Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 28.09.2022., 20:47   #31
pasara
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 192
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
@pasara, jel si spojen na DSL ili na optiku?
Spojen sam na dsl i kad mi je tehnicar donio ruter odmah mi je stavio zadnji firmware.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.09.2022. u 08:56.
pasara je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2022., 02:04   #32
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,585
ja ga imam sad nekih 3 mjeseca ,prije toga fritz 7590 na tcomu kojeg su mi uzeli,i fritz 6660 na a1 u usporedbi sa 7590 mogu reći moje subjektivno mišljenje da je smart 3 za nijansu lošiji prije svega fritz ima više opcija što se grijanja tiće bar za sada nema neke velike razlike obaj od a1 6660 se grijao duplo više čak sam se spekao na konektoru kabla i to spada kao pod normalno,


da nije bilo tog izboja porto iskreno nebi se imao što žaliti početno popdešavanje je trajalo oko tjedan dana nakon toga sve 5,tjedan dana iz razloga šro tehničari mogu isključivo samo updatat firmware vračat ga nemogu ,jedino centrala može,s obzirom daje bio firmware zblesiran trebalo ga je vratiti i ponovo nadogradutu pa je to trajalo.
jedina zamjerka je firmi t-com (HT) što ne ažuriraju redovito firmwarove ,ali to je njihov način poslovanja i kad postoji nadogradnja nepuštaju je.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2022., 08:15   #33
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,421
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
jedina zamjerka je firmi t-com (HT) što ne ažuriraju redovito firmwarove ,ali to je njihov način poslovanja i kad postoji nadogradnja nepuštaju je.
To ti se zove "Staged rollout"
Nije da nema novog updatea nego postepeno updateaju tako da ako se dogodi problem lagano rollbackaju na staro.

To je bolje i pametnije od instant updatea samo se prisjetimo Applea kad su ljudima zbrickali iPhoneove.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,3,

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 29.09.2022. u 11:13.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2022., 14:05   #34
koprivavkc
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2013
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 30
Pozdrav
Dakle imam taj router od T coma i nedavno sam htio na njega spojiti Linksys MR7350, ali mi nikako nije mogao internet preko njega, a kad sam spojio Linksys na Speed Home WiFi sve je prošlo kako treba u čemu je kvaka zna li netko?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.10.2022. u 14:24.
koprivavkc je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2022., 14:37   #35
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Probaj biti malo detaljniji i jasniji,
šta si i kao spojio, žica / WiFi / postavke .....

Želiš da ti Linksys MR7350 > https://www.linksys.com/dual-band-ax...er/MR7350.html
bude glavni router za Internet ?!

U principu trebaš sa SZK potvrditi User i Pass za PPPoE Internet konekciju,
nakon toga zatražiš da Speedšrot prebace u Bridge mode za Internet,
kada to odrade (mogu daljinski) ti spojiš Speedšrot Lan2 > WAN na MR7350,
trebaš podesiti PPPoE tip konekcije sa gore definiranim User / Pass .... i to je osnovno,
naknadno rješavaš ostalo po potrebi.

E da, prilikom traženja da Speedšrot prebace u Bridge mode dobro je da usput ugase WiFi na njemu (mada to možeš i sam),
na taj način neće smetati a i nema potrebe da radi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2022., 14:35   #36
maraxx
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 15
jel kome radi port forwarding on Speedport smart 3 ?

U settings - Advanced parameters - Firewall - open port, ali nece otvoriti. Probao reboot. nista .
Firmware version 02.09.04

Zadnje izmijenjeno od: maraxx. 10.11.2022. u 14:56.
maraxx je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2022., 11:16   #37
maraxx
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 15
Citiraj:
Autor ...Tihomir... Pregled postova
Zapravo pošto sada već mjesecima imam ovaj router, mogu reći da se kod ovog otvorenog profila meni događa slijedeće: Odjednom se propusnost linije poveća i npr sa postavke 32 Mbit-a 6 SNR, ode na 39 Mbit-a i pokazuje da je i na toj (prevelikoj) brzini je spojen na 8 SNR. To bi logično značilo da se spoji na 6 SNR da bi brzina bila i veća.

