Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.08.2020., 11:37   #361
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,671
Probaj od HT-a užicati Fritzbox 7590. Imaš cijelu temu o njemu
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=301851
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 14:23   #362
doktordoc
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Sisak
Postovi: 63
Daju ga u rentu
24 kn mjesečno, najam, bez ugovorne obveze
doktordoc je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 15:16   #363
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 407
koliko sam upoznat već duže vrijeme ih nema, a i cijena najma se povećala.
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 15:24   #364
doktordoc
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Sisak
Postovi: 63
Danas sam ih zvao, tako mi rekli
doktordoc je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 15:32   #365
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 407
Onda zgrabi dok ima.

U kojem dijelu Siska imaš optiku?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 15:43   #366
doktordoc
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Sisak
Postovi: 63
Tomićev
Pričao sam sa deranom iz Tcoma, kaže da fritz je tako tako
WiFi u banani
doktordoc je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2020., 18:46   #367
BUG
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: CROATIA
Postovi: 59
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
......
Ako se ne varam, Asus u pameti ima samo za propustiti IpTv (čitaj jednu dodatnu konekciju), nema drugu.

Nažalost da, u pravu si, samo jednu dodatnu konekciju propušta, tako da sam donekle riješio stvar s gigabitnim switchom nakon ONT, u njega speedport te asus preko kojeg imam internet i iptv.


Razočarao me asus u tom smislu što nema više mogućnosti oko tagiranja portova. Imao sam ranije nekog tp-linka starog negdje 5god, svaki port mu se može tagirati posebno i to sa njegovim sw, nije dd-wrt ili openwrt.
BUG je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2020., 08:11   #368
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 407
Citiraj:
Autor doktordoc Pregled postova
Tomićev
Pričao sam sa deranom iz Tcoma, kaže da fritz je tako tako
WiFi u banani
Priča gluposti.Izvrstan router.Meni 5ghz pokriva cijelu kuću.
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2020., 08:15   #369
doktordoc
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Sisak
Postovi: 63
Citiraj:
Autor tascam Pregled postova
Priča gluposti.Izvrstan router.Meni 5ghz pokriva cijelu kuću.
Koliko kvadrata
Jel ti gubi WiFi, jel puca
Daj malo dojmova
Meni treba da nakačim jedno 20 static IP, imam dosta WiFi žarulja i senzora

Ti si iz SK ?
doktordoc je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2020., 08:54   #370
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 407
Da iz SK dosta blizu tebe

Optika 200/100.Kuća na kat, cca 170 m2.Router na prizemlju, cijelu kuću uredno pokriva 5ghz.Nikakvog pucanja, imao sam i Linksysa WRT 1200, pa se i tu Fritzbox bolji pokazao po wifi signalu.

Ako možeš doći do Fritzboxa po cijeni najma koja je bila 25 kn mj-topla preporuka
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2020., 11:18   #371
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,671
Inače, taj Fritzbox na Amazonu košta 200€.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2020., 12:41   #372
dddarin
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 84
Pozz,
imam optiku kod iskona ( ONT -> InnboxV51 ) te je u zadnje vrijeme veza preko wifi-a postala katastrofa, dok u zadnjih 2 godine nisam imao primjedbe.

U stanu je samo jedan komp povezan zicano i to radi super, imamo 2 iskonTV uredaja,
te je na wifi povezano jos oko 12 uredaja (3 android playera, 3 laptopa, 4 mobitela, 2 IoT).

Da li je dosta kupiti neki novi access point kao npr. EAP 225 ili je bolje kupiti nesto drugo tipa router za te novce?
dddarin je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2020., 14:40   #373
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,304
Imaš Iskon ali oni uvijek neš pametuju ...
lakše ti je ugasit WiFi na Innbox - u i iza staviti svoj uređaj u AP funkciji.
Vidi šta je dostupno a da ima podržan AP mod rada.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2020., 15:15   #374
dddarin
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 84
Znaci nema prevelike razlike da li da uzmem neki wifi access point kao npr. eap 225 ili ubiquiti ap ac lite i da uzmem npr. asus ac59U i taj innbox izbacim iz price za moje potrebe?
dddarin je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2020., 15:15   #375
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp
 
darkydark's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Zagreb/Koprivnica
Postovi: 1,934
Kod mene synology rt1900ac prvo bio na ht-u, sad na iskonu, kombinacija s ont-om.

Drzi openvpn server, 8 wifi pizdarija, 6 lan pizdarija + 3 moba i tablet.

