|
22.12.2024., 18:13 | #691 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Ako ima jos pacenika koji ovo na PC-u igraju sa kontrollerom.. kao ja, obzirom da igra ima velik dead zone i slab controller sensitivity na 100%, evo fix za oboje. Deadzone se moze fixati u steamu. Desni klik na igru: manage/controller layout. Edit layout/joystick pa SETTINGS wheel na right joystick. Dole pri dnu ima anti-deadzone. Mislim da igra ima skoro 10% deadzonea u sredini sto je previse. Ja sam ga ovako podesio: Moze se sa ovim "igrati" dok se ne pogodi prava granica. Zavisi i koliki stick-drift ima gamepad. A za brzi sensitivity, treba ici u: C:\Users\*****\AppData\Local\Stalker2\Saved\GameSettings Ima fajl "AppliedSettings.cfg". Max sensitivity je 1.1 mislim. Pa se taj koeficijent moze dici dosta visoko. Meni odgovara na 1.5-1.6 ali opet, sve zavisi kako ko igra. To je znaci "GamepadSensitivityCoef = x.x" funkcija. Treba navikavanja ali je sada dosta bilje. Probao uletiti Rambo stilom u manju bazu i radi posao. https://www.youtube.com/watch?v=XGTgSYkSOro Ako igra nije Steam, moze se dodati u steam na listu igara ali nisam 100% siguran da li nudi controller opcije. Trebalo bi. Isto tako AppliedSettings.cfg fajl treba staviti na "read-only" jer igra resetuje controller sensitivity na 1.1. Ili ako se nesto podesi u kontrolama i sejva, resetovat ce ga na max vrijednost igre, 1.1. Pa se stavi na read-only da ne pregazi postavke. Nije idealno ali je svakako dobra alternativa.
23.12.2024., 09:56 | #692 |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
|
25.12.2024., 15:46 | #693 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
kako je stanje s zadnjim patchem?vrijedno kupnje ili još čekat koji patch??je ko kupovao key na netu,recimo ovdje ili ima još jeftinije?? https://www.kinguin.net/category/119...oster=1&r=3445 |
25.12.2024., 16:25 | #694 |
Registered User
|
Ja sam uzeo neki dan taj key samo znaj nije to prava cijena. Pise negdje "reklamirana" cijena od strane prodavaca. Kad se ulogujes i hoces da platis, izadje preko 40€. Pa sa discount kodom me je izasla 40€. Sto se same igre tice, ne mogu je prestat igrat. Sjela mi je ko šamar. Sto se performansi tice, nisu neka sreca. Ali nema onoga da pada na 5FPS. Ne vidim vise ni neke bugove. Imao sam scenui kada jedan od likova nije bio prisutan. Ima njegov glas ali njega "ni na mapi". Ali hajd.. diajlog je bitniji. I bila je scena kad lik prica sam sa sobom. Reko evo opet fali NPC-eva ali srecom, lik je ipak prolupao.
29.12.2024., 03:12 | #695 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2012
|
Citiraj:
|
|
29.12.2024., 19:19 | #696 |
Registered User
|
Mislim da se to desilo kada sam stigao u cement factory. Kad sam pricao sa nekim komadantom. Bile su dvije osobe pristutne u sobu, ali je jedna bila nevidljiva. Bio je samo glas ali je dijalog isao ok. Samo eto, to se jedom do sada desilo. Inace, ima li neke logike kod pronalazaka artifakata ili je sve random? Uzeo dvije misije za dva razlicita artefakta. Jedan je magic cube, a drug se ne sjecam sad na pamet. Obisao sam sva mjesta gdje internet kaze da se nalaze, ali bez uspjeha. Od Cordona do Red Forest. Nadjem druge ali ne i ove iz misija. Nastavio bi ja sa side misijama ali je problem sto ove ne mogu drzati "pa ako ih nekad pronadjem" jer ovi vendori ne nude nove misije dok su mi artifacts misije aktivne.
