Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.10.2024., 07:31   #421
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Backup softver se koristi za backupiranje BITNOG, a ne nebitnog... Da, moze se napraviti bootabilni image diska i to je korisno, ali realno, mogu i sa 'dd' napraviti bootabilni image diska ako bas hocu, no to necu bas zvati backupom...
Zašto misliš da backup operativnog sustava nije bitan? Nekome je vrijeme jako bitno. Umjesto da netko trati vrijeme danima reistalirajuću operativni sustav sa svim popratnim programima i petljanja s licencama za sve živo dok sve ne proradi pomoću programa kao što su Macrium cijeli OS vrati za nekoliko desetaka minuta na modernom hardveru.

Naravno treba imati posebno odvojene podatke od OS-a a onda tako i posebne backup setove za jedno i drugo. Moderni backup programi mogu raditi npr. tjedne diferencijalne backup i dnevne inkrementalne backupe sa automatskim brisanjem starih backup setova kada je disk space low. Praktički set and forget solucije sve dok ti ne zatreba.

A to uspođivanje DD-a sa npr. Macriumom
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 19:29   #422
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Društvo, da pitam iskusnije, trebam klonirati nvme iz trenutnog laptopa na novi nvme i ubaciti u novi laptop, odnosno čak i ne nužno u novi laptop, iako je ovaj star već 6 godina , nego bih rado imao backup ovog diska, jer kako je laptop star 6 g. i disk je također, a gore su instalirani iznimno "skupi" i važni programi bez kojih mi firma nemože poslovati, na novo instalacija bi bila premukotrpna zbog licenci itd...ukratko da li da kupim kod kineza usb nvme čitač , stavim novi nvme gore i preko acronisa kloniram na vanjski disk i to bi bilo to? ima nekih šansi da nešto ne uspije i da moram više puta klonirati ili je to straightforward job?
Oglas

Oglas
Staro 10.10.2024., 19:33   #423
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Dekriptiraj disk u slučaju da se aktivirao BitLocker, napravi full disk image, zamijeni SSD-ove, natoči image na novi SSD i to je to.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 19:46   #424
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Dakle kupim usb nvme čitač, stavim prazan disk u njega , bootam acronis ,odaberem source disk u laptopu i destination disk na usb i stavim full disk image i kliknem copy?
Staro 10.10.2024., 19:51   #425
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
Društvo, da pitam iskusnije, trebam klonirati nvme iz trenutnog laptopa na novi nvme i ubaciti u novi laptop, odnosno čak i ne nužno u novi laptop, iako je ovaj star već 6 godina , nego bih rado imao backup ovog diska, jer kako je laptop star 6 g. i disk je također, a gore su instalirani iznimno "skupi" i važni programi bez kojih mi firma nemože poslovati, na novo instalacija bi bila premukotrpna zbog licenci itd...ukratko da li da kupim kod kineza usb nvme čitač , stavim novi nvme gore i preko acronisa kloniram na vanjski disk i to bi bilo to? ima nekih šansi da nešto ne uspije i da moram više puta klonirati ili je to straightforward job?
Prilicno sam siguran da neces moci upogoniti taj novi NVME u novom laptopu sa instalacijom OSa od ovoga...

No, ono sto bih napravio na tvom mjestu da sacuvam sve te bitne aplikacije - Physical2Virtual konverziju uz pomoc VMware Convertera... Onda ces dobit VMware virtualnu masinu koju ces moci pokrenuti gdje god pozelis sa svim postojecim aplikacijama...

E sad, jedini problem ces imati ako te aplikacije traze neke specijalne stvari vezane za 3D graficke kartice...

Mozes koristiti Acronis, Macrium Reflect Free (neku stariju verziju) ili neki drugi alat... Bitno je da napravis klon ili image cijelog diska...

Uzmi neki USB eksterno kuciste za NVME diskove tipa Ugreen ili nest tako, ima cak i EU shop pa da izbjegnes peripetije sa carinom...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
16GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je online   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 20:00   #426
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor simmeone_1 Pregled postova
Pozdrav,
Molio bi preporuku za pouzdan softver za kloniranje diska.
Clonezilla. Besplatan, live image, radi sve što trebaš.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 20:01   #427
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Da, u konkretnom slučaju tebi treba clone bez da naknadno dira source NVMe.
Ako ideš na veći onda je zgodno pogledati kako su raspoređene particije ako naknadno misliš "širiti" particiju sa winsima.

