Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, DVD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 20.02.2013., 09:00   #61
GT3
Premium
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Kr. toplice
Postovi: 120
Do sada sam probao ugasiti pojacalo i signala nema. nisam spojio kablove direktno u TV, ali to cu probati za vikend, kada uhvatim malo vremena.
Kabel nije ostecn jer nisam nista radio pa se nije mogao ostetiti, jedino je vlada mogla utjecati na konektore ili pojacalo. kada sam sve slagao, prije 5 godina, kupio sam novo i bas sam htio da sve dobro radi godinama, ali izgleda da elektronika vise nije kao nekad. ako cu kupovati novo pojacalo, jel imate ideju gdje kupiti? zanima mi i samogradnja...
GT3 je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 09:29   #62
Jelc
Super Moderators
 
Datum registracije: May 2002
Lokacija: Zg
Postovi: 17,342
Citiraj:
Autor GT3 Pregled postova
do prije cca 2 mjeseca se neki kanali poceli kubiti signal. HTV1, 2, RTL i Nova su ok, a ostali (RTL2, Doma, Net, CMC itd) se gube.
Imao sam sličan slučaj nema dugo, ispostavilo se da je samo bilo potrebno ponovno pritegnut par šarafića na spoju kabela i konektora
__________________

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 20.02.2013., 10:40   #63
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Citiraj:
Autor GT3 Pregled postova
Do sada sam probao ugasiti pojacalo i signala nema.
Logično, ako ugasiš napajanje pojačala onda signal ne prolazi kroz njega.
Tada ga moraš izbacit iz lanca da signal može "proči".
Trebaš pregledati cijeli lanac od antene do tv, spojeve pogotovo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2015., 11:11   #64
Street_Racer
Ulični trkač
Moj komp
 
Street_Racer's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 195
Da ne otvaram novu temu iskoristit ću ovu staru. Naime, trenutno renoviram stan i želim povući antensku instalaciju u sve sobe pa trebam pomoć. Situacija je sljedeća, ovo je tlocrt stana:

Lijevo na slici je dolaz vanjske antene (riblja kost), a desno (plavo) je dolaz bnet priključka. Ono što ja želim napraviti je povući koaksijalac iz S3 prema S1 i S2 kako bi obje sobe imale signal. Međutim, ono što mene trenutno muči je kako to pospajati i razdjeliti na 3 dijela jer mora antena biti u sve 3 sobe. Koristio bi TEM modularni program utičnica. Ovo oni imaju za spajanje antene:


Mene sad tu buni što je osnovna, prolazna i završna utičnica? I koju postaviti gdje da bih imao na K1 dolaz vanjske antene, na K6 dolaz bneta, na K2 i K3 mogućnost spajanja ili vanjske antene ili bneta prema sobama S1 i S2 i na kraju priključke za tv u sobama S1 i S2 (to pretpostavljam da idu završne utičnice).

Ono kako sam ja zamislio je dovesti vanjsku antenu na K1, tu uštekati nekakav razdjelnik (pojačalo) s 3 izlaza (1 izlaz ide na tv u toj sobi, a preostala 2 na konektore K2 i K3 prema ostale 2 sobe). Kakvi tu konektori idu, prolazni? Ovako nekako sam mislio:


Je li to u redu i ima li netko bolji prijedlog?

Nadam se da će me netko shvatiti i uspjeti pomoći
__________________
I live my life a 1/4 mile at a time! Nothing else matters...
For those 10 seconds or less...I'm free!

Poštene trgovine: #1 #2 #3 #4
Street_Racer je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2015., 17:12   #65
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Nemoj ići na ove TV utičnice nego nađi modul koji ima F konektor sa obje strane,
na taj način si eliminirao relativno velike gubitke u tim (često šroteks) utičnicama,
osim toga lako sutra promijeniš namjenu tj. hoćeš li odr. kabelom poslati TV ili SAT signal,
priključenje pojedinog TV - a se lako riješi koaksijalcem sa F konektorima na krajevima + F > IEC adapter u TV.