Tako radi neko vrijeme, i onda se parametri linije vrate u "normalu" ali router i dalje drži liniju npr na 39 Mbit-a ali je onda SNR npr. 4 ili čak i manje. Zanimljivo je da tako zna raditi danima bez vidljivih problema. Tada kreće štekanje slike na max tv i obavezan ručni restart routera koji lovi trenutnu SNR 6 i po tome postavlja i brzinu. I tako započinje novi ciklus :-)


UPNP mi stoji upaljen, a običan port forwarding nikako da upogonim... Ima pod firewall open port koji napravim, ali ne bude otvoren.



Za Wifi imam odvojene 2.4 i 5, aktivan samo 2.4 a pet sam ugasio (možda ga i to buni). Guest network ima ali ga nisam probao koristiti (ne treba mi?)


Čuo sam da se ovaj router zna pregrijavati, i generalno gledajući po ljetu sam primjetio prve boljke, tada mi je wifi prestao nekoliko puta raditi i po danu (isto se nije vidio do restarta routera). Bude dosta zagrijan na dodir, što vjerojatno nije ni čudno obzirom da si poslao specifikacije na onom linku...
vidim da niti tebi port ne otvara. Meni isto. Jel si nasao rjesenje mozda ?
maraxx je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2022., 12:42   #38
SinfulSaint
Premium
Moj komp
 
SinfulSaint's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 315
ne otvaraju se na njemu portovi pod firewall postavkama nego pod network/nat-pat
SinfulSaint je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2022., 12:54   #39
maraxx
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 15
uf, hvala za info, totalno sam krivo radio,

btw, koji se koristi za port internal or external ?

pretpsotavljam da je destionation IP, lokalna fixna adresa uredjaja, ali cemu sluzi IP range ?
maraxx je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2022., 13:36   #40
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Za port se koristi internal i external, najčešće su isti ali kad slažeš za više programa / računala onda moraš koristiti različite.
IP range > samo ime govori, kada želiš neko pravilo za niz IP adresa, slično kao gore za niz portova.
Na netu nađeš uputu koje portove trebaš otvoriti ovisno o konkretnom programu, PortForward > https://portforward.com/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2023., 19:50   #41
gotz90
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2023
Lokacija: Zg
Postovi: 1
Pozdrav,

Ukljucio sam guest wifi mrezu koja radi i sve ok, ali kada pokusam ograniciti bandwith kao na slici, nakon klika na save ta opcija se samo resetira na unlimited (kao i validity period itd)...

Je li netko još to koristi? Ako ovo nije moguce je li moguce ograniciti bandwith po uređajima bar?

Hvala!
gotz90 je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2023., 14:46   #42
ersatz
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2
Pozdrav,
da li je netko sa dotičnim ruterom (Speedport Smart 3) kojeg je stavio u bridge mod imao problema sa brzinom na optici? Jer ima gigabitnu opciju ali čim se stavi u bridge mode max brzina mu bude do 200 Mbps (na router modu je sve u redu).
ersatz je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2023., 15:33   #43
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 4,544
Yep
Briđ mu nejde preko 300
Ja sam se spojio direkt na ont
A modem pospremio u ladicu
Telefon i max ne trebam

A ako trebas
Jedan bolji mikrotik i rjesis
Pa modem puknes na drugi lan
Ako trebas maxtv i telefon
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2023., 08:20   #44
ersatz
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2
OK, hvala ti na informaciji. Probat ćemo tako složiti.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2023. u 10:09.
ersatz je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2023., 14:13   #45
Zoma
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5
Pozdrav svima, novi sam na forumu pa nemojte zamjeriti ne snalazenje.
Imam HT opticki gigabitni internet. HT-ov Speedport smart 3.
Zicana izmjera je u redu i dobivam skoro nominalnu brzinu od 1 Gbps. Problem imam s wirelessom, na 5 GHz brzina ne ide vise od 90 Mbps dok je na 2,4 GHz ispod 25 Mbps.
Da li netko ima koji savjet?
Inace imam u rezervi ASUS RT AX58U.
Zoma je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2023., 16:02   #46
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Šta imaš još od usluga VoIp / Tel, MaxTv) ?

Generalno je problem dobiti veće brzine na 2.4 Ghz, pogotovo ako si u nekoj zgradi sa xy susjeda i njihovih WiFi mreža, na 5 Ghz je situacija malo bolja.

Ako nemaš / ne interesira te VoIp / Tel. onda makni Speedšrot i uposli taj ASUS RT AX58U,
iz starog trebaš user / pass za PPPoE Internet konekciju, za ubaciti u Asusa.
MaxTv isto nije problem, ima primjera po odg. temama kako i šta trebaš postaviti.

