Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.02.2018., 12:45   #1
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
Unhappy problem sa monitorom

U pitanju je belinea 22" kod mene je oko 7 8 godina, ali doslo je do kvara. Kada se monitor upali pritiskom na power dugme, slika se pojavi na manje od sekund, a onda nestane tj kao da se monitor ugasi. Ponovnim gasenjem monitora na power dugme i paljenjem, slika se opet dobije na manje od sekund. Da li neko moze da mi pomogne u vezi ovog kvara otvorio sam monitor i na mreznom modulu, kod visokog napona ploca je crna. Nisam najstrucniji za dalju majstoriju pa ako moze neko da mi pomogne sa savetom sta dalje raditi, da li neki otpornik zameniti ili...Zahvaljujem se u napred.

Zadnje izmijenjeno od: Milospc. 12.02.2018. u 12:59.
Milospc je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 13:01   #2
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
Milospc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.02.2018., 13:36   #3
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,350
Baci ga u EE otpad i kupi si novi monitor.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 13:44   #4
trex
Premium
Moj komp
 
trex's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 312
Ako imaš volje i živaca, daj slike(visoke rezulucija , lijepo osvjetljene) pa ćemo redom, ili kupi novi monitor.
Nisi napisao ni marku ni model monitora.
Ako pričaš o visokom naponu, pretpostavljam da se radi o CCFL monitoru.
Problem ti je u pozadinskom svjetlu a to može značiti bilo što od sljedećega (lampa, spoj lampe i honektora, inverterska ploča ili bilo što na inverterskoj ploči)
To što govoriš da je ploča crna, vjerojatno je samo malo potamnila s druge strane visokonaponskih trafoa - što ne mora značiti ništa
trex je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 14:32   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,546
Napisao je Belinea 22", mada nije model precizno, vjerojatno LCD,
po opisu može biti svašta u napajanju, od poznatih problema sa elektrolitima nakon xy vremena rada pa dalje.
Kako kažeš da "tu nisi doma", odnesi u dobar lokalni RTV servis na defektaciju,
ako budeš imao sreće proći ćeš sa zamjenom xy elektrolita a to nije pretjerano skupo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 14:37   #6
Nevidljivi
Premium
 
Nevidljivi's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2015
Lokacija: Rijeka
Postovi: 50
Servis ce mu naplatiti i detekciju problema
Nevidljivi je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 15:46   #7
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,350
Ako ga uopće budu htjeli primiti na dijagnostiku. Monitor ima 7-8g. Vrijeme je za promjenu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 15:58   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,546
Najlakše je odriješit kesu / kupi novi ... to zna i autor teme
Kakve veze ima starost ?
Pa rješavali smo / pomagali ovdje i kod starijih (da ne kažem skoro punoljetnih) primjeraka ...
Autor teme neka napiše punu oznaku modela, a ostali neka se suzdrže ako nemaju konstruktivnih prijedloga.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 13:39   #9
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
Milospc je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 15:22   #10
trex
Premium
Moj komp
 
trex's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 312
Citiraj:
Autor Milospc Pregled postova
Prijatelju, a druga strana ploče ?

Druga strana je gdje se magija dešava...

Komponente s gornje strane na oko izgledaju u redu.

Imaš li lemilicu, malo žice za lemljenje i znaš li lemiti?

Trebati ćeš prelemiti sve high power elemente.

Kladim se da s druge strane imaš hladnih lemova sudeći prema diskoloraciji PCB-a i to bi mogao biti jedini problem.

Tvoj PCB je poprilično potamnio, rijetko kada sam vidio da je toliko potamnio.

Probaj poslikati drugu stranu da bude čim bliže i oštrije, vidim da imaš s čim, makar podijeli u 2-3 slike, samo da bude krupno i oštro...
trex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.02.2018., 18:21   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,546
Eh, šteta šta se nije prije reagiralo, očito se dobro grijalo oko ovih VN trafa za lampe,
da bude "zabavnije" svi elektroliti izgledaju dobro, šta ne znači da neki nemaju nazivnu karakteristiku,
ako imaš sreće možda se radi samo o lošim lemovima, ako ne znaš već ....

Na pcb - u fino piše BENQ 4H.03V02.A03, std. ide u BENQ FP202W model,
evo polovna za cca $28 > https://www.ebay.com/itm/4H-03V02-A0...-/161535018105
mada je ista oznaka ova sa linka nije 100% ista, ako se ne varam fale dijelovi za audio
evo baš ista, na žalost i skuplja > https://www.dhgate.com/product/origi...159448568.html

ovo bi trebala biti schema > https://elektrotanya.com/benq_4h.03v.../download.html
https://elektrotanya.com/PREVIEWS/po..._sch.pdf_1.png
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 19:06   #12
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
Milospc je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 22:44   #13
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 574
Citiraj:
Autor Milospc Pregled postova
..nevidim cilu štampu ali je vanjski vod izgorio ( skroz desno vertikala - crveno sa prekidom) a neznam što je na to spojeno ...nevidi se.

EDIT: Sad tek vidio i ostale slike na ovom linku .... po prvoj koju sam jedinu od štampe vidio rekoh izgoren vanjski dio ...a ono platno podloge.

