Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 16.02.2021., 09:08   #511
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,681
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Da ne otvaram posebnu temu, zasto mi ruter emitira skrivene mreze, cemu one sluze?

https://i.imgur.com/Ki5Lw16.jpg

Isto sam primjetio i kod stolnog PC-a sto mi je jos neobicnije. Kad je upaljen, pojavi se skrivena mreza na listi. Kada ugasim sve ostale mrezne uredjaje i pustim samo PC - mreza je i dalje tu. Isto pitanje, cemu takva mreza - na kompu?
Jesi ti 100% siguran da nisi napravio hidden mrezu na svom routeru? Dodatni SSID samo hidden?
mann je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 09:39   #512
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 6,088
Nema tih opcija, ali ima opcija da sakrijem SSID aktivne mreza - a to nisam radio.

Postavke su sljedece, ali ostani samnom do kraja posta Ruter ima 2 wifi defaultne mreze koje sam ugasio jer im ne mogu promjeniti ime (status - off, nisam.skrivao SSID). Po defaultu su aktivne samo moje dvije mreze vidljivo na listi:

https://i.imgur.com/o81aGaG.jpg

Probao sam upaliti te mreze i situacija je identicna - sada vidim sve 4 mreze + te dvije skrivene.

https://i.imgur.com/Ezntw4X.jpg

Ruter nije neka pamet, Huawei B818, i nema previse opcija oko wifija. Mislim, znam ga vec napamet jer zadnjih mjesec dana imam scene doma sa mrezom... Duga prica. Dok sam sve to testirao i cackao, skuzio sam i te skrivene mreze posvuda.

Edit:
Wild guess, moze li to imati neke veze s nekakvim MIMO setupovima/podrskama rutera?
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 11:14   #513
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,054
Da li si ulogiran sigurno kao admin routera? Možda se logiras kao user pa ti neda mijenjati defaultno kreirane wlan ssid-eve? Neki routeri imaju više rola podržalo pa zna bit s tim zezancije
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 12:03   #514
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 6,088
Admin/Admin login. Brijem da ruter niti nema postavke user logina, nisam primjetio ista tome slicno u manualima ili postavkama. Log od rutera potvrdjuje da admin radi izmjene u postavkama (user admin (IP xxx) modified xxx).

Isto se ponasaju i ostali Huawei ruteri (B535 i B715) po pitanju setupa mreza koji su mi prosli kroz ruke, jedino ne znam jesu li imali skrivene mreze jer tada to nisam provjeravao, a nemam ih vise pri ruci.

Stvar je sljedeca, ruter ima advanced postavke gdje mijenjam ime mreze, kanale itd. Po defaultu nakon factory reseta rutera tamo pise defaultno ime DNA-XXX i samo taj SSID je na gornjoj listi. Ja ga onda promjenim na Hodor i tada se kreira novi SSID, a defaultni se iskljuci i prestane emitirati (prikazano na gornjoj slici).

Budem pingao kolegu sa istim ruterom da baci oko sto njegov emitira. Factory reset je isto opcija, pa pogledam da li emitira te mreze neposredno nakon reseta. Mislim, samo me zanimalo sto bi to bilo s obzirom da ne vidim nacin kako ih ugasiti, a google mi baca skoro pa nista korisno.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 12:37   #515
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,443
Probaj slijedeće:
- factory reset (možda nije potrebno ali da imaš čisti start)
- promijeni default SSID i pass po želji
- sada lupi reboot (ne reset)

Pa vidi jeli i dalje ima viška i nevidljivih mreža.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 16:49   #516
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 6,088
Evo kaze i kolega sa istim ruterom ista situacija kao kod mene. Kad stignem testiram s factory resetom.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 17:09   #517
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,359
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Isto se ponasaju i ostali Huawei ruteri (B535 i B715) po pitanju setupa mreza koji su mi prosli kroz ruke, jedino ne znam jesu li imali skrivene mreze jer tada to nisam provjeravao, a nemam ih vise pri ruci.
Na Huawei routerima koje sam imao, B315, B525 i B535, mogao sam uredno mijenjat defoltne nazive WiFi mreza. Malo je neobicno, ali ako ukljucis Edit i oznacis defoltni naziv, onda ga mozes promjenit po zelji. (btw, svi navedeni su bili Tele2 brandirani)
Zadnje sam to radio na B535 s kojeg ti mogu poslat SS da vidis kako je to moguce
__________________
P: WiFi Extender/AP Tp-Link RE450 AC1750 -> PP
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2021., 17:13   #518
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 6,088
Mozda ima veze jer su ovi DNA brandirani (818 i 715), a 535 je cini mi se cist, ali nemam ga pri ruci. Ne trebas slati, budem kroz koji dan u mogucnosti pogledati.

