|
![]() |
#121 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() Na lokaciji gdje ce komp boraviti (uz tv, vezan hdmi-jem na tv) nemam eth kabel, ali imam wifi AP na stropu pa... Preko wifija ide sve - Plex (prema klijentima), streamanje igri (sa mog pc-a iz ureda) i torenti. Sve u kuci sam upgrejdao na AX210 kartice pa je to sad vec neka druga prica. HDD se ugasi kad se NE koristi Plex jer je na njemu samo multimedija. Temp su sasvim u redu kad nesto downloadam ili gledam film. Trebam samo testirati grije li se disk i koliko nakon recimo sat vremena streamanja igri. Taj dio dosta ugrije cpu. Ne mogu mirne duse dati tolike pare za 4TB SSD za cuvati glupe filmove gore ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Ako ima pasivni hladnjak preko cijelog kućišta i u formatu je NUCa onda se da to poboljšati, uzmeš PC fan od 8cm, uzmeš neki stari USB kabel, otcvikaš ga na 10ak cm, crvenu i crnu spojiš na + i GND od ventilatora i položiš ventilator na kućište od tog miniPCa, spojiš na USB port. Dobiješ 12V ventilator spušten na 5V, pa lagano puše, lijepo odnosi toplinu, uopće se ne čuje, a lako se i očisti od prašine. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#123 | |||
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Server je fanless u malom caseu, gurnut u dnevnoj iza ormara i stvarno nisam htio mehaniku da roštilja unutra jer čujem ko šišmiš. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
To sam napravio za ormar prošle godine (još sam pitao tu na forumu) neka lijepo laganu upuhuje zrak unutra a ne čuje se. Nabavio još 2 komada većih možda ih stavim umjesto ovih a ove na vrh da povlači topli zrak iz ormara. Vidjet ću još dok dođe na red.
![]() |
![]() |
#125 | |
49%winner
|
T8Plus N100 mini: Idle u W11Pro: 8W (7W bez monitora) / ~40C, jako tih fan, necujan sa 1m CPU benchmark: ~22W / ~65C, fan je mrvu glasniji ali meni je to i dalje jako tiho. Nema iritantan zvuk. Lipo grije iz njega pod loadom. HP G4 mini: Idle u W10LTSC: 11W (bez HDDa je ~10W, bez monotora ~8W) CPU benchmark: ~48W Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
može info zašto? čitam često u zadnje vrijeme na redditu da ekipica kupuje n100 ili minipc-jeve općenito i diže gore opnsense ili nešto da mi služi kao router... ali čemu to? uvijek se vraćam na to da hex rutira gigabit, a novi hex refresh je još jači. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
QOS, da ti ne objašnjavam detalje, ali hex to ne može. Hex routa ok dok mu radi hw offload, ali ništa izvan toga. Kineski N100 je neisplativ, za malo više love uzme se mtika 4011 ili 5009 i imaš pristojan wired router ![]() Ekipu na redditu ne komentiram, filozofiraju i od routera rade server ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Premium
Datum registracije: Oct 2014
|
Već sam pisao o svom setupu u RPi temi, ali nisam zadovoljan sa eksternim diskom preko USB adaptera i htio bi se prebaciti na MiniPC i Proxmox. Ono šta tražim je N150 sa 16Gb RAM-a DDR5, 2.5G ethernet, dodatni utor za disk (NVMe po mogućnosti). Pregledao sam Beelink, Gmktec ali niti jedan nema ovu kombinaciju. Ili je DDR4, ili N100 cpu ili manje RAM memorije. Rezerna opcija je Gmktec G9 ako ne nađem nešto sa malo vise RAM-a. Trenutno mi je vjerojatno i previše za moje potrebe Home media centra i Home automatizacije, ali želim nešto future proof da ne migriram opet sve tako skoro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
U realnom životu nećeš vidjeti previše razlike između N95, 97, 100 ili 150 tako da mislim da ti to ne bi trebao biti neki bitni faktor. Tvoje zahtjeve zadovoljava Aoostar GEM12. Za neki file/media server, možda bi R7 bio bolja opcija. Jest da ima DDR4, ali za takvu vrstu rada je to apsolutno nebitno. Čitam u komentarima da je lik u njega stavio 2xHDD, 2xM.2 2280 i 1xM.2 2230 (na mjesto BT adaptera), 64Gb RAM-a i da radi k'o urica.
