Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 28.01.2020., 21:09   #2401
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Bok ljudi,
koristim QNAP TS251+. Torrente preko PC klijenta skidam direktno na NAS. Ima li neki dobar i pouzdan torrent klijent koji mogu instalirati direktno na QNAP NAS, da mi racunalo ne mora biti upaljeno (zbog seedanja)?
Hvala

EDIT: da "poklopim" sam sebe

Nisam imao instaliran Download Station... vidim da preko njega idu torrenti bez problema. Javite ako ima koja negativnost u tom njihovom official appu.

Zadnje izmijenjeno od: Keano16. 28.01.2020. u 21:15.
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2020., 21:17   #2402
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Nema nista negativno, to je sve sto trebas, ima i scheduler i limiter i jos dosta opcija.
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 28.01.2020., 21:19   #2403
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,099
uguraj ti njemu transmission ako ide
to je tata svih torennt appova
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2020., 21:20   #2404
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Hvala obojici. Za sada cu testirati ovaj official AP. Stvarno nisam zahtjevan (doslovno samo download - seed)
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2020., 07:58   #2405
Roy
15/JG52
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 339
Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
Hvala obojici. Za sada cu testirati ovaj official AP. Stvarno nisam zahtjevan (doslovno samo download - seed)
Probaj i transmission, imam ga instaliranog na Synologyu uz ofišl aplikaciju
Roy je online   Reply With Quote
Staro 29.01.2020., 10:33   #2406
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 456
Citiraj:
Autor Roy Pregled postova
Probaj i transmission, imam ga instaliranog na Synologyu uz ofišl aplikaciju

Kroz Docker ili ima za skinuti baš aplikacija za Synology?
Night je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2020., 15:20   #2407
Facelessone
Premium
Moj komp
 
Facelessone's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Samobor
Postovi: 4,068
Imaš baš aplikaciju za Synology. Moraš pod package sources dodati synocommunity da možeš skinuti.
Imaš i aplikaciju za PC sa kojim se remotely spajaš na taj Transmission pa ti izgleda ko da je na tvom kompu praktički.
__________________


AMD Ryzen 5 3600
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
16GB (2x8GB) HyperX 3200MHz HX432C18FB2K2/16
MSI GeForce® GTX1070Ti Armor 8GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Roccat Suora
Logitech MX Master 3
Logitech G502
Logitech Z2300
Logitech G930
Dell U2715H
Iskon VDSL 40/10 Mbps



Intel i7 3520M
Intel HD4000
12.5", 1366 x 768px, IPS (LP125WH2-SLT1)
2x4GB DDR3 1600MHz
Kingston HyperX Fury 240GB
Windows 10 Pro



Lenovo T500
15.4" 1680x1050
Intel P8600
4GB RAM
120GB SSD



HP Microserver N40L
AMD Turion II Neo Dual-Core 1.5GHz
4GB ECC DDR3 RAM
HP NC360T PCI Express Dual Port Gigabit Server Adapter
Seagate Barracuda LP 1.5 TB
Seagate Iron Wolf NAS 3 TB
WD Purple 2 TB
Seagate 2.5" 500GB
OS: Xpenology @ DSM 6.2.2-24922 Update 2

Facelessone je online   Reply With Quote
Staro 29.01.2020., 23:56   #2408
Kreso st
Premium
Moj komp
 
Kreso st's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Split/Zagreb
Postovi: 132
Pozdrav, nabavio sam prije par mjeseci Synology DS918+ i 3xIronwolf 4TB. Još sam nov i istražujem sve mogućnosti, ali primjetio sam da zadnja 2 tjedna NAS nije ni jednom otišao u hibernaciju, dok je prvih mjesec-dva išao sam u hibernaciju nakon xy minuta neaktivnosti, primjerice cijelu noć.

Dakle, sada su 24/7 svi diskovi aktivni.

Ne uspijevam identificirati koji proces ga drži aktivnim. Imam instalirane samo Photo Station, Drive i još par bazičnih Synology appova kao Antivirus, Office itd. NAS mi služi za home usage i pitam ovo radi lifespana diskova, ako je ok da su 24/7 online, nek budu. Je li možda netko imao sličnu situaciju?
Kreso st je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2020., 09:22   #2409
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 8,965
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 09:10   #2410
Shumar
Premium
Moj komp
 
Shumar's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Os
Postovi: 95
Trebao bi pomoć oko odabira NASa, pa ću malo proširiti priču.

Trenutno koristim Onedrive za rad, tamo držim sve materijale za projekte. I kad radim fajlove otvaram iz One drive foldera.
Kad radim u timu, onda ostalima pošaljem link za folder pa svi dijelimo fajlove.
Preko mreže bi bilo spojeno najviše troje korisnika koji bi radili u isto vrijeme (lokalne ili preko neta).