Iz VIMAR serije je to modul 08186 > http://www.vimar.com/en/int/catalog/...dex/code/08186
ti si linkao / koristiš firme TEM, provjeri tj. nisam siguran jeli KM15xx ili KM16xx njihova varijanta.

Zafrkaniji zadatak je riješiti dijeljenje signala,
jednostavnija varijanta je staviti kvalitetni razdjelnik (sa šta manjim gušenjem),
primjer > http://www.svijet-medija.hr/art/zema...be-3-pd-/15942
a ako nivo signala / kvaliteta ne bude dovoljna (pogotovo u sobi S2 zbog najdužeg ant. kabela) onda će trebati dodavati širokopojasno / buster ant. pojačalo (obavezno sa regulacijom pojačanja).

Moraš se odlučiti hoćeš li "u sistem" spajati vanjsku antenu ili Bnet jer jedno i drugo istovremeno ne može,
jedino kao alternativa kad recimo crkne pa ištekaš jedno pa uštekaš drugo (K1 / K6).

Kad već trošiš / kopaš / uređuješ onda usput provuci Lan kabele (poželjno Cat6), prema sobama (S3 - S1 i S3 - S2).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2015., 00:56   #66
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Moraš se odlučiti hoćeš li "u sistem" spajati vanjsku antenu ili Bnet jer jedno i drugo istovremeno ne može,

Pa zasto to tako mislis ? Pa kako nebi moglo.., ljudi su isli na mjesec ( bar tako kazu ) a da se nemoze udruziti CATV i DVB-T/T2/SAT....


Nemam Bnet pa nemogu 100% tvrditi na kojim frekvencijama njihova CATV radi ali bi po nekom standradu to kod nas trebalo biti u rasponu od 230MHz do 470MHz tj. od S-11 do S-41 ( VHF - S Band ).

Da ce ovo biti jeftino sto prilazem kao rijesenje - nece ali ako je krajnji cilj gledati DVB-T i CATV na svakom televizoru i neovisne signale na svakom od tih televizora potrebno je:




http://www.antene-zupancic.si/zdruzi...ar-p-1276.html
http://www.antennacentrum.hu/pmsw_20...atv_switch_474
http://www.conrad.com/ce/en/product/...witch-Bk-Dvb-T
http://www.dipolnet.com/dvb-t-catv_s...-02_R85249.htm


Koliko televizora toliko tih Switch-eva !! Da nebi izgledalo jednostavno uz prolazne uticnice sa F konektorom kao standardom kojeg necemo spustati u ovakvoj realizaciji potebno je vuci dvostruke linije do svake sobe. Znaci vuci cemo jedan kabl za DVB-T i jos jedan za CATV !

A zasto ? Pa recimo da stavimo switch na pocetak instalacije i TV1 ukljuci 5v prema switch-u i gleda DVB-T signale a TV2 u drugoj sobi iskljuci 5v da bi gledao CATV

Znaci kraj svakog izlaza/televizora mora biti jedan ovakav switch + DC bloker struje prije DVB-T ulaza u switch. U svaku sobu ce dolaziti prolaznim uticnicama oba signala koja ce se jednostavno switch-ati kako im prijemnik kaze.

Sto se tice pojacala za DVB-T ono ce se po potrebi staviti na sami pocetak, kraj antene ili u kuci gdje sam kabl za DVB-T ulazi a valja spojiti ovakvim redosljedom:

Antena-Pojacalo-Ispravljac/napajanje pojacala-Prva prolazna uticnica no1.

CATV ide ovako:

Kabl od CATV-Prva prolazna uticnica no2.