29.12.2024., 20:28 | #697 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Ja se vratio u zonu na 1.1.3. patch sinoć. Bio sam odustao na 1.0.3. Ne znam. Zona je definitivno puno življa i igra je optimiziranija po FPSu, ali čini mi se da ima više bugova sad. Kao što je netko spominjao; video cutovi bez zvuka. Dijalog sa zvukom, ali bez lika. Likovi s kojima se ne može pričati. I čudan health mutanata. Nekad mrcina padne od jednog metka iz Skifovog pištolja, a nekad treba sasuti 20 patrona 12mm. Čudno. Ali baš su strašni mutanti i to je super. Možda ih je malo previše, i možda je spawn cycle pregust. Sve u svemu; imerzivno je. Dobar je smjer defitnivno, ali puno tu još posla ima. Postoji potencijal da postane najbolja igra. Moja lista želja: 1. kontinuirani razvoj zone, posebno oko svrsishodnosti akcija frakcija i mutanata 2. pregled odnosa sa frakcijama kao u clear sky 3. manje triggera 4. dalekozor 5. svjetiljka koja zapravo radi 6. duži day-night cycle (iako mi se čini da je sad već više nego prije, nisam siguran, nisam čitao changelogove) Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 29.12.2024. u 20:35. |
29.12.2024., 22:53 | #699 |
Registered User
|
Tesko ce se uvesti kontinuirani razvoj zone. To zahtjeva mnogo bolji AI. Sad za sad je AI bare bone. Njihov spawn system je i dalje na trigger. I dalje se desava da se grupacije od 5-6 recimo stalkera, spawna metar od mene. Isto je i sa blind dogs. Ako nastave na develepmentu igre kao sto je Hello Games na NMS, mozda i bude nesto od toga za par godina. Isto bih volio da porade na svjetlu. Neki objekti koji imajuj 4-5 prozora su gotovo crn mrak i ako je vani dnevno svjetlo. Ovo je najbolji primjer gdje bi RT legao savrseno. Ali mi onda ne bi pomogla ni 5090 da imam pristojan FPS. Obzirom koliko su je odlagali i prekidali i da ih je rat zahvatio. Kakav je razvoj bio, ispala je ipak solidno.
30.12.2024., 11:16 | #700 | ||
"Samo vodu ne!"
|
Hvala! Budem bacio oko. Citiraj:
Da. Svjetlo je smrdano. Ali to je problem UE 5.1, ne? To će teško riješiti. Path tracing...hm...mislim da to još dugo neće biti izvedivo na ovakvim open world mapama sa beskonačnom geometrijom i fotorealističnim pristupom čak ni uz Nanite. Za Real Time path tracing bi trebalo valjda 100x RTX4090 i to da imaju bar 64GB VRAM-a svaka. Mislim da tu ima dosta nerazumijevanja, što uključuje i mene. Ray tracing i Path tracing nisu ista stvar. Čak mislim da i nvidia diferencira kao RTX i RTXPT. I još uz to postoje SW i HW Lumen, koji su pretpostavljam nešto između? Nemam pojma što točno koristi Stalker2, ali ovi problemi sa svjetlom izgledaju kao Lumen problemi u UE. PS (Edit): ChatGPT kaže: Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 30.12.2024. u 11:49. |
||
30.12.2024., 15:07 | #701 |
Registered User
|
Path tracing je zapravo ray tracing. Samo je ray tracing termin za tehnologiju gdje je izracunavanje zraka iz perspektive kamere. Racuna se za svaki piksel za ono sto kamera vidi. Naopacke. Dok za path tracing zrake idu iz izvora svjetlosti bez obzira sta kamera vidi. Znaci kao in real life. Ide mnogo vise zraka i zbog prirodnijeg nacina, scena izgleda malo bolje. Ali su obe tehnologije zapravo odbijanje svjetlosti zraka od od predmet sto inace nije slucaj u igrama. Znaci standardno u igri svjetlo osvjetli samo onaj zid u koji se svjetlo okrene, bez da se odbiaj dalje. Zato u igrama developeri fejkakju svjetlo sa vise izvora svjetlosti da bi izgledalo realnije. Ako imas sobu sa