Tnx!
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 12:37   #519
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Bok ekipa,

Mala pomoć. Uskoro selim u novi stan i neće mi se dat navlačit ethernet kabel sve od routera do radne sobe gdje će mi bit komp. Router će bit u dnevnoj sobi. Znači udaljenost je cca 7 metara.

Kakav Wireless adapter mi treba za komp? Matična nema svoj.

Hvala
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 12:56   #520
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,945
Odmah da te preduhitrim, razmisli o Powerline adapterima, posebno ako si u urbanoj sredini i okružen sa 200 drugih wifija.

A ako baš hoćeš wifi, onda najjeftiniji USB wireless adapter.
dakky je online   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 13:02   #521
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Odmah da te preduhitrim, razmisli o Powerline adapterima, posebno ako si u urbanoj sredini i okružen sa 200 drugih wifija.

A ako baš hoćeš wifi, onda najjeftiniji USB wireless adapter.
Thnx.

Koji je razlog za uporabu powerline adaptera? Pretpostavljam uklanjanje interferencija s drugim wifi frekvencijama?

Totalni sam bedak za mreže, pa mi sve oko toga treba objasnit ko malom djetetu :-)
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 13:26   #522
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,681
Ili powerline ili 5GHz. 5GHz nudi veliki spektar samo je pitanje koji ruter imas u planu. Noviji WiFi6 ruteri i brzine su strasne na malim udaljenostima.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 13:53   #523
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Ok, hvala. Probat ću prvo s običnim USB adapterom, pa uzmem powerline bude li potrebe.
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 14:36   #524
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,359
Citiraj:
Autor p3r02d3r0 Pregled postova
Thnx.

Koji je razlog za uporabu powerline adaptera? Pretpostavljam uklanjanje interferencija s drugim wifi frekvencijama?

Totalni sam bedak za mreže, pa mi sve oko toga treba objasnit ko malom djetetu :-)
Pazi samo koju brzinu ces zakupit i koju onda brzinu ocekujes, jer Poweline adapteri su ograniceni brzinom.

Danasnji wifi AP-ei (Access Point-ovi) na 5GHz wifi-u postizu bez problema brzine preko 300Mbit/s sto je za powerline adaptere nedostizno; oni su uglavnom ograniceni do 60-80Mbit/ osim ak ne kupis neki opaaki za odlikase
Nedavno sam slozio u jednoj jednokatnici potpunu i odlicnu pokrivenost sa dva (jedan po etazi) stropno montirana "Ubiquiti UniFi AC Lite" AP-a (do 300 Mbit/s na 2,4GHz_n i do 860 Mbit/s na 5GHz_ac). Tebi bi vjerojatno bio dosta jedan, strateski montiran na zidu...
__________________
P: WiFi Extender/AP Tp-Link RE450 AC1750 -> PP

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 05.03.2021. u 14:43.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 15:01   #525
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Pazi samo koju brzinu ces zakupit i koju onda brzinu ocekujes, jer Poweline adapteri su ograniceni brzinom.