Znaci imat cemo 2 Prve prolazne uticnice jednu kraj/ispod druge i onda spajamo na switch:

Prva prolazna uticnica no1 - DVB-T-->DC Bloker-->DVB-T ulaz na switch-u.
Prva prolazna uticnica no2- CATV kabl na CATV ulaz na switch-u.

Kako sam switch regulira samo iza sebe a prolaznim uticnicama svi signali i dalje idu po sobama svaki televizor/prijemnik je neovisan.

Takodjer je moguce u sve ovo ubaciti i SAT TV bez dodatne linije/kabla ali zahtjva malo slozeniju shemu jer se moraju nadodati combineri, single ili twin lnb-i i diseqc-a i opet ovisi oce svaki tv imat SAT TV ili samo jedan itd... E to bi vec i ja morao sebi crtati shemu ali moze se
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2015., 21:22   #67
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,598
Ček malo, zašto bi puštao 5V na antenu ako nema aktivnu TV antenu ili pojačalo?

Zašto nebi spojio zasebno napajanje pojačala/antene prije razdjelnika i tako izbjegao korištenje po jednog switcha za svaki TV.

Ja bi ovak napravio.

Iz kutije bih razvukao do svake sobe antenski kable i s njim po dva UTP kabla, u sobama bi stavio odgovarajuče utičnice za UTP i ovakvu sa f konektorom za TV.

U kutiji bi stavio jedan združivač CATV signala i DVB-T signala, nakon njega bi spojio razdjenik sa jednim ulazom i 3 izlaza i na njega spojio coax kablove iz svake sobe.

Na TV-u samo isključiš napajanje antene.
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2015., 23:03   #68
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Već sam rekao da ne možeš "pasivno" udruživati CATV i DVB-T jer će dobiti paštroč sa x smetnji (čitaj kanali se preklapaju sa različitim signalima),
Bnet koristi cijeli frekventni spektar (FIII, FIV i FV), gdje bi inače ubacili cca 150 digital TV + xy radija + cca 44 analogna TV kanala,
ovo switch - anje preko navedenog ant. releja je druga stvar i mislim da kolegi Street_Racer za sada nije bitno i glavno pitanje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 02:11   #69
grabber
Banned
Moj komp
 
grabber's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Split
Postovi: 245
Previše je to kombinacija i switchanja sa upitnim adapterima...jednostavnije, a bome nakraju i jeftinije je provuć poseban kabel za dvb-t/fm , a poseban kabel za dvb-c...nisu to velike udaljenosti da se treba šparat na kabelu,a pogotovo ako se ruši lako se to sakrije ili ubaci u kanalice zajedno sa dodatnim lan kabelom. Krajnji rezultat je neusporedivo kvalitetniji.
grabber je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 03:16   #70
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Ček malo, zašto bi puštao 5V na antenu ako nema aktivnu TV antenu ili pojačalo?

Zašto nebi spojio zasebno napajanje pojačala/antene prije razdjelnika i tako izbjegao korištenje po jednog switcha za svaki TV.
Zato jer switch radi na osnovu dali ima 5v ili nema... tako svejedno dali ima aktivnu antenu ili nema, DC bloker je obavezan osim ako je u pitanju system sa jednim televizorom i aktivnom antenom ili pojacalom koje radi u opsegu od 5-12v.



Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
U kutiji bi stavio jedan združivač CATV signala i DVB-T signala, nakon njega bi spojio razdjenik sa jednim ulazom i 3 izlaza i na njega spojio coax kablove iz svake sobe.

Na TV-u samo isključiš napajanje antene.
I sta bi dobio ? Nista... Mogao bi gledati samo CATV na svim televizorima a kad bi bilo tko na nekom od x televizora ukljucio "napajanje antene" svi bi morali gledati izvor sa DVB-T.


@grabber pa kako ce gledati bez switcha ? Na koju foru ? Imat ce duple linije i u tome se obojca slazemo da treba provuci posebne kablove kako za CATV tako za DVB-T ali nece valjda sjedit kraj televizora i prestekavati kablove...