Osobno sam si 5GHz wifi ostavio samo za laptope, ostalo sve nagruvao na 2.4ghz

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
__________________

i7 4710MQ / 24GB / 1TB SSD + 1TB HDD / 17.3” FHD / GTX 980M 8GB / Backlight keyboard
+ Dell U2414H
+ Dell Docking PR03X
+ Logitech K280e
+ Logitech G603

Dell Optiplex 9010
Intel Core i5 3570 3.4GHz / 8GB
240GB SSD + 2TB FireCuda + 2x 500GB Blue
Plex + File server
darkydark je online   Reply With Quote
Staro 07.09.2020., 15:40   #376
alengrosevic
Tactical Sport Orange
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,618
Pozdrav kolege!

trebam savjet za što jeftiniji router/access point da se mogu s njim spojiti na postojeći AP od VIP-a. Postojeći router je 2.4 GHz, ne trebaju biti neke brzine, najjeftinije rješenje samo da spojim kominikaciju sa printerom(printer nema mrežu i mogućnost spajanja žičano na router). Što manjih dimenzija to bolje.

Hvala!

P.S. Mikrotik iz nekog razloga ne želi raditi s postojećim AP-om.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2020., 23:13   #377
Neo-ST
Premium
Moj komp
 
Neo-ST's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Croatia
Postovi: 7,142
Alo...
Imam pitanje (logično).
Doša mi nedavno Bnet i stavili neki svoj ruter, nemam pojma koji je.
Prijatelji kažu da je sigurno neki Ube.
Uglavnom, Internet koji dolazi iz njega moram račvat na dvije odvojene lokacije, kako kabelom, tako i bežično.

Dakle jedan Lan kabel ide lijevo u jednu prostoriju, drugi ide desno u drugu prostoriju, i svaka od tih prostorija mora imat svoj zaseban wifi ssid (2.4ghz jer...compatibility issues).

Ono šta mi je bitno je da se fiskno limitira bandwidth na raspodjelu 50/50 po prostorijama, kako Lan priključaka, tako i wifi ssid-ova.

Jel to može ovaj Ube ili moram kupit neki bolji ruter, pa Ubeta spojit na njega u bridge mode?

Ako moram kupit bolji ruter, kojeg bi preporučili da može sve to ?

Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2020., 23:44   #378
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,304
Pa prouči malo šta nudi Ubee i jeli ima kakav Up/Dn limit, ne znam napamet,
imaš i Routera / AP - ova koji imaju "ukupni" Up/Dn limit, samo ih treba naći.
Bitno ti je da ima "ukupni" ili prema wan limit a ne po klijentu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 01:27   #379
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,040
Ili kupis kakav mikrotik ili edgerouter pa napravis limit sa simple queue prema nekom odredjenom rangeu ip adresa ili subnetu (ako slucajno koristis razlicit subnet na tim ap-ima).
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 13:16   #380
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 140
Trebao bi preporuku rjesenja za ovaj scenarij. Vise stanova u kuci, buduci da uskoro dolazi optika jedna internet konekcija bi bila dovoljna za sve. Htio bi da ruterom (ili smart switchem) mogu za svaki stan imati zasebnu LAN mrežu (VLAN) tako da se uređaji iz drugih mreža ne mogu vidjeti.

Drugi zahtjev je da se moze definirati pravilo da svaka mreža ima zagarantiranu minimalnu brzinu internet konekcije. Tj da se ne moze dogoditi da netko iz jednog stana iskoristi cijeli bandwidth i da je svima ostalima internet u banani. Mozda bi bilo ok da se definira i max brzina svake mreze jer se cini jednostavnije za napraviti.

