Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Mediji
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 28.11.2018., 13:04   #1
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Pretvaranje PC-a u veliki eksterni storage disk.

Da pojednostavnim koliko mogu. Imam thinkpad P50 koji mi je primarni radni stroj i koristim ga 24/7. Međutim kako mi desktop stroj fali za neke stvari, između kojih je činjenica da nemam gdje stavit arhivne i backup diskove, pala mi je na pamet slijedeća ideja.

Umjesto da kupim NAS ili veliko eksterno kučište za diskove. Kupio bi jeftini polovan pc (ivybridge generacija i5 npr) jer se to sad može dobit užasno jeftino.

Taj PC bi koristio za određene stvari ali prioritetno bi u njega želio staviti 4-5 diskova i ti diskovi bi mi trebali biti dostupni za brz i jednostavan prijenos podataka.

Dakle želio bih, da kad dođem doma i stavim thinkpada u docking station, automatski dobijem brzu vezu s PC-om i da mogu s thinkpada vidit njegove diskove i moć spremat stvari na njih pri brzini od barem 100MB/S. Jer mehanički diskovi ionako ne mogu pretjerano brže.

Prvo sam ovo realizirao putem teamviewera, međutim on iz nekog razloga blokira brzinu na nekim 40MB/s čak i ako su oba PC-a spojena na žicu u router.

Pokušao sam direktno ethernet kabelom između dva PC-a, nikako ne mogu postavit to kako treba. Neznam što mi promiće. Možda nisam našao dobar tutorial.

Postoji li možda neka druga solucija?
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:13   #2
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,060
Storage Spaces na desktop računalu, da fino obuhvati sve diskove koje misliš koristiti, pa dijeljenje i mapiranje tog velikog diska s laptopom. Na laptopu možeš složiti taj dijeljeni disk i pod Quick Access prilikom mapiranja, tak da ne moraš svaki put čekati dok se ne skuže do kraja. Kaj se tiče povezivanja desktop i laptop računala, statička IP adresa za mrežne adaptere koji se koriste. Eventualno još pričekaj da se javi netko stručniji po pitanju mrežnog povezivanja.
The Exiled je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 28.11.2018., 13:14   #3
hedgehog
Premium
Moj komp
 
hedgehog's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,326
Ethernet kabel između dva PC-a ne radi ako ne napraviš crossover kabel. Ako napraviš pak to ti je najlakše rješenje da
hedgehog je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:19   #4
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Storage Spaces na desktop računalu, da fino obuhvati sve diskove koje misliš koristiti, pa dijeljenje i mapiranje tog velikog diska s laptopom. Na laptopu možeš složiti taj dijeljeni disk i pod Quick Access prilikom mapiranja, tak da ne moraš svaki put čekati dok se ne skuže do kraja. Kaj se tiče povezivanja desktop i laptop računala, statička IP adresa za mrežne adaptere koji se koriste. Eventualno još pričekaj da se javi netko stručniji po pitanju mrežnog povezivanja.

Okej ali kako ide fizička veza između njih dva? Spojim ih obojcu žicom u isti router, tako da se mogu međusobno otkrit u windowsima. I onda storage spaces dalje može radit posao?
EDIT: Da, vidim da si to u biti i napisao. Idem istražit storage spaces. Ovo sa shared diskovima u windowsima mi se malo čini pre komplicirano, nepraktično i puno sigurnosnih blokada koje su mi nepotrebne. Ne želim upisivat nikakve passworde nego mi ti diskovi trebaju biti dostupni kao da su u thinkpadu.

Citiraj:
Autor hedgehog Pregled postova
Ethernet kabel između dva PC-a ne radi ako ne napraviš crossover kabel. Ako napraviš pak to ti je najlakše rješenje da
Imam crossover kabel, s njim sam i radio, ali nisam uspio iz nekog razloga.
Btw crossover kabel s ni jednom modernom ethernet karticom više nije potreban. Moderne kartice samo prilagode protokol kad pokušaš napravit vezu direktno klasičnim kabelom. Ali sam pokušavao s crossoverom just in case.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:23   #5
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,013
Citiraj:
Autor hedgehog Pregled postova
Ethernet kabel između dva PC-a ne radi ako ne napraviš crossover kabel. Ako napraviš pak to ti je najlakše rješenje da
Vec jaaaaaaaako dugo crossover nije nuzan, jer prakticki svi adapteri imaju autosense i znaju sami da li je spojen straight ili crossover kabel.

