Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja, modding i ostalo > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 23.03.2020., 21:34   #1
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
UPS problem :)

Novi dan novi problem za mene )

Prakticki novi UPS (star nekoliko mjeseci, a na bateriji maltene ne koristen)... nestalo struje, umjesto deklariranih 40 minuta je drzao cca 15, mozda 20.

S tim da neobjasnjivo baterija odmah sa 100% pada na 70% cim nestane struje. I onda ide gore dolje, ali uglavnom prema dolje

Testirao sam jednom i sam (prvo ga skroz napunio, pa testirao). Model je BR1000ELCD. Na njega spojeno racunalo i monitor, NAS sam ugasio. 90w opterecenje.

Ne valja baterija?

Zadnje izmijenjeno od: Keano16. 23.03.2020. u 21:48.
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 23.03.2020., 22:39   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
Vjerojatno baterija šroteks kvalitete.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.03.2020., 22:41   #3
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Mozda muljaju kod specifikacija tj. malo ih "uljepsavaju" ?
Dakako to vrijedi ako je stvarno baterija bila puna i potrosnja tih 90W opterecenja.

Ako je opterecenje bilo 170-180W onda bi tih 42 minute stvarno i palo na 20-21 minutu.
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2020., 22:45   #4
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Sve je tocno kako sam napisao.

Vjerujem da su specifikacije malo uljepsani, kod baterija to je dobro poznato. Ali razlika je i vise nego duplo. I jos te promjene kapaciteta 100% - pa 71 pa 75 pa 79 pa tek onda pada. Bas cudno.

Probat cu reklamirati. Jamstvo je 24mjeseca
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 10:28   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
Slikaj / inteligentno zabilježi uređaj i bateriju da možeš usporediti kad se vrati sa servisa,
mada zbog trenutne situacije, sačekaj sa servisom ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 10:31   #6
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Kako da zabiljezim bateriju? Slikao sam serijski broj UPS-a naravno i sve ove stvari koje su se dogodile, ali nigdje ne vidim model baterije?

Svakako cu sacekati sa servisom.

P.S.
Cuo sam se s prodavacem. Znam da oni nisu relevantni jer ne servisiraju oni, ali laganini su me odj***** s opisom da je moje racunalo prejako za taj UPS. Skroz su zanemarili cinjenicu kako je load samo 90W (racunalo IDLE), te da kapacitete baterije neobjasnjivo pada sa 100% na 71% cim nestane struje. Zanimljivo, ha?
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 10:59   #7
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
A trebalo bi izvući bateriju pa negdje označiti flomasterom ili sl. a da se "ne vidi iz aviona".

Ako je sumnja na prejaku konfiguraciju, to se da lako testirati sa par klasičnih žarulja, tv i sl.
Napajanje ti je dobro ali je moguće da u špicu dosta povuče ... možda i je cca 100W idle ali špic može dosta zeznit računicu ...
Sad sam pogledao model, to je ovaj malac, hm ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 11:06   #8
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
https://www.cyberpower.com/eu/en/pro...#runtime_chart

Gle, i 15 minuta runtimea je OK jer imam vremena sve pogasiti. Ali zasto da se pomirim s time ako mozda nesto nije u redu.

Naprosto mi nije jasan pad sa 100% na 71% cim predje na bateriju.
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 11:25   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
Dobro da si stavio link, pokušavao sam naći runtime chart ali idiotski Google ...

Skok (pad) sa 100 na 71 ti je zato jer kad proradi optereti bateriju (toliko) da joj padne napon po kojem prijavljuje %.
E sad, po krivulji se isto vidi, očito je baterija dosta "napregnuta" u tom ups - u a ovisno o teretu.
Primjera radi 383W - 2 min, i to dok ke baterija nova / ispravna, kasnije neće ni pola od toga.

Zaključno, mislim da je to - tako, takav model, ... ne može bolje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 11:35   #10
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,546
Pa nebi smjelo bas tako lose nakon samo par mjeseci - ne ?
Osim ako su nafrizirali specifikacije .

Ja sam prije 20ak dana (u zadnji tren prije ovog kolapsa) promjenio baterije u APC SMT 2200i modelu (https://www.apc.com/shop/uk/en/produ...30V/P-SMT2200I).

Trajle su ravno 7 godina i odjendom je UPS upalio crvenu lampicu za bateriju i poceo javljati zvukom da je vrijeme. Unutra su 4 baterije (dvije po dvije povezane u seriju) i snaga im je deklarirana na 1920W a ja sam na njemu imao opterecenja od 200-1400W kako kad zavisno od rendera tako da sam super zadovoljan trajanjem tog RBC-55 Seta baterija.
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 24.03.2020. u 12:11.
Lewis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.03.2020., 11:46   #11
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Pa evo ja nisam pametan. Sve moje daljnje radnje ovise samo o vama
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 11:57   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
@Lewis
Zaboravljaš da je SMT2200I zvijer (profi kategorija) prema ovom malcu.
Prvo po "kemiji" sa 4 (2x2) baterije a tamo je samo 1, a onda i po ostalim sklopovima.