Danasnji wifi AP-ei (Access Point-ovi) na 5GHz wifi-u postizu bez problema brzine preko 300Mbit/s sto je za powerline adaptere nedostizno; oni su uglavnom ograniceni do 60-80Mbit/ osim ak ne kupis neki opaaki za odlikase
Nedavno sam slozio u jednoj jednokatnici potpunu i odlicnu pokrivenost sa dva (jedan po etazi) stropno montirana "Ubiquiti UniFi AC Lite" AP-a (do 300 Mbit/s na 2,4GHz_n i do 860 Mbit/s na 5GHz_ac). Tebi bi vjerojatno bio dosta jedan, strateski montiran na zidu...
E super, puno hvala na savjetu. Stavio sam si tvoj odgovor u favoritse pa ga iskopam u slučaju da mi zatreba ovo čudo koje si linkao
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 19:30   #526
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,359
Citiraj:
Autor p3r02d3r0 Pregled postova
E super, puno hvala na savjetu. Stavio sam si tvoj odgovor u favoritse pa ga iskopam u slučaju da mi zatreba ovo čudo koje si linkao
A mozda ti moze sasvim uredno pospuzit i ovaj kojeg imam u potpisu, (koji usput ima i nesto veci domet) koji se samo utakne u neku strateski pozicioniranu uticnicu i štrikaj
__________________
P: WiFi Extender/AP Tp-Link RE450 AC1750 -> PP
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2021., 19:45   #527
Human1
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
A mozda ti moze sasvim uredno pospuzit i ovaj kojeg imam u potpisu, (koji usput ima i nesto veci domet) koji se samo utakne u neku strateski pozicioniranu uticnicu i štrikaj

Jesam li ja što propustio? Zašto čovjeku savjetujete nekakve extendere ili powerline adaptere na 7 metara daljine od wireless rutera?
SEDAM metara?


Kakvi extenderi, powerlineovi. Pa to je SEDAM metara.


I ono netko gore kaže da nek si uzme "najjeftiniji" wifi adapter.
Zašto bi si uzimao najjeftiniji? Pa nigdje nije pisao da su mu novci problem nego da mu se neda razvlačiti žicu.
Najjeftiniji je naravno i najnekvalitetniji. Obično.
Human1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 11:31   #528
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 9,096
Citiraj:
Autor p3r02d3r0 Pregled postova
Thnx.

Koji je razlog za uporabu powerline adaptera? Pretpostavljam uklanjanje interferencija s drugim wifi frekvencijama?

Totalni sam bedak za mreže, pa mi sve oko toga treba objasnit ko malom djetetu :-)
Powerline adapteri su ništa drugo nego LAN mreža preko struje.


Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Pazi samo koju brzinu ces zakupit i koju onda brzinu ocekujes, jer Poweline adapteri su ograniceni brzinom.

Danasnji wifi AP-ei (Access Point-ovi) na 5GHz wifi-u postizu bez problema brzine preko 300Mbit/s sto je za powerline adaptere nedostizno; oni su uglavnom ograniceni do 60-80Mbit/ osim ak ne kupis neki opaaki za odlikase
Nešto si ti pobrkao lončiće, kakvih 60-80 Mbita?
U teoriji idu do 1 Gbit, u praksi ovisi o instalacijama.
Volio bi vidjet AP koji na 7 m kroz zidove i 5Ghz ima 300 Mbit bandwith

Citiraj:
Autor Human1 Pregled postova
Jesam li ja što propustio? Zašto čovjeku savjetujete nekakve extendere ili powerline adaptere na 7 metara daljine od wireless rutera?
SEDAM metara?


Kakvi extenderi, powerlineovi. Pa to je SEDAM metara.
Ako će imat opčtiku 200+ Mbita onda se može pozdravit bez powerlinea ili direkt kabla, kupnja APa (AC) i USB adaptera (AC) će ga koštat poprilično više.
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je online   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 12:51   #529
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Da, i mene je malo začudio odgovor u vezi bandwidtha powerlinea, no ok, sad je malo jasnije.

Uglavnom, nije u pitanju optika. Zgrada nema optiku nažalost, već kabel. Brzine su do 200 Mbps. Selim priključak s adrese na kojoj sam već imao Bnet od 150 Mbps.

Poanta je, bitno mi je da bežično mogu dobiti približno ekvivalent kabelu bez da ulažem bijesne novce, jer mislim da nije potrebno.

Malo sam se sad izgubio u vašim sugestijama, pa da postavim pitanje ovako:

Što je bolje?

- powerline (ako da, koji predlažete?)
- USB adapter (ako da, koji predlažete?)

