|
![]() |
#782 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
Citiraj:
druga vrsta ETF-ova te iste dividende automatski ulaže u ETF - kao da si odmah kupio još malo tih etefova i tada se to ne računa kao dobit i ne oporezuje dokle god si preko 2 godine od trenutka kupnje tih ETFova. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
dionice i fondovi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#784 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Kao što je napisao n30n poviše ukoliko se ne možeš registrirat iz prve samostalno onda uloži 20 minuta vremena i pogledaj 2 youtuba od 10 minuta i registriraj se tako.
![]() |
![]() |
#785 |
#erase startup-config
|
dionice i fondovi
Kakve to ima veze s ovim što sam ja napisao?? I zašto onda meni i još nekima koje znam nije prošao broj osobne? I gdje si bio da sve to objasniš u trenutku kada sam se išao registrirati? Da dam znao da je to tako bolje bi se pripremio. Kako sam to trebao znati da je proces takav? Moram istraživati po netu prije nego se uopće registriram?? Logično mi je da se registriram pa da enrollment ide postupno kad si se već registrirao a ne da te izrešeta uzduž i popreko odmah nakon kreiranja accounta… |
![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Mr Ex President i njegovo "obracanje s visoka", meni je odavno na ignoru zbog prepotentnosti, @medo - normalan si lik, ne daj se navlaciti... EDIT: kako bi to investitori rekli "htio bih što je maksimalno moguće diverzicirati portfelj" ![]() 1) nekretnine (dobro, za to baš sada nemam trenutno nekakvih mogućnosti) - zemlja, šuma,... stanovi, kuće itd. 2) ETF-ovi / pojedinačne dionice? 3) investicijsko zlato - isključivo zlatne poluge u fizičkom obliku, nikako zlatnici/dukati jer su puno skuplji u odnosu na istu masu zlatnih poluga 4) na zadnjem mjestu, kao nešto šta je najvolatilnije crypto, i to od njih, isključivo BTC? ništa drugo? npr. XRP u zadnje vrijeme vidim da skače kao lud? 5) p2p lending tipa robocash? (najmanji godišnji povrati) dali još postoji nešto, a da nisam naveo, tj. možda trenutno još uvijek "otkrio"? npr. čitao sam i o srebru, na njega ide porez, i uopće nema ništa interesantno u njemu, u zadnjih 20-ak godina, ili stagnira, ili pada puno, ili stoji na mjestu...
ševa! ![]() Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 17.03.2025. u 21:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#787 | ||
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
U biti čak i ne pišem tebi, pišem čisto nekome sa strane tko će naletjeti i pročitati da IBKR ne prihvaća HR osobnu i ima kvizove koji traju i traju da tu informaciju ne uzme zdravo za gotovo već da zna da je to do korisnika, a ne do platforme. Ako te ta rečenica smeta ili ti je prepotetna, slobodno i ti klikni ignore ![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#788 |
#erase startup-config
|
dionice i fondovi
Da mi se samo meni čini da su tržišta malo napuhana u posljednje vrijeme? |
![]() |
![]() |
![]() |
#789 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
Pretraživajući youtube izvore informacija, ova dva kanala su mi legla: https://www.youtube.com/@AngeloColomboFi https://www.youtube.com/@thetomcrosshill Razlog je taj što su bazirani na europske ulagače, što je drukčije nego da si u USA. Evo jedan video npr. za brokere: https://www.youtube.com/watch?v=xPWawAhfwn0 Btw. sad sam se sjetio kad si spominjao ovaj problem sa OIB-om i brojem osobne, to je istina. Meni isto nije prihvatilo broj osobne, nakon dva pokušaja sam probao sa OIB-om i prošlo je. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Premium
|
Ja sam za sada na T212 A preprirem se sa IBKR supportom cisto iz principa Ovaj angelo je ok, lik malo dosadan, ali generalno ok On roka 90% na etfove i onda ostatak 10% na crypo Igra na sigurno, ali koliko se da viditi, zaraduje masnu lovu u IT sektoru Tako da lakse upucava lovu nego mi ovdje u HRV
![]() |
#791 |
Premium
|
Btw, zasto Angelo Austrijanac u onom videu stavlja T212 na zadnje mjesto i govori nesto o Cipru i nekakvom regulacijama i da ne bi nikad vise od 20 000 eura drzao gore? Osim ako se ne nalazite u UK, tada je regulacija nesto drugacija.
![]() |
#792 |
Premium
|
https://www.youtube.com/watch?app=de...9KHRc1rM&t=31s malo sam razmišljao o ovom podcastu i šta priča ovaj lik, i pitao sam se, koja je poanta investiranja u bilo šta? npr. uzmimo za primjer gram zlata (ili može to biti i neki ETF, BTC - bilo šta drugo), ja sam gram zlata kupio za 106 €, da ga idem odmah prodati izgubio bi nekih 20-ak eura najmanje na to, znači moram pričekati, ovako od oka, godinu-dvije da bi postigao cijenu od 106 € i ja bih sa tom investicijom tada bio na nuli, zar ne? i recimo da se za 15-20-ak godina cijena zlata udvostruči, recimo da je 2040.-ta godina sada, i da 1 gram zlata sada košta 200 €, ali - sa porastom cijene zlata, porasle su i ostale cijene, življenja, hrane, režije, vode, struje itd... znači, ja u tom momentu ako prodam polugu zlata od jednog grama za 200 €, mogu kupiti ekvivalent "robe" kao šta sam mogao onomad za tih 100 € tek sam se počeo baviti ovom tematikom i izučavati, ali onda mi se ne čini previše logičnim to, u smislu "očuvanja vrijednosti novca"? zlato presporo raste da bi se imalo kakve koristi od njega, zar ne? to bi imalo smisla, kada bi porast zlata/ETF-ova/BTC-a bio puno veći/neproporcionalan u odnosu na očekivanu inflaciju? npr. BTC skoči za 1000% - onda sam zapravo u dobitku. A ako zlato raste godišnje tipa 3%, ali toliko isto iznosi i godišnja inflacija - šta sam zapravio pametnog napravio i dobio? Ništa?