Njemu je po runtime chart 150W - 19 min za ispravnu bateriju ... bitno da je model nazivno 1000VA / 600W a jedva može držati pola od toga ...

Sad neka vozi kako je, pred kraj garancije probati reklamirati,
a van garancije ako se zna i može složiti DIY modifikaciju sa još jednom baterijom u paralelu. Tako će dobiti bitno bolje karakteristike.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 14:23   #13
LostX
Premium
 
LostX's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: SK
Postovi: 125
Ja imam APC 1500va ajmo reć kučni malo bolji uređaj sa displayom, i u principu radi ok, kolko drži ovisi naravno koliko potrošača imaš gore, to je u biti namjenjeno da stigneš normalno ugasiti komp.

Meni je na njemu uz pc i router, wifi, NAS (spojen i na usb i dobije naredbu da se ugasi 10min nakon nestanka struje) i kamera.

Ako kog zanima imam jedan još zapakiran viška sa prjelazom na našu utičnicu, ispod cjene... za 2000kn

https://www.conrad.com/p/apc-by-schn...1500-va-975134
__________________
LostX je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2020., 18:26   #14
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Lewis
Zaboravljaš da je SMT2200I zvijer (profi kategorija) prema ovom malcu.
Prvo po "kemiji" sa 4 (2x2) baterije a tamo je samo 1, a onda i po ostalim sklopovima.

Njemu je po runtime chart 150W - 19 min za ispravnu bateriju ... bitno da je model nazivno 1000VA / 600W a jedva može držati pola od toga ...

Sad neka vozi kako je, pred kraj garancije probati reklamirati,
a van garancije ako se zna i može složiti DIY modifikaciju sa još jednom baterijom u paralelu. Tako će dobiti bitno bolje karakteristike.
Eto stvarno ne znam sto da radim. Poslati cu upit i u Cyberpower.

I kad pokrenem SELF-TEST baterija odmah padne na 60 ili 70%.
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 09:34   #15
markotornic
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 52
ja sam sa CP imao iskustvo da je radio super i po ekranu sve 5. Cim nestane struje crko. Naravno, baterija je osla kvragu ali to nije nigdje pokazao. Na kuzim da nema neka upozorenja da je baterija papa. Imala je napon par V
markotornic je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 09:39   #16
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Cekam da se jave iz ovlastenog servisa i/ili Cyberpowera...

Meni je totalno nejasno da mi u trgovini tvrde da moje racunalo trosi vise W nego sto pise direktno na UPS-u, i u njegovom softveru. Pa valjda UPS zna koliko prolazi kroz njega tj. koliko racunalo vuce iz njega ?!
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 11:45   #17
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Evo mali update...

Javila mi se CyberPower lokalna (Adria regija) podrska. Gospodin kaze da mu se iz opisanog cini da je baterija neispravna i da posaljem u servis na testiranje!
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 11:58   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,691
Eto, možda bude i "sretan završetak", spremi to pitanje / odgovor da se ne izgubi, odgodi kad završi korona ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 12:24   #19
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Javim ishod... za 2-3 mjeseca
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 20:59   #20
compstunt007
Premium
Moj komp
 
compstunt007's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: HR
Postovi: 129
imam Cyberpower i imao sam isti problem kao i ti. nakon dopisivanja sa Cyberpower-om zaključak je bio da se pošalje na ispitivanje (u mom slučaju m-san pošto je isto kupljeno preko Links-a). Nakon tjedan dana m-san mi je vratio potpuno novi UPS uz napomenu da je na starome detektiran kvar koji se ne isplati otklanjati. LOL
compstunt007 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 21:03   #21
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 606
Eto... nisam lud :-P
Keano16 je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2020., 21:14   #22
compstunt007
Premium
Moj komp
 
compstunt007's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: HR
Postovi: 129
nisi lud niti malo
za neku buduću kupnju zaobilazim CP. ipak mi se čini da je ovo ipak niži level kvalitete. ovaj problem koji si opisao sam srećom uočio kad je bio ispad el. energije dok sam bio uz UPS. ono možeš mislit iznenađenje kad se desio ispad, a ono na ekranu piše da može izdržati još 1m iako je rating UPS-a u wattima 4 puta veći od najveće potrošnje na UPS-u.
compstunt007 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na