Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 20.11.2017., 20:32   #1441
Danijel Dane
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2012
Lokacija: Gospić
Postovi: 60
ako moze bilo koje od toga
Danijel Dane je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2017., 20:14   #1442
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 87
Pozdrav,
Imam ovaj zte ruter. Smart TV i računalo su žično spojeni na njega te je postavljen shareani folder na računalu za kodi na tv-u. Međutim internet na računalu postane bezkoristan kad se na tv-u gleda nešto iz tog foldera. Računalo ima gigabitni adapter, tv 100mbita. Postoji li kakvo riješenje za navedeni problem? Nemam nešto iskustva s mrežama ali mi je palo napamet ako bi problem riješio gigabitni switch, ako bi to smanjilo opterećenje na switch od rutera te poboljšalo propusnost interneta prema računalu
grizli1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.12.2017., 00:25   #1443
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
GB switch svakako može pomoći, pogotovo za promet "unutar mreže",
u konkretnom slučaju možda neće toliko pomoći ako je na TV 100 Mb mrežna.
Svakako provjeri zašto / kako se komp udavi samo s "sitnicom" pristupa sheranom folderu ...
Koji su winsi, da nisu oni krivi ?
Ako možeš testiraj sa još jednim kompom / lapom brzinu transfera među njima preko mreže.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 09:12   #1444
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 87
Znam da nije isti test ali ne mogu do još jednog računala trenutno ali sam isprobao preko wlana mobitelom i brzina ne prelazi nekih 10-11 mbita bez obzira koliko blizu ruteru bio.
Windowsi su pravi, bar su oni koji se tako osjećaju s ebaya OEM i sve je do sad radilo normalno i bez problema.
Adapter na računalu pokazuje 100mbit što je normalno, imam osjećaj kao da se nešto unutar rutera "pošemerilo" na 10mbit....

Jedini problemi koji su nastajali su bili povezani s time što su prodajni agenti obećali 20 mbita brzinu koja kad je bila "puštena" s obzirom na udaljenost radila probleme s samom centralom i sad je spuštena na "stabilnih" 15-16. A i to se pokazalo malo s obzirom na količinu uređaja u mreži pa se dio prometa prema tv-u prebacio lokalno. No ni to nije baš pomoglo.

Budem skočio do lokalne trgovine pa ću uzet i switch i adapter, kabel.... Pa nek me piše u teku sa pola trgovine haha


EDIT: Zamjenio kablove, ista stvar, spojio tv koji je pola metra od rutera wlanom umjesto kablom i sad to radi kako sam to zamislio da će radit "žicom", pokušat ću danas do laptopa od sestre doć pa vidjet kako će se ponašat. Ako bude sporo preko LAN-a dali imam pravo tražiti zamjenski ruter bez obzira što je "internetski" ispravan?

Zadnje izmijenjeno od: grizli1. 12.12.2017. u 12:28.
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 13:43   #1445
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Moze biti da ti Lan kartica u TV-u rusi brzinu switch-a na tih 10mbit. Kad TV spojis preko WiFi-a onda ona nema utjecaj pa ti sve radi ocekivano...

