Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 05.05.2018., 00:50   #1381
TMHKR
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Našice
Postovi: 5
Citiraj:
Autor tomislav10 Pregled postova
Molim za savjet.
Koje brzine mogu očekivati na homeboxu odnosno pokućnom internetu s njihovim routerima?
Vjeruj mi, više ćeš problema imati s prekidanjem interneta, taman ti signal probijao plafon. Vip jednostavno ima aljkavu HTTP infrastrukturu i DNS resolver, tako da svako malo očekuj pokoju "nema neta" grešku na ekranu, iako je signal do jaja i telefon radi. A što se brzine tiče (dok neta IMA), meni su ping i upload OK, ali download varira od 0.5 do 25 Mbps (ne, nisam pijan). 4G signal -94 dBm. Mislio sam isprobati s nekim "ne-dječačkim" routerom, ali trenutno nisam financijski sposoban nabaviti neki pošten. Dakako - ako je problem uopće u routeru, a ne na Vipovoj strani.

EDIT:
Pokušao sam šetati ZTE 283 po čitavoj kući (bez lopata, isti klinac), probao i na terasi. SINR ne ide preko 8-9 da ga jebeš. RSRP ne ide ispod -92. Je li vrijeme za Iskrine antene, ili je to bacanje novca pošto nemam optičku vidljivost (antene su na silosima, 3.5 km od mene ali između nas je dio šume)?

Zadnje izmijenjeno od: TMHKR. 05.05.2018. u 17:17.
TMHKR je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2018., 15:54   #1382
tomislav10
Registered User
 
tomislav10's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 88
Citiraj:
Autor Filc Pregled postova
Cica - ti lijepo njima reci još imam 3 mj. ugovor kod npr. Hta, ako želite da idem odmah kod vas dajte 3 mj. gratis i potpišeš ugovor na 24 mj. Tako sam ja a i mnogi dobili 3 mjesca gratis vip homebox, naravno ne koliko ćeš prometa nego samo 100 gb i besplatne razgovore prema vip i prema fiksnim ostalo plaćaš sam. Nakon toga prebaciš i fiksni tel kod vipa /isti broj/.
Ja upravo to tražio i rekli da ne može. Navodno bila neka takva akcija prošle godine. Jedino ak imam mobilnu pretplatu u VIP-u daju 10kn popusta. Ili ak uzmem satelitsku i homebox onda to dvoje zajedno za 230kn. Pa plus prošireni i HBO ispadne 310kn na mjesec. Nekako puno (kod Iskona 3u1 sa svim tim 215kn). A i ne uzima mi se satelitska ...
tomislav10 je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2018., 16:49   #1383
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
TMHKR;šume)?[/QUOTE]
Da vrijeme ti je za antene
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2018., 22:59   #1384
TMHKR
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Našice
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
TMHKR;šume)?
Da vrijeme ti je za antene[/QUOTE]

Čak iako nemam direktan line-of-sight? Kad ih nabavim, samo da ih usmjerim prema silosima, bez obzira šta je između?
TMHKR je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2018., 01:05   #1385
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Da, slicnu takvu imam i ja situaciju: 1,6km do odasiljaca kojeg ne vidim kroz sumu na pola puta. Nemam neke znacajne razlike u signalu izmedju ljeta i zime (suma sa/bez lisca)
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2018., 10:46   #1386
zds
Registered User
 
Datum registracije: May 2018
Lokacija: Split
Postovi: 3
Poštovanje svima,
Dakle,
Novi sam korisnik homebox uređaja i imam problem sa signalom.
U prostoriji gdje boravim (gdje mi je i pc) je prizemlje na sjevernoj strani kuće,signal mi je 2crtice 3g,4g 1crtica.
Kuća mi je na 4 kata + potkrovlje. Pokušao sam spojiti sma kabel na antenski i razvući na krov (antenski kabel cca 25m) i dobio sam 4 crtice 3g mreže i 2 crtice 4g ali nije to-to.
Pokušao sam i sa satelitskim tanjurom ali isti su rezultati,možda i lošiji.
Imao sam preporuke da se javim ovdje sa drugog portala pa me zanima da li je netko imao sličnu situaciju i da li mi netko može pomoći.
Čuo sam za iskrine antene ali svejedno da provjerim sa vama.
Čuo sam i za gubljenje signala na svakih 1m kabela do -0,4dBm ako se ne varam. Imajte na umu da sam laik oko svega ovoga
Živim u okolici Splita,
Unaprijed hvala.
zds je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2018., 10:51   #1387
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,679
Na 25m kabela su ti gubitci sam takvi. Stavi ruter gore na tavan, bez antena sto dobijes s njim i mrezni kabel do kompa.

