Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.07.2012., 19:00   #1
FireballOs
Registered User
Moj komp
 
FireballOs's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Osijek
Postovi: 78
Širenje Wi-Fi Signala

Lijep pozdrav! Molio bi pomoć znalaca.

Htio bi proširiti wi-fi signal. Dali je moguće postaviti Wirless Router kao Acess Point?

Način spajanja bi bio slijedeći

T-Com Router--->Ethernet Switch---->Wireless Router
E sad..kako postaviti ovaj Wireless Router da radi kao Acess Point ako je moguće?
FireballOs je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2012., 19:37   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Tako kako si skicirao / zamislio može odraditi bilo koji Acess Point ili Wireless Router ako ima AP mod rada.
Dakle, pravo pitanje je koji uređaj imaš / misliš nabaviti za tu namjenu.
Kad ovo definiraš možemo dalje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.07.2012., 19:46   #3
FireballOs
Registered User
Moj komp
 
FireballOs's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Osijek
Postovi: 78
Imam Canyon 802.11g Wireless Router...e sad nisam siguran jel on ima AP mod...:/

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.07.2012. u 19:52. Razlog: Netreba quote za post poviše
FireballOs je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2012., 19:58   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
CN-WF514 ?
Ako je onda ga podesiš u Cable Modem / Dynamic IP mod rada.
Može i Static IP mod. Svakako treba znati / paziti koje parametre tada unjeti.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2012., 20:01   #5
FireballOs
Registered User
Moj komp
 
FireballOs's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Osijek
Postovi: 78
Je taj je..e problem je što pokušavam ući u njegove postavke a ne znam kako...jel mi možeš objasniti?
FireballOs je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2012., 20:07   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Ako nemaš skini sa supporta njegov user manual.
Ako je resetiran na default onda mu je web konfig / IP=192.168.2.1.
Komp / lap spoji direktno na njegove Lan priključke, možda ćeš trebati privremeno manualno postaviti mrežne postavke:
IP=192.168.2.10
Subnet=255.255.255.0
Gateway=192.168.2.1
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2012., 20:26   #7
FireballOs
Registered User
Moj komp
 
FireballOs's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Osijek
Postovi: 78
Uspio...hvala puno!!! kad dođem u st na more imaš pivo od mene!!!! =)
FireballOs je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2012., 21:34   #8
vujasin
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Pakostane
Postovi: 129
Ja također imam slično pitanje. Prijatelj mi ima Thompson speedtouch 780 i uključen Wlan. Budući da ima 4-5 apartmana i par kamp kučica ispred kuće Wlan ne pokriva sve to pa je potrebno proširiti Wlan signal. Ja sam mislio dodati još jedan AP u router modu jer tada ne treba provlačiti kabele, ali sam pročitao da je bandwidth tada upola manji. Je li to znači da ako od T-com ima 4Mbita da će tada imati max 2Mbita? Ne vjerujem da će ikad biti više od 10 korisnika istovremeno, ako i toliko, a njima najčešće treba za mail i surfanje. Što mislite bi li to radilo dobro i koji AP preporučate?
vujasin je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2012., 11:00   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Bandwith je upola manji kod širenja wireless mreže preko WDS - a.
Kupi AP sa Universal Repeter modom rada, npr. EW-7228APn ili WL-5470AP.
Imaš verzije sa POE napajanjem pa tada dovlačiš samo mrežni kabel do uređaja ako ti je to bitno, vidi TP-Link, AirLive.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2012., 18:38   #10
vujasin
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Pakostane
Postovi: 129
Napajanje nije problem, veći je problem provlačenja UTP kabela, pa bi se odlučio za repeate rmode i WDS. Hoće li to biti dovoljno za 10-ak korisnika?
vujasin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 29.07.2012., 12:17   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Repeter mode je bolji od WDS - a, gore sam napisao zašto.
Za čitanje mail - a i lagano surfanje će biti "dosta", problem bi više njih istovremeno visilo po multimediji (YT filmovi i sl.).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2012., 19:20   #12
vujasin
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Pakostane
Postovi: 129
Samo da javim kako sam kupio neki Dlinkov AP i skroz je jednostavan za podešavanje u repeater mode. Stavi se pretraživanje mreža, kad nađe koju želiš na nju se spojiš, staviš isti WEP i sve radi ko podmazano. Nikakve IP adrese ni gateway nije trebalo postavljati.
vujasin je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2012., 19:36   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Fino, vidi u web konfigu kako se sam podesio da znaš di je koja vrijednost / postavka.
Sigurnosni savjet, postavi WPA2 tip zaštite da ti se ne bi neko nakačio jer WEP probije i dijete.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2012., 09:25   #14
vujasin
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Pakostane
Postovi: 129
Kroz web sučelje sam ga i konfigurirao. Negdje sam pročitao kako repeater mode ili WDS podržava samo WEP. Čovjek ima flat rate tako da nije to toliko bitno.
vujasin je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2012., 11:32   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
E pa razlika je jel u pitanju WDS (tada se aktivira funkcija u oba uređaja, zaštita može biti WEP tipa, . . .) ili Universal Repeter gdje u prvom uređaju ne treba ništa mijenjati, drugi uređaj se njemu prijavljuje kao std. klijent, obično radi i preko WPA/2 zaštite).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2012., 15:44   #16
vujasin
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Pakostane
Postovi: 129
Koja je razlika između WDSa i repeater moda te koji je bolji? Da li u oba slučaja key mora biti isti u oba uređaja?
vujasin je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2012., 18:38   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Pa pročitaj sa razumijevanjem već napisano.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2014., 23:10   #18
Ivan85
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Podgorica
Postovi: 1
router reapeter

Cao ljudi..narucio sam ruter ripiter i zanima me je li laka aktivacija jer sam slab u tome..koristim net od komsije a placamo po pola..a ruter je kod njega..e sad.sta treba da uradim da moj ruter vuce signal od njega i salje ga kod mene? Hvala
Ivan85 je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2014., 00:16   #19
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,667
trebas ga stavitu repeater mod, narihtat adrese, iskljucit dhcp, odes na trazenje mreze, nades ju, ukucas sifru, spojis se, to je ukratko to
__________________

pinkskin je online   Reply With Quote
Staro 17.11.2014., 11:56   #20
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 867
Neznam koji je razlog...loš signal kod tebe na laptopu? ...pa bi na pola puta stavio repeater ?
Ako ideš sa desktop računala i sa usb-WiFi stick-om (bolji su sa vanjskom antenicom) imaš dobar signal od njegova rutera , nebi trebao repeater , jer sa njim ćeš dobiti i sporiji prijenos podataka.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 06:39   #21
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,705
Dobio sam Iskonov VDSL 30/5Mbs sa Zyxel routerom. Problem je što u drugoj prostoriji (cca. 5-6m od routera) mogu isključivo koristiti wireless pa sam si prije dosta vremena nabavio repeater (čajniz krap, naravno) na koji je spojen switch (8-portni D-Link DES-1008D). Na switch je spojen komp, media player, NAS,... Sada vidim da mi je repeater postao najslabija karika sistema i da imam užasno sporu vezu na kompu.
Trebao bi što kompaktniji repeater (nemam baš mjesta na stolu za njega), sa bar 1 LAN portom za switch i vlastitim napajanjem jer mi komp nije uvijek uključen, a spajam se na mrežu mobom i tabletom. Ako ga se može nabaviti lokalno, bilo bi super.

Probe radi, spojio sam komp direktno na wlan pomoću usb wlan sticka TP-Link TL-WN722N. Brzina jest bila bolja nego sa repeaterom, ali je i dalje loša (oko 5Mbs).
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 12:18   #22
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 14:03   #23
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,705
Sorry, ali ni u ludilu ne dajem 600kn za repeater/extender.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 14:42   #24
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
prezime ne trebaš baš iz svakog topica iskakat ko iz konzerve, pogotvo ne sa prijedlozima u vezi rješavanja problema koje ne kontaš.

koji model repeatera je u pitanju? 722n se kod mene baš i nije pokazao kvalitetan. možda će dovoljno bit samo stavit 10db antenu i promjenit kanal
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 15:32   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
@Prezime
Kog će mu vraga ac igrokaz kad je osnova / početak go**o, ko da kupuješ Ferarri za vozit se makadamom

@back2quick
Ni ti nisi odradio domaći rad.

@coconut
Crni kokose em ne odradiš domaći rad, em ne paziš na nastavi

Prvo pogledaš specs tog routera > http://www.zyxel.com/products_servic...ries.shtml?t=p
pa onda pokušaš naći sliku unutar uređaja > http://img02.taobaocdn.com/imgextra/...!!20480988.jpg
i onda zaključiš da je wireless dio loše riješen, rekli bi tek tako da ga ima,
802.11n (1x1), 2.4GHz, 150Mbps, 1 x embedded antenna (2 dbi),
još kad vidiš kako je izvedena ta jedna jadna antena ...

Ovaj repeter neću ni komentirati, rezultat vidiš.
Na svojoj koži vidiš rezultat namjerne štednje / konstrukcije uređaja kako bi pokrivenost signala bila mala / nikakva > više će se prodavati dodatni (repeter) uređaji.

Šta možeš napraviti:
1 - za početak postavi router na bok, čini mi se da tek tada šroteks antena stoji uspravno kako bi trebala, vidi sliku
2 - ako smiješ / hoćeš / znaš napravi modifikaciju na način da odspojiš šroteks antenu, spojiš / zalemiš odg. pig-tail sa šasijskim RP-SMA konektorom, probiješ rupu, zavidaš konektor, na konektor staviš poštenu 8 - 10 dBi antenu
3 - ako 2 nije opcija onda na routeru ugasi wireless i na njega / do njega stavi pošteni AP / Router u AP modu rada, obzirom na trenutni odnos cijena / karakteristika > TL-WR843ND,
http://www.edigital.hr/router/tp-lin...&partner=10001
http://www.tp-link.com/en/products/d...del=TL-WR843ND
802.11n, 2.4GHz, 300Mbps, 2 x external antenna (5 dbi)

Mislim da ti je 3 opcija najbolja jer:
- tek ovako imaš pošteni "početak" wireless mreže
- poštene vanjske antene obečavaju dobar signal / pokrivenost
- odabrani uređaj se kasnije može upotrebiti u x slučajeva / potreba

Nakon šta ovo odradiš trebaš onaj čajniz postaviti (u prostoru) tako da dobiješ što bolji signal / bandwith prema AP / Routeru,
ako se pokaže da je šroteks onda ga utopi negdje i nabavi još jednog TL-WR843ND kojeg ćeš podesiti u Client ili Universal Repeter mode rada.

Kako kaže poznata scena: Jel jasno druže ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 15:47   #26
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,705
Sorry, druže Nikky, ali gledaš krivi router. Iskon dijeli Zyxel VMG5313-B30A. Mislim da neće trebati nikakvo lemljenje obzirom da ima 2 interne antene od 3dBi.

Doduše, ima jedan novi moment u priči. Frend mi je davno donio najlon pun nekih komponenti pa sam se sjetio je da među njima nekorišten AirLive N.Plug. Probati ću prvo s njime.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 16:06   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,971
Nije šija nego vrat, opet interne antene, ima 2 zbog 300 Mbps,
svakako se moraš igrati sa orijentacijom i pozicijom u prostoru pojedinog uređaja,
nisam siguro a nisam našao int. sliku, čini mi se da bi ovaj VMG5313-B30A morao stati uspravno ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2014., 18:20   #28
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Sorry, ali ni u ludilu ne dajem 600kn za repeater/extender.
Hehe, da si naveo cjenovni okvir, ne bi te zgromio doticnim prijedlozima

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Prezime
Kog će mu vraga ac igrokaz kad je osnova / početak go**o, ko da kupuješ Ferarri za vozit se makadamom
Kad imas love, nista ispod Ferarrija ne igra
A za wifi mrezu meni nista nije overkill, pa da danas kupujem, nista bez ac ne bi ni gledao...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 12.12.2014. u 18:51.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2014., 12:35   #29
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 867
"...Kad imas love, nista ispod Ferarrija ne igra
A za wifi mrezu meni nista nije overkill, pa da danas kupujem, nista bez ac ne bi ni gledao..."

I onda dobiješ susjede sa wifi čiji signal kroz tvoj prozor bude jači nego tvoj signal kroz zid pa dobiješ propusnost kao da radiš u "b" modu umjesto "ac" ...pa mjenjaj radne kanale svako malo ...
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2014., 14:40   #30
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,972
Nemam susjede
Prezime je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na