Hvala! 🙂
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 13:03   #530
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,102
powerline ti ovisi o kvaliteti strujnih instalacija. koliko para toliko muzike. av200 je najjeftiniji i s njim očekuj 60-80mbita max. av500 i av1000 su brži , skuplji a real world brzina će ti ovisiti o strujnim instalacijama.
wifi 5ghz zaboravi ako imaš zidove između. jedan zid od siporexa i već brzina padne na pola.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 16:45   #531
Human1
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor p3r02d3r0 Pregled postova
Da, i mene je malo začudio odgovor u vezi bandwidtha powerlinea, no ok, sad je malo jasnije.

Uglavnom, nije u pitanju optika. Zgrada nema optiku nažalost, već kabel. Brzine su do 200 Mbps. Selim priključak s adrese na kojoj sam već imao Bnet od 150 Mbps.

Poanta je, bitno mi je da bežično mogu dobiti približno ekvivalent kabelu bez da ulažem bijesne novce, jer mislim da nije potrebno.

Malo sam se sad izgubio u vašim sugestijama, pa da postavim pitanje ovako:

Što je bolje?

- powerline (ako da, koji predlažete?)
- USB adapter (ako da, koji predlažete?)

Hvala! 🙂
Pa powerline ti je opet žica, koji si rekao da ne želiš. Bespotrebno kompliciranje.
Ako ćeš već žicu, onda si uzmi 10 metara žice i provedi je od rutera do kompa kud želiš.
Kod powerlinea trebaš dva uređaja koja ćeš spojiti na utičnice. Jedan pored rutera drugi pored računala, a do njih ti ionako opet idu žice. Žica do rutera i žica do računala. Plus što imaš gubitak signala, ako već radi ničeg drugog onda radi tih prespajanja.


Po meni, wifi mora dobaciti tih sedam metara pa makar koji bio. Nemaš valjda između uređaja metar debeli zid s mrežastom žičanom armaturom.


Ja da radim za sebe i ako ne mislim micati taj komp nikud od mjesta di je, onda bi provukao žicu. Ethernet kabel i nema zezancije. Kakvi powerlineovi, kakvi extenderi.


S obzirom da žicu ne želiš, uzmi neki wifi adapter za komp. I opet, ako radiš za nekog drugog onda uzmi najjeftiniji, briga te. Ako radiš za sebe onda si uzmi neki bolji, pa makar i skuplji. No možda ti mrziš sam sebe pa ipak uzmeš najjeftiniji.
Konkretno koji, ne znam. Ima ih more različitih. A nisi napisao ni koji ruter imaš. Ili sam propustio.
Human1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 16:53   #532
Human1
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
powerline ti ovisi o kvaliteti strujnih instalacija. koliko para toliko muzike. av200 je najjeftiniji i s njim očekuj 60-80mbita max. av500 i av1000 su brži , skuplji a real world brzina će ti ovisiti o strujnim instalacijama.
wifi 5ghz zaboravi ako imaš zidove između. jedan zid od siporexa i već brzina padne na pola.

Wifi bilo kakav, nikad nije stabilna brzina. Pa makar bio 2 metra od rutera bez ikakve prepreke. To je radi raznih razloga, a jedan koji mi prvi pada na pamet je ako ima 2 ili više uređaja u mreži (osim rutera).
Dakle, ako ima mobitel na wifiu i komp na wifiu, onda više nije nije deklarirana brzina od 150 (ili koliko već, 300?) megabita, nego se odma podijeli na pola.
Wifi tako radi i tu nema pomoći.
Svi uređaji spojeni na isti ssid na jednom ruteru dijele taj deklarirani bandwidth između sebe.
Kod žice to nije tako. Ako ima 100 megabita (u teoriji) onda ima samo za sebe tih 100. Ako ima gigabit (u teoriji), onda ima gigabit samo za sebe.
Human1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 17:06   #533
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,359
Citiraj:
Autor Human1 Pregled postova
Svi uređaji spojeni na isti ssid na jednom ruteru dijele taj deklarirani bandwidth između sebe.
Kod žice to nije tako. Ako ima 100 megabita (u teoriji) onda ima samo za sebe tih 100. Ako ima gigabit (u teoriji), onda ima gigabit samo za sebe.
A jel? A kaj se dogodi kad na 100 megabita zici imas 10 uredjaja i svi ga koriste? Onda svi imaju tih 100, kak ti velis, ili se i zica dijeli, kao i wifi
Nema nikakve teoretske razlike izmedju 100 megabit zice i 5GHz wifia, osim u slucaju da je wise SSID-a na istom kanalu, a to se bar vrlo lako izbjegne sa 5GHZ ac uredjajima.
__________________
P: WiFi Extender/AP Tp-Link RE450 AC1750 -> PP
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 17:15   #534
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,945
Citiraj:
Autor Human1 Pregled postova
Pa powerline ti je opet žica, koji si rekao da ne želiš. Bespotrebno kompliciranje.
Da čitaš s razumjevanjem vidio bi da je rekao da ne želi vući novu žicu od routera do kompa, što u slučaju powerlinea ni nemora, jer su žice od struje već provučene.