Da se vratim na WiFi, sa WiFi analyzer - om vidi na oba banda gdje nema susjeda ili im je signal što manji,
otkriveni kanal postaviš manualno a ne da šeta sa automatikom,
nešto možeš dobiti ako postaviš višu širinu kanala (20 > 40 Mhz), uz uvjet da to klijent zna iskoristiti,
na 5 Ghz postavi niski radni kanal da ne uskače ona radar detekcija da ga ne pali - gasi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2023., 18:12   #47
Zoma
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Šta imaš još od usluga VoIp / Tel, MaxTv) ?

Generalno je problem dobiti veće brzine na 2.4 Ghz, pogotovo ako si u nekoj zgradi sa xy susjeda i njihovih WiFi mreža, na 5 Ghz je situacija malo bolja.

Ako nemaš / ne interesira te VoIp / Tel. onda makni Speedšrot i uposli taj ASUS RT AX58U,
iz starog trebaš user / pass za PPPoE Internet konekciju, za ubaciti u Asusa.
MaxTv isto nije problem, ima primjera po odg. temama kako i šta trebaš postaviti.

Da se vratim na WiFi, sa WiFi analyzer - om vidi na oba banda gdje nema susjeda ili im je signal što manji,
otkriveni kanal postaviš manualno a ne da šeta sa automatikom,
nešto možeš dobiti ako postaviš višu širinu kanala (20 > 40 Mhz), uz uvjet da to klijent zna iskoristiti,
na 5 Ghz postavi niski radni kanal da ne uskače ona radar detekcija da ga ne pali - gasi.

Hvala na odgovoru. Ne koristim nista osim interneta. Kako doci do usera i passa za PPPoE? Username mislim da mogu nac u speedportu, a pass je mislim ne vidljiv…


Sent from my iPhone using Tapatalk
Zoma je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2023., 23:20   #48
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Ako nikako drugačije, user i pass za Internet možeš dobiti od SZK, samo da naletiš na nekog pametnog.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 12:36   #49
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,108
Citiraj:
Autor Zoma Pregled postova
Kako doci do usera i passa za PPPoE? Username mislim da mogu nac u speedportu, a pass je mislim ne vidljiv…
Jednostavno, user iz Speedport-a, a novi password izaberes pomocu moj.hrvatskitelekom.hr portala:


Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 30.03.2023. u 12:45.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 21:29   #50
Zoma
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5
Hvala na pomoci. Uspio sam doci do usera i passa.
Ubacio sam to u ASUS RT-AX58U ali mi se ne spaja. Ocito nesto radim krivo u postavkama.
Vec neko vrijeme pokusavam naci na forumu neki walktrough ali bez uspijeha. Svaka pomoc je dobro dosla.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Zoma je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 21:44   #51
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Nedostaje ti ispravno unesen Vlan a za to trebaš (kod Asusa se nalazi na malo blesavom mjestu):
- otvori Lan > IPTV tab
- Select Profile = Manual setting
- Internet = 100
Ispod lupi Apply i vidi hoće li tada raditi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 22:23   #52
Zoma
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nedostaje ti ispravno unesen Vlan a za to trebaš (kod Asusa se nalazi na malo blesavom mjestu):
- otvori Lan > IPTV tab
- Select Profile = Manual setting
- Internet = 100
Ispod lupi Apply i vidi hoće li tada raditi.

Hvala puno. Proradilo je. Da li mi imas za preporucit aplikaciju za ios koja radi wifi analizu? Da vidim pokrivenost kanala na wifi-u…


Sent from my iPad using Tapatalk
Zoma je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 22:45   #53
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Ne pratim ios, možda NetSpot, nešto se može kroz AirPort Utility > https://www.alphr.com/check-signal-s...phone-android/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 22:53   #54
Zoma
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2023
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne pratim ios, možda NetSpot, nešto se može kroz AirPort Utility > https://www.alphr.com/check-signal-s...phone-android/

Hvala puno!


Sent from my iPad using Tapatalk
Zoma je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2024., 11:55   #55
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,108
Speedport Smart 3 DHCP Server Glitch?

Vec par godina imam ovaj router i radio je bezgresno, dok vise nije:

Gombao sam se sa postavljanjem jednog starog Android boxa da mu udahnem novi zivot. Kako mu je WiFi davno izdahnuo, spajao sam ga preko ethernet porta. Sve je islo manje-vise po planu dok se od jednom, posle restarta, vise nije htio spojit na internet. Vec sam ga u mislima otpisao i spremio za reciklazu, kad otkrijem da mi se i mobitel odspojio sa interneta i nemoze se ponovno spojit...