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 02.02.2025. u 11:45. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#131 |
Premium
|
a jel napaja ko te mini pcjeve preko POE? naravno DIY poe jer teško da ijedan dolazi s tim tvornički? moj lenovo od kako sam ga malo olakšao (sad ima samo ssd i 1x 2.5" hdd) troši oko 9W. već sam neke mrežne gluposti prebacio na POE sa onim kineskim step down konverterima (sa 24V na 12V, lenovo bi samo malo trebalo smanjit sa 24V na 20V) ali neznam kakve elektro-karakteristike ti konverteri imaju i bi li to smetalo pc-ju. nije da MORAM, ionako je pc pored switcha i utičnice, ali mogao bi tako svu mrežu gonit kroz hex i jedno 24V napajanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2014
|
Citiraj:
https://www.gmktec.com/products/inte...i-pc-nucbox-g9 https://www.gmktec.com/products/nucb...n150-processor Ovaj Aoostar ide na duplo vise. Šta CPU diže cijenu toliko? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@jp_rv Da ideš slagati nekakav mobile (brod, karavan i sl.) onda bi imalo smisla, ovako uz utičnicu baš i nema. Nemoj (samo) gledati tih oko 9W nego koliko povuče max. a onda koliko snage PoE može isporučiti. Ako se ne varam origigi napajanje je 65W, 20V, 3.25A. Samo da dobiješ predodžbu > How Much Power Can PoE Deliver? > https://planetechusa.com/how-much-po...n-poe-deliver/ Tek PoE Type 3, PoE++, 802.3bt, 42-57V može dati 60W po portu + bi morao nabaviti aktivni gigabit PoE++ splitter koji daje 20V, a to je dosta rijetko (ako ga uopće ima). Skoro jedini kojeg sam na brzinu našao je > https://www.trendnet.com/products/po...r-TI-SG104-v2# I sa njim bi morao sam kovati / dodati DC-DC konverter pa složiti npr. 24V iz splittera a onda sa konverterom 24V > 20V. That's all ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Premium
|
da, original je ili 65, ili 45W. obzirom na cpu unutra, hm... J3710. od kako sam prebacio storage na NAS, pogasio sam diskove u ovome i služi samo za jednostavne stvari, čak bi i taj ssd maknuo i pustio samo 1tb mehaniku. imam negdje još koji stepdown konverter i lenovo power utikač od nekog seta viška, pa ću vidit. za poe je fora jer kad se stvar zablokira, samo ugasim poe na portu, umjesto da mi stvar bude spojena na smartplug. ps edit, pričamo o 24V passive poe. mikrotik ne barata sa active poe standardima. odnosno jako su limitirani u tome koji uređaji to imaju. većina je passive poe 24v, 1A po portu. slabiji su 0.5A po portu, ali hex poe može 1A. |
![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Moderator
|
To naprosto nebu išlo sa tim šta imaš, još će izgorit štagod kad pc povuče 2 - 3A kroz Tika. Nebitno šta je pasivna varijanta PoE, čim imaš opciju palit - gasit PoE na portu, znači da ima nekakav switc tranzistor ili sl. koji je dimenzioniran ... vidi specs. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Premium
|
Trebam neki MPC za Home assistant, nekako je izbor pao na n100 u kombinaciji sa 8 ili 16gb RAM-a i 256/512 gb ssd. Nekako sam vidio najvise hvale za Beelink 12pro model, koji kod nas kosta cca 290e, na Aliju tipa 210. Jel ima neki potencijali zajeb kupovina na Aliju (dodatna carina, pretpostavljam da se to sve shipa iz nekog EU skladista) ili neki zajeb sa potencijalnom garancijom? EDIT: Vidim ima dosta ventova za taj model u ponudi na Aliju, ako ce trebati danas sutra ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
49%winner
|
N95/97/100/150 modela sad imas po oke cijenama na gmktec sajtu za oko 150ak eura. Ili ako zelis biti sigurniji barem godinu dana, uzmes isti na amazonu za malo vise pa imas bar tih godinu dana garancije. Gledam zadnjih par tjedana te minije, kao uzeo bi si jos jednog za thinkering, ali se sve odvracam od te ideje.. Za ruter/fw: 140 eura - N95 dva nic-a, 8/256GB: https://amzn.eu/d/dxnwYAL ili 140 eura - N150 dva nic-a, 12/128GB: https://www.gmktec.com/products/inte...nucbox-g2-plus 125 eura - N150 8/256GB, nvme disk, normalan sodimm ram. Ovo bi po meni bila solidna alrernativa tom Beelinku S12: https://www.gmktec.com/products/nucb...n150-processor 134 eura - N97 (jaci od N100) 12/256GB https://www.gmktec.com/products/inte...i-pc-nucbox-g5 Ugl ovih dana ima izbora, sve je nesto na popustu... Ako narucujes sa alije pisat ce ti na checkoutu je li pdv/vat ukljucen ili ne. Ako nije, ceka te kad paket dodje. Mislim da je do iznosa 150ak eura pdv automatski ukljucen u iznos na aliji i onda nema dodatnih davanja.