S obzirom da nije rekao da je cijena bitna, između kvalitetnog powerlinea i bilo kojeg wifija na 7 metara i 3 zida, biram powerline varijantu. Sve dalje je kompliciranje.

Zato sam i preduhitrio s odgovorom jer sam znao kamo će rasprava otići.
dakky je online   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 17:57   #535
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,600
Citiraj:
Autor Human1 Pregled postova
Po meni, wifi mora dobaciti tih sedam metara pa makar koji bio. Nemaš valjda između uređaja metar debeli zid s mrežastom žičanom armaturom.
Za WiFi mu onda treba i AP i USB adapter jer routeri koje dilaju ISP-ovi imaju katastrofalan domet, kod mene skoro nijedan ne može dobaciti na drugi kraj stana, nema optičke vidljivosti nego samo dva hodnika u L. Ako i dobaci, onda imam max 10 Mbps.

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
A jel? A kaj se dogodi kad na 100 megabita zici imas 10 uredjaja i svi ga koriste? Onda svi imaju tih 100, kak ti velis, ili se i zica dijeli, kao i wifi
Nema nikakve teoretske razlike izmedju 100 megabit zice i 5GHz wifia, osim u slucaju da je wise SSID-a na istom kanalu, a to se bar vrlo lako izbjegne sa 5GHZ ac uredjajima.
Itekako ima razlike, WiFi radi kao hub čak i kod najnovijeg ax-a, a LAN koristi switcheve već par desetljeća, dalje ne moram. Na žici svi imaju 100 Mbps pod uvjetom da izvor od kojeg vuku daje dovoljno dok kod WiFi-a nije i još dugo neće biti.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 18:16   #536
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,359
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Itekako ima razlike, WiFi radi kao hub čak i kod najnovijeg ax-a, a LAN koristi switcheve već par desetljeća, dalje ne moram. Na žici svi imaju 100 Mbps pod uvjetom da izvor od kojeg vuku daje dovoljno dok kod WiFi-a nije i još dugo neće biti.
Jemas pravo, my bad

Mislio sam samo na to da ako ima max 100Mbit/s na zici da ce se i tad brzina dijelit na broj korisnika, slicno kao i na wifi-u.
__________________
P: WiFi Extender/AP Tp-Link RE450 AC1750 -> PP
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 18:35   #537
acmevagabundo
Premium
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: ZG
Postovi: 205
Čitam stvari koje me zbunjuju pa da napišem svoje iskustvo sa trenutnim setupom i brzinom mreže.


Prvo, savjetuje se najjeftiniji WiFi adapter. Po mom iskustvu to baš nije tako. Kupio sam jeftini Asus USB WiFi adapter, i veza na računalu je stalno pucala, brzine su varirale i baš me to iživciralo. Odem po D-Link kuglu (DWA-192 ide na USB 3.0) i nakon toga internet je uvijek bio dobar a brzinu koju ISP isporučuje.


Imao sam b-net internet (Technicolor) te sam prešao na A1 (Ubee) i na njihovim ruterima nisam mogao nikako dobiti max brzinu (150 pa 200). Uzeo sam Asus RT-AC1200G+ i sam njim sam dobivao max brzine na WiFi-ju. Kako sam prije par mjeseci kupio neki ormarić za opremu smetale su mi antene na Asusu pa sam nabavio Fritz 4040, i sa njim također imam brzinu 200 na WiFi-ju. I da, između Fritza i PC-ja je zid (pravi ne od siporeksa ).