Nakon šta odradiš navedeno, zamijeni ih i testiraj jeli sve štima ?
U rijetkim slučajevima se desi da boot u winse ne prolazi i sl., tada odradi clone ali sa byte by byte opcijom (zna trajati malo duže).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 20:02   #428
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

e vidiš i virtualka nije loša ideja...mislim laptop ovaj bude radio i dalje, ne treba biti bolji ili brži nego je sada,mene je strah da disk ne rikne koliko je star već...Ne radi se o grafičkoj obradi, već neki katalzi i programi za neke strojeve ...dakle u wmware convertiram disk i dobijem 240gb virtualke? to isto na nekom vanjskom disku?
Staro 10.10.2024., 20:03   #429
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Zašto misliš da backup operativnog sustava nije bitan? Nekome je vrijeme jako bitno. Umjesto da netko trati vrijeme danima reistalirajuću operativni sustav sa svim popratnim programima i petljanja s licencama za sve živo dok sve ne proradi pomoću programa kao što su Macrium cijeli OS vrati za nekoliko desetaka minuta na modernom hardveru.

Naravno treba imati posebno odvojene podatke od OS-a a onda tako i posebne backup setove za jedno i drugo. Moderni backup programi mogu raditi npr. tjedne diferencijalne backup i dnevne inkrementalne backupe sa automatskim brisanjem starih backup setova kada je disk space low. Praktički set and forget solucije sve dok ti ne zatreba.

A to uspođivanje DD-a sa npr. Macriumom
U velikim okruzenjima, backup operativnog sustava i aplikacija se ne radi i potpuno je nebitan... Pricam o setovima od po par TB, a ne ovim nasim 2GB bazama po malim firmicama... Backupiraju se iskljucivo podaci - baze podataka, fileserveri, object storage i slicno jer je to jedino sto je bitno... Cijela poanta se svodi na povrat (restore) podataka... Zacudio bi se koliko se jos podaci backupiraju na tracne uredjaje (tape library) ili VTLove...

OS i aplikacije se ionako ne backupiraju sa backup softverom, nego se lijepo napravi application-aware snapshot i mirna Bosna, imas za par sekundi sve sto ti treba...

Stvarno mi ne trebas drzati predavanja o backupima; apsolvirao sam to u sklopu EMC treninga tamo negdje 2007/2008 godine i onda jos dodatno Veritas i VEEAM treninga 2009/2010... Radim za backup storage vendora zadnjih 5 godina... Konzultirao sam R&D tim u firmi tokom razvoja nove generacije VTL softvera... Stvarno nema potrebe za daljnjom raspravom o ovome, jer sam vise zaboravio nego sto velika vecina uopce zna o backupima (jednio je Old Iggy mozda zaboravio vise od mene)...

Sto se tice dd-a i Macriuma, uzmimo to ovako... Uz pomoc dd-a sam pred 12-13 godina radio P2V konverzije kada VMware Converter nije mogao izvesti sto mi je trebalo pa se ti misli kako se to radi...

Citiraj:
e vidiš i virtualka nije loša ideja...mislim laptop ovaj bude radio i dalje, ne treba biti bolji ili brži nego je sada,mene je strah da disk ne rikne koliko je star već...Ne radi se o grafičkoj obradi, već neki katalzi i programi za neke strojeve ...dakle u wmware convertiram disk i dobijem 240gb virtualke? to isto na nekom vanjskom disku?
VMware, ne WMware...

Skini neki stariji VMware Converter, sa njim napravi konverziju live OSa u virtualnu masinu... I onda tu virtualku mozes ganjat sa VMware Playerom ili VMware Workstation (koji je sada free softver za osobnu upotrebu)...

https://blogs.vmware.com/workstation...sonal-use.html

Kada konvertiras u virtualku, onda ju mozes.... well... BACKUPIRAT! Napravis jos jednu kopiju i drzis na vanjskom disku... Ili ju snimis na neki malo veci USB stick pa ga strpas u ladicu... Itd itd... Mozes imati 3-4-5-6-22 kopije onda te virtualke...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.10.2024. u 23:18. Razlog: spojeni postovi
Staro 10.10.2024., 20:11   #430
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

I dalje mi nije jasno gdje se sprema taj virtual machine?

