|
![]() |
#1261 |
Datum registracije: Dec 2006
|
Aha, sad kuzim. Znaci najbolje bi bilo kupiti jedan ovaj jaci Asus i dva slabija neka wifi6? Zbog toga sto trebam pokriti jedan dio kuce skroz na kraju i kat ispod da bude full brzina. Ili neko drugo rijesenje, ne mora biti Asus, samo da nije ovaj Arcadyan i t-com meshevi. Znaci htio bih jedan glavni bridge router sa Arcadyana koji bi pokrivao vecinu kuce i jos 2 kom necega da pokriju rupe ![]() EDIT: Mozda i nece trebati s ovim skupljim Asusom, ne znam, jer sad imamo t-comov router i 3 mesha njihova Najvise mi treba za PS Portal, koji s ovim ne radi, stalno prekida vezu, cak i na mobitelima nekad zna ostati bez ucitavanja stranica ili slicno
![]() |
#1262 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako već nisi, prvo odradi domaći rad, a to je da dovučeš / provučeš Lan kabele od "centralnog mjesta" barem do lokacija "satelita", za relacije kat više / niže obavezno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1263 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Preporuka routera
Na kraju, odnos cijene i dobiveno , isplati li se dati dosta više za Asus Aimesh sustav -2-3 komada da se pokrije kuca ili moze to kvalitetno odraditi i npr solidan tplink? Naravno, ne zelim restartati nista min 6 mjeseci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1264 |
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Imam ovakva 3 Kom : https://www.instar-informatika.hr/as...96331/product/ Trenutno su mi 2 u pogonu kroz kuću i hvatam ih vani u dvorištu. Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1265 |
Premium
|
Da li iptv, wificalling i slicno steka kao na tplinku? Na tplink deco zna iptv zastekati jer se eto telka ili firestick iz cista mira prebacio na drugi uređaj u meshu i slika stane pa moram reload napraviti. Takodjer, wificalling pukne iz istog razloga. Nisam uspio sloziti taj problem i prodao deco. Sad trazim bolje rjesenje |
![]() |
![]() |
![]() |
#1266 |
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Iptv ne steka ni ne prekida.. Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1268 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Cekaj da se stef jos javi ![]()
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Fedora Workstation | Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed |
![]() |
![]() |
![]() |
#1269 |
Datum registracije: Dec 2006
|
![]() |
#1270 | |
Tehničar
Datum registracije: Dec 2011
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1271 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Vjerojatno ni Unify ne radi bez "pameti", kao ni kod Omade (TP-linka). Taj kontroler bi trebao upravljati mesh nodeovima i prespajati uredjaje po AP-ovima ovisno o jacini signala gdje se uredjaj u tom trenu nalazi. Kod mene je Omada po kuci (+ kontroler) i nemam prigovora za stabilnost wifija i wifi roaming. Prvi put u zivotu koristim wifi ispred zice. Mozes prikaciti klijente na fiksni AP, ali opcenito nisam primjetio da se klijenti ikad prebacuju na slabiji AP jednom kad se nakace na onaj s boljim signalom. Dosta je bitno da dobro rasporedis nodeove, tj da nisu preblizu. Ako su ti nepovoljno rasporedjeni onda ti uredjaji skacu posvuda jer dobivaju dva jaka signala. Kod Omade je situacija malo skuplja (a mozda i jeftinija od Unifyja): EAP653 su oko 90-100 eura/kom OC200 kontroler je 80ak eura I dalje ti treba neki ruter, ne mora biti Omadin, moze i neki Asus/Speedport. Treba ti i POE switch ili POE injektori + AC adapteri ako zelis ici bez POE switcha. Jedini uvjet koji moras zadovoljiti za Omada mesh je - jedan EAP mora biti spojen zicom na ruter/switch. Svi ostali mogu biti bezicni. I treba ti kontroler, bilo hardverski (OC200) ili softverski/besplatni (mozes ga vrtiti i na Windowsima, Dockeru, nekom kompu koji radi 24/7).