Postoji li neki uredaj koji moze zadovoljiti ove zahtjeve a da je pristupacan i nekompliciran? Mozda bi bila i opcija neki custom build komp koji vrti pfsense ili nesto drugo
daki je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 13:29   #381
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,645
1. Mikrotik, simple queues + virtual ap i zasebnih dhcp servera kolko ti treba.
2. Nešto što podržava OpenWRT, ili one Tomato i Merlin firmware, neki ASUS ili Tp-link.
Prvo imam, koristim točno kako je opisano, i radi tip top.
Ovo drugo rješenje će ti se netko već javiti.
Pitanje, kvadratura kuće, broj uređaja, pregrade?
Teško da ćeš jednim uređajem kvalitetno pokriti cijelu kuću, pogotovo ako imaš armirano betonskih ili kamenih zidova.
Ja bi na tvom mjestu najvjerojatnije otišao u investiciju kakav POE router + 1AP po stanu preko žice.
Svaki AP svoj SSID, na kablu (odnosno po dodijeljenoj mreži) bi mu dao xy bandwitha i vozi. Opet ponavljam, ovisno o broju i vrsti pregradnih zidova.
Sa jednim jedinim wifi routerom bi ti se moglo desit da netko ne može preko wifi-a potegnut punu dodijeljenu internet brzinu, pa će ti podjela troška brzo past u vodu.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 13:44   #382
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 140
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
1. Mikrotik, simple queues + virtual ap i zasebnih dhcp servera kolko ti treba.
2. Nešto što podržava OpenWRT, ili one Tomato i Merlin firmware, neki ASUS ili Tp-link.
Prvo imam, koristim točno kako je opisano, i radi tip top.
Ovo drugo rješenje će ti se netko već javiti.
Pitanje, kvadratura kuće, broj uređaja, pregrade?
Teško da ćeš jednim uređajem kvalitetno pokriti cijelu kuću, pogotovo ako imaš armirano betonskih ili kamenih zidova.
Ja bi na tvom mjestu najvjerojatnije otišao u investiciju kakav POE router + 1AP po stanu preko žice.
Svaki AP svoj SSID, na kablu (odnosno po dodijeljenoj mreži) bi mu dao xy bandwitha i vozi. Opet ponavljam, ovisno o broju i vrsti pregradnih zidova.
Sa jednim jedinim wifi routerom bi ti se moglo desit da netko ne može preko wifi-a potegnut punu dodijeljenu internet brzinu, pa će ti podjela troška brzo past u vodu.

Wifi mi nije toliko bitan jer sam mislio da bude 1 AP po stanu. Glavno da se ponasa kao da imas odvojenu mrezu. Tako da ako netko prikljuci TV, NAS ili sta vec, da se to ne vidi u ostalim mrezama.
Dok sam pisao post mi je palo na pamet da bi se moglo uzeti obican ruter i ustekati njegov WAN port na LAN port od glavnog rutera. Time bi se dobila ta odvojena mreza + Wifi, jedino jos onda treba to ogranicavanje brzine.

Koji Mikrotik bi bio ok za tu namjenu? Nisam jos imao iskustva s njima, ali jedino sto sam procitao da ih je malo komplicirano za podesiti.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 13:50   #383
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,645
Citiraj:
Autor daki Pregled postova
Koji Mikrotik bi bio ok za tu namjenu? Nisam jos imao iskustva s njima, ali jedino sto sam procitao da ih je malo komplicirano za podesiti.
Znači opet ponavljam, ovisi koliko stanova, pregradni zidovi i ostali detalji.
Bez konkretnih podataka, teško da ćeš dobit konkretan info. Barem ne od mene. Ne upuštam se u pogađanja iz kristalne kugle.
Prvo ti wifi nije bitan, pa bi stavljao jedan AP po stanu...
I da, Mikrotik ima "steep learning curve". Ovisno o dosadašnjem iskustvu što se mreža tiće. Ali odnos uloženo dobiveno mislim da nema bolje...
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 14:11   #384
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 140
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Znači opet ponavljam, ovisi koliko stanova, pregradni zidovi i ostali detalji.
Bez konkretnih podataka, teško da ćeš dobit konkretan info. Barem ne od mene. Ne upuštam se u pogađanja iz kristalne kugle.
Prvo ti wifi nije bitan, pa bi stavljao jedan AP po stanu...
I da, Mikrotik ima "steep learning curve". Ovisno o dosadašnjem iskustvu što se mreža tiće. Ali odnos uloženo dobiveno mislim da nema bolje...
Wifi na ruteru mi nije bitan jer nisam ni mislio pokriti wifi signal za sve stanove s jednim uredajem, niti sam pitao savjet za wifi jer je sve pokriveno zicom. Znaci kao sto sam naveo u prvom postu, zanima me odvajanje mreže i malo pametnija kontrola bandwidtha po mreži.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2020., 17:52   #385
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,645
Citiraj:
Autor daki Pregled postova
Wifi na ruteru mi nije bitan jer nisam ni mislio pokriti wifi signal za sve stanove s jednim uredajem, niti sam pitao savjet za wifi jer je sve pokriveno zicom. Znaci kao sto sam naveo u prvom postu, zanima me odvajanje mreže i malo pametnija kontrola bandwidtha po mreži.
Uzmeš bilo koji router od mikrotika, tipa hex, hex s,hap ac2, hap ac3 i sl. što ti već zadovoljava potrebe po broju portova i brzini interneta, wifi, ne wifi. Po snazi ja bi išao na RB4011iGS+RM, ako wifi već netreba. Stranice od mikrotika, pogledaj malo test results za router, vidi da ti 25 simple queues test pokriva izlaznu wan brzinu.
Jedan port ti je wan izlaz. Ostali svaki port jedan stan dodijeliš jednu mrežu i pripadajuću ip adresu. Simple queues, svakoj mreži dodijeliš bandwith i ćao bao. Blem riješen.
Difoltne rute i vozi.
Tipa, imaš 200/50, složiš da recimo 5 stanova svaki dobije preko porta 40/10 u 5 min.
Stan jedan nek bude 192.168.1.0/24, drugi 192.168.2.0/24 itd.
Iza toga svatko nek si radi što oće, ap, wifi, switch. Kako god.
Ne moraš im ni cijelu mrežu dodijelit, moš napravit ptp linkove pa nek si sami slažu dhcp ako imaju svoju opremu iza.
Ostaje pitanje ako nekome treba kakav nat i sl. Al sve se to riješi.
Sad kako bi priča izgledala na openwrt i sl, neznam. Nisam se davno igrao s time.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2020., 07:27   #386
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,767
Kad smo već kod mikrotika....
Trenutno imam TP-link Archer C9 i pokriva mi cijeli stan, 2.4GHZ + 5GHz, guest wlan isto preko njega. 5-6 uređaja na wlanu stalno + gosti na guest mreži + 2 kompa na kablu.
Za pristup na net trenutno je A1 homebox koji se ne može stviti u bridge. Tplink je u DMZu od homeboxa i radi DHCP i wlan. Sve što se moglo isključeno je na routeru od A1. Bezina pristojna, bazna na 300m od stana: 140/45Mbps recimo da ne pada ispod 75/30.

