|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Dobro, nećemo sada biti previše grubi, svi smo bili početnici. Stav zabrinjava više nego neznanje ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#34 |
~~~
Datum registracije: Nov 2009
|
mene recimo zanima sljedece koliko korisnik gubi ako koristi stariju verziju neke distribucije koja mu se ili vise svidja nego novija ili je bila vise lightweight nego novija ? dali aplikacije koje su updejtane bi radile na starijoj verziji/distribuciji ili ne ?
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Pod pretpostavkom da si dovoljno vješt za ručno kompajliranje i konfiguriranje libova, kernela i base sustava i ako imaš dovoljno znanja da ZNAŠ održavati sustav onda nema beda. Ali u takvom slučaju bi vozil Gentoo ili bi vukel Slackware 9 sa najnovijim paketima ručno kompajliranima.
![]() |
#36 |
~~~
|
losa pretpostavka ![]() zato i pitam recimo cist primjer, prijasnje verzije kubuntu-a (a vjerujem da je sukladno s time i ubuntu-a) bile su puno puno manje dok zadnje 2 su postale enormne ko WIndows Vista i 7 ako ne i vece sama instalacija oko 5 GB to se po meni sukobljava sa onim "linux je lightweight" ok znam ima milju distribucija ali ovo sam za primjer dao neovisno o distribuciji dali ima nesto lose u tome da se starija koristi, recimo 2 ili 3 godine starija ?
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Premium
|
Nema ništa loše ako je LTS. Sigurnosne zakrpe redovno dolaze. Veličina na disku je uglavnom povezana s instaliranim programima. Više instaliranih programa veća instalicija. Isto tako s novim fičerima dolazi i do većih programa. KDE sigurno nije lightweight i konstantno se nadograđuje pa s time zauzima i veći prostor na disku. Vjerojatno su u Kubuntu ubacili dodatne programe koji se mogu i maknuti ako ti ne trebaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
Ako hoćeš 2-3 godine stariju distru uzmi Debian stable i tu nema daljnjeg razmišljanja. Ako želiš light uzmi gentoo ili arch ako nisu vješt sa terminalom i stavi neki light de ( xmonad, dwm, herbstluft ).
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Arch. Za pocetnika? Ne. Arch i Gentoo su odlicne distre za one koji imaju vremena i volje uciti. Za po doma ih ja vise ne koristim. Preferiram lubuntu i xubuntu. Jednostavni i dovoljno brzi te ne zadaju glavobolje obicnih korisnika kad updejt nesto potrga. A sto se tice Kubuntu... Caka je u sucelju i optimizacijama drivera za isti. KDE i Gnome 3 su "teskasi".
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
Premium
|
Ajde ako zna čitati i ima volje Arch instalirati nije neki bauk. Puno veći problem je neredovito apdejtanje arča ili gore onaj jedan redoviti update u 3mj koj ima potrgani gcc, glibc i binutils pa sve ode u materinu
![]() |
#42 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Za početnika? OpenSUSE. Čak i za osobe koji nisu početnici. Ima KDE, Gnome, xfce, kaj oš, paketi su relativno novi, stabilni su i imaju cijelu multimedijsku podršku. Dodaš Packman repozitorij i nema čega nema. Za desktop bolji nego Debian. Ubuntu nebumo tu spominjali, njegov Unity je sve samo dobar ili uporabljiv. Arch nije za početnike, on je za one koji su bili početnici a žele se upustit u nešto više i tu-i-tamo izgubit ponešto kose zbog potrganog OS-a jer su deli update paketa. Ja uglavnom koristim Debian za poslužitelje i OpenSUSE za desktop ak mi treba Linux. Arch sam imao i vratio se OpenSUSE-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
~~~
|
ima netko misljenje o Zorin OS ? navodno je dobar za nas windowase koji prelaze
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() http://distrowatch.com/
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
It's all a joke
Datum registracije: Sep 2009
|
Zorin OS je Ubuntu sa Windows-like GUI-em .. ma ne znam zašto se toliko piše da je ta distra super samo zbog tog sučelja, pa najbolje da se i najokorjeli windowsaši ne mogu snaći ako im u donjem lijevom kutu ne piše Start ![]()
![]() |
#46 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#49 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Citiraj:
Za pocetnike Mint 13 Maya ili Xubuntu 12.04 Nije bas pol minute ali windows power useri se nemaju cega bojati, linux je majka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian Pogledaj si verzije paketa pa usporedi sa ostalim distrama - vidjet ćeš o čemu pričam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
|
Zato sto ce cisti Debian odbiti pocetnike od linuxa a Mint to sigurno nece. Ali zapravo je svejedno sto god se odabere treba imati strpljenja i zelju za ucenjem. Svakako preporucam jednu od Debian based distri jer se meni cini da za njih ima najvise materijala na netu sto se tice rjesavanja poteskoca i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
A gle, neznam što da ti kažem. Onako, kad sam prvi put digao sustav, bilo je wtf!?!? Sve mi radi, al doslovno sve što sam imao upiknuto u kom, nema hebade sa driverima, instalacijama. Surfanje netom odmah, gledanje videao odmah. Da ne govorim, da gejmam više neg na windowsima ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
|
Super sto ti je odmah sve radilo, tako je bilo i meni, jedino sto sam morao je dodati firmware za USB-DVB-T karticu ![]() Ja govorim da vrijeme prilagodbe (Windows GUI -> Linux GUI+CLI) nije bas pola minute za svakoga, tebi mozda je bilo ali ja racunam da si ti (vjerojatno) power user na Windowsima sto nije svatko ![]() Npr. onaj lik sto nije mogao otvoriti "datoteku file" je pocetnik i na Windowsima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Premium
|
XFCE FTW ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Pod naletima kopita zla
|
Sve stoji, a gnome 2 je nešto najbolje ikada. ![]() Cinnamon meni osobno sjeda jako dobro dok mi je XFCE stvarno gadan. ![]() Mate je malo lakši od cinnamona i isto se da srediti kak spada. Gnome 3 je loš, a unity o moj bože. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Premium
|
Meni je XFCE zakon jer možeš bilo što s njim složiti. OK primjer: http://customizemania.com/daily-mania-zukitwo-xfce/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
|
Za tu nisam ni znao. Bacam se u istraživanje. ![]() |
![]() |
![]() |
|