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 15.02.2018. u 08:46.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 11:43   #14
Nevidljivi
Premium
 
Nevidljivi's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2015
Lokacija: Rijeka
Postovi: 50
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Najlakše je odriješit kesu / kupi novi ... to zna i autor teme
Kakve veze ima starost ?
zamjenska ploca od 52$ mu je 50% cijene novoga Full HD monitora sa garancijom.
A netko mu jos to treba i ugraditi ili ce investirati svoje vrijeme i nema 100% garancije da ce nakon te investicije sve raditi
Nevidljivi je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 12:22   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,546
Ma jasno da radiš kalkulaciju isplativosti troška,
da se radilo o zamjeni x elektrolita za neku malu cifru onda da,
sve preko toga se ne isplati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 15:28   #16
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,807
To što je potamnilo nije ništa strašno, lemim po puno gorim pločama od te. Daj još slika s gornje strane gdje su veći elementi. Teoretski može biti svašta, od napajanja do lampi.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 00:46   #17
Brzi Picek
Premium
Moj komp
 
Brzi Picek's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2011
Lokacija: Ri,De,Čk,Zg itd
Postovi: 347
najčešći slučaj tog simtoma s ccfl je spoj konektora na samoj cijevi je loš
uvjet popravka je da imaš sreće pa da uspoiješ spoj ajmo reći popraviti (meni nije ni jednom uspjelo, uvjek pukne na spoju s cijevi )
ili da nabaviš strip i ubaciš umjesto tih ccfl jer su nove preskupe
kako je i pločica dobila, može biti i trafo da je prdnuo, ali to je rijetko iako je i tome uzrok opet spoj na cijevi


savjet daj ga za sitne pare nekome tko oče, i kupi novi
__________________
Brzi Picek
Brzi Picek je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 03:03   #18
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
evo slika gornjeg dela
p.s hvala vam ljud sto trosite vreme na resavanje ovog monitora znam da je spreman za kantu ali opet nekako sam se navikao na njega pa bih voleo da ga osposobim ��
https://plus.google.com/photos/11009...PCSkYHGltz8ygE

Zadnje izmijenjeno od: Milospc. 15.02.2018. u 03:14.
Milospc je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 07:36   #19
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 271
Kod takvih kvarova 99% su elektroliti u pitanju,nema veze kaj nisu napuhani i slično ...

Ne vidim slike na poslu (blokirali sve te stranice), ali pošto inače servisiram takve stvari ...

Probaj upaliti monitor i brightnes staviti na 0,pa vidi da li se isto događa ...

Kad se moitor upali ugasi, probaj sa (u zatamnjenoj prostoriji) lampom (mobitel) vidjeti da li se vidi svjetlo sa donje i gornje strane ekrana ...

Pogledam slike popodne doma, pa ću i više znat ...

EDIT :

Btw.: Ako će u kantu,ja platim poštarinu pa ga šalji meni ;-)
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 09:20   #20
trex
Premium
Moj komp
 
trex's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 312
Znaš li lemiti i imaš li s čime?
Ako da, prelemi sve krupnije elemente, a posebno jumpere (oni komadići žice s gornje strane) i posebno oko dijela gdje je tamna ploča.
To je 10 min posla, a eliminirat će hladne lemove
Ne bih rekao da je tu problem u elektrolitima.
Ako nisu hladni lemovi, prije da će biti spoj lampe, ali može biti bilo što čak i VN trafo koji je probio.
trex je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 09:29   #21
Brzi Picek
Premium
Moj komp
 
Brzi Picek's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2011
Lokacija: Ri,De,Čk,Zg itd
Postovi: 347
Citiraj:
Autor trex Pregled postova
Znaš li lemiti i imaš li s čime?
Ako da, prelemi sve krupnije elemente, a posebno jumpere (oni komadići žice s gornje strane) i posebno oko dijela gdje je tamna ploča.
To je 10 min posla, a eliminirat će hladne lemove
Ne bih rekao da je tu problem u elektrolitima.
Ako nisu hladni lemovi, prije da će biti spoj lampe, ali može biti bilo što čak i VN trafo koji je probio.

tako je...
A ti usput kad provjeravaš lampe zamjeni i elektrolite jer su več pri karaja makar "ferceraju"

dakle prioritet ti je napraviti "svijetlo"

oš kakav zamjenski LED strip pa da zamjeniš CCFL ti je najbolje rješenje
ako očeš lampu promjeniti, eto ja za koji dan idem u servis pa ti mogu poslati jednu koja je Ok pa zamjeni ali kako ti je i trafo "pocrnio" nemoj se čuditi da je oboje

eko ti LED
__________________
Brzi Picek
Brzi Picek je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 09:50   #22
Milospc
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Obrenovac
Postovi: 6
Imam lemilicu, znam da lemim, odo da prelemim elemete pa javljam da li je dosao sebi, hvala jos jednom ljudi, legende ste
Milospc je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2018., 20:05   #23
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 271
Ok, po slici malo je gorjelo oko trafiča :-)

Odlemi trafiće i unimetrom izmjeri otpore ...

Citiram :

4) Bad transformer
----------------------

The transformer converts the low voltage into high voltage to drive the ccfls. These can be bad. You can test for open windings on the transformer by (with power off and unplugged)

a) Number the pins on the transformers anyway you like
b) black probe on pin 1, red on pin 2 - record ohm
c) black probe on pin 1, red on pin 3 - record ohm
d) black probe on pin 1, red on pin 4 - record ohm
e) etc
f) black probe on pin 1, red on pin last - record ohm
g) black probe on pin 2, red on pin 3 - record ohm
h) black probe on pin 2, red on pin 4 - record ohm
i) etc
j) black probe on pin 2, red on pin last - record ohm
k) black probe on pin 3, red on pin 4 - record ohm
l) etc
m) finally, black probe on pin last-1, red on pin last - record ohm

I'm guessing the secondaries should read 950 ohm (this will vary for different transformers). The primaries should read 1.3 ohm. Some will be 0L. If one secondary is 950ohm and the other is 750ohm, that would indicate a problem.
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na