Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.11.2020., 23:38   #391
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,825
A neka moja fiks ideja. Ne želim miješati diskove.
Imam 6 x 3.5" i 6 x 2.5". Htio sam da budu 2 raid polja od 6tb svaki, po 1 pool na svakom kontroleru.
Ne želim da isti pool bude pola na onboard i pola na pci kontroleru. Ako idem kako mi kažeš, miješam i diskove, a i kapacitet polja (umjesto 2x6, bilo bi 8+4tb) a to mi ne paše.
Jbg
, bit će 2 kompa.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 00:00   #392
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,238
Jesi probao u biosu ugasiti sve ostale nepotrebne stvari, tipa zvučna, paralelni, serijski port i te stvari
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 01:39   #393
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Već sam mu to napisao ...
I tako će složiti 2 kištre, to mu dođe sigurnije
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 12:48   #394
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 586
Ako se diže DS3617xs Xpenology treba imati na umu da taj Synology box ima 12 SATA portova. Ako ploča ima 6, a kartica još 8 SATA portova onda će to biti 14 pa DSM neće vidjeti dva SATA porta.
Trebalo bi probati ovo što je Nikky rekao, evo malo više detalja kako to izvesti :
https://xpenology.com/forum/topic/27...-disks-in-dsm/
Night je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 17:50   #395
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Evo jedna zgodna mini-ITX mobo za "serverić" > https://www.aliexpress.com/i/4000385676498.html
izgleda dobro opremljena ali je zaheb šta je u čajna, puni specs i support može naći valjda samo kinez
Cijeli sistem (case, hot-swap, J1900 motherboard,250W PSU) > https://www.aliexpress.com/i/4000819735669.html

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 13.11.2020. u 17:55.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2020., 13:32   #396
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,347
Android app az automatski backup fotografija na NAS

edit:
Nevermajnd, vratio sam se na Synology Moments app - ispada najbolja među lošim aplikacijama.

Zadnje izmijenjeno od: Doom. 15.11.2020. u 23:27.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2020., 14:49   #397
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
Dečkovi pitanjce,da li je i kako moguće da se od 3TB i 2TB dobije preko NAS-a 5TB...

Da li on to svojim operativnim sistemom pridružuje pa da se dobije jedan hard ili ostaju 2 i svaki za sebe ...

Nadam se da ste me skužili,znači da li je moguće dobiti 3+2 u komadu ...

Zadnje izmijenjeno od: Nbdy32. 14.11.2020. u 14:58.
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2020., 14:59   #398
SinfulSaint
Premium
Moj komp
 
SinfulSaint's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 219
moze. JBOD.
SinfulSaint je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2020., 15:01   #399
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 1,115
Naravno da je, samo onda nemaš backup. Mislim da ako rikne jedan, ode svi podaci.
https://www.synology.com/en-global/k...l_what_is_raid
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2020., 20:35   #400
tomov
Premium
Moj komp
 
tomov's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2011
Lokacija: Zagreb
Postovi: 439
Trebam pomoć za frenda. Složio je FreeNAS, iskopirao gomilu fajlova koje vidi preko mreže, vidi ih na NAS no ne može ih kopirati nazad po potrebi.

Obzirom da nisam nikad prčkao oko FreeNAS niti imam vremena ići proučavati, zanima me ima li netko voljan da složi permissione (pretpostavljam da je tu nešto zeznuo) preko TW uz neku financijsku nadoknadu?


Za više informacija javite se na PM.
tomov je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2020., 12:24   #401
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
OK ...

JBOD ...

Kako to podesiti na Buffalo LS520DE ...

Sad mi pokazuje 2 diska .... jel bi trebao pokazati jedan ???

Pročitao neznam koliko manuala,i nije mi jasno ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2020., 15:07   #402
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Jedno je br. diskova a drugo je storage pool odnosno "prostor za pohranu",
e sad kako je izvedeno na tom malcu.
Ako ne nađeš ili nije moguće ako su već neki podaci na prvom hdd - u onda se vjerojatno može složiti 2 različita share - a ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2020., 17:27   #403
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
To mi i je problem, nigdje u pravilu ne piše da on to sve kuži kao jedno mjesto za pohranu ...

Možda sam fulao nešto kod formatiranja ...

Uglavnom ponudio mi je format jednog,pa format drugog ...

Kaj nebi to onda on sam morao napraviti,i formatirati oba harda ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2020., 19:25   #404
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Ako ga nisi (na)punio podacima kreni iz početka, vidi ako ima kakva uputa,
ovisiš i o ugrađenoj pameti tog konkretnog NAS - a.

User manual pdf > http://d.buffalo.jp/sys/file/7223/f3...de1c93373b948/
User manual HTML > http://d.buffalo.jp/sys/file/2863/f3...de1c93373b948/

Hebemu, treba čitati manuale, kaže:
Citiraj:
Disk manager - Raid modes

Linear
Combines all drives from drives into a single virtual drive. For this virtual drive, data will be written onto the first
drive, then to the next drive when the first drive becomes full, and so on. The usable space is equal to the total
capacity of all drives in the array. Linear mode offers no redundancy. If any of the drives become damaged, then all
data on that drive will be lost.