Nemoze se CATV i DVB-T tek tako udruziti nekim spliterima/kombinerima itd... mora ici switc ili ako mislite da je ovo skupo ( a nije ) onda se mogu svi signali dovest na odgovarajucu tipsku modularnu stanicu cca od 2k € pa nadalje....

Dakle ili switch ili modularna stanica pa moze imati svoj privatni Bnet jer je oprema koju svi provideri CATV koriste slicna, sta mislite kako oni "skupljaju" sve te kanale i salju prema cjelim naseljima, zgradama ?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.10.2015., 08:59   #71
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,598
Nisam to znao silver, al kad malo bolje razmislim sta će ti dvbt kad vjerojatno bnet ima sve te zemaljske programe u ponudi
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 09:45   #72
Street_Racer
Ulični trkač
Moj komp
 
Street_Racer's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 195
Hvala svima na odgovorima. Kao što pinkskin naveo u zadnjem postu meni nije ni bio cilj istovremeno imati spojen dvbt i bnet već imati mogućnost jednog i drugog. Nije problem povući dva koaksijalca, ali koristilo bi se ili jedno ili drugo. Nisam jedan od onih kojima treba 100 programa na tvu, za lakše spavanje dosta mi je i par ovih zemaljskih, ali želim si ostaviti mogućnost da ako i uvedem bnet tv samo prespojim kablove u sobi S3 i pošaljem bnet signal u ostale dvije sobe.

Znači nikako ne jedno i drugo u isto vrijeme, za to nema potrebe.
Uz koaksijalce svakako vučem i LAN u ostale dvije sobe.

Znači umjesto ovih utičnica koje sam ja stavio bolje staviti ove sat utičnice? Ovo tem nudi

Sad tu opet imam osnovnu i završnu, koja je razlika?

Btw, bi li mi bio dovoljan onakav razdjelnik kakav je nikky linkao ili da idem na nekakav aktivni (pojačalo) s 3 izlaza?
__________________
I live my life a 1/4 mile at a time! Nothing else matters...
For those 10 seconds or less...I'm free!

Poštene trgovine: #1 #2 #3 #4
Street_Racer je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 11:17   #73
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Po ovom šta piše KM15xx ili KM24xx imaju F konektor sa obje strane, dakle nemaju nikakvo filtriranje / gušenje.
Prilikom nabavke pazi da uzmeš F konektore koji točno pašu koaksijalnom kabelu,
štos je kada nije odgovarajući onda "ispada" sa kabela a šta se može dogoditi kada slažeš / sastavljaš modul u kutiju.

Ovo osnovna (čitaj prolazna) i završna te ne interesira u tvom slučaju,
to je za "klasične" TV utičnice pa kod prolazne dođeš sa jednim a ideš dalje sa drugim koaksijalcem, dok kod završne ide samo jedan koaksijalac.

Kada sve spojiš, za sada sa onakvim ili sličnim razdjelnikom, ćeš viditi kakva je situacija sa nivoom / kvalitetom signala.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 15:03   #74
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Nisam to znao silver, al kad malo bolje razmislim sta će ti dvbt kad vjerojatno bnet ima sve te zemaljske programe u ponudi

Ovisi sta gleda, nisu problem nacionalni no ako prati lokalne onda bi trebalo vidjeti listu kanala koju Bnet ima dali su svi tamo...

Druga stvar sto je covjek iz Osijeka ili okolice tako da ako jednu antenu usmjeri na odasiljac "crveni cot" koji je ispod 100km od njega na fruskoj gori moze imati 19 DVB-T2 kanala sto se emitiraju iz Srbije na CH 24, 30 i 41.

RTV 1, RTV 2, TV Panonija, TV Most, TV Sremska, TV Petrovec, Novosadska TV, TV kanal 25, TV Bačka, TV Mozaik, TV K9, TV BAP, TV MTS 3, PTC, 1PTC, 2PTC, 3happy, B92, Pink i 1Prva tv.


