Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 05.12.2018., 10:31   #1
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,418
VLAN setup za IPTV

Pozdrav !

Pošto se dosad nisam susretao sa problematikom "žnjiranja" IPTV-a kroz LAN, imam par pitanja.
vDSL modem je skopčan na Mikrotik RB3011 koji opslužuje daljnje MT uređaje (AP-ove, routere, switcheve, itd.). Ako spojim IPTV LAN port na zaseban LAN port na Mikrotiku i napravim VLAN za to, da li je dovoljno samo na zadnjim Mikrotik uredjajima VLAN tagirati jedan LAN port i koristiti IPTV ili moram na svakom uredjaju unutar mreže (na putu od početne do krajnje točke) VLAN tagirati na uređajima ?
Primjerice, RB3011 je početna točka, hAP ac2 je završna. Između još imam HEX POE i RB750G. Da li i na HEX-u i na RB750G moram odraditi VLAN tagging ili ne ?
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 10:35   #2
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,372
Moras trunkati sve linkove na putu da prenose sve VLAN-ove izmedju switcheva.

Dakle ako imas uredjaj1 -- uredjaj2 -- uredjaj3. Ovi portovi izmedju moraju biti u trunku da bi vlan sa uredjaj1 dosao do uredjaj3.
mann je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.12.2018., 18:20   #3
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 469
Izvedi trunk na uredjajima izmedju.
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 19:46   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 2,475
Jel se može uopće gurat iptv preko uređaja koji nije ISP modem?
I kod kojih ISP-eva to radi, a kod kojih ne?
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 19:55   #5
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 469
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Jel se može uopće gurat iptv preko uređaja koji nije ISP modem?
I kod kojih ISP-eva to radi, a kod kojih ne?
Ne vidim zasto ne bi moglo, VLAN je nista nego logicka mreza unutar postojece fizicke, sta mu das na jednom kraju to izlazi na drugom.
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 20:36   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,165
Može, pa imaš primjer da na Asus - ovim routerima u 2 koraka postaviš IpTv na određenom portu,
u Matt - inom slučaju treba tag - irati cijeli "put".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 21:07   #7
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 469
@Matta - ako ne maris za to sto ce ti se VLAN razlijevati po ostalim portovima, probaj slj.

U 3011:

Kreiraj novi VLAN interface, ID tipa 1023, stavi da mu je maticni interface glavni bridge ili interface koji vodi prema drugom kraju ( hAP ).

Napravi novi bridge imena npr. vlan-iptv

Dodaj VLAN interface u taj bridge i dodaj fizicki eth port na koji ces spajati iptv uredjaj ( modem, konverter ) u 3011

-----

U hAP

Kreiraj novi VLAN interface, ID isti kao u 3011 ( 1023 ), stavi da mu je maticni interface glavni bridge ili interface koji vodi prema provm uredjaju ( 3011 ).

Napravi novi bridge imena npr. vlan-iptv

Dodaj VLAN interface u taj bridge i dodaj fizicki eth port na koji ces spajati iptv klijent ( tv il stavec ) u hAP.



----

Javi ako sljaka Trebalo bi ako imas ciste bridge-ove u ostalim uredjajima izmedju.
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 22:16   #8
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 2,475
Citiraj:
Autor Perestrojka Pregled postova
Ne vidim zasto ne bi moglo, VLAN je nista nego logicka mreza unutar postojece fizicke, sta mu das na jednom kraju to izlazi na drugom.
Nego, znam što je vlan. Hvala.
Samo se nisam igrao sa guranjem IPTV van ISP opreme.
Nabacivanje IPTV preko nekakvog wifi ptp linka sa dovoljno bw onda pretpostavljam također radi?
Konkretno imam 20-ak metara ptp wifi link, čovjek bi uzeo drugi IPTV prijamnik.
Sve Tik oprema. Kreiram vlanove i trunk i to radi? Jel to netko izveo?
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 22:23   #9
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 469
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Nego, znam što je vlan. Hvala.
Samo se nisam igrao sa guranjem IPTV van ISP opreme.
Nabacivanje IPTV preko nekakvog wifi ptp linka sa dovoljno bw onda pretpostavljam također radi?
Konkretno imam 20-ak metara ptp wifi link, čovjek bi uzeo drugi IPTV prijamnik.
Sve Tik oprema. Kreiram vlanove i trunk i to radi? Jel to netko izveo?
Aj mogu probat na opremi koju imam ovdje, 2 mtika i iptv prijemnik / router
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2018., 22:36   #10
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 2,475
Citiraj:
Autor Perestrojka Pregled postova
Aj mogu probat na opremi koju imam ovdje, 2 mtika i iptv prijemnik / router
Gurno zasad doma iptv preko HAPac. Radi. Iskon.
Imam negdje MAPlite da mi leži okolo pa ću isprobat.
Ionako ne koristim 2.4GHz više.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.12.2018., 00:37   #11
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 709
Još dodatno treba dodati veći Qos/cos prioritet na iptv tag da ne počne štekat iptv ako se optereti link sa drugim prometom.


https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_P802.1p
Maxtv ima 2 namješten.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 11:58   #12
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 262
Ovo vrijedi samo za optiku?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 12:42   #13
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,372
Citiraj:
Autor tascam Pregled postova
Ovo vrijedi samo za optiku?
Isti princip za sve.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 14:09   #14
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 262
Znači imam t-comov router u bridge-u. Na njega je spojen Linksys wrt 1200. Mogao bi složiti da mi max tv radi na Linksys-u? Na bakru sam.
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 14:20   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,165
U konkretnom slučaju zašto da se gnjaviš kad je tu t-comov router, jedino ako zafrkava / šteka.
Vjerojatno ti neće raditi na 2. uređaju (u nizu).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 14:57   #16
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 262
Pa nekako sam sklon vjerovanju kako bi iptv stabilnije radio na "ozbiljnijem" ruteru
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 15:22   #17
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,372
Citiraj:
Autor tascam Pregled postova
Pa nekako sam sklon vjerovanju kako bi iptv stabilnije radio na "ozbiljnijem" ruteru
Ali ti idalje imas tcom ruter prije njega. Nije da si ga zamjenio fritzom ili slicno. A cak i tada treba dobro znati postovke maxtv-a da se prenesu na fritz sto koliko sam citao za maxtv nije bas nekome ovdje poslo za rukom.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2018., 16:10   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,165
Svakako da bi iptv stabilnije radio na "ozbiljnijem" ruteru,
kvaka22 je da mora biti definiran na 1. uređaju kod bakra, a kod optike se može preko switch - a staviti više uređaja "u paralelu".
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na