Koji TV je u pitanju? Nebi bilo nista neuobicajeno da TV ima jadan Lan adapter uz dobar Wifi adapter. Imam slican slucaj sa novijim "pametnim" LG teveom, koji je tolko "pametan" da moram koristiti samo njegov WiFi adapter, jer je Lan na njemu duplo sporiji. Tolko o "pametnim" TV-ima i njihovim pametnim tvorcima
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 13:51   #1446
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 87
Radi se o Sony kdl55w755c, na netu piše da je 100mbit adapter
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 14:12   #1447
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Ah, to sto pise na netu uvjek uzimam s rezervom... Pise tako i za moj tv da je 100, pa nije; isto tako pise da ima 5GHz wifi, pa nema.., itd
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 14:17   #1448
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 87
Čekam da sestra dođe s posla pa da pokupim njen lapotp pa ću vidjet što kaže pc na pc ali za sad ovo sve puno bolje radi...
grizli1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 15:45   #1449
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Eto, kako kaže ona stara: "... svakim danom sve više n *** "
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 15:50   #1450
grizli1
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Daruvar
Postovi: 87
Preko laptopa sve normalno radi... Hvala Nikky i Prezime na pomoći i na informacijama Prezime, stvarno nisam znao da "pametni tv" može takve gluposti radit žicom...
grizli1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.12.2017., 16:17   #1451
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Još jedna priča gramzivog kapitalizma, teško im bilo staviti 50 lp skuplju / bolju mrežnu ...
Važno je da si našao rješenje koje radi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 18:41   #1452
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
A i sigurnije je glede olujnih munjara.., bar meni. Ne pada mi na pamet imat nesto spojeno zicom na router podlozan munjama u ljetnim mjesecima kad oko mene sijeva i lupa ko da zivim u Amazoni
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2017., 18:45   #1453
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Citiraj:
Autor grizli1 Pregled postova
Preko laptopa sve normalno radi... Hvala Nikky i Prezime na pomoći i na informacijama Prezime, stvarno nisam znao da "pametni tv" može takve gluposti radit žicom...
To ti je po onoj, ako je TV predvidjen max za HD, kao tvoj, onda je 10mbit dovoljno. Tek nabavkom nekog UHD modela dobijes pola kune skuplju 100mbit karticu
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2017., 17:59   #1454
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp
 
Emissary's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Split
Postovi: 2,258
TP-link TL-WA901ND Multi-SSID

Nabavio sam access point iz naslova, spojio ga na LAN 2 port na T-comov ZTE 931 i uredno ga instalirao u Access Point modu, točnije: Multi-SSID iz padajućeg izbornika Operation mode.

Ugasio sam wireless na ZTE-u i upalio ga na TP-linku i sve radi dobro, signal je osjetno jači, internet je brži, u graničnim situacijama nema odspajanja.

Dosad sam imao dva SSID-a na ZTE-u, jedan općenito za sve, a drugi za smart TV. Drugi sam SSID aktivirao samo za sebe za castanje YT na smart TV, pošto kad bi se spojio sa prvim, svatko od ukućana spojen u tom trenutku na prvi SSID mogao me trolati iz nezadovoljstva mojim glazbenom (ne)ukusom.

I to je funkcioniralo odlično, ali sada na TP-linku dva SSID-a nisu odvojena, tako da se sa bilo kojeg može spojiti na smart TV.

Kada pod Multi-SSID Mode Setting uključim VLAN-ove i u polje VLAN ID stavim bilo koji broj osim 1, ne mogu se više spojiti na mrežu, a ako su mi i SSID1 i SSID2 na VLAN ID 1, onda se mogu spojiti, ali i dalje nisu izolirani.

Evo FAQ članak sa TP-linka koji prikazuje te postavke (novija i šturija verzija uputa):

http://www.tp-link.com/us/faq-1607.html



a evo i starije, opširnije verzije

www.tp-link.com/dz/faq-418.html


Pretpostavljam da bi se sa VLAN-ovima trebalo poigrati na ZTE-u, samo što te postavke nisam pronašao nigdje, a ulogirao sam se u administrator modu.
Emissary je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2017., 19:26   #1455
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Nemaš tu mogućnost na ZTE, morao bi dodati smart switch između a to se ne isplati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2017., 17:22   #1456
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp
 
Emissary's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Split
Postovi: 2,258
Pretpostavljam da mi preostaje nešto od ovoga:


1) Uključen WIFI na oba uređaja, SSID1 na TP-linku, SSID2 na ZTE-u, s obzirom na to da je TV na povoljnom mjestu signala ima dovoljno, staviti različite kanale da se uređaji ne "potuku".