Sto se Storage Spacesa tice - to radi.. ALI - sa SS zaboravi na RAID5 jer je neupotrebljiv. Dakle, ili mirror ili nikakva redundancija.

Moj ti je savjet Linux i ZFS na njemu (checksum, kompresija, snapshotovi...). Imas i vec gotovih rjesenja sto mozes koristiti bilo na bare metal HW-u ili virtualizirano pod Windowsima kao FreeNAS, XPenology, itd....
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:24   #6
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,060
Citiraj:
Autor thubanx6 Pregled postova
Ovo sa shared diskovima u windowsima mi se malo čini pre komplicirano, nepraktično i puno sigurnosnih blokada koje su mi nepotrebne.

Ne želim upisivat nikakve passworde nego mi ti diskovi trebaju biti dostupni kao da su u thinkpadu.
Jednom kad složiš mapirani disk, to je to - nema više brljanja s lozinkama i ko zna kakvim pravima.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:32   #7
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Vec jaaaaaaaako dugo crossover nije nuzan, jer prakticki svi adapteri imaju autosense i znaju sami da li je spojen straight ili crossover kabel.

Sto se Storage Spacesa tice - to radi.. ALI - sa SS zaboravi na RAID5 jer je neupotrebljiv. Dakle, ili mirror ili nikakva redundancija.

Moj ti je savjet Linux i ZFS na njemu (checksum, kompresija, snapshotovi...). Imas i vec gotovih rjesenja sto mozes koristiti bilo na bare metal HW-u ili virtualizirano pod Windowsima kao FreeNAS, XPenology, itd....
Pa u principu me i nisam siguran da li me zanima raid jer ja backup diskove volim držat isključene iz napajanja i onda kad ih upalim imam softver za manualni backup. (Syncback pro). Volim backup radit manualno i volim da backup diskovi uopće nisu spojeni u napajanje. Tako da bi vjerojatno ovo koristio u JBOD konfiguraciji.

Linux bi mi bio opcija kad bi taj PC bio samo jedan veliki vanjski disk. Al ujedno mi je bila ideja da imam doma stroj na kojem mogu programirat tako da thinkpada češće mogu ostavit na poslu. Dakle treba mi visual studio.
I ujedno mi fali da mogu zagejmat kako treba. Quadro M2000M u thinkpadu je super ali fali snage za 1440p...

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Jednom kad složiš mapirani disk, to je to - nema više brljanja s lozinkama i ko zna kakvim pravima.
Jasno, evo baš istražujem, imam drugi laptop s kojim to testiram sad pa kad si potvrdim da radi ću gledat neki polovan PC.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:39   #8
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,013
Mozes ti i dalje imati Windozee - dignes HyperV i pod njim virtualku za sheranje diskova.
Ovo ne trosi skoro nista resursa, pa i dalje mozes gejmati kad oces.
Prednost je fleksibilnost i mogucnosti koje imaju te distribucije za sheranje diskova.

Primjera radi, ja sam prije cak imao Windowse na HTPC-u, jer me tadasnja verzija Kodija zezala pod Linuxom. I na istim Windowsima imao Linux pod HyperV-om, bas zbog ZFS-a i sheranja tih diskova. Inace, radilo se o HTPC-u sa J1900 procom i 4GB RAM-a (dakle prilicno slabasan HW). I sve zajedno je radilo super
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:43   #9
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Mozes ti i dalje imati Windozee - dignes HyperV i pod njim virtualku za sheranje diskova.
Ovo ne trosi skoro nista resursa, pa i dalje mozes gejmati kad oces.
Prednost je fleksibilnost i mogucnosti koje imaju te distribucije za sheranje diskova.

