Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.10.2024., 21:05   #3361
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
https://www.a1.hr/karta-pokrivenosti

https://www.hrvatskitelekom.hr/karte-pokrivenosti

Za router i antene prođi par stranica teme, možda nećeš ni trebati antenu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2024., 21:32   #3362
toni_garzun
filozof stoik
Moj komp

toni_garzun's Avatar

Datum registracije: Feb 2023
Evo stigao ZTE mc801a i nije tako loše za početak. Ništa nisam dirao, sve je na auto bez antena i spojen sam na 4G+. Sad čekam da stigne 5G i na ovu stanicu, pa da ruter prodiše do kraja.

Također sam riješio onaj problem sa SMS porukama (HT[]). Na mobitel sam instalirao ZTELink aplikaciju i ručno brišem te poruke.

Ima neka bolja aplikacija za ovaj ruter?
toni_garzun je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2024., 22:01   #3363
mbed
Premium
Moj komp

mbed's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Momci, koja bi trenutno bila neka najpovoljnija pretplata za mob? Već mi je pun kufer bonova i stalno nadoplačivanja za kčer, pa bi ju prebacio na pretplatu. Ne troši puno neta za sada, tako da mi je stvarno najjeftinija opcija dovoljna.

Ono što sam sam našao je Bonbon 6gb/550min/500sms za 8€. Ima li nešto povoljnije, ili ispod stola kakva ponuda?

.
mbed je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2024., 23:10   #3364
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Vip/A1 ima momentalno akciju na pretplatu na bonove u trajanju 6 mjeseci Hibrid.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2024., 10:23   #3365
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor zweitakt Pregled postova
Pozdrav ekipa. imam par pitanja i molim za savjet, imam vikendicu i htio bi internet, postoji fiksni tel. prokljucak ali je max brzina 4mbps, dakle ostaje jedino mobilni internet sa gsm karticom.

1: ima li netko uvid u mape sa pokrivenoscu signalom
2: koji router kupiti, ili pristati na ono kaj nudi tcom
3: postoji li neka vanjska antena koja bi poboljsala situaciju ako je signal los?

evo i lokacije vikse:

45°29'22.5"N 16°00'51.5"E

hvala unaprijed...
Ovako, odmah da ti kažem uzmi HT jer i A1 i Telemach su ti kriminalno loši na toj lokaciji. Prošle godine sam postavljao tu prijatelju router na tom području, a možda ću i još jednom rješavati slijedeće godine net za viksu koja je podosta blizu tebe, tamo kod mosta koji ide preko Kupe

Kod prvoga frenda je router išao u tavanski prostor (onaj Xiaomi koji se dobiva uz Gigabox) i radi perfektno, brzine su mu bile preko 100Mbit - on je pozicioniran podosta prije mosta, iznad plaže Pokupsko te mi se čini da je on u boljoj poziciji mada nema optičku vidljivost sa odašiljačem.

Drugi je puno bliže tebi, ali koliko sam na brzaka mjerio pozicija je lošija i kod njega ću morati staviti vanjske antene kako bi dobili kvalitetniji prijam signala (još ću naknadno provjeriti naravno, ali nekako sumnjam da će biti izvedivo kod njega varijanta samo router na tavan).

Toranj na koji se trebaš spajati je eNB ID 350483, on ti je najbliži i ima bandove 1+3+3+20 (trebalo bi ponovno mapirati pa provjeriti možda jel došlo do kakve promjene, ali koliko vidim i na HAKOM stranicama sve je po starom).
Pretpostavljam da bi s postavljenim vanjskim antenama na što višu poziciju i nekim kvalitetnijim routerom mogao riješiti nešto i dobiti više od tih 4Mbit

Edit: Zaboravih ti reći, najgori problem je kaj je brdo i šuma prema tornju, tak da antene na stup

Zadnje izmijenjeno od: the chosen one. 24.10.2024. u 10:29.
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2024., 11:41   #3366
selk
Registered User

Datum registracije: Jan 2017
Može neko postaviti link od te Hakom karte gdje ima popis baznih stanica i na kojoj frekvenciji rade.
selk je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2024., 11:50   #3367
sharkri
Premium
Moj komp

sharkri's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor selk Pregled postova
Može neko postaviti link od te Hakom karte gdje ima popis baznih stanica i na kojoj frekvenciji rade.
Skini si app cellmaper na telefon, tako ti je puno preciznije.
Staro 24.10.2024., 12:16   #3368
selk
Registered User

Datum registracije: Jan 2017
Citiraj:
Autor sharkri Pregled postova
Skini si app cellmaper na telefon, tako ti je puno preciznije.
Ok, znam za cellmaper, a mislio sam da je ova od hakoma još točnija preciznija.
selk je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2024., 12:22   #3369
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Citiraj:
Evo LINK na tu kartu.

S lijeve strane na izborniku staviš da su ti vidljive samo Radijske postaje, u podizborniku od radijskih odabereš koje želiš da ti se vide tj. ne vide (npr. DVB-T isključiš ).
Svaki toranj kad klikneš, onu točkicu na mapi, vidiš koji operateri su na tornju i s kojim frekvencijama...