2) Staviti TP-link u Universal Repeater mod i postaviti ga više prema sredini stana (sad je na sjeveru, a signal mi je najslabiji na južnoj strani kata poviše). Koliko se gubi na brzini u ovom modu (brzina interneta je 20/2)? Nije mi toliko bitna apsolutna brzina koliko da internet ne zastajkuje.
Emissary je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2017., 18:08   #1457
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Probaj pa vidi šta će ti dati bolji rezultat, svaka varijanta ima + i - pa utvrdi testom šta ti bolje odgovara.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2017., 16:45   #1458
myroman
Premium
Moj komp
 
myroman's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 326
Citiraj:
Autor athmo Pregled postova
Kako koristiti USB mass storage na routeru:

  1. Otvoriti postavke routera kao korisnik i otići na Application -> FTP Application
  2. Staviti kvačicu na Enable FTP Server i upisati željeno ime i zaporku, te zatim stisnuti Submit (podrazumijeva se da ćete koristit nekakvu vrstu zaštite a ne anon login)
  3. Spojiti željeni uređaj na router. Može biti čitač SD kartica, USB, eksternalni hard disk drive, etc.
  4. Ukoliko je uređaj spojen može se očitati u Stauts -> User interface -> USB. U mojem slučaju to izgleda nešto kao..
  5. Sada vrijedi povjeriti Application -> USB Storage. Ukoliko ovdje nema infomacija o uređaju (piše "No USB device found!" ili sl.) onda nažalost router ne može čitati takav format. Za sada testirano: NTFS, FAT32. exFat i ext2/3/4 ne rade iz nekog razloga (iako je na *nixu sam router, ne bih znao zašto nema podršku za ovo).
  6. Ukoliko je sve OK sad biste već trebali primjetiti kako router krivo pokazuje podatke o vašem uređaju, ne brinite se samo je glup. Zapravo, najbolje je u potpunosti ignorirati tu stranicu infomacija. Kod mene uvijek piše da je zauzeto 98%, pretpostavljam zato jer gleda po nekakvim blokovima ili nešto? Nemam pojma.
  7. Sad idemo na Security -> Firewall. Isključiti "Enable hacking protection" i isključiti "Firewall level ― postaviti na Off"
  8. Security -> Service Control. Postaviti kvačicu na "Enable". Zatim kao Ingress odabrati WAN vezu, u mom slučaju to je Internet_VDSL. Ova polja IP adresa ostaviti praznima, osim ako ne želite ograničiti pristup od vani na određeni subnet. Primjerice, ako želite da možete samo pristupiti s CARNetove infrastrukture, stavili biste CARNetov IP pool za određeno područje, primjerice Splitsko-Dalmatinske županije. Mode postaviti na Permit. Staviti kvačicu na FTP.
  9. Sad bi bilo pametno rebootat router. Proof of concept:
Nego, ja sam ovo tek jučer pokušao napraviti i nakon reboota ostao sam bez konekcije na internet. Izbrisali su se svi podaci o spajanju... Nakon toga sam napravio reset čackalicom i sve obnovio ali sad se više ne usudim to ponavljati. Jel u međuvremenu nešto od strane HT-a mijenjano da se onemogući ova akcija?
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2017., 17:08   #1459
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Prije će biti da si nešto gadno pogriješio
Nisam to radio na tom routeru al mi se čini da ima "viška" koraka u toj proceduri.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2017., 11:01   #1460
myroman
Premium
Moj komp
 
myroman's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 326
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Prije će biti da si nešto gadno pogriješio
Nisam to radio na tom routeru al mi se čini da ima "viška" koraka u toj proceduri.
Pa reci, koji su to? 😁
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2017., 11:28   #1461
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Možemo zajedno pogledati popodne preko TeamViewera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2017., 11:30   #1462
myroman
Premium
Moj komp
 
myroman's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 326
Jbg, nema me ovog vikenda doma... Al svejedno hvala! 👍
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 11:00   #1463
all_or_nothing
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2013
Lokacija: osijek
Postovi: 22
dakle,
radi se o ZTE ZXDSL 931VII (t-com).

3 računala (win 10) u firmi su na vlastitoj ssid1 mreži i mac blokirani ostali white listom. to radi.
laptop (win 10) je spojen na drugi ssid2 i radi.
u lan4 ovog smeća spojen je gigabitni switch a na njemu:
maxtv (radi), d-link NAS i jedno računalo (win 10) i to radi.

na mrežu se, ssid2, povremeno spajaju dodatna računala, telefoni, tableti.