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 19.03.2025. u 09:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1272 |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
I ja tražim preporuku za kućni mesh. Patim se već godinama sa extenderom, odnosno drugim routerom/AP-om spojenim u repeater mod, i radi loše. Sada bih trebao tri uređaja, prvi kabelom spojen na glavni iskonov router, ostala dva bi išla bežično. 300-600€, šta bi bila sigurna kupnja? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1273 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1274 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Znači oni su zamislili da ti range extenderi/meshevi budu spojeni wireless i nekom magijom stvaraju brzinu i naravno pokrivenost, a da im kablovi uopće ne trebaju. Ne samo da ne trebaju, nego i smetaju. Evo osnovni router mi je Archer C7, a u uredu sam sad stavio RE705X jer je stari D-Link "N" AP počeo zezati i zahtijevati česte restarte (jednostavno bi klimin wifi postao odspojen, kao i smart tv i ostalo što je u uredu, dok bi mreža radila za mobitel i ostalo što se miče) Taj RE705X ima LAN port, ali on u mesh modu služi kako bi na njega žično povezao klijenta, a ne internet?! Kad na njega spojiš internet, onda je to opet AP za sebe, ne radi u mesh modu. Pa koja je tu logika? Imam između i neki čudni Huawei, kupio sam ga kad je bilo hitno, a lokalni Elipso je imao samo njega ![]() Jesi ti našao kakvo mesh rješenje, a da je logično? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1275 |
Moderator
|
Joj, tko će sad sve pisati iz početka .... prednost MESH sistema je šta je sve jedna velika WiFi mreža sa istim SSID / Pass pa se klijenti lakše prebacuju na bliži AP. Kada to isto napraviš sa običnim AP - ovima (zanemar sad jeli Router ili AP), često klijent ostane spojen / forsira konekciju na AP na koji je prije spojen a ne želi se sam prebaciti na AP koji mu pod nosom. Kada širiš WiFi mrežu repeter - ima onda je max. propusnost pola od mogućeg (a često i manje). MESH je tu u velikoj prednosti jer oni pravi / skuplji koriste drugi band / drugu frekvenciju za komunikaciju među njima a onaj std. "kanal" ostane za komunikaciju prema klijentima. Sad na kraju dođe ta priča jeli mu treba Ethernet (Lan) veza između njih ? Ako si u mogućnosti (imaš provučene Lan kabele), svakako je pametnije njih koristiti jer je kabel (uvijek) brži od WiFi, kod nekih treba ručno aktivirati "Ethernet backhaul". Druga je stvar ako je proizvođač nešto zakakio pa Ethernet backhaul ne radi kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1276 |
Premium
|
Preporuka routera
Jos da napomenem, mesh nije “jedna mreza u cijelini” nego se spajas na najjaci najblizi uređaj. Sto znaci ako sustav nije pametan, a jos uvijek nije,dok se recimo setas meshom i koristis uslugu kao sto je wifi calling (ne viber, whatsapp i slicno nego bas wifi calling) pukne veza jer se mob prebacio na drugi uređaj unutar mesha. Jos je dobro ako npr uređaj zadrzi mob na svojoj konekciji unutar mesha dok ne zavrsis razgovor, ali npr tplink ima problem da iz cista mira prekine razgovor, ili viber javi da je poziv prekinut pa se ponovo spaja i izgubis par sekundi razgovora jer se eto on sjetio da se tvoj mob moze spojiti na 3% jaci wifi signal od sljedeceguredjaja unutar mesha. Naravno, kod netflixa, youtube i slicnih ne primjetis jer streaming ima buffer. Ali jbg, jos uvijek nista nije idealno ali mesh je dosta lakše rjesenje od tadasnjih kombinacija za pojacavanje signala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1277 |
49%winner
|
Ovo s pucanjem wifi poziva NE vrijedi za TP-link Omada sustav (koji podrzavaju seamless roaming), mogu potvrditi iz prve ruke. Zapravo jedino po cemu vidim da me baca medju AP-ovima je ikona wifi signala koja skace kako setam kroz kucu. Ono kad ne dozivljavas wifi znaci da je to dobar wifi. Seamless/fast roaming (802.11r) moraju podrzavati i sami uredjaji spojeni na takav mesh.