CM je dobar ukoliko je nedavno izmapirano, ali ako netko već godinama nije prolazio određenim prostorom moguće da nisu vidljive nove frekvencije na tornju, a i pozicije novih tornjeva mogu biti krive pa se korisnika odvede na "krivi put"
Staro 24.10.2024., 12:23   #3370
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Ok, znam za cellmaper, a mislio sam da je ova od hakoma još točnija preciznija.
Nije, jer bi onda konkurencija znala kada netko negdje doda nove tornjeve i bandove, na HAKOM ekarti se novi tornjevi i bandovi dodaju sa zakašnjenjem i pola godine

Ali nam posluži da znamo bar čiji je toranj di jer prije pola godine nije postojao taj najbitniji podatak

Evo Telemach B20 na mom Xiaomiju
Baš me zanima hoće li se pojaviti i na cellmapper karti

EDIT:
evo Telemach samo B20 band i na cellmapperu

Zadnje izmijenjeno od: Tirkiz. 24.10.2024. u 12:47.
Tirkiz je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2024., 10:17   #3371
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Evo i ovdje da se zna, za Telemach novi B20 band, izgleda da je Telemach samo promijenio frekvencijski kod, laički - na cellmapperu izmapirane B28 ćelije sa svojim Cell ID-om su sada nove B20 ćelije, samo je druga frekvencija i EARFCN i vidim da cellmapper to ne updatea na karti što će im vjerojatno trebati javiti na support (pričekat ćemo još malo)

Telemach izgleda više ne emitira na 4G-u band B28 (700 MHz) (bar kod mene), prebacio ga je skroz na 5G band N28 i vide ga samo 5G modemi (i dalje 5G NSA)

Možete mob prebaciti u samo 4G pa ćete vidjeti da agregira ili se spaja primarno na B20 band a B28 nema nigdi, najbolje u app NetMonster

To je ok, jer je ionako 700 MHz predviđen za 5G a 800 MHz za 4G

Sigurno će i ostali telekomi s vremenom to isto napraviti da se ne čudite kada i na njima nestane 4G B28 band (i možda od ovih B1,B3,B7 di su kupili 25 MHz)
Staro 25.10.2024., 20:20   #3372
axo
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2017
Kod mene nista se ne mjenja barem na a1.
Na ht nisam jos probavao.
axo je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2024., 21:25   #3373
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Datum registracije: Aug 2017
Citiraj:
Autor axo Pregled postova
Kod mene nista se ne mjenja barem na a1.
Na ht nisam jos probavao.
Ima i kod tebe promjene n A1 B20 ti je sporiji jer ima sad po novom 10mhz bandwidth
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2024., 09:27   #3374
zweitakt
Premium
Moj komp

zweitakt's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Da li netko zna gdje kod nas kupiti Zyxel NR5103e...

zweitakt je online   Reply With Quote
Staro 28.10.2024., 10:40   #3375
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Autor zweitakt Pregled postova
Da li netko zna gdje kod nas kupiti Zyxel NR5103e...

Imaš ovdje i ovdje imaš i privatno za kupiti. Google ti sve kaže samo ga trebaš pitati!

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 28.10.2024. u 10:46.
Staro 28.10.2024., 11:15   #3376
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
Imaš ovdje i ovdje imaš i privatno za kupiti. Google ti sve kaže samo ga trebaš pitati!
Kaj nisu to dva različita routera linkana? :/

ps. ukoliko ima priključak za 4 antene, jel sve 4 se trebaju upiknuti ili je moguće riješiti bolji prijam i "samo" sa dvije Iskre? Konkretno za toranj koji ima B1+B3+B3+B20
Staro 28.10.2024., 11:44   #3377
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Jesu dva različita modela ali da ima izbor. fwa510 je 5103. Antene treba isprobati ja sam isprobao ali sa adapterima dvije antene na 4 priključka ,signal je bio nešto bolji ali brzina nije. Treba staviti na gornja dva antene i probati samo 4G to ću testirati malo sam u zaostatku sa testiranjem nr5103e knap sa vremenom.

Zadnje izmijenjeno od: Nikox. 28.10.2024. u 11:49.
Staro 29.10.2024., 12:14   #3378
kresketezere
Registered User