Bitno mi je i da imam pristup podacima gdje god bio (kao sad sa One drivea) i da taj istovremeni rad preko lokalne mreže ili interneta radi bez problema.

Sad sam mislio zamjeniti One drive sa NAS om, između ostalog jer podataka ima sve više, a i to bi mi povećalo sigurnost. Držim podatke i radim na NASu, a back up bitnog na Gdrive ili slično.

Razmišljam uzeti DS218j kao neku početnu opciju.

Mislite li da je on dovoljan i koji bi se problem mogao javiti (eventalni rad više ljudi u isto vrijeme i sl.).

Poslano sa mog SM-A530F koristeći Tapatalk
Shumar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 02.02.2020., 09:20   #2411
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 697
Ako nećeš torrente paliti, kačiti kamere na njega i slično, biti će dobar.
Synology može kombinirati pristup unutar mreže i cloud drive. Pitanje je samo da li trebaš pristup svima u isto vrijeme ili ide jedan po jedan.

Ukoliko uređuju datoteke u isto vrijeme, neminovno će doći do konflikta i imat ćeš više inačica iste datoteke na disku.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 09:36   #2412
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 8,965
Citiraj:
Autor Shumar Pregled postova
Trebao bi pomoć oko odabira NASa, pa ću malo proširiti priču.

Trenutno koristim Onedrive za rad, tamo držim sve materijale za projekte. I kad radim fajlove otvaram iz One drive foldera.
Kad radim u timu, onda ostalima pošaljem link za folder pa svi dijelimo fajlove.
Preko mreže bi bilo spojeno najviše troje korisnika koji bi radili u isto vrijeme (lokalne ili preko neta).

Bitno mi je i da imam pristup podacima gdje god bio (kao sad sa One drivea) i da taj istovremeni rad preko lokalne mreže ili interneta radi bez problema.

Sad sam mislio zamjeniti One drive sa NAS om, između ostalog jer podataka ima sve više, a i to bi mi povećalo sigurnost. Držim podatke i radim na NASu, a back up bitnog na Gdrive ili slično.

Razmišljam uzeti DS218j kao neku početnu opciju.

Mislite li da je on dovoljan i koji bi se problem mogao javiti (eventalni rad više ljudi u isto vrijeme i sl.).

Poslano sa mog SM-A530F koristeći Tapatalk


Ajde za pocetak napisi koliko ti prostora treba trenutno i koliko se to povecava kroz vrijeme od godinu dve?
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 09:40   #2413
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,520
Citiraj:
Autor Shumar Pregled postova
Trebao bi pomoć oko odabira NASa, pa ću malo proširiti priču.

Trenutno koristim Onedrive za rad, tamo držim sve materijale za projekte. I kad radim fajlove otvaram iz One drive foldera.
Kad radim u timu, onda ostalima pošaljem link za folder pa svi dijelimo fajlove.
Preko mreže bi bilo spojeno najviše troje korisnika koji bi radili u isto vrijeme (lokalne ili preko neta).

Bitno mi je i da imam pristup podacima gdje god bio (kao sad sa One drivea) i da taj istovremeni rad preko lokalne mreže ili interneta radi bez problema.

Sad sam mislio zamjeniti One drive sa NAS om, između ostalog jer podataka ima sve više, a i to bi mi povećalo sigurnost. Držim podatke i radim na NASu, a back up bitnog na Gdrive ili slično.

Razmišljam uzeti DS218j kao neku početnu opciju.

Mislite li da je on dovoljan i koji bi se problem mogao javiti (eventalni rad više ljudi u isto vrijeme i sl.).

Poslano sa mog SM-A530F koristeći Tapatalk

Povećat ćeš sigurnost da prestaneš koristiti onedrive al ćeš stavit backup na gdrive?

Radit će ti to bez problema s par ljudi (jedino se podrazumjeva da vas troje ne mesarite isti dokument u isto vrijeme)

Ako je zaista fazon da te brine sigurnost cloud usluga, možeš si kupiti exkterni disk, nakačiti ga na NAS i raditi backup lokalno. Ako ti netreba geolokacijski backup.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 12:24   #2414
Shumar
Premium
Moj komp
 
Shumar's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Os
Postovi: 95
@buljo
za sad bi mi 1,5TB bilo dovoljno. Kroz dvije-tri godine maksimalno 3TB.

@Pupo
Ne zabrinjava me sigurnost vezano uz cloud servis nego uz gubitak podataka. Sad su mi podaci samo na jednom (starom) hdd i radni fajlovi na cloudu. Na NASu bi bili svi podaci na dva HDD u RAID1 i cloud kao back up.