![]() |
![]() |
#1278 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Zato na mobu ni ne programiram 5GHz mrežu, koristi je samo smart tv i google chromecastovi. A i oni samo zbog toga da se ne nakače na krivi (dalji/slabiji) AP. Dobro, ja imam stvarno stari mobitel, možda su novi pametniji oko izbora mreže. @Nikki, jasno sve, imam kablove svugdje, al meni je logično da je to tako, meni s kata na kat već padne i brzina i sve što mi sad mesh znači kad raspačava već ionako loš signal? Samo će mi na mobu pokazivat full, a nije full. Meni u biti sve ok radi kad sva 3 imaju isti ssid i šifru, čak s VoWiFi nisam imao problema kad je mob na 2.4 GHz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1279 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kabel je kabel. Ako trebas stabilnu brzinu na kraju konekcije to je jedino rijesenje. WIFI nije magija. WIFI nikad nece imat istu brzinu na svojim krajnjim tockama kao na pocetku. E sad - od svih WIFI rijesenja Mesh sustavi omoguavaju pametniji hendlng WLAN-a na uredajima + bolju pokrivenost ako sve postavis kak spada (npr. trokut ako imas 3 uredaja). No problem je da svi faktori koji standardno utjecu na WIFI utjecu i na Mesh sustave - samo sto oni to bolje i pametnije hendlaju. Tak da - ako trebas signal svugdje - WIFI Mesh je prakticno i najpouzdanije rijesenje. Ali da neznam kolko love ulupas u to - nikad nece biti na svim krajnjim tockama jednaka brzina kao na pocetku veze. Jednostavno previse interferencija (zidovi, metalne konstrukcije, WIFI signal ostalih susjeda...itd.) .
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Fedora Workstation | Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed |
![]() |
![]() |
![]() |
#1280 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() Mislim da neki TP link dekoi imaju ethernet backhaul EDIT: https://www.tp-link.com/us/support/faq/1794/ Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1281 | |
Premium
|
Citiraj:
Omada nisam probao jer mi ni deco ni njihov easymesh sustav sa razlicitim uredjajima nisu radili dobro. Dobar info hvala. Imas li razlicite uređaje spojene i mesh ili iste? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1282 | |
49%winner
|
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3794718 Nemam iskustava s drugim TP-link meshovima pa ne mogu usporediti. Isprva sam htio Asus mesh slagati, ali sam odustao jer ne podrzavaju VLAN-ove, barem ne ovi ruteri koje sam planirao koristiti. Omadu sam uzeo jer nije skupa za to sto nudi, a ful je jednostavna za setup i odrzavanje.