Ugrađujem nekoliko smart uređaja po stanu: switchevi, utičnice,... koji će svi ići na 2.4GHz. Na zgradu je napokon dovučena optika, prelazaka planiran početkom iduće godine.


Ono što me zanima:
- ove smart kineske gluposti htio bi na posebnu mrežu da ne mogu van niti na moj interni LAN
- VPN kojega ne mogu dignuti na tplinku

- možda kakav QOS na optici za ovih nekoliko uređaja i guest mrežu

Ništa od navedenog nažalost ne mogu napraviti na tplinku.
Mogao bih na njega dignuti openwrt ili dd-wrt, ali loše je podržan.

Dakle, hap ac2 ili hex + C9 prebaciti na AP?

Nisam još imao tika tako da će biti proučavanja, ali to me ne brine

Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 16.09.2020. u 08:02.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2020., 08:42   #387
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,268
Ruter neki od mikrotika za sve navedeno
A wifi si ostavi
Jer mikrotik ima slabije antene 2 do 2,5 dbi

Ja uzeo xaoimi wifi ap.. razlika nebo i zemlja sta se pokrivanja tice
A bogme i u top brzini sam dobio sa 60 mbit na 110 mbit
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2020., 08:44   #388
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,304
Za sada / početak možeš te kineske điđe spojiti na 2.4 Guest,
ako se i javljaju doma neće ti upadati u Lan i glavni WiFi.

Ako ti treba (ozbiljni) VPN onda gledaj da je hw jači MikroTik a ne taj hap malac.
Lako na Tiku napraviš više mreža (subnet) pa se igraš sa fw pravilima.
Neka (ako može) kineske điđe hvataju WiFi na Tiku sa pravilima za njih,
a C9 neka bude u AP modu za "normalno" kao i sada.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2020., 09:58   #389
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,767
Ta je oprema tek u nabavi, ali ja na te kineske (ima i bugarskih) điđe moram moći pristupiti, a to ne znam da li će ići ako su na tplinku kao guest. Moram isprobati.
Eventualno da za njih stavim neki stari 2.4 router s openwrtom kao poseban AP, našlo bi se toga doma. Pa ih onda tamo blokiram da ne mogu van, a ja do njih da mogu iz osnovnog LANa.
VPN nije nužan u ovom trenu, zato i pitam jer ne znam kako radi na malom tiku
Žao mi C9 jer stabilniji router odavno nisam imao, kako sam ga uštekao prije nekoliko godina tako je, apsolutno bez problema, a pokriva wlan jako dobro. Ali jbg kad mu fw ima malo mogućnosti.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na