Primjera radi, ja sam prije cak imao Windowse na HTPC-u, jer me tadasnja verzija Kodija zezala pod Linuxom. I na istim Windowsima imao Linux pod HyperV-om, bas zbog ZFS-a i sheranja tih diskova. Inace, radilo se o HTPC-u sa J1900 procom i 4GB RAM-a (dakle prilicno slabasan HW). I sve zajedno je radilo super
Ma znam, mogu imat linux virtualku koja je skroz light.
Ali koliko brzo se to može startat kad palim PC? Nebi ga držao online 24/7. Za to mi služi thinkpad. Pc bi se palio jednom svako drugi dan u prosjeku. I želim da kad ga startam da ti diskovi budu skoro instantno dostupni. Bez ikakvih nepotrebnih međukoraka.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 13:59   #10
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 333
Ako nije problem da svi diskovi budu zasebni shareovi onda će i Windows7 poslužiti, jednostavno zašeraš diskove i mapiraš ih na drugoj mašini.
Ako je potrebna redundancija, da nekoliko fizičkih diskova bude mapirano kao jedan logički, itd... onda Windowsi sa VirtualBoxom u kojem se vrti FreeNAS kojeg VirtualBox pokreće odmah pri startanju Windowsa.
BTW, ja bih rađe kupio neki stariji (čitaj povoljniji) Synology i njega koristio kao mrežni disk, a računalo da bude računalo.
Night je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 28.11.2018., 14:04   #11
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,013
Neko vrijeme treba da se virtualka starta. Bilo to pola minute ili minuta.
Ovo je zgodno rjesenje kad komp drzis 24/7 on.

A za ovako povremeno... to sto Night kaze
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 14:29   #12
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Sad pokušavam postavit šerani disk dok su oba računala spojena u router... ali apsolutno nikako ne mogu zaobić "enter network credentials" kad pokušam pristupit nečemu na drugom računalu. Iako sam izabrao "turn off password protected sharing" u postavkama...
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 14:31   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,042
Da krenem od kraja,
ako možeš sačekati da se komp upali i digne os valjda možeš kliknit par puta i startat virtualku sa tim i tim os - om u njoj (ako ćeš ići na to rješenje),

fancy - šmensi rješenje preko Storage Spaces neću komentirati,
jel teško složit share par foldera / diskova ?
u početku zna biti bisera jer W10 smeće prtlja po mrežnom segmentu, gase - pale neke stvari ali kad se "probiješ" kroz bisere onda to radi ok,

važan detalj kako je "sve skupa" spojeno,
jeli preko ISP šroteks routera ?
jeli mu žičana mreža GB ili 100 MB ?
ako je ovo zadnje investiraj u 5 ili 8 portni Lan switch pa sve spoji preko njega i uvjeri se da je na svim bitnim klijentima (P50, Lap na kojem testiraš a kasnije na kompu) detektirana i postavljena GB veza / brzina,

na laptopima ne možeš ali na kompu možeš dodati "pristojnu" Intel mrežnu (ako već nije) umjesto često šroteks Realteka (neke su dobre a neke su za kua),
par primjera:
https://www.amazon.de/HP-Intel-Ether...dp/B00ESFF2JC/
https://www.ebay.com/itm/Intel-PRO-1...d/302837657982

That's my 5 cents
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 14:44   #14
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da krenem od kraja,
ako možeš sačekati da se komp upali i digne os valjda možeš kliknit par puta i startat virtualku sa tim i tim os - om u njoj (ako ćeš ići na to rješenje),

fancy - šmensi rješenje preko Storage Spaces neću komentirati,
jel teško složit share par foldera / diskova ?
u početku zna biti bisera jer W10 smeće prtlja po mrežnom segmentu, gase - pale neke stvari ali kad se "probiješ" kroz bisere onda to radi ok,

važan detalj kako je "sve skupa" spojeno,
jeli preko ISP šroteks routera ?
jeli mu žičana mreža GB ili 100 MB ?
ako je ovo zadnje investiraj u 5 ili 8 portni Lan switch pa sve spoji preko njega i uvjeri se da je na svim bitnim klijentima (P50, Lap na kojem testiraš a kasnije na kompu) detektirana i postavljena GB veza / brzina,

na laptopima ne možeš ali na kompu možeš dodati "pristojnu" Intel mrežnu (ako već nije) umjesto često šroteks Realteka (neke su dobre a neke su za kua),
par primjera:
https://www.amazon.de/HP-Intel-Ether...dp/B00ESFF2JC/
https://www.ebay.com/itm/Intel-PRO-1...d/302837657982

That's my 5 cents

Je očito je teško složit par šeranih diskova jer windows biseri... ali radim na tome. Sredit ću šerane diskove i to će biti rješenje jer je sve ostalo nepotrebno. Trenutno su mi 2 pc-a spojena na router. Vide se međusobno ali s jednon ne mogu pristupit drugom radi "windows cannot acess errora" iako su svi permissioni uredni itd...