![]() |
![]() |
#139 |
Moderator
|
Za router, media play / server svakako te nove Nxxx škatule ali za Home assistant bi valjda bilo dosta "bilo kakvi" polovni stariji SFF mini PC ? OK ako se može + zgodan mali gabarit ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
S ovim sam ja imao problema, ako imaš multimedia server na Wifi-u i onda pristupaš tom serveru preko Wifi-a sa drugog računala, paketi će inteferirati međusobno sa ta dva streama (pc1 <-> ruter <-> pc2) i mreža će se zagušiti. Doduše vjerujem da i ovisi o kvaliteti rutera ali na mom Ubee-u nije radilo na 5GHz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
49%winner
|
Citiraj:
Zanimljivo, nema razlike ako server nakačim na jedan AP, a klijenta na drugi AP (oba AP-a žicom spojeni na ruter). Brzina je i dalje prepolovljena.
![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Meni je ovo napeto za server/gateway. stavit proxmox na to i vrtit svašta. Par 100 € skuplje, zadnja tehnologija, 6 W idle, nije u kini napravljeno, dat će se kupit u europi i ostvarit garancija. TPM2 modul, VPRO wifi 6e koji je m2, i može se zamijenjit s wifi 7 modulom za 40€, kako 6E ima 6Ghz antenu, tad treba radit dobro i 7. TB4, možeš stavit eksternu grafičku i igrat igre. 6 P jezgri. Za razliku od intel N100-355 ima puno više stazica od njih (Gen3 9 stazica) https://youtu.be/wQZ8oIU8leQ |
![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Uzimajuci sve paramtere koji su mi bitni, za oko mi je zapeo Beelink EQi12: CPU:1220P RAM 24GB Micron LPDDR5 (fiksno) M.2 PCle 4.0 SSD 512m gb (prosirivo do 4 TB) Built in 85w PSU I sve ostale điđe miđe sto normalno dolaze sa takvim tipom minipc-ja. Pogledao par reviewa i ono sto mi se sviđa/ne sviđa kod ovog konkretnog modela: 1220P poprilično ok CPU (dosta jaci u odnosu na n100/n150/n200) Svi u reviewima isticu ja je jako tih i pri full loadu i iznutra izgleda ok poslozen. Ugrađeno napajenje, znaci ne treba mi dodatna cigla u mom IT ormaru. (ok ovo moze biti i downside ako je taj integrirani PSU problematičan, odnosno teze ga je zamijenit nego vanjski PSU) Potrosnju u Idlu poprilično ok Jedini downside je ta fiksni RAM, ali ne vjerujem da cu uskoro trebatio vise od 24gb, (ali tko zna, sa virtualkama se uvijek moze zaigrati)ali zamjenjiva memorija je bolja osim prosirivosti i zbog potencijalnih kvarom i lakse izmjene u budućnosti. Ako mislite da postoji bolji/jeftiniji mini pc u tom rangu, slobodno predlozite, otvoren sam za sve prijedloge. Ono sto me zbunjuje kod kupnje ovog konkretnog mini PC-a je cijena: Na sluzbenoj Beelink stranici on kosta 269 dolara, shipping free, ne znam od kud ga salju i dali cu morat platit neke dodatne troskove u vidu carine/poreza. Na Aliju je taj pc oko 400e i nije mi jasno od kud takva razlika u cijeni, (150e) odnono zasto bi netko kupovano ovim kanalima kada su dosta skuplji od sluzbene stranice proizvođača? Na amazon.de je 320e sa free shipingom (ako to na kraju ispadne konačna cijena) Ili ja tu nesto očito propuštam/ne vidim ![]() Unaprijed hvala na svim konstruktivnim komentarima ![]() EDIT: ispravak cijena i linkova Zadnje izmijenjeno od: srale7. 16.02.2025. u 13:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Premium
Datum registracije: Sep 2019
|