Kako god... mislim ja nemam kablovsku tako da nemogu zasigurno reci sta bi i kako bi ali sta god da provlacim u kucu nema sanse da prekapcam kablove kasnije i take fore. Imam satelitsku + DVB-T i kako bi sad to bilo da prekapcam kablove...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2015., 20:18   #75
grabber
Banned
Moj komp
 
grabber's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Split
Postovi: 245
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
@grabber pa kako ce gledati bez switcha ? Na koju foru ? Imat ce duple linije i u tome se obojca slazemo da treba provuci posebne kablove kako za CATV tako za DVB-T ali nece valjda sjedit kraj televizora i prestekavati kablove...
ma kakvi switch, kakvi bakraci...dvb-t razdjelnikom na 3 izlaza i kabel u svaku od 3 sobe...bnetovom dvb-c razdjelnikom na 3 izlaza i kabel u svaku od 3 sobe.Najjednostavnije i najbolje. Najjednostavnije i najbolje.

U sobama dvb-t direktno uštekat u tv pošto je to nekodirani signal, a dvb-c ili u bnetov receiver ili u neki enigma2 receiver ili možda dvb-c karticu za komp laptop pošto je to kodirani signal i nema nekog smisla imat hrpu kodiranih programa na tv-u. I nema nikakvog prištekavanja.
grabber je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2015., 10:05   #76
smuchac
AMD Hammer
Moj komp
 
smuchac's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Korčula
Postovi: 839
Batalite uticnice. Vise je nikad nikome necu stavit. Neki dan me izvozalo ko majmuna. Kabel direkt u prijemnik/tv i basta.
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2015., 10:24   #77
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Hehe, iskustvo se "plaća", vidi poviše šta sam napisao da uzme.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2015., 12:08   #78
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 575
Molim malu pomoć...
Od nedavno sam se našao u Čakovcu u stanu pa me interesira kako najlakše dobit sliku na tv-u. Plan mi je za provest 7m antenskog kabla te postaviti riblju kost tik uz prozor na nosač od klima uređaja. Ne treba nam ništa više od osnovnih programa...znači HRT,RTL i NOVA. Btw stan je na najvišem 4 katu...a pretpostavljam da bi antena trebala biti usmjerena prema Kalniku ???
Svaki savjet mi je dobro došao...

EDIT:



Evo ovako nešto...vrlo jednostavno...tv - antenski kabal dužine 3m - riblja kost...tako sam postavio doma kod roditelja te hvatam 12 programa. Bez ikakvih pojačala direktno spojeno na lcd tv. Dal bi to šljakalo tamo u Čakovcu ?

Zadnje izmijenjeno od: bixsy the king. 11.10.2015. u 12:27. Razlog: Nadopuna slike
bixsy the king je online   Reply With Quote
Staro 11.10.2015., 12:53   #79
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Svaka mikro lokacija je svoja priča,
tek kad staviš / spojiš i skeniraš znat ćeš na ćemu si, plan ti je ok, odradi to,
po karti na Kalniku nemaš Mux D ("lokalci"), druga opcija je Ivanščica ili Koprivnica.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2015., 13:02   #80
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 575
Iskreno ne vjerujem u kućne antene jer stalno pate od gubitka signala.
Mux D nije potreban...najbitnije mi je RTL i Nova...i ajde taj HRT makar im je program koma.Odradit ću onda ovako jer riblju kost imam, a 7m antenskog kabla ne košta puno...javim sutra ishod.
bixsy the king je online   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 17:50   #81
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 575
Evo da javim rezultat...



Izgleda nakaradno ali poslužilo je svrsi...HTV1,HTV2,RTL,Nova,Kockica,SPtv,CNC,Srce,Varaždinska...+ hrpa slovenskih i mađarskih...sveukupno 22 programa !
Jedino mi nedostaje RTL2,ali ne da mi se s tim zahebavat više...
bixsy the king je online   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 17:59   #82
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Fali ti kompletan MUX, Doma, HRT3,4 ...