Ako moram dizat virtualku svaki put doslovno mi je brže uzet usb stick, stavit na njega i prebacit na drugi PC.

Ovo rješenje želim riješit tako da bude potpuno plug and play bez jedne sekunde razmišljanja oko njega. Dakle bootam pc. Diskovi se pojave kao dostupni na laptopu. Kraj priče.


Što se mrežne opreme tiče imam sve defaultno t-comovo ali trebalo bit gigabitno s obzirom na net brzine koje su mi dostupne. U najgoru ruku, ako ograničenje brzine bude problem povezan s fizičkim limitom mrežne opreme, nije mi problem kupit mali switch.

EDIT: Za pc kupim mrežnu koju hoću. Thinkpad mi ima intel mrežnu. Ipak se radi o visokokvalitetnom mobile workstation stroju.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 15:14   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,042
Ako hoćeš, možemo zajedno preko TV kasnije pogledati šta zeza.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 15:18   #16
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako hoćeš, možemo zajedno preko TV kasnije pogledati šta zeza.
Ma probat ću prvo ja prokopat još malo, vjerojatno mi je nešto promaklo jednostavno. Pitam ako zapnem.

Čini mi se da je možda problem što na ovom drugom thinkpadu X230 imam LTSB windowse kojima potencijalno fali neki feature potreban za ovo... jer izgleda da se s njega na P50 spajam normalno ali obrnuto ne.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 15:29   #17
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako hoćeš, možemo zajedno preko TV kasnije pogledati šta zeza.
Dakle uspio sam setupirati šerani disk u jednom smijeru. Zašto mi ovaj drugi laptop nije discoverable još moram otkrit ali u svakom slučaju šering radi.

Brzina prijenosa je između 105 i 110 MB/S. Što je prema task manageru i network usageu malo preko 900Mbit/s.

Ako mi je oprema gigabitna, to bi trebao biti limit jel tako?

Ako želim deset gigabitnu konekciju između ta dva stroja, trebao bi provjerit da li mi obje kartice to podržavaju i kupit mali 10 gigabitni switch za ubacit između ta dva računala?
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 15:35   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,042
Ma nije to, upali "stari" SMB, eventualno zadnji post u ovoj temi > https://answers.microsoft.com/en-us/...b-3f78f679e428
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 15:51   #19
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,060
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
fancy - šmensi rješenje preko Storage Spaces neću komentirati...
U njegovom slučaju tih nekoliko diskova spojenih u mirroring Storage Spaces ReFS režimu baš i nije preblesavo rješenje. Kakvu-takvu redundanciju ima kak god se okrene.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 17:30   #20
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,688
Citiraj:
Autor thubanx6 Pregled postova
Ako želim deset gigabitnu konekciju između ta dva stroja, trebao bi provjerit da li mi obje kartice to podržavaju i kupit mali 10 gigabitni switch za ubacit između ta dva računala?
Ovo "mali 10 Gbit switch" je malo problematično. Općenito je 10G malo overkill za po doma.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 17:38   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,042
Zaboravio si napisati, ne samo da je overkill nego je (još uvijek) preskup sport, čak i amerima.

@thubanx6
Dokle si stigao u preskakanju prepreka ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 18:45   #22
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ovo "mali 10 Gbit switch" je malo problematično. Općenito je 10G malo overkill za po doma.
Hmm vjerujem. Mislim trenutno mi je tih 125MB/S sasvim u redu. Ali u slučaju da bi poželio više čini mi se da bi jedino praktično rješenje bilo istražit direktno povezivanje dva stroja putem usb-a ili thunderbolta, znaš nešto o tome?

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zaboravio si napisati, ne samo da je overkill nego je (još uvijek) preskup sport, čak i amerima.

