđ za patnjom pa da opet odem s manjara budem probao fedoru opet. Problem je što je turneja između dva manjara trajala skoro godinu dana i nisam baš donio puno suvenira s tog puta. Zadnje izmijenjeno od: mkey. 26.01.2023. u 21:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1973 |
Premium
|
@mkey > ako si pratil gore upute instaliral si i akmod paket. To je kernel modul koji se automatski rekompajlira kod upgrejda kernela kod reboota. Ono kaj je mene tu i tam piknulo na starom lapu sa Optimusom - upgrade kernel paketa je bil u repozitoriju - ali kernel headeri nisu. To je ogromno sranje jer ako bootas novi kernel a nema i pripadajucih headera - kernel driver se ne rekompajlira i - lupa na nouveaou driver (to govno neces ni za 2D koristiti). Ja sam to rijesil tak da sam kernel pakete izuzel iz automatskih updejtova (dodas exclude=kernel* u /etc/dnf.conf). Al da je iritantno - da, izuzetno. Sa AMD driverom nemam apsolutno nikakvih problema s druge strane (ni ne mislim na prckanje po driverima kod i nakon instalacije sustava). |
![]() |
![]() |
![]() |
#1975 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Debian KDE/XFCE FTW. Napravio sam xfce persistent live usb za probu, radi na sva tri kompa, godišta 2019, 2012, 2006. Impresivno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1976 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ima li netko volje pomoći oko instalacije USB TV kartice na Synology koja je uredno radila na bilo kojem desktop Linuxu, a na ovom krnjem Linuxu neće? Evo ubijam se danima i ne ide. Code:
domy@Domy-NAS:/$ lsusb |__usb1 1d6b:0002:0404 09 2.00 480MBit/s 0mA 1IF (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub |__1-2 2040:8265:0100 00 2.00 480MBit/s 500mA 1IF (HCW dualHD 0014308083) |__1-4 f400:f400:0100 00 2.00 480MBit/s 200mA 1IF (Synology DiskStation 7F0025F3EB1A2E51) |__usb2 1d6b:0003:0404 09 3.00 5000MBit/s 0mA 1IF (Linux 4.4.59+ xhci-hcd xHCI Host Controller 0000:00:15.0) hub Code:
domy@Domy-NAS:/$ uname -a Linux Domy-NAS 4.4.59+ #25556 SMP PREEMPT Thu Mar 18 13:00:34 CST 2021 x86_64 GNU/Linux synology_geminilake_420+
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1977 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1978 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
https://linux-hardware.org/index.php?id=usb:2040-8265 Code:
The device is supported by kernel versions 4.14 and newer according to the LKDDb https://linuxtv.org/wiki/index.php/H...e_WinTV-dualHD |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1979 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
+1 Debian majka. Nisam bas admin linuxas kao neki (vecina) kolega ovdje, ali dosta toga sam ubro za ono sto mi treba od servisa za po doma i jako sam zadovoljan. Ne treba mi latest and greatest (kao Arch npr. mada mi je i on lijepo radio) vec mi treba nesto sto slozim i ostavim da radi i onda tek svakih mjesec, dva, tri odradim update. Kombinacija xfce + synapse mi je zakon. .... i ext4, s njim znam na cemu sam. S drugim fs-ovima se nisam trudio petljati za moje kucne potrebe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1980 | ||
Premium
|
Citiraj:
Kažem, najveći problem mi je bio što nisi siguran kada možeš koristiti računalo. Da sam se imao još volje s time malo zajebavati vjerojatno bih iznašao neko relativno praktično riješenje, ali puno je distribucija a malo vremena ![]() Citiraj:
Nakon ovog zadnjeg updejta su se dogodile neke čudne relativno sitne stvari: VLC je prestao raditi (vratio sam se na SMPlayer, ne znam koju sam vražju materinu išao natrag na VLC?!) te su mi nestale neke stvari. Primjerice, KeePassXC je zaboravio bazu pa sam morao ponovno ručno odabrati. Ali to je stvarno minorno i nebitno. Ima li netko saznanja kako bih mogao riješiti glupav problem u Vivaldiju gdje su se unatrag par updejta neka sitnica uzjebala pa su meniji prestali pratiti sistemske postavke teme? U mene je to sve inače dark, ali Vivladi je jednostavno krenuo svojim putem. https://i.imgur.com/B5NSx68.png Probao sam par put togglati temu u vivaldiju bez efekta. Vivaldi se inače instalira iz repozitorija. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|