Iz nekih iskustava, vip ima najbolji signal na vecini lokacija, tako da se neces usreciti ni s nekim drugim.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2018., 10:57   #1388
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Nekoliko osnovnih stvari,

- Iskrine antene su dobre, trebas ovakav komplet, dobavljiv i kod nas.
Te antene dolaze sa 10m prikljucnog kabla, sto je i preporucljiva maksimalna duljina kabela, i potrebnim konektorima za spajanje na router.

- Zatim trebas pronaci idealno mjesto za montazu sa antenama usmjerenim prema tvojoj VIP baznoj stanici.

- Zatim trebas pronaci najblizi za smjestaj routera da mozes skratit kablove na najmanju duljinu.

Tako ces dobit maksimalno mogucu jacinu signala, a od routera do PC-a (ili drugog routera) razvodis cat6 lan kabel potrebne duljine, jer na njemu nemas nikakve gubitke...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2018., 16:50   #1389
antunhr
Premium
Moj komp
 
antunhr's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Popovec(Sesvete-Zagreb)
Postovi: 453
Prvo probaj od Pupo savjet jer ti je najpovoljnije rijesenje a onda od Prezime ovo sa antenama ako ih imas gdije staviti. Sve ti se svodi na puno puno trazenja i ocitavanja parametara.

Mozes ubaciti karticu u mob ili koristiti vip karticu u mobu instalirati programe koji mjere jacinu signala i hodati po kuci. Uzmi u obzir samo da nije sve niti u jacini signala nego ima jos nekoliko parametara koji su jako bitni pa nemora znaciti da ces gdije imas najaci signal imati najbolju brzinu. U prosjeku je tako ali i nemora biti.

Zadnje izmijenjeno od: antunhr. 17.05.2018. u 18:13.
antunhr je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2018., 14:47   #1390
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 67
Kod mene ne radi aplikacija moj.vip. Aplikacija ne radi na tabletu, na laptopu ne radi moj.vip.hr i ne radi aplikacija na mobu? Radi li kod vas ili je do njih?

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 24.05.2018. u 15:06.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2018., 14:52   #1391
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 2,991
Citiraj:
Autor Filc Pregled postova
Kod mene ne radi aplikacija moj.vip. Ne radi na tabletu, laptopu i mobu?, radi li kod vas ili je do njih?
Neradi ni WEB, tako da je do njih.
__________________
RS1 - MB:Asus Z9PE-D8WS, CPU: Dual Xeon E5-2690, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs:2*GTX 1080Ti + GTX 1080
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2018., 06:47   #1392
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 67
Sinoć sve proradilo, bilo je do njih. Aplikaciju malo u sučelju izmjenili, bilo je bolje prije.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2018., 13:17   #1393
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 67
Opet ne radi, jbt ga.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2018., 12:25   #1394
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 993
može li se, i kako, na ZTE vazi za cvijeće nekako uć kao admin i mijenjati išta? prebaciti 3g/4g, ili nešto? kag probam nešto, samo se pojavi onaj iksić na mišu i ne mogu ništa.
signali su cca -80 do -85 dbm, a net ide cca 5/1mbit. 2 homeboxa su zasebna, oba imaju sličan signal, i koliko god ja šetao s njim i antenama, peak je 10mbita pa opet padne.
na mobitelima je brzina oko 1-2mbita. neznam di je najbliža bazna stanica.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2018., 15:44   #1395
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Mislim da se na tim homeboxovima moras prvo otkacit s interneta (3/4G veze) da ti postanu neke postavke dostupne, pa probaj tako...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2018., 14:06   #1396
TMHKR
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Našice
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Mislim da se na tim homeboxovima moras prvo otkacit s interneta (3/4G veze) da ti postanu neke postavke dostupne, pa probaj tako...
Da, mora se prvo odspojit.
TMHKR je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2018., 09:16   #1397
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,333
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Ljudi moji alaj nam je Vip turio qitu sa ovim MF283+ i antenama da to spada u vrhunski zaheb Nevjerojatno kako su to marketinski izveli te cak u manualu uredjaja otiskali par vrlo bitnih recenica:



To bi sve stimalo da su ti SMA konektori vanjski ulaz antena za LTE prijem ali nisu !!

http://www.ztedevice.com/product/sma...-Gateway/MF283

Dakle na linku gore imamo tehnicki opis MF283+.