@thubanx6
Dokle si stigao u preskakanju prepreka ?
Uspio sam putem routera uspostavit gigabitnu konekciju od jednog prema drugom laptopu. Suprotni smijer mi ne radi, 90% zato što su mi na njemu LTSB windowsi sa registry modom koji disejbla updejte pa se tu nešto poremetilo. Na njemu je puno starija verzija windowsa nego na drugom laptopu.

U svakom slučaju to nije ni bitno jer ču ionako vezu uspostavljat s drugim PC-em koji još trebam kupit. Taj PC će imat standardne redovito updejtane windowse.

Za probu. Sam vezu uspio uspostaviti u jednom smijeru. Vidim šerani folder, prebacivanje funkcionira na drag and drop i povuče 110MB/S bez problema.

Iznenadilo me što čak ako je jedan stroj spojen na WIFI a ne na žicu, brzina je opet oko 100MB/s.

Sad je jedino pitanje, ako poželim brži transfer, kako to realizirat USB-om thunderboltom ili nečim sličnim.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 20:12   #23
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,042
LTSB i ugašeni update nema (ne bi trebao) imati veze sa problemom,
probaj savjet iz #18 posta.

USB / thunderboltom, nisam siguran da je bitno brži od GB mreže a vrag zna koliko tu ima začkoljica.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 20:21   #24
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
LTSB i ugašeni update nema (ne bi trebao) imati veze sa problemom,
probaj savjet iz #18 posta.

USB / thunderboltom, nisam siguran da je bitno brži od GB mreže a vrag zna koliko tu ima začkoljica.
Ma znam ali ako mi radi u suprotnom smijeru znači da je nešto do drugog laptopa. Njega svakako neću koristit za ovu svrhu pa mi se sad ne zamara s razlozima. Kad uzmem PC koji će služiti za navedeno onda ću pokušati setupirati isto pa ako opet zapnem. Lako pitam.
Iako sam prilično siguran da nebi trebalo biti problema.

Uspio sam testirati sve što me zanimalo. Sad me samo zanima koja je iduća najmanje komplicirana metoda za dobit još brži prijenos. Ali to mi je više iz znatiželje nego potrebe.

Čisto gledam... ako imam eksterni SSD koji ide na USB 3.0, on vuče po 400-500MB/s.
Zašto to ne mogu dobit ako prebacujem s SSD-a na SSD u dva različita PC-a a također imam USB i thunderbolt interface na raspolaganju jel...

Iako iskreno, 110-120MB/s je sasvim uredno za moje povremeno dumpanje foldera od 10-15GB.

Sad još samo trebam nać neku jeftinu polovnu konfiguraciju koja mi odgovara potrebama.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 21:11   #25
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,983
Budi sretan što si uspio postići i tu brzinu, gigabit mreža je u dosta slučajeva brža cca pet puta od 100 Mb. Ne znam što bih ti drugo predložio, a da ne uđe u domenu enterprise rješenja gdje cijene idu u nebo. Druga stvar je što imaš notebook pa neke kombinacije kao network teaming i 10 Gb mreža otpadaju.

Imam sličan setup s komponentama iz siga kao i ti, također koristim SyncBack, ali mi brzina nije previše bitna pa koristim Thomson router i D-Link gigabit switch. Imam dnevni, mjesečni i kvartalni backup. Dnevni ima svoj wake up task schedule koji budi PC iz sleepa u 22 h, preko mreže kopira sve promjene s dva notebooka i mobitela i poslije ga vrati u standby. Ostala dva radim ručno kad spojim vanjske diskove s udaljene lokacije. To tako radi već ohoho godina, samo mijenjam diskove kad krepaju i usavršavam profile.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 21:33   #26
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Budi sretan što si uspio postići i tu brzinu, gigabit mreža je u dosta slučajeva brža cca pet puta od 100 Mb. Ne znam što bih ti drugo predložio, a da ne uđe u domenu enterprise rješenja gdje cijene idu u nebo. Druga stvar je što imaš notebook pa neke kombinacije kao network teaming i 10 Gb mreža otpadaju.