Disk koji je sad u laptopu je 240gb i skoro cijeli disk je windows i taj razni software i katalozi i to je to, ima cca 2.5Gb slobodno, dakle ,trebam napravit virtualku od 240gb, gdje se to spremi? nemrem baš na usb stick...nisam niakd radio s virtualnim mašinama, samo slušao o njima .
Oglas

Oglas
Staro 10.10.2024., 20:13   #431
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
I dalje mi nije jasno gdje se sprema taj virtual machine?

Disk koji je sad u laptopu je 240gb i skoro cijeli disk je windows i taj razni software i katalozi i to je to, ima cca 2.5Gb slobodno, dakle ,trebam napravit virtualku od 240gb, gdje se to spremi? nemrem baš na usb stick...nisam niakd radio s virtualnim mašinama, samo slušao o njima .

Virtualna masina ti je doslovno fajl na disku... Dakle, spremis gdje god hoces... Uzmi eksterni disk i stavi tamo...

Evo ti par YT videa koji ce ti biti od koristi...

Kako se koristi VMware Converter - https://www.youtube.com/watch?v=N__pmyhZ3vw
Kako se instalira VMware Workstation - https://www.youtube.com/watch?v=3RRT5_-s6Ck
Kako se koristi VMware Workstation - https://www.youtube.com/watch?v=Acmtbk38vew

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Zadnje izmijenjeno od: calypso. 10.10.2024. u 20:18.
Staro 10.10.2024., 20:27   #432
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Ma kužim da je file na disku, ali taj file je veličine 240GB

Dakle pokrenem Vmware i loadam tu mašinu i sve radi?
Staro 10.10.2024., 20:30   #433
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Dakle kupim usb nvme čitač, stavim prazan disk u njega , bootam acronis ,odaberem source disk u laptopu i destination disk na usb i stavim full disk image i kliknem copy?
Daj čitaj što pišem... Ne treba ti USB NVMe čitač, nego bilo koji vanjski USB disk sa minimalno toliko prostora koliko je SSD. U Acronisu selektiraj cijeli SSD, ne samo ono što inicijalno ponudi, i spremi kao tib image file na vanjski USB disk. Zamijeni SSD-ove i napravi restore, gotov si za sat-dva, ovisno o brzini transfera.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 20:35   #434
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Daj čitaj što pišem... Ne treba ti USB NVMe čitač, nego bilo koji vanjski USB disk sa minimalno toliko prostora koliko je SSD. U Acronisu selektiraj cijeli SSD, ne samo ono što inicijalno ponudi, i spremi kao tib image file na vanjski USB disk. Zamijeni SSD-ove i napravi restore, gotov si za sat-dva, ovisno o brzini transfera.
Aha, ma mislio sam skratit vrijeme i odmah na drugi nvme prebacit...Kužim sad, bilo koji usb disk napravim backup i restore na novi disk... OK tnx!
Staro 10.10.2024., 20:38   #435
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Ma kužim da je file na disku, ali taj file je veličine 240GB

Dakle pokrenem Vmware i loadam tu mašinu i sve radi?
Vjerojatno nece biti 240GB, ali bit ce velik... Ako slozis storage dio da ti prazan prostor na disku ne inicijalizira, onda ce ti velicina virtualnog diska biti tocno onoliko koliko ti je trenutno zauzece diska...

Da, pokrenes VMware, otvoris tu masinu i pokrenes ju... I usput instaliras VMware Tools kada se virtualka boota...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Staro 10.10.2024., 20:41   #436
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Citiraj:
U velikim okruzenjima, backup operativnog sustava i aplikacija se ne radi i potpuno je nebitan...
Zašto misliš da su velika okruženja samo relevantna za diskusiju o backup softveru. Pa tema ni nije o velikim okruženjima. Enterprise ionako ima sve sustave distribuirane pa ako node krepa preostalih N-1 preuzme workload.
Backup softver o kojem se priča u temi je namijenjen kućnim korisnicima i malim firmama.