jednim prozorom, imas izvor svjetlostgi to sunce koje ulazi u sobu i onda mozda cak 3-4 dodatna izvora svjetlosti da se dobije dojam da je ta soba osvjetljena samo sa suncem. Ovdje je moguce da ima vise od 5 izvora svjetlosti. Ima sunce koje ulazi i imaju svjetla koja obasjavaju lijevu stranu do prozora vise nego desnu gdje se soba udaljava. Sa pravim RT/PR, ta soba bi bila osvjetljena samo sa suncem. Sve ostalo bi bilo osvjetljenao sa svjetlom koje se odbija dalje po zidovima ali je samo jedan izvor. Jako dobar umjetnik za svjetlo moze napraviti scenu da izgleda gotovo jednako dobro kao da je RT. I to je kljucni problem stalkera 2. Imaju jedan izvor svjetosti i onda dalje kad su trebali postavljati fake svjetrla... nisu. Gotovo svaki objekt ima max 2 izvora svjetlosti gdje se dobiju neerealno mracne sobe. Sasvim je moguce da je ovo njihova odluka da igra bude sto mracnija ali Stalker 2 bi upravo trebao biti osvjetljen kao TLOU PT1. Isti je setting da kazes. To naravno nije problem UE5. Fejkalo se sa vise svjetala jos devedesetih kao i danas. A sto se lumena tice. On teoretski radi ray tracing posao samo je dooooosta "jeftiniji" za rendanje. Ali ne znam o cemu se radi ali ja lumen u Stalkeru 2 vidim samo u nekim situacijama. Recimo kada vidis da svjetlo ili sjene trepere. Ali mi nije jasno zasto su neke lokacije, ala baze Slag Hepa jako mracne. Gledaj ovu scenu. Vani je dnevno svjetlo, jako sunce i dva metra od vrata crn mrak. jer.. ovo je isto lumen: Moguce da nisu imali lighting developera. Da su zurili. Ko ce ga znati. Igra je prosla svakakvu produkciju. Ja se nadam da ce ovo nekada rijesiti jer i ako je igra moderna na modernom engineu koja zahtjeva prakticno 4090 da se tjera bez DLSS-a vjestackog upscalinga. Upravo zbog svjetla izgleda kao nesto sto je starije od FROSTBITE 2 igara. Ovo je izaslo prije tacno deset godina a UE5 je da kazes next gen engine, BF4 koji se igrao na playstationu 3:
30.12.2024., 17:22 | #702 |
"Samo vodu ne!"
|
Sve stoji što si napisao, iako se ja baš ne bi složio da je ovo na drugoj slici nužno problem. Tako nekako to i treba izgledati dok se "oko ne navikne". Stalker2 ipak ide na realizam, tako da ja to ne vidim kao grešku i mislim da ne treba fejkati sa dodavanjem svjetla. Recimo prva slika iz tvojeg posta je pogled iz 3. lica. Tu je prirodno da svjetlo difuznije, ali iz prvog lica bi po meni kvarilo imerzivnost da je uvijek savršeno difuzno. Ja bih rekao da je neki drugi problem u pitanju. Mislim da nije dovoljno optimizirano, i da prelazak iz tame u svjetlo i obrnuto ne funkcinira najbolje. Ono što kroz svoje ograničeno iskustvo sa UE mogu reći je da Lumen do verzije UE 5.4 defintivno ima problema sa sjenama i dinamičkim kontrastom. Ne u ideji, nego u izvedbi, tj. bugovima. Ne znam kako je sad u 5.5. |
30.12.2024., 18:23 | #703 |
Registered User
|
A ne mozes bez fejkanja. Jedini nacin da ga ne radis je ako koristis full path tracing kao sto 2077 ima opciju. Bez fake svjetala bi stalker izgledao ovako: Full path tracing sa desetak passova izgleda ovako: A ovo je bez path tracinga, ta gore prva verzija samo sa jednim globe fake svjetlom: Znaci jako dobar light developer moze dovesti svaku scenu gotovo kao da je path trracng osvjetljenje. Samo treba vremena. Sto se "navikavanje oka", to se desi u prvih sekundu-dvije. Zavisi kako su podesili light dynamic range a sto se tice prva ili treca perspektiva, svejedno je jer se u video igrama "realizam" smatra kamera a ne ljudsko oko.