Tako da moje je iskustvo da se preko WiFi-ja može dobiti zadovoljavajuća brzina, ali ne sa osnovnom opremom, nego malo boljom. Jedino nikad se nisam bavio igranjem pa mi latencije nisu bile bitne.
acmevagabundo je online   Reply With Quote
Staro 06.03.2021., 22:52   #538
Human1
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Za WiFi mu onda treba i AP i USB adapter jer routeri koje dilaju ISP-ovi imaju katastrofalan domet, kod mene skoro nijedan ne može dobaciti na drugi kraj stana, nema optičke vidljivosti nego samo dva hodnika u L. Ako i dobaci, onda imam max 10 Mbps.



Itekako ima razlike, WiFi radi kao hub čak i kod najnovijeg ax-a, a LAN koristi switcheve već par desetljeća, dalje ne moram. Na žici svi imaju 100 Mbps pod uvjetom da izvor od kojeg vuku daje dovoljno dok kod WiFi-a nije i još dugo neće biti.

"S kraja na kraj stana" je vrlo relativan pojam. On je spominjao sedam metara. Sedam metara će "dobaciti" čak i ISP-ov wifi ruter. No kao što rekoh, da ja radim za sebe, ja bih stavio žicu.
Ne kažem da ne koristim wifi uopće. Imam i wifi i žice, kako za što.
Ali u njegovom slučaju, kako je opisao svoju situaciju u prvom postu, ja bih stavio žicu.


Nego, ovaj forum ima u nazivu PC Expert. Dakle nije neki forum ha er ili neki tulumba forum. I onda na tom expertnom forumu na postavljeno pitanje "što koristiti na sedam metara daljine", neki odgovaraju da bi trebalo nekakve ekstendere, powerline adaptere.
Neki drugi bi se prepirali da je wifi i switchana lan mreža u biti isto.


Jadan je taj expert forum s ovakvim odgovorima na postavljeno pitanje. Nema tu ni E od Experta. Katastrofa.
Danas je expert svaki "mali od susjeda" koji spoji kompijuktor na wifi mrežu.
Human1 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2021., 08:26   #539
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Citiraj:
Autor acmevagabundo Pregled postova
Čitam stvari koje me zbunjuju pa da napišem svoje iskustvo sa trenutnim setupom i brzinom mreže.


Prvo, savjetuje se najjeftiniji WiFi adapter. Po mom iskustvu to baš nije tako. Kupio sam jeftini Asus USB WiFi adapter, i veza na računalu je stalno pucala, brzine su varirale i baš me to iživciralo. Odem po D-Link kuglu (DWA-192 ide na USB 3.0) i nakon toga internet je uvijek bio dobar a brzinu koju ISP isporučuje.


Imao sam b-net internet (Technicolor) te sam prešao na A1 (Ubee) i na njihovim ruterima nisam mogao nikako dobiti max brzinu (150 pa 200). Uzeo sam Asus RT-AC1200G+ i sam njim sam dobivao max brzine na WiFi-ju. Kako sam prije par mjeseci kupio neki ormarić za opremu smetale su mi antene na Asusu pa sam nabavio Fritz 4040, i sa njim također imam brzinu 200 na WiFi-ju. I da, između Fritza i PC-ja je zid (pravi ne od siporeksa ).


Tako da moje je iskustvo da se preko WiFi-ja može dobiti zadovoljavajuća brzina, ali ne sa osnovnom opremom, nego malo boljom. Jedino nikad se nisam bavio igranjem pa mi latencije nisu bile bitne.
Da, u pitanju je Bnetov router technicolor.

E sad, imam još jedno pitanje u vezi routera. Teoretski, uzmem li drugi router, (znači kupljen u trgovini), koliko je kompliciran setup? Povuče li router postavke automatski od ISP-a ili ih je potrebno manualno postavljati?

Hvala!
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2021., 09:18   #540
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,607
Nisi to smio pitat
Opet ce rasprava bit na 9 novih stranica

Nista novi nece povuc, sve treba slozit
Pa onda imas podjelu
Dal bi ti novi vdsl/modem ili samo wifi ap

Ides na wifi ap, slozis setup da daje samo wifi signal (dhcp off) i deri miki
dadoremix je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na