Wi-Fi 802.11 b/g/n 2x2MIMO Wi-Fi 300Mbps, up to 32 users.

Sam MF283+ je CAT 4 kategorije i podrzava MIMO naravno ali ti SMA konektori apsolutno nemaju veze sa 3G/LTE prijemom jer konektori za eventualno prikljucenja antena za 3G/LTE su na mbo i neiskoristeni te uredjaj radi naravno MIMO ali sa svojim unutarnjim antenama

Evo slike:



Velika je slika i dobro se vidi, sad pogledajte da sa SMA konektora ide veza do U.FL konektora pod pjenom i dalje zicom do WiFI kartice, tako je i na drugom kraju isto. Znaci sama WiFi kartica je spojena MIMO i stavljanjem bilo kakvih vanjskih antena za 2.4GHz pospjesujemo opcenito svoju WiFi vezu.

Ljevo, crveno uokvireno su MIMO unutarnje antene za ovaj uredjaj. Konektori su prazni ko puska i apsolutno nemaju nikakve veze sa SMA konektorima za vanjske antene !

Pa mamicu im hebem pokvarenu...

Sve promjene brzine/signala sa prikljucivanjem vanjskih antena na te SMA konektore su uzrokovane Interferencijom valova iskljucivo od samih vanjskih antena i samom vezom po masi uredjaja i zato se u velikoj vecini sucajeva prijem 3G/LTE signala se pogorsa prikljucivanjem bilo cega te u pojedinim slucajevima prijem moze biti bolji ali to je iskljucivo prijem po "masi" tj. unutarnje 3G/LTE antene pokupe na svoju masu ono sto im dodje izvana.

Bilo mi je izuzetno cudno da ona moja stap antena iznad SIM utora uopce ne utjece na signal ni malo, kuda god je vrtio, mjenjao polozaj signal je zabetoniran na -69. Ako mrdam onu sa druge strane SIM utora e tu se vec dogadja nesto i signal varira od -70 do -67 tj. ovisno o polozaju te stap antene medjutim ako obje maknem ja opet bez problema dobijem -69 pomicanjem uredjaja na sitno ili njegovom rotacijom.

Takodjer ako stavite dlan tj. obuhvatite router dlanom kontra SIM utora, signal ce naglo pasti te se nakon par sekundi opet vratiti. Sto se tice brzina i antena definitivno brzina ovisi o opterecenosti bazne stanice jer sve brzine jednako mogu dobiti u bilo kojem rasponu signala od -67 do -78 i samo je pitanje doba dana kada testiram.

Naprimjer kod komsije 500m dalje sa -78 bez problema ide 75Mbps sa 30Mbps ali tek iza 21h, popodne se to vrti oko 65/70Mbps sa 28Mbps isto kao i kod mene gdje je signal -67. Iza ponoci ( da hodali smo u 1h ujutro kod mene i njega ) na obje lokacije ide 82Mbps sa 33Mbps bio signal -67 ili -78 kod njega.

Ono sto mene sada zanima je:

Kakav je to konektor za 3G/LTE antenu ? Nije U.FL koliko vidim sa slike ?

U pravilu kome nije toliko bitan WiFi prijem ovo se da jednostavno preraditi. Valja maknuti pjenu i iskopcati WiFi antene sa U.FL konektora i onda odgovarajucim kablom spojiti za svaki vanjski SMA sa U.FL na taj konektor za 3G/LTE vanjsku antenu.

Bok

možete mi reći koji tip su ti mali konektori ?