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Dekriptiraj disk u slučaju da se aktivirao BitLocker, napravi full disk image, zamijeni SSD-ove, natoči image na novi SSD i to je to.
Ako koristi Macrium niti ne treba deaktivira Bitlocker dovoljno je samo otključati sve particije koje se žele dekriptirati sa 'manage-bde -unlock'. Macrium omogućava kriptiranje backupa ako se back pohranjuje na nekriptirani disk. Jedino tijekom restore operacije na novi disk rezultiran OS će biti dekriptiran pa će biti potrebno open upaliti Bitlocker.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.10.2024. u 23:19. Razlog: spojeni postovi
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2024., 20:56   #437
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

koliko znam ,bitlocker nisam palio nikad...
Staro 10.10.2024., 21:52   #438
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Zašto misliš da su velika okruženja samo relevantna za diskusiju o backup softveru. Pa tema ni nije o velikim okruženjima. Enterprise ionako ima sve sustave distribuirane pa ako node krepa preostalih N-1 preuzme workload.
Backup softver o kojem se priča u temi je namijenjen kućnim korisnicima i malim firmama.

Ti mijesas visoku raspolozivost (high availability) i backup (rezervna/sigurnosna kopija)... Ta dva pojma imaju zajednickih dodirnih tocaka ko ja i krava tamo na livadi koja pase travu...

'Backup softver' koji kolegi treba je obican softver za kloniranje diskova (sto je zapravo i tema), a ne za backupiranje podataka kao sto ste mu sugerirali VEEAM... VEEAM mu je definitivno prekompliciran za njegove potrebe i zapravo uopce nema potrebe za njim...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Staro 10.10.2024., 22:12   #439
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kloniranje diskova pomoću Acronis True Image i sličnih programa

Citiraj:

Upravo za takve stvari koristim Clonezillu. Nikad me nije iznevjerila baš kada mi je trebalo upravo za to što tebi treba. A arhivirao sam doslovno stotine diskova u bivšoj firmi za nedajbože. Par puta je trebalo.

Image se može konvertirati kroz qemu-img u štogod hoćeš (vmdk/vhdx/qcow) ali to je već malo naprednije poznavanje Linuxa…
Staro 10.10.2024., 22:31   #440
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Je, odličan je qemu-img, a uz Clonezilla/Rescuezilla i Disk2vhd svašta se može klonirati, konvertirati i backupirati, na kojekakve načine uz VMware (1 - 2) i VirtualBox veselja.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 11.10.2024., 11:26   #441
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Starwind V2V Converter je odličan program za konverzije raznih virtualnih diskova u druge formate. Također podržava i konverziju fizičkog stroja u virtualni. Besplatan je.

https://www.starwindsoftware.com/starwind-v2v-converter

Direktni link na program, da se ne treba gnjaviti sa temporary mailom :

https://www.starwindsoftware.com/tmp...dconverter.exe

Zadnje izmijenjeno od: Night. 11.10.2024. u 11:32.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 18:53   #442
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,...
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 19:51   #443
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,...
Drivere makni nakon sto odradis P2V konverziju, ne prije...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Staro 12.10.2024., 20:15   #444
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:

A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.

tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 20:29   #445
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.
Sto si ga zakompliciro brate... Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
16GB DDR4
intel UHD 620

Staro 12.10.2024., 21:25   #446
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Sto si ga zakompliciro brate... Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

Ne koristim Vmware proizvode odkad ih je Broadcom preuzeo ako bas ne moram (vecinom u poslovne svrhe) Ma kvaka je da takav Raw Image mozes konvertirat u sto zelis. Na Windozama je Starwind V2V Converter kao sto je kolega vec spomenuo fakat najfleksibilniji alat za tak nekaj.

tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 23:37   #447
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:

Hehe, vidi se tko ima iskustva
Staro 12.10.2024., 23:42   #448
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Riješeno u par klikova: disk2VHD, nakon toga image importan u vbox, fercera.
Original disk dodatno backupiran clonezillom neka se nađe.
Ode kanta u rashod
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 23:50   #449
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
To je to, provjereno radi bez ikakvih komplikacija.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 11:55   #450
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Meni se VMware malo zgadio zadnjih godina. Kako izađe novi Epyc s većim core countom tako mijenjaju politiku licenciranja. Nisu jedini ali…

Za cijenu tih licenci ostane mi za više hardwarea, te za struju i hlađenje tog hardwarea. I to ne malo više.

OT rant end.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno