Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.04.2015., 21:07   #91
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
ako uređaj podržava wpa2 u repeater modu i ako to radi odmah nakon konfiguracije onda je sva daljnja zajebancija rezultat nepravilnog rukovanja uređajem. ne postoji opcija repeater ssid uzalud. pravilna konfiguracija uključuje ssid različit od onog na glavnom AP-u. to što većina misli bolje da je isti objesite mačku o rep.
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 21:25   #92
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,295
Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
pravilna konfiguracija uključuje ssid različit od onog na glavnom AP-u. to što većina misli bolje da je isti objesite mačku o rep.
Ne kuzis kako radi navedeni uredjaj, procitaj manual od strane 25 pa nadalje... nikakve opcije za WiFi ti ne stimas, uredjujes i mjenjas osim sto moras postaviti IDENTICNU vrst zastite i password.

Uredjaj se spaja kao klijent na master AP i preuzima SSID od njega te stvori virtualni AP koji ti ne vidis u postavkama, sa istim SSID-om .

Da, u pravu si da je zastita navedena da radi no takodjer sam se na svoje oci uvjerio da bilo sta jace od WEP - ne radi, trebalo bi ali eto, nece.

Zasto ? Pojma nemam.., nekompaktibilnost master AP i ovog ili mog tp linka, razliciti chipseti za WiFi ? Mozda... Meni je master AP bio sx763 i radi oko 1h i amen, mislim da je radilo tocno onoliko koliko je sekundi u sx763 bilo podeseno da se WPA2 kljuc osvjezi, 3600 sec tj. 1h.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.04.2015., 23:44   #93
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Da ne bude zabune, govorimo o TL-WR743ND.

Da ga stavljaš u Router mode onda ok, nekad baš mora njegova Lan strana biti u drugom mrežnom segmentu kako bi nat i routing radio kako treba.

Za AP, Universal Repeter neka je (poželjno je) u istom mrežnom segmentu, nebitno koja mu je ip adresa po defaultu tj. tvornički.

Išao sam provjeriti o čemu govoriš vezano za manual (gledam ovaj za V2),
misliš na Quick setup - Configuration for Repeater Mode (str. 31 pdf, na dnu 22) ?

Stari iskustveni štos je da odradiš quick setup a potom manualno prekontroliraš / potvrdiš na svakoj stranici postavke.
Slijedeći štos kojeg sam vidio na navedenoj stranici, lako se zezneš ako ne paziš na svaki detalj, ima za odabrati Universal Repeter i WDS Repeter, sigurno drugačije rade uz to znamo da WDS ima x ograničavajućih faktora,
dakle treba Universal Repeter mod rada.

Još nešto, gledajući manual i emulator > http://www.tp-link.com/resources/sim...43ND/Index.htm
izgleda da ima razlika baš u wireless settings sekciji,
kada je u Repeter modu onda ima odvojeno prikazano Client dio (taj se spaja na glavni router) i AP dio.

Ajmo još jednom iz početka kako bi trebalo odraditi konfig, zbog poznatog štosa oko mijenjanja ip adresa u letu poželjan XP ili Linux, dakle:
- odradite factory reset da ste sigurni u "čisti start"
- po defaultu uređaj je na 192.168.0.1, otvorite web konfig
- Operation Mode - AP Client Router - Save - System tools - Reboot (kasnije napišem samo Reboot)
- opet web konfig, Network - Lan, IP=192.168.1.2, Subnet=255.255.255.0 - Save - Reboot
- opet web konfig, sada je na novoj ip adresi, DHCP - DHCP Disable, Default Gateway=192.168.1.1, Primary DNS=192.168.1.1, Secondary DNS=vidi DNS svog operatera ili DNS by ISP - Save - Reboot
- opet web konfig, Wireless - Wireless setings - Client - Search (Site Survey), odabrati svoju mrežu, odabrati tip zaštite i ubaciti pas, spojit se na nju
- pod AP staviti isti ili draugačiji ssid (ranije smo raspravljali o tome), ostalo po defaultu - Save - Reboot
- u manualu ima a u ovom emulaturu nema, svugdje gdje nudi regiju odabrati EU / neku EU zemlju da bi radio na svih 13 kanala
- System tools - Time - ubaciš time server svog operatera ili npr. 161.53.160.4 da lakše pratiš logove
- ako se klijenti uredno spoje na repeter a štuca promet prema netu onda treba dodati Static Route

i to bi bilo "to".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2015., 01:32   #94
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Ne kuzis kako radi navedeni uredjaj
Citiraj:
Autor silver_tip
Uredjaj se spaja kao klijent na master AP i preuzima SSID od njega te stvori virtualni AP koji ti ne vidis u postavkama, sa istim SSID-om .
To je za 730RE? ako ti tplinkov support na zahtjev neće dat fw koji omogućuje različit SSID na oba interfacea, pokušaj stavit openwrt gdje imaš potpunu kontrolu nad svim postavkama. u slučaju da je wpa key renewal uzrok pucanju velika je šansa da će s openwrt radit bez problema. 743ND po ovom emulatoru radi u WISP router modu i totalna je glupost na mreži sa 2 AP-a i 2 različita subneta stavljat isti SSID
Citiraj:
Autor silver_tip
mislim da je radilo tocno onoliko koliko je sekundi u sx763 bilo podeseno da se WPA2 kljuc osvjezi, 3600 sec tj. 1h.
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2015., 20:00   #95
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,706
Ne znam ni kako ni zašto, ali TP-Link se prebacio u Client Router mode, napravio vlastitu wlan mrežu sa vlastitim WPA2 passom i fercera - full signal i stabilno do bola.
Jedina posljedica koju vidim je da ne mogu pristupiti NAS-u. Jednostavno je nestao s mreže.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2015., 14:14   #96
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Trebao bi proširiti WiFi signal u kućanstvu i planirao sam kupiti TL-WR843ND ili TL-WR743ND no kako mi ne treba router opcija nego samo AP, vidio sam da je u prodaji i TL-WA801ND. Međutim on je dosta skuplji pa me zanima što opravdava skuplju cijenu nad WR843ND koji ima ugrađen i switch i router?

Zadnje izmijenjeno od: daki. 21.05.2015. u 21:42.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2015., 15:20   #97
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Ne znam gdje si gledao al je šašavo platiti više za manje mogućnosti, funkcija ...
Sasvim "nebitno" šta ti TL-WRx43ND router funkcija (sada) ne treba, podesiš kao AP i uživaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2015., 21:52   #98
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Gledao sam usporedbom cijena na nabavi.net ali tocno ime AP-a je WA801ND (izgubilo mi se D u prethodnom postu ali sam ispravio). Slažem se da je šašavo ali zanimalo me ima li kakvih prednosti. Koliko vidim WA801ND dodatno ima podršku za više VLAN-ova i SSID-ova, što mi nije potrebno pa će biti dobar i WRx43ND.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 22.05.2015. u 13:45.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2015., 03:01   #99
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,295
Od svih tih repeater i slicnih rjesenja prije ili kasnije ne radi kako spada ili se poprcka nesto...

Najbolje prosirivanje mreze od kraja basce pa do komsije ako zatreba... sam rjesio postavljanjem 3 AP ( sx763 ) sa istim SSID-om i identicnom wpa2 zastitom i jedino se razlikuje kanal na kojem rade.

Prvi je na 2-gom, drugi na 7-mom a treci na 13-tom kanalu i stvar radi ko podmazana. Sve sto se spaja na njih radi klasican roaming tj. spoji se na onaj koji ima najjaci signal.

Iz routera/modema ide lan kabl u prvi AP i onda iz njega u drugi i tako do trecega, svi su u istom subnetu i ispod dhcp range-a modema.

Svi su mi dostupni za administraciju sa master PC-a, svaki AP mogu ako zatreba MAC filtriranjem "usmjeriti" odredjene klijente bas na odredjeni itd...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2015., 13:49   #100
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Fala bogu da je bolja kombinacija al ekipa najčešće neće da provlači kabel(e) iz xy razloga.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.05.2015., 10:20   #101
Velikus
Premium
Moj komp
 
Velikus's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 177
Nisam shvatio bas najbolje,
Ali ako mozes zicano povezati (nekako mi je nelogicno povezivati 2 routera bezicno ako je banana signal izmedju) ili vise routera (svi wi-fi) - pretpostavka je da su dobiveni od strane ISPa dakle - po defaultu rade i kao modem.

Onda ostale treba postaviti samo kao router a ne modem (i jos nekoliko parametara...)
pa se jos mozes igrati sa subnettingom i slicnim

...+1 za komentar da je najbolja opcija siemens sx763.
A ako vec hoces kupovati, uzmi Cisco opremu (imho: nije Mercedes nego Maybach o ovim razmjerima) i rjesi se dileme
__________________
"Ups, sam neš uprsk'o?"
Velikus je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2015., 15:11   #102
Dado1977
Premium
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: rijeka
Postovi: 113
treba mi preporuka koji AP/repeater uzeti pošto bi se htio spojiti na drugu kucu koja je odmah do moje. Do routera su 3 zida, cca 20 metara od routera do mog prozora.

mislio sam staviti neku manju vanjsku antenu i spojiti na repeater.
Da li bi to pomoglo?
Dado1977 je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2015., 19:43   #103
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Već smo odgovarali na takva pitanja, možda i u istoj temi, potraži malo.
"Do routera su 3 zida, cca 20 metara od routera do mog prozora." > za ozbiljan rezultat će ti vjerojatno trebati 2 AP - a,
jedan ide na zid / prozor kuće gdje ima net + žično spojen na gl. router,
drugi ide kod tebe kao klijent ili repeter.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2015., 19:06   #104
Full Throttle
Premium
Moj komp
 
Full Throttle's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 703
Ovakva je situacija kod mene.

Ruter je na tavanu. Komp je u prizemlju. Znači između je još jedan kat. Na komp je stavljen wifi dongle sa vlastitom antenom od 3dBi i lovi signal na 3-4 crtice. Al vidim u task manageru da prilikom loadanja stranice ne koristi max brzinu nego se vuče i brzina dosta varira. Još je jedan komp spojen na isti ruter (sx763), al kablom i tu naravno sve fercera. Jel to do dvije deke između kompa i rutera ili je neki drugi problem?
Full Throttle je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2015., 22:43   #105
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Definitivno da je razlog "dvije deke između kompa i rutera",
ako je u pitanju pvt kuća sa zajedničkim mjerilom (ista struja), razmisli da nabaviš PowerLine komplet,
ima varijanti gdje je jedan "ulazni" Lan, a drugi ima Lan i Wlan.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2015., 10:12   #106
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
a ja kažem da definitivno nije. sa donglovima je obično i jedna crta dost za normalno surfanje, ako nema smetnji.

s 3-4 nebi treba imat problema. drugi komp na žici guši net, smetnje nečijeg rutera u blizini na istom kanalu ili ti je OS u raspadu. i od svih mogućih testova ti koristiš task manager?
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2015., 14:11   #107
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Pusti "crtice", neka stavi inSSIDer koji je koliko - toliko mjerodavan za za prikaz nivoa wifi signala.

Kad ga već stavi onda lako odradi onu std. proceduru :_ponavlja_se_ko_papiga:
- pogledaš slobodni wifi kanal sa i bez svog routera / ap - a
- ako slučajno nema slobodni onda tražiš onaj na kojem su susjedi najslabiji
- preferira se 1 ili 6 ili 11 kanal
- otkriveni kanal se fiksno postavi (dakle ne na automatic) u svom router / ap - u

U njegovom slučaju još treba antenu nagnit na 45 st ili čak 90 st da bi signal bio jači "prema dole".

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.07.2015. u 17:25.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2015., 10:56   #108
slish480
Yeeepiyaye
Moj komp
 
slish480's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Graz, Austria
Postovi: 282
Pozdrav, planiram si prenijeti internet od kolege s 2 drugog kata na 5. kat zgrade. Sistem će ići na način da si povučem kabel s vanjske strane zgrade i onda gore stavim uređaj koji će wirelessom slati internet po stanu. Trebao bi preporuku za AP koji će izdržati spajanje 2 laptopa i min. 2-3 moba.
slish480 je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2015., 11:22   #109
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Da si malo potražio po susjednim temama onda bi našao i odgovor,
EW-7228APn (ako ga još gdje ima), TL-WR743ND, TL-WR84xND ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.07.2015., 18:42   #110
Full Throttle
Premium
Moj komp
 
Full Throttle's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 703
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pusti "crtice", neka stavi inSSIDer koji je koliko - toliko mjerodavan za za prikaz nivoa wifi signala.

Kad ga već stavi onda lako odradi onu std. proceduru :_ponavlja_se_ko_papiga:
- pogledaš slobodni wifi kanal sa i bez svog routera / ap - a
- ako slučajno nema slobodni onda tražiš onaj na kojem su susjedi najslabiji
- preferira se 1 ili 6 ili 11 kanal
- otkriveni kanal se fiksno postavi (dakle ne na automatic) u svom router / ap - u

U njegovom slučaju još treba antenu nagnit na 45 st ili čak 90 st da bi signal bio jači "prema dole".
Skidam ja inssider i ful sporo skida i na kraju uopće pukne download. Veli, pojavio se error na mreži. Reko ok, idem još probati deinstalirati taj Netbalancer pa kud puklo da puklo. Makar nema smisla kad nije uključen već mjesecima, al ajd. Deinstaliram i bam, radi sve super.
A najgora stvar je da kad sam ga koristil da ograničim download radilo je sve kak i treba.

Hvala ipak na pomoći.
Full Throttle je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 09:47   #111
slish480
Yeeepiyaye
Moj komp
 
slish480's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Graz, Austria
Postovi: 282
Citiraj:
Autor slish480 Pregled postova
Pozdrav, planiram si prenijeti internet od kolege s 2 drugog kata na 5. kat zgrade. Sistem će ići na način da si povučem kabel s vanjske strane zgrade i onda gore stavim uređaj koji će wirelessom slati internet po stanu. Trebao bi preporuku za AP koji će izdržati spajanje 2 laptopa i min. 2-3 moba.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da si malo potražio po susjednim temama onda bi našao i odgovor,
EW-7228APn (ako ga još gdje ima), TL-WR743ND, TL-WR84xND ...
Hvala na odgovoru kolega Nikky!

Imam mogućnost kupiti jedan od ova dva EW-7228APn ili TL-WR743ND. Koji je bolji?
slish480 je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 10:48   #112
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
TP-Link ima nešto više opcija, nešto bolju pamet, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 12:11   #113
slish480
Yeeepiyaye
Moj komp
 
slish480's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Graz, Austria
Postovi: 282
Hvala na odgovoru, onda uzimam TL-WR743ND.
slish480 je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 15:11   #114
more
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2014
Lokacija: na planeti zemlji
Postovi: 62
Da se nadovežem na temu.

Susjed ima otvorenu wi-fi mrezu te mi je dopustio da mu ''kradem'' signal.
E sad, na balkonu hvatam njegov signal (imam dvije zelene crtice na mobu) al kad udjem u sobu nema signala.
Da li mogu pojacat njegov signal za u sobu sa ovim malim cudima:
Ovo bi bilo uštekano na balkonu u uticnicu.

http://www.njuskalo.hr/wireless-wlan...-oglas-8141987

ili

http://www.kupujemprodajem.com/WiFi-...6674-oglas.htm

Unaprijed hvala!

Zadnje izmijenjeno od: more. 27.07.2015. u 15:23.
more je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 16:15   #115
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,975
Vrlo teško se može išta sigurno tvrditi na osnovu šta si naveo (2 crtice i sl.),
ako je prodavač iz istog mjesta dogovorite probu na licu mjesta,
za cca pol sata ćeš podesiti i znati jel imaš koristi ili ne.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2015., 16:38   #116
more
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2014
Lokacija: na planeti zemlji
Postovi: 62
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vrlo teško se može išta sigurno tvrditi na osnovu šta si naveo (2 crtice i sl.),
ako je prodavač iz istog mjesta dogovorite probu na licu mjesta,
za cca pol sata ćeš podesiti i znati jel imaš koristi ili ne.
Kuzim i zahvaljujem na odgovoru..
A teško da ce mi neko od prodavaca posudit da isprovam..
Ako ima netko ovdje na forumu da koristi ovakav nacin spajanja na wi-fi bio bih zahvalan na savjetu.
more je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2015., 16:42   #117
petar0
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 80
ako je moguce povezati ... wireless... vezom siemens sx763 od t-coma sa vip-ovim ...cable... modemom thomson twg-850-4 , kako bih prosirio kucnu mrezu jer je slab domet thomsona, koji tutorial da pratim ?
ovaj: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002 ? dd-wrt ili open-wrt? linkovi sa prve strane ili da trazim po zadnjim stranicama ili negdje sa neta?

da li repeater mod prepolavlja vip internet brzinu od 12 Mb ( dakle na repeateru ce biti 6mb ) ili lan brzinu 100 Mb/s ( dakle bilo bi 50 Mb/s na repeateru ) ?
petar0 je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2015., 17:04   #118
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 867
Kad koristiš WiFi koji radi samo simpleksnu komunikaciju tj. ako radiš od rutera na repetitor a sa repetitora vezu do PC tada gubiš teoretski pola a u stvarnosti puno više.

Upotrebom LAN kabla se ne smanjuje brzina prijenosa jer je veza kablom dupleksna .
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2015., 20:43   #119
petar0
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 80
zelis reci da prepolavlja obje?
maks lan brzina bi bila 50 Mb/s a maks internet 6Mb/s ?
petar0 je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 18:27   #120
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 867
NE , simpleks rad radio uređaja ( WiFi adapter je isto radio uređaj kao i "voki-toki") znači da dok je na prijemu prima podatke a na predaji predaje podatke ali nemože u isto vrijeme i primat i predavat podatke kao kod LAN kabla gdje u isto vrijeme ide i prijem i predaja što se naziva dupleksnim radom.
Dakle ako se sa PC spajaš na ruter putem WiFi imat ćeš sporiju vezu nego sa LAN kablom a pogotovo ako sa WiFi između PC i rutera umetneš repetitor koji će brzinu preko WiFi-a prepoloviti a često i još gore usporiti.
Dobit sa repetitorom je samo veći domet (sa sporijom brzinom).
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na