Napokon otkrijem da je Speedport Smart-a prestao biti smart; DHCP server mu je bio iskljucen i vise nije imao nikakve IP adrese unesene u predvidjena polja. Kako je sve ostalo na routeru uredno radilo, i svi uredjaji sa fiksnim adresama su radili uredno, ponovnim upisivanjem IP adresa DHCP je proradio i odonda radi normalno...

Pitanje, ako je netko uspio ovo procitati do kraja, kako je izvana moguce iskljucit DHCP server na routeru, jer da se iskljuci sam od sebe mi zvuci prilicno nevjerojatno?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2024., 20:08   #56
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,615
Preko remote - a od ISP - a može ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2024., 12:06   #57
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,356
Nabavio sma polovni Speedport Smart V3 radi mesha. Uredno sam uspio pocuclati podatke od HT-a i spojiti HT-ov okugli mesh satelit na njega.
Problem je što mi telefoni (2 linije) ne rade. Linije se uredno vide u postavkama routera, ali uz njih stoji 'Unavaliable'. Ring test s routera na telefone radi. Na telefonima je stalno signal zauzeća.

Router ima TAE priključke za telefon na sebi (WTF!) pa su potrebni adapteri na klasični RJ-11. Telefoni ne rade ni sa adapterom koji je došao s modemom ni sa drugim kojeg sam nabavio na oglasniku. Razlika je što HT-ov ima sva 4 doljnja pina dok s onaj oglasnika ima samo 2 pina (doljnja lijeva gledano odozada tj. iz pozicija kao onaj Hamin s linka gore) i na njih su spojena 2 srednje žice RJ-11.
U VoIP postavkama stoji: VLAN ID: 1405, VLAN Priority: 5, IP Version: IPv4 only.
Vratim nazad obični Speedport, sve radi.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2024., 12:25   #58
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,108
Za telefone je potreban originalni HT-ov adapter, jedan par kontakta je za jedan, a drugi za druki telefon.
Ako ti u postavkama za telefon stoji "Unavailable" onda se njegov VoIP nije spojio na server.
Mozda bi pomoglo da ga probas, spojenog svoju na liniju, resetirat fizicki sa reset gumbom, kako bi (ponovno) povukao tvoje VoIP postavke...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2024., 17:22   #59
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,421
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Nabavio sma polovni Speedport Smart V3 radi mesha. Uredno sam uspio pocuclati podatke od HT-a i spojiti HT-ov okugli mesh satelit na njega.
Problem je što mi telefoni (2 linije) ne rade. Linije se uredno vide u postavkama routera, ali uz njih stoji 'Unavaliable'. Ring test s routera na telefone radi. Na telefonima je stalno signal zauzeća.

Router ima TAE priključke za telefon na sebi (WTF!) pa su potrebni adapteri na klasični RJ-11. Telefoni ne rade ni sa adapterom koji je došao s modemom ni sa drugim kojeg sam nabavio na oglasniku. Razlika je što HT-ov ima sva 4 doljnja pina dok s onaj oglasnika ima samo 2 pina (doljnja lijeva gledano odozada tj. iz pozicija kao onaj Hamin s linka gore) i na njih su spojena 2 srednje žice RJ-11.
U VoIP postavkama stoji: VLAN ID: 1405, VLAN Priority: 5, IP Version: IPv4 only.
Vratim nazad obični Speedport, sve radi.
Ako si nabavio Speedport kao slobodni uređaj i vidiš sve postavke uključujući i VoIP onda ti preostaje da nazoveš SZK i pitaš da ti daju tvoje login podatke.
Postavke za VoIP imaš na pinnanoj temi.

Ako taj Speedport nije originalno došao od HTa onda ti se neće moći spojiti na HTov ACS.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,3,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2024., 09:33   #60
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,356
Speedport je HT-ov i zato mi nije jasno zašto ima TAE konektore za telefon. Jest da je router proizveden za matični njemački T-Com gdje se koriste takve utičnice, ali...
Original HT-ov adapter TAE-RJ11 ne radi kao što ne radi ni oni nabavljeni preko oglasnika.
Što se tiče pinane teme, podaci na njoj su još iz 2021.g. i debelo su zastarjeli kao i uređaji navedeni u njoj. Npr. ja u VoIP postavkama ne mogu izabrati ni pola navedenoga.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na