Što se tiče trenutnog rada preko One drive to funkcionira odlično, problem je u tome što je ograničen prostor pa ne mogu baš sve dignuti "gore" nego trenutno držim samo radne fajlove. Arhivu i pomoćne podatke (cca 1,5 TB) držim na hdd.

Ako će 218j moći raditi navedeno (rad kao preko cloud servisa, pristup svim podacima preko interneta, dodjela pristupa folderima određenim suradnicima) onda nemam šta razmišljati. Nego nemam iskustva s tim pa bolje da provjerim dok ne istresem novac.
Shumar je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 12:29   #2415
buljo
Strichek Moderator
Moj komp
 
buljo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zg
Postovi: 8,965
Citiraj:
Autor Shumar Pregled postova
@buljo
za sad bi mi 1,5TB bilo dovoljno. Kroz dvije-tri godine maksimalno 3TB.
Razmisli si u tom slučaju o 4 bay NASu. Za ovu priču mislim da bi i 418J bio dovoljan.
Na početku uzmeš 2 komada 4TB diskova a nakon 2-3 god kupiš još koliko ti treba, jer kad napuniš ove diskove onda zna bit problem kako prebacit sve te podatke na nove diskove obzirom da je na tim diskova zapisan OS i sve ostalo...

I prouči si SHR iliti Synology hybrid raid, ja osobno njega koristim umjesto klasičnog RAIDa.
__________________


/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///





/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///




žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2020., 14:11   #2416
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 697
Citiraj:
Autor Shumar Pregled postova
@buljo
za sad bi mi 1,5TB bilo dovoljno. Kroz dvije-tri godine maksimalno 3TB.

@Pupo
Ne zabrinjava me sigurnost vezano uz cloud servis nego uz gubitak podataka. Sad su mi podaci samo na jednom (starom) hdd i radni fajlovi na cloudu. Na NASu bi bili svi podaci na dva HDD u RAID1 i cloud kao back up.

Što se tiče trenutnog rada preko One drive to funkcionira odlično, problem je u tome što je ograničen prostor pa ne mogu baš sve dignuti "gore" nego trenutno držim samo radne fajlove. Arhivu i pomoćne podatke (cca 1,5 TB) držim na hdd.

Ako će 218j moći raditi navedeno (rad kao preko cloud servisa, pristup svim podacima preko interneta, dodjela pristupa folderima određenim suradnicima) onda nemam šta razmišljati. Nego nemam iskustva s tim pa bolje da provjerim dok ne istresem novac.
Synology cloud radi potpuno isto kao dropbox, one i slično. Korisnicima možeš davati odobrenja za pristup shared folders (kao diskovi unutar volume), ali nisam siguran da možeš davati dopuštenja baš za svaki folder unutar toga.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2020., 09:57   #2417
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 456
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Razmisli si u tom slučaju o 4 bay NASu. Za ovu priču mislim da bi i 418J bio dovoljan.
Na početku uzmeš 2 komada 4TB diskova a nakon 2-3 god kupiš još koliko ti treba, jer kad napuniš ove diskove onda zna bit problem kako prebacit sve te podatke na nove diskove obzirom da je na tim diskova zapisan OS i sve ostalo...

I prouči si SHR iliti Synology hybrid raid, ja osobno njega koristim umjesto klasičnog RAIDa.

Ako ima 1TB u RAID1 (dva diska po 1TB) i hoće to nadograditi samo prvo treba izvaditi jedan disk od 1TB, ubaciti disk od 2TB, kad se replikacija završi (status se prebaci iz degraded u normal) treba izvaditi drugi 1TB disk i ubaciti 2TB, replikacija se odradi i onda može expandati RAID1 disk na 2TB.


SHR ne podržavaju svi Synologyi, ali dobra je stvar jer ne moraju diskovi biti iste veličine.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 19:09   #2418
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
UPS - PC - NAS

Bok ljudi,

Imam QNAP NAS TS251+... UPS i racunalo su povezani USB kabelom, te se racunalo samo ugasi po zadanim kriterijima na osnovu stanja u UPS-u.

Kako NAS ispovezivati s time svime, da se i on ugasi kad nestane struje... ideje?
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 19:31   #2419
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
UPS - PC - NAS

Bok ljudi,

Imam QNAP NAS TS251+... UPS i racunalo su povezani USB kabelom, te se racunalo samo ugasi po zadanim kriterijima na osnovu stanja u UPS-u.

Kako NAS ispovezivati s time svime, da se i on ugasi kad nestane struje... ideje?
Potrazi u settingsima od Qnap softwarea/OSa. Mora biti negdje opcija.

Synology to ima pod Power opcijama.
izgleda ovako:
http://prntscr.com/rmpopj
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 19:37   #2420
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Nasao sam, ali nisam siguran kako bi to izveo... USB-om je vec spojen UPS-KOMP. UPS ima samo 1 USB.

Ne znam kako bi u tu pricu ubacio NAS... ako me razumijes?
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 19:39   #2421
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Mozda da probas neki USB hub ustekat u UPS a u Hub komp i NAS ?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 19:40   #2422
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Mogu probati hvala
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 20:02   #2423
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,656
Ne, to se radi na malo drugačiji način ... Sorry šta malo kasnim, bit će brzo

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.03.2020. u 11:13.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 20:18   #2424
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Super

UPS znas koji je CyberPower BR1000ELCD... NAS Qnap TS251+
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 11:24   #2425
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,656
NAS Qnap TS251+ ima 2 USB 2.0 za da + USB 3.0 jedan zada i jedan napred,
znači da nebi trebalo faliti ...

Ako si već popunio onda stavi USB HUB pa preko njega proširi br. portova.
Za ove namjene je dovoljno 2.0 port tj. brzina.

E sad glavno pitanje, pošto NAS i UPS i tako rade 24/7 onda je logično da NAS bude centralni i za "informiranje" o statusu UPS - a.

Znači "zaboravi" da si UPS spojio na PC preko USB - a i njegov managment sw,
spoji UPS na NAS preko USB - a na 2.0 port.

U web konfigu NAS - a otvori Control Panel > System > External Device > UPS > https://docs.qnap.com/nas/QTS4.3.5/e...D0CC01A5F.html

Treba sada ispravno podesiti opcije, NAS postaje Master tj. server a PC će kao Slave tj. client slušati (svaka asocijacija na trenutna vremena je slučajna ).

U ovim opcijama trebalo bi uključiti:
Allow the NAS to enter auto-protection mode ...
Enable network UPS master

Nadam se da ti NAS i PC ima fiksnu ip adresu, ako nema onda ih postavi.

Za sw na PC treba:
Network UPS Tools > https://networkupstools.org/
MSI Win installer > http://www.networkupstools.org/packa...er-2.6.5-6.msi
NUT user manual > https://networkupstools.org/docs/use...ked/index.html

Na PC treba podesiti kao Slave tj da sluša status / komande sa mastera a kako bi odradio (šta sada imaš sa origigi sw) da sigurno ugasi pc.

Nastavak slijedi

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.03.2020. u 12:06.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 11:30   #2426
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Hmm, Nikky nekuzim zasto je bitno koliko NAS ima USBova kad je problem sto UPS ima jedan USB ?

On bira dali da spoji UPS sa kompom ili NASom (tj. u konacnici zeli oboje) jer UPS ce onda dati signal NASu ili kompu (zavis koji je spojen) kad je na bateriji i kad treba napraviti shutdown ?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 12:22   #2427
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,656
Pa gore se povela rasprava da "fali" USB portova a kod uređaja kao printer ili ups spaja se samo sa jednim "pametnim" kao pc i na tu stranu se ne stavlja usb hub,
na "pametnoj" strani (pc) se može.

E sad na PC nakon instalacije NUT - a treba editirati upsmon.conf kao Slave.
Problem bi mogao biti ograničene ili unapred postavljene opcije u pameti QNAP - a kao user / pass za pristup serveru, vidi koristan info:

https://docs.qnap.com/nas/4.2/SMB/en/index.html?ups.htm
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=60166
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=129100
https://docs.qnap.com/nas/QTS4.3.5/e...D602C202A.html

Za detalje koji se ne vide u GUI konfigu (nemoj ništa mijenjati ali možeš potvrditi da koristiš ispravne parametre),
preko SSH uđi u NAS i otvori "vi /etc/config/ups/upsmon.conf".

Ako zapneš / ne uspiješ, možeš alternativno "okrenuti pilu naopako",
mana je ako pc ne radi onda nema tko obavijestiti NAS ...
U toj kombinaciji:
- UPS je spojen na PC preko USB - a (kako je sada)
- trebalo bi makniti / deaktivirati origigi managment sw (jedino ako ima master / slave opcije onda ne)
- instalirati NUT i to kao Master
- u NAS - u podesiti UPS opcije ali sada kao Network Slave mode

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.03.2020. u 13:03.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 14:52   #2428
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Hvala na detaljnim informacijama...

Djeluje mi jednostavnije staviti USB hub u UPS, te na njega spojiti PC i NAS. Time oba dva uredjaja (PC i NAS) dobivaju status od UPS-a i to je to. PC ce se ugasiti onda kada to odredim u softveru na PC-u (Powerpanel), NAS ce se ugasiti onda kada to postavim u njegovom alatu.

Nije li to jednostavnije i logicnije?
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 15:29   #2429
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,656
Probaj ali mislim da to neće raditi ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2020., 17:31   #2430
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 596
Probat cu pa javim ishod!
Keano16 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na