3 računala u firmi, laptop i NAS imaju fiksne ip adrese dodijeljene u routeru, sve kontrolira dhcp.
i to radi.

što ne radi?

ako je swich spojen na lan1 ili 2, sve radi, svi su vidljivi svima, osim maxtv-a koji ne radi, javlja da usluga trenutno nije dostupna.
ako je swich spojen na lan3 ili 4, onda radi maxtv ali su mreže odvojene na lan i wifi, dakle ne vide se međusobno. master browsera u mreži ima dva na istoj workgroupi, jedan se dodijeli za wifi, drugi za lan i to ne šljaka.

nije mi opcija dovlačiti još jedan kabel za maxtv, znam da bi to riješilo stvar. mogu li kupiti dodatni router i bridgeati zxdsl po tom kablu kojeg imam pa iz njega imati maxtv i NAS vidljive? preporuke?
all_or_nothing je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 11:20   #1464
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Vidiš da znaš gdje si napravio grešku,
dovuci posebni Lan kabel za MaxTv i spoji u Lan4
ili ga spoji preko PowerLine
Ili "podjeli" taj Lan kabel u 2 ali je tada 100Mb link (nađi temu gdje smo to objasnili / nacrtali).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 12:05   #1465
all_or_nothing
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2013
Lokacija: osijek
Postovi: 22
ići ću na powerline, žena zabranila bušenje zidova a krimpanje ne bi riješilo sav problem.
samo me strah trofazne struje u kući, jer čitam da je mnogim uređajima obavezno biti na istoj fazi. zašto ne idu preko nule, uzemljenje je mnogima odrađeno nulovanjem?
all_or_nothing je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 12:37   #1466
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Uzmi PowerLine lokalno a iz eu dobavi onaj coupler za "spojit" 3 faze i onda si siguran, detalje imaš u PowerLine temi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 13:05   #1467
all_or_nothing
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2013
Lokacija: osijek
Postovi: 22
hvala na pomoći.
all_or_nothing je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 16:40   #1468
all_or_nothing
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2013
Lokacija: osijek
Postovi: 22
mali update...
kupio ovo: https://www.links.hr/hr/powerline-ad...xlan-053515032
ustanovio da su na istoj fazi,
jedan kraj utaknuo u produžni (sa 4-5 uređaja spojenih) pored zte-a
drugi u produžni pored max-tva, znači nisu sami u utičnicama

konfigurirao wifi na powerline-u za kućne uređaje, radi
na zte-u ostavio računala iz firme, radi
maxtv, radi

spojio nas na lan 10/100 u powerline-u, radi, kaže prebacivanje datoteke ide sa 7-8MB/s



dobio ovo na wifi powerline-a, dok je i maxtv upaljen:



što nije uopće loše jer toliko je i sa žicom, jedino je skočio ping za 2

sve u svemu, neloše, ali puno skuplje od dovlačenja dodatnog utp-a, tko ima mogućnosti.

sad čekam probleme.
all_or_nothing je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 16:47   #1469
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,968
Nije loše ... nekome rade bez problema a nekome se znaju zblesirat tu i tamo ... jedno od rješenja oba ištekaš > sačekaš 5 sec. > uštekaš ...

EDIT: Mada si opet napravio krivo, imaš sreće da ti istovremeno radi jedno i drugo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 17:26   #1470
stifmeister
Premium
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: *
Postovi: 67
Imam problema s ovim routerom. Jedno 2-3 puta u jednom satu prestane radit internet tj. ne otvara stranice iako u njemu piše da je spojen. Znači na svim uređajima (2x komp, mobitel, satelitski receiver) prestane radit. Konekcija je uredno 24h. Probao sam tvornički reset, nije pomoglo. U postavkama nisam dirao ništa osim wifi-a te postavljanja Googlovog IPv6 DNS-a (inače su problemi s mobitelima). Probao sam sa starim TG782 i tamo radi sve ok.
stifmeister je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na