![]() |
![]() |
![]() |
#1284 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Preporuka za access point
Pozdrav, davno imao netgear EX7000 . https://www.netgear.com/home/wifi/ra...enders/ex7000/ Imam hibridbox i nekih 30 mbit/s down je vrhunac. S tim netgearom to je radilo odlično , i u dvorištu daleko i sve. Nakon nekog vremena se pokvario i stajao u ormaru dvije godine i neki dan ga upalim i radi opet nekih 10 sati i isto krepa opet. Tako me kopka zašto ,ali ok. Nakon što se netgear pokvario prije koje dvije godine uzeo Archer Ax23 https://www.tp-link.com/uk/home-netw...r/archer-ax23/ Samo problemi s tim , jednostavno izgubi wifi i moraš se reconnectati ili pak spojeni ,ali vidiš u aplikacijama da nema interneta i onda opet "dođe k sebi" i proradi. Da probam flashati openWRT na ovo i nadati se boljem ili je jednostavno do hardvera. Inače koristim ga kao AP ,a ne router. Na 2.4 se obično disconnecta, mobitel koji imam na wifi6 obično pokazuje da nema neta. Probao kanale i svašta ,ali ništa. Ima kakvi AP za kupiti da ima dobar range ,a da ne moram dati 100+ eura za unifi ili tako nešto. Gledao mikrotike, ali da im baš range nije nešto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1286 |
Premium
|
Preporuka za access point
Meni je c20 radio odlicno dugo vremena, bio je bolji od novijih c24 ili c54. Ja sam bio zadovoljan i sa rangeom. Ax55 je isto odlican ako ga jeftino nadjes. Oba su mi imala odlican range. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1287 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
4G ruter
Situacija je slijedeca, u garazi ispod zgrade na drugoj lokaciji od moje ne mogu nikako dovuci internet, jedina opcija mi je nekakav 4G ruter sa SIM karticom. Jedini problem je sto ce ruter biti 10-ak metara udaljen od mjesta gdje ce biti ukljucen u struju i treba biti takvih dimenzija da ga mogu provuci kroz ogradu s kvadratnim rupama 6x6 cm da ga mogu odgurati do izlaza za ventilaciju gdje bi trebao imati 4G signal, inace signala u garazi nema. Ogradu nikako ne mogu otvoriti jer je treba doslovno izbiti van iz zida. Mozda neki 4G booster ili nesto drugo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1288 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2012
|
Trebam nekakav router za access point, za proširivanje WiFi signala. Brzina interneta mi je 60/10 , a optika ko' zna kad će doći . Sad sam u nedoumici uzeti neki jeftini (npr. Xiaomi mi 4a 100M ) za 18 eura (svi sa gigabitnim ethernetom su preko 30 eura) ili neki novije generacije WiFi 6 npr. Xiaomi ax3000t za 53 eura. A ionako nemam ni jedan WiFi 6 uređaj u kući. Vaše mišljenje ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1289 |
Premium
Datum registracije: Aug 2021
|
Trenutno imam A1 optiku 300/150 (njihova infrastruktura, samo internet) i njihov ONT Huawei EchoLife HG8245Q2, a na njega je spojen moj Huawei router i sve to radi, ali bih volio konačno zamijeniti A1 router i umjesto dva uređaja imati jedan. Također slagao bih neki mesh u kući. Razmišljao sam kupovini FRITZ!Box 5530 Fibre, ali nisam siguran što mi sve treba da bih ga upogonio, pa da probam popisati: 1. PPOE username i password koji bi trebao dobiti od A1 2. Treba mi serijski broj od PON-a koji imam na stražnjoj strani A1 routera. 3. SFP dobijem sa Fritzom. 4. Da li mi treba XPON/XGS-PON PLOAM Password ? 5. FTTH postavke su mi /// Internet VLAN ID --- 60 /// 802.1P --- 0 /// DHCP /// 6. Da li mi je potrebno još nešto? Da li imate kakav drugi prijedlog za setup? Ima li netko iskustva sa Fritz meshem? (Razmišljao sam o Omadi i UniFi za mesh, ali bilo je nekih sigurnosnih propusta kod Omade, a Unifi je dosta skuplji). |
![]() |
![]() |
![]() |
#1290 | |
Premium
|
Citiraj:
Next question,da li je netko probao TP-link VR2100 koristiti kao WAN router za optiku 300/150 ili 500/250? Ima 4x4 mu-mimo sto je bolje od AX55 sa 2x2 mu-mimo(nesluzbeno,sluzbeno AX55 ima OFDMA ili kako već) (osim sto VR2100 ima 1733max brzinu na 5ghz,a AX55 2400 - sto mi uopce nije bitno u ovom slučaju) pa me zanima koji bi u praksi trebao raditi bolje. Imam oba pa ne znam kojeg bih zadrzao za optiku kad uskoro stigne. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 08.04.2025. u 14:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|