https://www.proxima-informatika.hr/p...m_medium=click 5% popust za keš bolji cpu koji troši 15w i time će biti puno hladniji od 1220p koji je 28w. |
![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Blackview modeli se mogu naći na Aliji za manje love. Šalju ih iz EU. Minus je što ima samo jedan M.2 slot. Ima drugi slot, ali u njega ide 7mm SSD. Ja sam tako naručio MP60. On je imao još jedan minus - M.2 je bio SATA verzija, ali utor je primao i PCIe verzije pa se mogao zamijeniti bržim PCIe modelom. https://www.aliexpress.com/item/1005007827162847.html https://www.aliexpress.com/item/1005007549341344.html
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 16.02.2025. u 17:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Premium
|
Procitao sam ovu temu vec 2 puta, istrazio sve moguce opcije, i dalje nisam pametan sta uzeti. 1 korak: GMKTec ima najbolji omjer ulozeno dobiveno i to debelo najbolji omjer. Moze se kupiti preko amazona ili direktno od njih cijena je slična. Iako na GMKtec stranici pise da u slucaju reklamacije trebas poslati uređajna adresu koju ti oni kazu, posao ima mail da vidim di se salje u slučaju reklamacije, posalo ga 2x u razmaku 10 dana na dvije različite adrese i nisam dobio odgovor. Trenutni njihov favorit mi je M3 koji se moze dobiti za nekih 350e 32/1T. Ima masa dobrih reviewa (raznih modela) na youtubeu, ali u komentarima svakog videa (raznih modela)ima par kometara da su dobili defektne uređaje, ili da im je uređaj nakon 5 dana/tjedana/mjeseci riknuo ili prestao normalno raditi. S obzirom da ce mi se na njemu vrtiti Hass, stvarno bi volio izbjec tu situaciju da mi stan ostane u mraku na xy dana dok ne nabavim novi mini pc i prebacim bacup proxmoxa na njega ![]() ![]() 2. korak Asus/Nuc, (tipa NUC 12pro/Intel Core i3-1220P)dat cu nesto vise ali da dobijem 100% provjeren i kvalitetan uređaj, sa 3 godine garancije ostvarive u ducanima u Zg. cca 430e +100e za ram i ssd, 530e ukupno. Pogledam par reviewa i svi kazu da su te novije generacije intel/asus nucova u banani, (gledam do 12 gen intel procesora) skupe s obzirom na ono sto nude, ali ajde, racunam da cu dobiti kvalitetu/pouzdanost+imam lako ostvarivih 3 god garancije. 3. korak Kupnja polovnog mini pc-ja (dell/hp/lenovo) ali i ako se nadje ensto sto nije prastaro (intel 10g/amd serija 4 pa navise) onda je to obicno oko 350e pa navise, i dalje pricamo u rabljenom racunalu staro 3-4 godine, koje je mozda odradilo 50 ili 5000 sati. Ok, da se lakse servisirat jer su pojedini dijelovi nabavljivi, ali opet pričamo o uređaju starom 4 godine koji nije ni kompaktan niti jeftin, niti imam garanciju. 4. korak Razni proizvođači Mini pc-ja (minisforum, blackview) ali sve to mi ne ulijevaju neko povjerenje jer se radi o kineskim proizvodima zapakiranim u lijepse kutije. Lakse ih je kupiti i eventualno ostvariti garanciju, ali kad pogledate sto nude po webu, jbte ima veci izbor refurbished uređaja nego onih koji su full novi ![]() Svaka solucija ima smisla, ako se ubode dobar primjerak uređaja+sportska sreca, u protivnom (worst case scenario: slozim sve gore i samo nakon 3 mjeseca mpc vise ne radi) samo verzija sa Ausu/intel nucom je 100% sigurna, bar u mojoj glavi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|