JBOD
This mode uses the drives inside the LinkStation as individual drives. The usable space is equal to the total capacity
of all drives on the LinkStation. If any of the drives become damaged, then all data on that drive will be lost.
Obrati pažnju na napomenu da u oba navedena moda rada nema redudancije (zaštite ako hdd crkne)
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2020., 15:22   #405
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
Ma nemogu reć da sam to pročitao negdje u manualima ...


Tvoji linkovi ne rade ...


Krasno, stavio sam gore 1.5 TB,bolje da niš ne diram,neda mi se bome skidati sve opet ...
A pitanje kak sam formatiral ta dva harda unutra ...


Možda i jesu linearni,ali opet zakaj onda pokazuje svaki zasebno,a ne 5TB zajedno ...


Bum se poigral,fala na uputama ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2020., 15:31   #406
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Pa piše ti gore, konfigurirao si JBOD mod,
tada je svaki hdd za sebe,
samo na drugom dodaj share sa drugim imenom,
nešto ćeš bacati na jednog, nešto na drugog ...

Linkovi ne rade jer su majmuni složili na sesije (to je sad kao moderno, ne davati direktni link), otvoriš njihov support > pa model > ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 00:29   #407
Max Rockatansky
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zg/Zd
Postovi: 489
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pa piše ti gore, konfigurirao si JBOD mod,
tada je svaki hdd za sebe,
samo na drugom dodaj share sa drugim imenom,
nešto ćeš bacati na jednog, nešto na drugog ...
Možda krivo čitam, ali men's'čini da si se loše odrazio ... JBOD je JustBunchOfDisks(Drives) - "nakupina diskova povezana u jedan Volume" što nije "svaki hdd za sebe" (to bi prije bilo "svaki disk je Volume za sebe").
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 00:39   #408
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
A da pročitaš šta je quotano poviše iz manuala baš njegovog uređaja ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 00:44   #409
Max Rockatansky
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zg/Zd
Postovi: 489
Pardon, onda su se oni loše izrazili ... tko površno čita zadnji post (kao npr. ja ) stekne krivi dojam.
Ja bi "svaki disk za sebe" shvatio kao da nema ničega (ni RAIDa (0/1/5/6/10) ni JBODa).
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 10:05   #410
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
E to ni meni nije bilo jasno, sad kužim da sam stavio JBOD mode,morat ću to nekako prebaciti na linear, glupo mi je imati 2 sharea,neznam ni kako bi mi to ferceralo sa torrentima, za multimediju mi je jasno,dodam još jedan drive i to je to ...


Nego sad isto tako pitanje,zanimljivo je da na win 7 vidim taj sherani direktorij i mapirao sam ga, a na win 10 mi nađe medija server tog NAS-a, ali nemogu dodati taj sherani folder kao direktorij (nemogu ga mapirati), jer mi uopće ne pokaže taj drive ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 10:29   #411
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,985
Jesi stavio kakav password na usera koji ima pristup driveu? Win10 zna zezati kada nema passworda nikakvog.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 11:11   #412
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Ako je to kućna mreža onda je lakše natjerat W10 smetje da "vidi" / otvori share bez passworda ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 15:49   #413
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,123
Mos mislit😁 Pogotovo u situaciji kad dzubre nece otvorit share nit s passwordom 🤣

To je sve microsoft uredio jos od win 8.

Eno sinoc kod kolege jedan komp nikako ne moze pristupiti shareu, dok drugi uredno otvara s istim accountom.

Probao sve zive trikove sto znam, al ni makac.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 18:22   #414
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,714
Trikovi iz rukava:
- SMB 1.1
- ono gofno pod Advanced sharing > odabrati 40 or 56 - bit enc
- ispod ovog imaš dvije opcije za igranje, ovisno hoćeš li sa passwordom ili ne
- pristup kompu preko imena vs preko ip adrese
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 18:46   #415
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,123
Probao sve osim zadnjeg + jos sam probao u group policyju ukljucit insecure logon, ali 0 bodova.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 19:59   #416
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,825
imaš spremljene credentialse u control panelu? ako imaš, obriši. ako ne pomogne, dodaj ručno nove. meni te 2 stvari pomogle x puta kada mi win10 mašine nisu htjele pristupiti file serverima kojima ostatak ljudi uredno pristupa.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 21:17   #417
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,123
Inace taj dio prvo pogledam, jucer nisam. E jbg.

(Nije moj komp btw)
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 22:18   #418
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,985
Pogledaj si i aktivne fileshare sesije na kompu di je sherano. Možda je nešto zapelo.

Da li su ti svi kompovi u istoj "Workgroup" workgroupi?
__________________
Sent from AS/400.

Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 17.11.2020. u 22:31.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2020., 22:38   #419
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,123
Eh, nisam gledao dal su istoj grupi.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2020., 12:38   #420
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 1,333
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Jesi stavio kakav password na usera koji ima pristup driveu? Win10 zna zezati kada nema passworda nikakvog.
Da nemam pass na tim wimblozama desetki ...

Svi su u istoj grupi ...

Razlika je da je NAS spojen kablom, a laptop WIFI-jem ...

Probam i to ....
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na