Datum registracije: Jan 2022
Cekam sma td9 adaptere sa alija pa cu i ja testirati 4 iskre p60 na zyxelu
kresketezere je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2024., 19:58   #3379
zweitakt
Premium
Moj komp

zweitakt's Avatar

Ima li gdje P60 antena da su odmah dostupne?
zweitakt je online   Reply With Quote
Staro 02.11.2024., 20:02   #3380
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Imaš u Kermanu iskre P60
Staro 03.11.2024., 15:05   #3381
sharkri
Premium
Moj komp

sharkri's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Dali se nekome dešava da nakon što napravite Cell Lock nakon par sati vam sa 5G ga prebaci na 3G mrežu, do čega bi to moglo biti?
Staro 03.11.2024., 21:11   #3382
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Autor sharkri Pregled postova
Dali se nekome dešava da nakon što napravite Cell Lock nakon par sati vam sa 5G ga prebaci na 3G mrežu, do čega bi to moglo biti?
Isključi ti se frekvencija na tornju koju si lockao.
Staro 08.11.2024., 08:01   #3383
xPsycho
Premium
Moj komp

xPsycho's Avatar

Pozdrav

Zanima me dal bi dobio što veću brzinu kod sebe promjenom rutera , trenutno imam huawei 535-333 , brzina se krece od 70-160 vecinom vremena . Pa me zanima dal bi bilo kakvog poboljšanja nabavkom nekog novog 5g rutera (iako nema još 5g na tornju koji je oko 500m od mene i optička vidlivost ) sve je na auto na postavkama , nisam se imao vremena igrati s time još .
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Snimka zaslona 2024-11-08 060226.png‎
Views:	52
Size:	49.8 kB
ID:	27771   Click image for larger version

Name:	Snimka zaslona 2024-11-08 060421.png‎
Views:	49
Size:	32.9 kB
ID:	27772   Click image for larger version

Name:	Snimka zaslona 2024-11-08 060729.png‎
Views:	52
Size:	509.3 kB
ID:	27773  
xPsycho je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2024., 08:09   #3384
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Autor xPsycho Pregled postova
Pozdrav

Zanima me dal bi dobio što veću brzinu kod sebe promjenom rutera , trenutno imam huawei 535-333 , brzina se krece od 70-160 vecinom vremena . Pa me zanima dal bi bilo kakvog poboljšanja nabavkom nekog novog 5g rutera (iako nema još 5g na tornju koji je oko 500m od mene i optička vidlivost ) sve je na auto na postavkama , nisam se imao vremena igrati s time još .
Naravno da bi dobio. Jesi probao testirati nekim mobitelom koji ima 5G.
Staro 08.11.2024., 18:36   #3385
xPsycho
Premium
Moj komp

xPsycho's Avatar

Isprobano s mobitelom 5g , na mobitelu pise 5g a brzine kako kada jedno vrijeme islo preko 250 sad u zadnje vrijeme ispod 200 ali uglavnom ispod 100 ne pada , sad dal je to 5g ili samo 4g zamaskiran pod 5g haha. Trenutno ja koristim samsung s20 koji nema 5g tako da mi nije stalno dostupan neki mob s 5g da bi malo bolje to isprobal .. uglavnom ja sam misljenja da bi neki 5g router malo to poboljsal svakako
xPsycho je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2024., 21:40   #3386
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Citiraj:
Autor xPsycho Pregled postova
Isprobano s mobitelom 5g , na mobitelu pise 5g a brzine kako kada jedno vrijeme islo preko 250 sad u zadnje vrijeme ispod 200 ali uglavnom ispod 100 ne pada , sad dal je to 5g ili samo 4g zamaskiran pod 5g haha. Trenutno ja koristim samsung s20 koji nema 5g tako da mi nije stalno dostupan neki mob s 5g da bi malo bolje to isprobal .. uglavnom ja sam misljenja da bi neki 5g router malo to poboljsal svakako
Ako hoćeš možemo se dogovoriti pa navratim do tebe testiramo routerom 5G i 4G kod tebe i znat ćeš sve iz prve ruke. Ostalo može u PP
Staro 09.11.2024., 20:24   #3387
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

HT je u Osijeku počeo paliti novi B8 band (900 MHz) na 4G-u, to je frekvencija prebačena sa ugašene 3G mreže na tom području

Sada pod 4G imate još jedan band za agregirati

Vjerojatno će do Nove godine u cijeloj HR ugasiti 3G i prebaciti B8 band na 4G mrežu

Staro 15.11.2024., 11:53   #3388
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

FYI - ne znam jel kod svih korisnika, ali u Telemach app-u kod pretplatnika se može aktivirati 30 dana flat net-a, pa ako nekome slučajno zatreba neka si aktivira
Staro 15.11.2024., 17:38   #3389
axo
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
FYI - ne znam jel kod svih korisnika, ali u Telemach app-u kod pretplatnika se može aktivirati 30 dana flat net-a, pa ako nekome slučajno zatreba neka si aktivira
Koja tarifa i cijena? Ima netko na bonove da provjeri?
Ima ogranicenja? Znamo da uvijek nesto skrivaju u telemachu
axo je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2024., 19:19   #3390
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Citiraj:
Autor axo Pregled postova
Koja tarifa i cijena? Ima netko na bonove da provjeri?
Ima ogranicenja? Znamo da uvijek nesto skrivaju u telemachu
Pardon, nisam sve napisao tj. krivo sam se izrazio; ja sam na pretplati na tarifi TOP i dobio SMS poruku da mogu aktivirati free promo 30 dana flat net-a. Ostalo ne piše ništa :/

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno