Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.09.2023., 20:37   #1
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
wlan USB adapter na produžnom kabelu?

Netko probao klasični wlan USB stick staviti na produžni kabel?
Očekujem da to radi, ali ne znam na koju točno udaljenost

Gugl daje svakakve info.
Treba mi za jedan komp koji je iza jednog zida, cca 10-ak metara od APa, ništa fancy, AC 5 Ghz, kanal je čist, brzine i latencija ok. Povlačenje eth kabela trenutno nije opcija radi zapetljane konfiguracije, komp je u uglu na podu ispod stola i otraga je šuma kabela koji malo smetaju wlanu.

Dok je adapter uštekan dolje u MBO USB port signal je dosta slabiji. Za test sam ga uštekao gore u USB hub od monitora i tu ima osjetno bolji signal. Idealno bi bilo da je negdje gore iznad stola, kompa, namještaja.

Adapter je tp-link T4U i za divno čudo, radi stabilno pod windowsima nakon malo kemijanja s driverima i namještanjem

Sad bi najjednostavnije bilo nabaviti USB 3 produžni kabel od 2m i izvući adapter negdje gore na policu.
Mišljenja?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 20:55   #2
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,845
Imam negdje doma USB 3 kabel od oko 2m i kineski wifi 2.4GHz adapter pa mogu sutra pogledati pokazuje li router razliku u kvaliteti signala i odvrtiti speedtest. Jedini bed je sto je komp pored rutera tako da racunam na idealne uvjete minus eventualni gubici zbog kabela.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.09.2023., 21:05   #3
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,617
Za početak napravi upravo to: USB 3 produžni kabel od 2m,
probaj naći neki kvalitetniji ...

https://www.links.hr/hr/kabel-manhat...i-2m-201200399
https://www.hgspot.hr/kabel-transmed...na-a-zenski-2m
https://www.links.hr/hr/kabel-delock...i-2m-201200072

Do 3M dužine kvalitetnog kabela nebi smjelo biti ikakvih problema u radu,
naravno da će rezultat biti bolji nego da je stick zakopan iza kompa.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 22:51   #4
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Hvala obojici, uzeti ću nešto kvalitetnije i probati.
Signal bi trebao biti kvalitetniji. Bitno mi je da adapter ima dovoljno struje za rad na dugačkom kabelu


@xlr
Ma ne trebaš isprobavati, nisu isti uvjeti
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 06:34   #5
BinaryJesus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: Sveti Petar
Postovi: 186
Uzmi neki kvalitetniji produžni.
To je inače hit and miss iz mojeg iskustva. Ako so kontakti na kablu napravljeni od nekompatibilnog metala od kontakata na usb wlanu dolazi do oksidacije i s vremenom zna biti problema da ga windows ne vidi ili se stalno odspaja. Onda ga treba malo mrdati amo tamo ili našpricati s kontakt cleanerom.
Imam doma 2 produžna kabla koju sam tako bacio jer stalno problemi.
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 08:30   #6
tskarda
Premium
Moj komp
 
tskarda's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Umag
Postovi: 1,099
Uzmi AP i stavi ga u client mod, neka se AP zakači na taj router a od AP-a do kompa razvuci klasični mrežni kabel, tada ti duljina ne igra ulogu (do 100m).
tskarda je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 08:39   #7
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Uzmi neki kvalitetniji produžni.
To je inače hit and miss iz mojeg iskustva. Ako so kontakti na kablu napravljeni od nekompatibilnog metala od kontakata na usb wlanu dolazi do oksidacije i s vremenom zna biti problema da ga windows ne vidi ili se stalno odspaja. Onda ga treba malo mrdati amo tamo ili našpricati s kontakt cleanerom.
Imam doma 2 produžna kabla koju sam tako bacio jer stalno problemi.
Zanimljivo iskustvo.
Baš ću za test uzeti ovih dana jedan produžni od 2m, nije neka lova i isprobati.
Pa javim rezultate...


Citiraj:
Autor tskarda Pregled postova
Uzmi AP i stavi ga u client mod, neka se AP zakači na taj router a od AP-a do kompa razvuci klasični mrežni kabel, tada ti duljina ne igra ulogu (do 100m).
To nije problem napraviti, ali onda imam dodatni uređaj u lancu i zar ne gubim dosta od ukupne brzine?

Očekujem da bi trebalo raditi. tp-link prodaje identičan adapter s bazom i kabelom nepoznate duljine.
https://www.tp-link.com/us/home-netw...t4uh/#overview
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 08:42   #8
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,845
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova

@xlr
Ma ne trebaš isprobavati, nisu isti uvjeti
Mda, i kabel mi je ipak usb 2, ne 3 pa nece biti mjerodavno.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 09:15   #9
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 1,154
Dužina USB i LAN kabla ne utječe na brzinu ni snagu, samo USB2.0 dozvoljava max. 5m dužine i brzinu do 480Mbps što je za Tp-link T4U taman.
Za USB je bolje kabal debljih vodiča da ne bi imali problem sa padom napona.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 10:41   #10
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Definitivno USB3 produžni mora ići:
- kvalitetniji su
- adapter ide u USB3 port radi brzine.
USB2 je ograničen na 480Mbps, a adapter poteže i više od toga.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 19.09.2023., 14:38   #11
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 1,154
teško... wifi adapteri koji rade na teoretskih .ac 867Mbps daju oko 400Mbps radne brzine a ako sumnja nije problem nabaviti USB3 kabal pa usporediti.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:24   #12
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
@D/G
Nije baš tako, ide i više od 400

Vjerovao ili ne, razlika je ako se taj adapter ušteka u USB 2 ili USB3 port. Na USB2 portu ne ide preko 300 Mbps nikako.

Nisu novi testovi nego kad je instaliran adapter, ali evo ookla, ovo je brzina kad je na USB3 portu i na dobroj lokaciji bez smetnji:






Lokalni speedtest server, da izbjegnemo internet:







i USB 2 port:

c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 17:55   #13
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 1,154
Ove brzine su super sa USB3 , jer kad sam zadnji put gledao T4U na postolju (kao pola kugle) od nekog starog D-Linka USB2 je davao pri testiranju 390-412 Mbps .....sad da li je do verzije, HUB-a na MBO ili drajvera neznam ... i što je najgore nisam siguran da li je kolega gdje smo testirali uštekao u USB port 2 ili 3
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 20:21   #14
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Driver.
Windowsi 10 imaju driver za T4U, ali taj radi sporo. Ako se instalira zadnji driver od tp-linka, radi brže, ali ga windows update pregazi svako malo Rješenje je skinuti driver od realteka kojega update ne dira i isključiti u win na tom deviceu bilo kakav power management.
Zafrkavao sam se prilično s time, uključivo i kompiliranje više raznih drivera pod linuxom.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 09:12   #15
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Kolega, koji si kabel na kraju koristio, trebam identičnu stvar pa da znam koji kabel da uzmem?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 09:27   #16
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Nisam još, u planu je oko vikenda. Javim tu kako je ispalo na kraju
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 09:47   #17
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
A ček ove gore slike što si stavljao sa speedtesta, što si tu i s čim točno testirao?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 09:55   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,617
Pa napisao je, T4U uštekan u USB 3 port direkt na mobo ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 10:50   #19
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pa napisao je, T4U uštekan u USB 3 port direkt na mobo ...
A nije baš te riječi koristio

Ja sam mislio da je koristio neki kabel koji je uključio u taj USB 3 port.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 21.09.2023., 11:41   #20
BinaryJesus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: Sveti Petar
Postovi: 186
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2023., 17:19   #21
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Btw ima li tko kakvu preporuku za adapter, našao sam ovo dvoje kao nešto najkvalitetnije što ima kod nas:

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunal.../p/EK000467611

https://www.uzishop.hr/usb-mrezne-ka...-usb-ax56.html


Edit: ili https://www.mikronis.hr/Proizvod/tp-...-adapter/39326
__________________
Hala Madrid!

Zadnje izmijenjeno od: Mirkopoter. 22.09.2023. u 17:26.
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 26.09.2023., 09:53   #22
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
A ček ove gore slike što si stavljao sa speedtesta, što si tu i s čim točno testirao?

Napokon ulovio vremena da malo istestiram...
Ranije postani rezultati speedtesta su u istoj prostoriji i to sam dao samo kao referencu koliko taj adapter može potegnuti u jako dobrim uvjetima.
Sad kad je komp iza jednog zida i hrpe prepreka, 10-ak m od AP priča je bila drugačija.
Kupljen je 2m produžni USB3 kabel neki Manhattan u Svijetu medija, to mi bilo najbliže.

S adapterom uštekanim u komp otraga kako je opisano u prvom postu - gledano na APu, jačina signala pod kojom vidi klijenta bila je max -60 do -65 dBm, mjerene ukupne brzine 200-250 Mbps max.

S produžnim kabelom, adapter visoko koliko ide na polici na zidu, AP prikazuje -45 do -50 dBm, ukupna brzina 300-320 max.
Winblowsi prije 3 od 4 crtice signal, sada 4/4.

Namještanje adaptera na kabelu, razni kutevi i sl. ne mijenjaju znatnije situaciju tako da je to izgleda neki maksimum obzirom na prepreke i udaljenost.
Eto, nije nešto puno bolje, ali barem je signal do APa malo jači.
Ulaganje u neki bolji adapter s vanjskim antenama i sl. mislim da nema smisla, ostavljam kako je dok ne uspijem povući kabel po stanu - što vjerojatno neće biti tako skoro
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2023., 12:10   #23
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,617
Pa rezultat / poboljšanje je sasvim ok.
Ako su el. instalacije korektne onda je PowerLine dobra alternativa Lan kabelu, po potrebi može se dodati 3. / 4. ... bitno da je ista faza ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2023., 12:29   #24
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Super rezultat, uzmem sebi isti produžni
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 12:00   #25
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Uzeo sam na kraju: Asus USB-AX56

Na istoj poziciji s nekim 100MBPS TP-Link adapterom imao sam 30-40MBPS, a sad imam 300/100. Koristim samo produžni koji sam dobio uz adapter.

Od adaptera do rutera su dva debela zida, udaljenost 7-8m.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 13:34   #26
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,617
Jesi mu "raširio krila" ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 14:10   #27
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Sad me sjetio, ovo s 2m kabelom kod mene radi evo već mjesec i pol bez ikakvih problema.
S APa:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	T4U.jpg‎
Views:	252
Size:	26.3 kB
ID:	26807  
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 14:15   #28
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,011
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Uzeo sam na kraju: Asus USB-AX56

Na istoj poziciji s nekim 100MBPS TP-Link adapterom imao sam 30-40MBPS, a sad imam 300/100. Koristim samo produžni koji sam dobio uz adapter.

Od adaptera do rutera su dva debela zida, udaljenost 7-8m.

Ček malo, po slici taj adapter već ima kabel i postolje.
Što si na to još dodatno stavio produžni?
Ako da, koliko je to ukupno kabela sada?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 21:43   #29
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 1,154
Sa USB kablom se ne gubi snaga signala već ako je duži od ovih u tabeli se gubi brzina


https://www.techreviewer.com/learn-a...e-max-lengths/


Normalno debljina kabla je bitna samo da pad napona(5V) ne bude prevelik uslijed dužine kabla i struje(A).
Korištenjem koaksijalnih kablova između wifi adaptera i antene se ne gubi brzina već se gubi snaga signala jednako u prijemu i predaji ovisno o frekvenciji , dužini i specifikaciji gušenja istog.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2023., 23:34   #30
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,921
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jesi mu "raširio krila" ?
Samo jedno i dovoljno je

Drugo mi zapinje za nešto kod monitora pa sam ostavio "zaklopljeno".

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ček malo, po slici taj adapter već ima kabel i postolje.
Što si na to još dodatno stavio produžni?
Ako da, koliko je to ukupno kabela sada?
Ne ne, kažem da koristim samo produžni koji sam dobio uz adapter (taj originalni). S obzirom da mi je brzina i više nego dovoljna, nije mi se dalo još produživati s tim Manhattan kabelom koji sam kupio.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na