Ok dok snjeg ne napada ili sam signal ne oslabi kako i zna ponekad....
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 18:43   #83
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,090
Lako šta je nakaradno, al usmjereno u nebo ?!?
Daj zgrunfaj nekakvo koljeno da antena stoji vodoravno "ispod" nosača klime.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 18:44   #84
bixsy the king
Premium
Moj komp
 
bixsy the king's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Hercegovac
Postovi: 575
Zasad će ostati tako...ako bude bilo problema preko zime onda kabal od 20m i na krov gdje su ostale antene.

Nikky

Kemijam,kemijam bez brige...bude se i nekakv nosač nabavio da stoji vodoravno...zasad ostaje ovako dok god nema problema sa kvalitetom signala.
bixsy the king je online   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 19:26   #85
JozicA
Vozi Miškoooo!!!
Moj komp
 
JozicA's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Svuda okolo / EU
Postovi: 1,384
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Druga stvar sto je covjek iz Osijeka ili okolice tako da ako jednu antenu usmjeri na odasiljac "crveni cot" koji je ispod 100km od njega na fruskoj gori moze imati 19 DVB-T2 kanala sto se emitiraju iz Srbije na CH 24, 30 i 41.

RTV 1, RTV 2, TV Panonija, TV Most, TV Sremska, TV Petrovec, Novosadska TV, TV kanal 25, TV Bačka, TV Mozaik, TV K9, TV BAP, TV MTS 3, PTC, 1PTC, 2PTC, 3happy, B92, Pink i 1Prva tv.
Ovo gore potpisujem, s tim da sam ja u Đakovu, antenu obicnu riblju kost okrenio prema Borincima, nabavio DVB-T2 prijemnik, sad kanala kao u prici, kompletni nasi i susjedni. Meni dosta.
__________________
JozicA je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2015., 19:43   #86
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Citiraj:
Autor JozicA Pregled postova
Ovo gore potpisujem, s tim da sam ja u Đakovu, antenu obicnu riblju kost okrenio prema Borincima

Ako si tocno u Djakovu a ne okolici onda okreni blago prema desno od Borinaca, oko 5 ° maximalno.

Tj. niveliraj si maximalne signale sa crvenog cota a prijem sa Borinaca neces narusiti niti izgubiti jer je strasno mali kut od tvoje pozicije.

Takoder posto na tim frekvencijama sa Borinaca emitira i odasiljac Belje koji je dosta jaci i sve gazi u okolici taj pomak prema crvenom cotu bi trebao pomoci da i prijem sa Borinaca bude cisci iako nece biti direktan jer pomicanjem desno od odasiljaca Belje raste i kut u odnosu na tvoju poziciju.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2015., 14:34   #87
skleky
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2010
Lokacija: Podravina
Postovi: 13
Pozdrav svima. Trebam pomoc oko dvbt prijema, procitao sam vec puno toga, ali ne uspijevam rijesit svoj problem vec dulje vrijeme. Znaci, lokacija je podravina, tocnije Klostar Podravski. Imam dvije logaritamske uhf antene, one duzine nekih 50 cm. Kuca je dosta visoka i antene su postavljene na metalnoj cijevi koja je iznad krova jos nekih 2 m ( tako da u blizoj okolici nema kuca ili drveca koje bi bile prepreka). Na vrhu cijevi je postavljena prva antena prema papuku (horizontalna polarizacija), dok je druga metar ispod prve okrenuta prema ivanscici ( vertikalna polarizacija). Spojene su na tunali st 1190 pojacalo koje se nalazi odmah ispod crijepa, na uhf 1 i 2 ulaz, a kratkim kabelom cca pola metra na pojacalo je spojen ispravljac koji ima dva izlaza za tv. Znaci imam dva tv-a koja oba imaju evotv. Problem je sto stalno gubim signal na mux e papuk 56-om kanalu (evotv sportski buket itd) ili na mux d ivanscica kanalu 36 (srce tv, varazdin...), ovisno o tome kako zakrecem one potenciometre na samom pojacalu, dok je na ispravljacu potenciometar pojacan stalno do kraja. Vise neznam sta da radim da to konacno sve funkcionira kak treba. Na svim ostalim kanalima jacina signala mi je od 80 do 100, a kvaliteta preko 65. Vecinom kad nema slike na problematicnim kanalima, signal nije nula vec poskakuje, cas je 0 cas 70, pa opet 0. Sve sam spjeve provjerio od antene do tv-a, kabal koji koristim je fta k330w. Evo mislim da sam vam dao sve podatke pa pomagajte molim vas, posto u okolici nemogu nac pravog majstora . Pozdrav.
skleky je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2015., 20:17   #88
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,682
Citiraj:
Autor skleky Pregled postova
Pozdrav svima. Trebam pomoc oko dvbt prijema....
Nazalost nema pomoci osim ako se ikada nadjem u Klostru ( a prolazio sam cesto prije ) pa da se sjetim i udesim ti to.