Imam sličan setup s komponentama iz siga kao i ti, također koristim SyncBack, ali mi brzina nije previše bitna pa koristim Thomson router i D-Link gigabit switch. Imam dnevni, mjesečni i kvartalni backup. Dnevni ima svoj wake up task schedule koji budi PC iz sleepa u 22 h, preko mreže kopira sve promjene s dva notebooka i mobitela i poslije ga vrati u standby. Ostala dva radim ručno kad spojim vanjske diskove s udaljene lokacije. To tako radi već ohoho godina, samo mijenjam diskove kad krepaju i usavršavam profile.
Ma za mrežna rješenja mi je jasno. Ono što mi nije jasno je kako su USB i thunderbolt rješenja ovako nepraktična i nedostupna. Mogao bi jedino nabaviti taj usb wormhole kabel koji podržava takav transfer ali bi to morao vidjet na ebayu.


Vidiš ja ne radim dnevni backup niti imam same windowse glavne mašinje igdje backupirane. Trenutno u mobile workstationu uz SSD imam jedan 2TB disk na kojem su mi svi podatci koje aktivno koristim. Kad mi to više ne treba na radnoj mašini ali ne želim brisat nego arhivirat ili sačuvat, onda samo iskrcam na druge diskove. Ideja bi bila da ti diskovi sada budu u zasebnom PC-u i da samo trpam u njega a da syncback pro backup radim na njemu, između diskova koji su u samom PC-u.

Ovo s eksternim tosterom za diskove me nervira. Neuredno je, diskovi mi stoje po stolu, ne mogu ih uštekat sve paralelno itd itd.

Uostalom, mogu usput i dignut FTP server na njemu tako da se po želji iz vani mogu spojit na njega kad mi treba.

NAS je isto rješenje ali ne volim imat nepotrebno redundantnu elektroniku. S obzirom da bi mi jedan stolni PC uz mobile workstation dobro došao za neke stvari, radije ću objediniti sve unutar njega. Uostalom, mogu nakrcat unutra puno više diskova nego u prosječni NAS. Osim ako ću na nas potrošit dosta love...
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 21:56   #27
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,060
Kolko nofci uopće namjeravaš izdvojiti za rabljenu/refurbished Ivy Bridge Core i5 konfiguraciju i kojeg kapaciteta su diskovi?
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 22:00   #28
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Kolko nofci uopće namjeravaš izdvojiti za rabljenu/refurbished Ivy Bridge Core i5 konfiguraciju i kojeg kapaciteta su diskovi?
Pa vidim da se za nekih 2000kn može sredit polovnu 3570k mašinu sa 8-16GB rama, pristojim napajanjem i kučištem.

Grafičku ubacim po potrebi kad mi se bude igralo.

Diskovi su 2X 3Tb i 2X 1TB ali i to je podložno nadogradnjama i nadodavanjima diskova.
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2018., 22:25   #29
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,060
Provjeri da li ovakva rješenja (1 - 2) dolaze u obzir, barem kad su kućišta u pitanju. Rabljeni R4/R5 ne bi trebal biti problem naći za neku normalnu svotu.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 29.11.2018., 01:30   #30
thubanx6
Premium
Moj komp
 
thubanx6's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Split
Postovi: 402
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Provjeri da li ovakva rješenja (1 - 2) dolaze u obzir, barem kad su kućišta u pitanju. Rabljeni R4/R5 ne bi trebal biti problem naći za neku normalnu svotu.
Što se kučišta tiče ciljao sam na stari define mini. Ne volim velika kučišta a on je jedini sitni mATX a da ima prostora za diskove. R4 sam imao, krasan je ali jako glomazan.

S ovim NAS sistemom je problem što mi taj PC tako gubi multifunkcionalnost.
Ujedno želim moć na njemu programirat tako da mobile workstation češće mogu ostavit na poslu. Želim moć na njemu i zaigrat nešto jer je to jedino šta ću imat a da mogu unutra ubacit grafičku. eGPU solucije za laptop su mi suludo skupe i nepraktične.

Ako mi je taj pc 3 u 1 onda mi je puno manji problem izdvojit lovu za njega.
Ako mi je to samo NAS onda nisam ništa napravio. Mogao sam tako i veliki synology kupit...
thubanx6 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na