30.12.2024., 18:48 | #704 |
Banned
Datum registracije: Feb 2007
|
Hebeš svjetlosne kalkulacije kad je realno neupotrebljivo. Budemo se tak igrali za deset godina, iako meni skroz nebitno, zadnja slika bez RTa i PTa ak je na 120 fpsa mila majka, hebo gornje dvije ako su na 37 fpsa. |
31.12.2024., 03:06 | #705 |
Registered User
|
Naravno. Na kraju, gameplay je najbitniji. Yebo grafiku ako nema sadrzaja. Meni je stalker 2 ono sto sam trazio u day z/armi, gray zone, tarkov itd.
31.12.2024., 13:25 | #706 |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Ja sam jucer počeo igrat 1.1.3 peč nemogu više cekat napokon iman vrimena i sa par modova je igra sad jako pristojna za igrat. Nego ovaj fsr 3.1 izlaže i podupla frejmove a uvede toliki mouse lag da je to neigrivo sa DLSS quality i epic/ high postavke je lokano 75 ali miš lag fuj ,steta šta jos nemogu bar 60 fps lokanih u naseljenim mjestima triba se dosta igrat sa postavakama a i dalje u naseljenim mjestima pada fps dosta i iritira nemogu nikako pogodit zeljeni frejm na 1440p(60fps). Ili san totalno fula nesto jer neznam vise ima tih sada drugih novih postavki pa gledam po jubitu razne optimizacije kombinacije vsync off ili on , nvidia latency pa u nvidia control panelu max frejm lokat ,pa onda opet moze se u riva tuneru kao bolje je pa ovo pa ono ,brate mili previse onda dođeš u naseljeno selo sve pada u vodu. Taj dio u UE je isfusaren ili je jednostavno 3080 12gb i 5700X nedovoljno. Imali idi guide za postavke provjeren? Nmvz naša lik jednostavno pokaza i objasnija https://youtu.be/zWGnDhF08_Y?si=mPUHaXv1kvidGavI Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: Tajl3r. 31.12.2024. u 14:13. |
31.12.2024., 16:08 | #707 |
Registered User
|
Nemoj se muciti sa postavkama. Ja na otvorenom znam imati oko 60-70FPS i onda udjem u vecu bazu i zna cak padati ispod 30FPS. Igra nije optimizirana jer ako stavis na najnize postavke, ili max out, razlika je dvadesetak % mozda. Da, sa frame gen opcijama je neigrivo cak i preko gamepada koliki je inputlag. Kazu da je igra gladna procesorske snage ali ako joj nije dovoljan 5900X onda jbg. Inace, nisam ni jedan mod do sada instalirao. Probao one graficke modove i samo mi prepolovi FPS. Ostalo ne znam da mi je bilo potrebno. Mozda ako ima spawn NPC-eva van 100m radiusa bilo bi cool.