Imas odlicno Tursko pojacalo, mozda jedno od najboljih jeftinijih rjesenja tj. vuk sit i ovce na broju ali to pojacalo zahtjeva dosta, dosta... ugadjanja tj. podesavanja no kada se to sve podesi nema mu ravnoga do 500kn cjenovnog ranga.

Donji potencimetar na ispravljackom dijelu ti odredjuje jacinu/napon struje koju mu saljes. Veci napon - jace pojacanje ali i jace smetnje. Gornji potenciometri odredjuju gusenje signala na ulazu ispred tranzistorskog dijela zaduzenog za pojacanje.

To je sad problem, nema sanse slovima i uputama preko neta odrediti i naci koliki napon treba slati gore a koliko ujedno prigusiti sam signal na ulazu pojacala, doslovce treba eksperimentirati, krenuti sa odredjenim naponom prema gore sto ukljucuje mjerenje unimerom koliko ide gore pa se igrati sa gornjim potencimetrima i to za svaku antenu/ulaz posebno....

Takoder je upitno dali za EvoTv mora biti bas prema Papuku antena, napamet pisem... budem bas pogledao koji EvoTv imas blize Klostru ... i tako, trebas jednostavno naci nekoga u blizini i da zna sta radi, sam ces jako tesko to ugoditi sve nazalost...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2015., 21:27   #89
Prki
Premium
Moj komp
 
Prki's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 808
Smanji sve do kraja, onda upucaj antene što bolje možeš bez pojačavanja, e onda pomalo ali pomalo kreni s pojačavanjem.Ja sam krenuo sa jednim potenciometrom i kada više pojačavanje nije imalo efekta prestao sam pojačavati i prešao na drugi.Ponesi si neki mali tv na tavan ako imaš bit će lakše
Prki je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2015., 21:29   #90
skleky
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2010
Lokacija: Podravina
Postovi: 13
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Nazalost nema pomoci osim ako se ikada nadjem u Klostru ( a prolazio sam cesto prije ) pa da se sjetim i udesim ti to.
Ma zvao vec nekoliko majstora, niti jedan nema uredaj za mjerenje signala, da vidimo uopce kud mi je bolje okrenut antenu, sve neki hoby majstori, od jednog sta je doso cak i ja znam vise kolko sam vec po netu procitao. Na Papuk sam okrenuo jer mi prema oiv stranici najbolji signal za moju lokaciju dolazi odande i Ivanscice, a i otkad pamtim uvijek mi je antena bila tako usmjerena. Nista morat cu tv na tavan uzet i probat se igrat s tim potenciometrima. Hvala na odgovoru...
skleky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na