IP-9 ili TS-9

gledam tu koje su razlike ali ne mogu skužiti o kojim konektorima je riječ

https://buildyourownantenna.blogspot...onnectors.html

znači ja bi kupio ovak nešto: https://www.ebay.com/itm/TS9-male-pl...oAAMXQsoNRiUtp

ili najgorjem slučaju bi otpojio kabele od wifi antena i prespoji na te konektore, samo nisam siguran koji način bi bio najbolji ?

hvala
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 00:45   #1398
TMHKR
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Našice
Postovi: 5
Heh, zar još uvijek živi meme da je na ZTE ruteru lažni hardver? Daj, sredite se više...
TMHKR je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 06:06   #1399
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 2,333
ma ja samo pitam
__________________
Ovo je moj sin Vlado
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 07:28   #1400
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 595
Gornji SMA (posrebreni) priključci su za 3G/4G vanjske antene a oni dolje crveno označeno nisu antene već moduli za WiFi a antene su na PCB livo od donjeg crveno označenog i druga dolje ispod donjeg crveno označenog i završava ispod žutih lan priključaka. Mali ( pozlaćeni) priključci su za vanjske wifi antene.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 09:25   #1401
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
Ovi priključci u crvenim kvadratima su samo ispitni konektori i na njih se ne mogu prikopčati bilo kakve antene. Nema tu nikakve muljaže sve je tu ok ovi vanjski priključci su za 3G,4G
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 10:34   #1402
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 595
Ti priključci pokraj crvenih kvadratića su za pitgail kablić sa RP-SMA konektorom koji se postavi na kućište ( probuše rupe) i na njih naviješ wifi antene.


ps: Nebi to preporučio čak prije bi bilo bolje da se wifi na takvim 3G/4G ruterima izgasi pa lan kablom metrima dalje od rutera spojiti neki wifi ruter. To zato jer se na tih 10-tak cm međusobno smetaju wifi i 3G/4G pa se korištenjem LAN-a dobije i čak do 10% veća brzina (Mbps).

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 10.06.2018. u 10:44.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 11:30   #1403
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
[QUOTE=D/G;3201708]Ti priključci pokraj crvenih kvadratića su za pitgail kablić sa RP-SMA konektorom koji se postavi na kućište ( probuše rupe) i na njih naviješ wifi antene.

Na ovoj ploči nema priključaka za wifi antene! Ovi konektori su Hirose MS-156C i razvijen za pregled visokofrekventnih sklopova koji se koriste u prijenosnim terminalima. Provjera izvedbe kruga postiže se jednostavnim umetanjem vanjskog utikača u prihvatni spremnik.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 11:38   #1404
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Ovi priključci u crvenim kvadratima su samo ispitni konektori i na njih se ne mogu prikopčati bilo kakve antene. Nema tu nikakve muljaže sve je tu ok ovi vanjski priključci su za 3G,4G
Tocno. Srebrni je opako zabrijal i napravil nepotrebnu pomutnju; em su SMA konektori na svim routerima samo za 3/4G vanjske antene (za razliku od RP-SMA koji su za WiFi antene) em je on veci "strucnjak" od kinezica
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 11:54   #1405
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
Ovako Izgleda PCB sa priključcima za 3G i 4G i za Wifi i naravno tu se isto vide ispitni konektori.Tu su priključene unutarnje antene koje se nalaze u samom kučištu. 4priključka za 3G4G i tri za Wifi


Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 10.06.2018. u 12:11.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 14:45   #1406
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 595
@Nikox

Nisam tvrdio da to nije ispitni priključak već da se tu može priključiti vanjska wifi antena , a to sam na youtube vidio gdje je to napravljeno i radi ( bar po autoru ) i dao je link na e-bay za pitgail.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 18:53   #1407
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
@Nikox

Nisam tvrdio da to nije ispitni priključak već da se tu može priključiti vanjska wifi antena , a to sam na youtube vidio gdje je to napravljeno i radi ( bar po autoru ) i dao je link na e-bay za pitgail.
Nema pitgail kabla sa priključkom za taj konektor jer taj konektor je predviđen za ispitnu sondu. Eventualno nešto iskemijati ili direkt lemiti na pcb, a dali je to to nisam isprobao
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2018., 22:05   #1408
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Ne treba nist kemijat, jer postoje SMA adapteri za Hirose MS-156C konektore:
Plug-In type adapter
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2018., 19:02   #1409
Nikox
Registered User
Moj komp
 
Nikox's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2017
Lokacija: Varaždin
Postovi: 192
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ne treba nist kemijat, jer postoje SMA adapteri za Hirose MS-156C konektore:
Plug-In type adapter
Kad spojiš tim adapterom antenski kabel stavi sliku baš me zanima kako to izgleda i koliko je funkcionalno.
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2018., 20:06   #1410
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,757
Nit imam taj router, nit to namjeravam radit.., naveo sam to samo kao opciju za zagrizene
Prezime je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na