![]() |
#793 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
Premium
|
ajoj, kako se samo toga nisam sjetio ![]() ![]() uglavnom, chat gpt mi je ponudio bolji i zadovoljavajući odgovor od tvog ![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
#795 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Izbjeći smanjenje vrijednosti zbog inflacije nije "ništa", kako si napisao. Zato sam te bocnuo primjedbom. Tko ne želi u neka rizična ulaganja (dionice, kripto i slično), ulaganje u zlato ili neke obveznice da se izbjegne inflacija je sasvim ok opcija. Ali samo ti dalje sa ChatGPT-om, odahnut će tema ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#797 | |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Zasto investiranje? Tesla dionica 27.07.2012. 1.51e 20.12.2024. 420e Tko je ulozio 10000e na 27.07.2012., na 20.12. bi imao 2.781.456,95e. E sad naravno ovo je bila vrlo niska vjerojatnost tada da ce tesla uspjeti i pitanje je je li bi netko cekao do ovog max iznosa ili bi se prodalo prije. Naravno hrpetina toga je samo spekulacija i veliki rizik. (mislim na one koji se ne bave time kao primarnim zanimanjem i koji kuze trading i koji iziskuje iskustvo i znanje) I dan danas se sjecam nekog sajma u minhenu 2017 kad sam sjeo u model X i kak sam velio nekom svabi kak ce ovi razvaliti s ovim autom i lik mi kaze nadam se tu sam investirao 50k eura. ![]() Poanta nekih sitnijiih investiranja je po meni zadrzati vrijednost novca + 5-7% povrata je top. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Premium
|
hvala ti TomG, to je ono šta me zanimalo ![]() znači, ili ćeš se baviti time "kao hobijem", pa tu i tamo staviti neku lovu sa strane, na neki ETF S&P 500, koji već ima standardno godišnji porast od 10-ak % ili ćeš biti "više zaigran", pa uložiti lovu na nešto špekulativnije/rizičnije/volatilnije - pa po principu, šta bude-bude znači, bitno je šta korisnik želi? u svemu ovom, onda mi se investiranje u zlatne poluge, čini kao nešto "najsporije", najdosadnije, a plus, neko ti i lako mazne tu fizikaliju... drago mi je zbog švabe koji je uložio u dionice tesle 50 000 €, nadam se da se smije na nekakvoj jahti, ispija koktele i ....... ![]()
![]() |
#799 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
To je neko moje misljenje al znam nekoliko kvazi strucnjaka sto su bubali 30,40,50 k na trejdanje pa zavrsili skoro na ulici, a znam i covjeka koji je radio u Kanadi za SMB capital nekoliko godina i sad zivi od trejdanja. Isto tako klinci kod mene u firmi (De) 25 godina po 15-20 milja u tesli, kupuju nvidiu kad padne ulazu u fondove...Prica se o tome - barem meni i mom drustvu na ekonomiji je bilo kako skrpati mjesec i prozivjeti malo zivota... I to da ne stanem nekom na zub mislim da se to moze generalno reci, dok kod nas mislim da nije bas da si student moze odvojiti milju eura za investiranje i zezanciju - opet kazem generalno i svaka cast iznimkama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#800 | |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Ovo drugo pod "više zaigran" u principu spada u kockanje, a ne u investiranje, ako ne znaš što radiš. Neka osnovna pravila su da na što dulji rok ulažeš to možeš ulaziti u rizičnija ulaganja sa većim prinosima (dionice, fondovi, ETF), jer ako dođe kriza koja će potrajati recimo 5 godina tebi to ništa ne znači ako ti planiraš "izaći" za 15 godina. A u tim kriznim, rizičnijim vremenima kada su dionice nestabilne ljudi bježe u zlato, obveznice, banke... Ovisno o načinu ulaganja, neki stavljaju sve u rizično, neki stavljaju određeni postotak u rizično a drugi postotak u manje rizično itd. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Ukratko - tako je. Netko tko ulaze sa 30 godina za iducih 30 godina ce obicno odabrati rizicniji pristup. Netko od 50 godina tko vec ima pozamasnu svotu i ne zeli riskirati ce odabrati manje rizican pristup... |
![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
uskoro bih otvorio ibkr account i krenuo s ulaganjem kad se tržište oporavi - odnosno zajahao bi val ako budem imao dovoljno informacija pa ako netko želi da preko njega otvorim nek pošalje linki. PS otvorit ću preko najbržeg prsta - ne vidim pravedniji način |
![]() |
![]() |
![]() |
#806 | |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
Ja sam kupovao VWCE za 115€ po komadu i sada prošli mjesec po 142€... Trenutna cijena je 127€ Average cijena mi je 118€ u zadnje 2 godine |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Warren Buffett once said that it's wise for investors “to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.” |
![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
#erase startup-config
|
Komentare je lako pisati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Pa nije puno teže ni kupit nešto na nekoj trejding platformi ![]() Situacija je nepredvidiva, ali generalno bi trebalo biti dobro vrijeme za kupnju jer je fear/greed index na extreme fear. Onaj tko ulaže dugoročno se ne bi trebao previše uzrujavati, jednostavno će dobiti malo više udjela u ETF-u koji kupuje za iste novce neko vrijeme... A za 10-20 godina će bit tko zna šta, ali ovo oko trumpare će već davno proć. Tako ću bar ja napraviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|