Miquella is mine and mine alone. Zadnje izmijenjeno od: Promo. 31.12.2024. u 16:16. |
01.01.2025., 02:45 | #709 |
Premium
|
patch 1.1 ''Popravljeno je više problema u misiji Visions of Truth, gdje se Scar možda neće pojaviti ako se učita prethodno staro spremanje, "anomalija" gdje je Scar mogao postati neprijateljski raspoložen prema Skifu, bug zbog kojeg igrač nije mogao započeti dijalog s s njim i drugo stvari.'' Malo sutra. Barem 10 puta dolazio kod Scara, svaki put me dočekao paljbom iz gaussa. Vraćao se na ranija spremanja, provjeravao jesam li ubio sve protivnike... nema pomoći. Vraćam se na stariju verziju (1.0.2), tamo se barem to nije dogodilo. Toliko o njihovim fiksevima. Stari sam fan Stalkera, od 2007. odigrao sve dijelove i mnoge modove barem 50-tak puta, ali sad su me ubili u pojam. Hvala Bogu, riješio. Izbrisao sejvanja do sastanka sa Scarom u X-17. Odbio neprijatelja gdje je trebalo, sastao se sa Scarom kod tajnog ulaza, obavio razgovor i sad put pod noge u Crvenu šumu. Bogami, lijepo započela Nova godina. Usput, svima sve najbolje u Novoj godini. Zadnje izmijenjeno od: Bakica47. 01.01.2025. u 14:34. |
07.01.2025., 19:57 | #710 | |
fanATIčni AMDovac
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
08.01.2025., 00:56 | #711 |
Premium
|
Završio. 165 sati. Obišao oko 97% o tih 64 km2. Skrovišta, vidljiva na mapi kad se pojave i jako puno ostalih ruksaka, sefova i dr. Bugova i nije baš puno. Jedini veći sa Scarom u misiji Visions of Truth, a to se prešlo s vraćanjem na par sejvanja unatrag. Više puta sam mislio da je bug, ali bila je krivica u meni (krivo odigrano). Ostali su sitnice - 2 lika spojena k'o sijamski blizanci, mrtvi stalkeri i mutanti na nogama i sl. Ma ništa strašno, uživao sam u igri. Dobro mi je došlo i poznavanje pojedinih objekata iz prijašnjih stalkera. Konfiguracija mog kompa mrvicu jača od preporučljivog minimuma (Ryzen5 3600, 6600XT, 16GB rama) ali mi je prosjek 130 fps. Postavke miješane - od mediuma do epica. Negdje visoke postavke niš' ne znače, kao npr. kod kose, s dobrom kombinacijom dobivaju se lijepi rezultat. FPS nema velikih skokova. Nema trzaja. Bilo je i nekoliko (desetak) popravaka - ono što barem za sad nisu autori popravili. Imam v1.1 i super zadovoljan. Uz jedan dan odmora nanovo ispočetka. Bit će vjerojatno lakše, barem mislim. Vidjeti ću koliko je moj mozak star 78 g, uspio zapamtiti. |
08.01.2025., 01:07 | #712 |
Premium
|
P.S. S dobrom kombinacijom postavka grafike i monitora dobivaju se super rezultati. Lampa na glavi noću na otvorenom nije skoro ni upotrebljavana. U zatvorenim prostorima noću ponekad, češće u špiljama. |
08.01.2025., 17:19 | #714 |
Registered User
|
Ja sam tek u mocvari. 90% vremena sam igrao side misije jer kazu da je end game skroz neoptimiziran pa sam usporio sa pricom dok ga ne srede. Samo mene na zalost i dalje muci AI. Ne mogu da podnesem one šumske okršaje kada pucaju kroz travu likovi koje ni ne vidim. Strasno me nervira takav gameplay. Pa je svaki okršaj; trci prema zvuku da ga ubijem s 2 metra jer ga ne vidim kroz brdo dok on mene pogadja. Sto se ostalog tice u igri, cista desetka.
09.01.2025., 22:33 | #715 |
Registered User
|
Lik u pozadini radi update BIOS-a 2 sata; Radio Beats: Malachite Research [Music for work, study, and anomaly research protocol writing] https://www.youtube.com/watch?v=AtBML2tHtxI
10.01.2025., 20:08 | #716 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Meni to više izgleda kao Norton Commander. |
Uređivanje | |
|
|