Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.03.2016., 08:49   #1
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
CPU pasiva u HTPC-u

Trenutno sam u fazi sastavljanja svog HTPC računala (G3220, Asus B85, 4gb ram, SSD, Fortron 350 pnf+Gentle typhoon 1150@7V), LC Power 3000 Executor.

Trazeci adekvatan hladnjak za CPU, (stock je za moj ukus ipak malo pre too much) uzimajuci u obzir sam CPU (TDP 53W) i radnje koje ce on obavljati (nista prenaporno) rodila se ideja da slozim CPU pasivu.

Jedini vent u caseu ce biti onaj na napajanju (Gentle typhoon 1150@7V) koje je stvarno nečuaj, ali radi kakav takav propuh.

U case cu slozit sistem da ce taj vent u napajanju djelomično uvlačit svjezi zrak iz vana u case i izbacivat ga van.

Zaboravio sam napisat, cilj je sloziti HTPC <10 db a posto u HTPC-u nece biiti storage diska (čitaj mehanike) to bi trebalo bit vrlo moguce.


Naletio sam na jedan vrlo zanimljiv novi proizvod a radi se o Arctic Alpine -Passive
Hladnjaku namjenjenom za pasivno hlađenje procesora sa TDP <48W, ok moj G3320 je deklariran TDP 53W, ali ionako ce 98% vremena radit u idle-u ili ispod 30%.

Taj pasivac je tek nedavno izasao na trziste, pa shodno tome, nema jos puno reviewa, ali naletio sam na jedan na francuskom, ali Crome to prevede na engleski u hodu.
http://www.tests-produits-fanless.fr...passive-intel/

Uglavnom, usporedili su:

G1820T (TDP 35W)
I3 4350T (TDP 35W)
G3258 (TDP 53W)
UGlavnom, ono meni najvaznije je ovo:



S tim da su oni testirali na stolu u horizontali, pa tako da bi bilo kakvo zatvoreno kućiste sa ventilatorom, moglo samo pomoc da temperatura bude jos i koji °C manja.

Naravno, sintetika ga zabije u "crveno" ali, realno, taj proc sa tom namjenom nikad nece bit na maxu.

A druga super stvar je sto su napravili, a to je da su undervoltali G3258 na 0,952V i tako dobili ukupnu potrosnju od 18W, sto je u konačnici smanjilo temperature za dobrih 10°C.

Uostalom, evo grafa:



Tako da mi se cini da bi to moglo najnormalnije radit, znači kakav takav propuh kroz case, napraviti undervolt proca i in real lifeu temperature tokom rada nebi trebale prelazit 60°C.

Ovaj Alpine 11 passive kosta nekih 13-15€, kod nas ga jos nema, tj ima takav (futura IT) ali za AMD platformu (Alpine M1)


Opet, ako to iz nekog razloga nebi sljakalo ovak kak sam si zamislio, na taj hladnjak se uvijek moze stavit kvalitetan 92mm vent @ 700-800 okr i ima se puno bolji cooler od stocka, gotovo nečujan, low profile, i jeftilen

Da cujem misljenja i razmisljanja
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 08:57   #2
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,728
Lakše ti je stavit bilo kakav tower hladnjak i vent na 5V nego ganjat full pasivu. A taj Alpine zaboravi, tj. vrlo sam skeptičan. Svojevremeno sam probavao s pasivnim Big Shurikenom na G530 i nakon nekog vremena tempteratura zakuca proc.

Odnosno, probaj nabavit neki tower hladnjak ako ti stane u kućište i njega staviti. Arctic je doslovno komadić aluminija. A vidim da i ovo piše na njihovom webu:

"* CPUs with a TDP > 35W may reduce the clock during longer periods of full load in PCs with absolutely no fan."
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.03.2016., 11:59   #3
windfucker
in between
Moj komp
 
windfucker's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,337
Srale, nabavi neki intelov hladnjak sa bakrenom bazom od "K" modela, recimo, pa onda probaj koliko ti se čuje takav hladnjak u radu.
Ako ga čuješ, stavi na tu bazu onu 92-jku @5V koju si spominjao i riješen problem.
Najjeftinije rješenje.
windfucker je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 12:49   #4
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Lakše ti je stavit bilo kakav tower hladnjak i vent na 5V nego ganjat full pasivu. A taj Alpine zaboravi, tj. vrlo sam skeptičan. Svojevremeno sam probavao s pasivnim Big Shurikenom na G530 i nakon nekog vremena tempteratura zakuca proc.
Zelja je pasiva pa za sad se ide u tom smjeru. ako nije tajna, jel mozes opisat kompletnu kombinaciju u kojoj je G530 i nakon kojeg vremena je (i kojeg opterecenja) je CPU bio zakucan. Najvise me zanima kućište i hlađenje u njemu.

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Odnosno, probaj nabavit neki tower hladnjak ako ti stane u kućište i njega staviti. Arctic je doslovno komadić aluminija. A vidim da i ovo piše na njihovom webu:

"* CPUs with a TDP > 35W may reduce the clock during longer periods of full load in PCs with absolutely no fan."
Moram te ispravit, ali AC nije komadić aluminija, radi se o komadu 95x95 mm i visine 70mm, ukupne tezine 527g. Kad ga se stavi ma uATX ili ITX poloču, onda se vidi kolika je to hrga

Npr:



Ne stane mi nikakav posten tower hladnjak, ogranicen sam visinom, mislim da je 115mm max za moj case.


Ali mislim da je i sama teorija da se tower hladnjak namjenjen aktivnom hlađenju koristi u svrhe pasivnog je po meni problematična. Iako aktivni ima puno vecu ukupnu povrsinu, razmak između limica je puno manji i bez venta, prijenos topline je ograničen.

Kod ovo Arctica vidis da je razmak poprilično velik, jer mu je namjena da hladi pasivno.

Naravno da sam vidio ovo sto pise na njihovom webu. Moje tumačenje tj činjenice:
1. Da, moj proc je >35 TDP, točnije 53 TDP
2. Moj proc neće radit duze periode na full loadu
3. U mom case ce biti kakav takav protok

+sto bi isao na undervolt



Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Srale, nabavi neki intelov hladnjak sa bakrenom bazom od "K" modela, recimo, pa onda probaj koliko ti se čuje takav hladnjak u radu.
Ako ga čuješ, stavi na tu bazu onu 92-jku @5V koju si spominjao i riješen problem.
Najjeftinije rješenje.
Tvoj predlog je smislen, ali ajmo rec da se trenutno razmatra neko optimalno rjesenje, cca do 200 kn, tako da cijena nije primarna. Iako, naravno, nema smisla potrosit vise novaca za hlađenje nego za sam procesor (270 kn)


Ponuđen mi je Dynatron K618
po prirodi fanless cooler namjenjen za serversko okruzenje. Naravno, cijelo hlađenje se u pravilu izvodi na način da se provuče kanal preko samog coolera i spoji na vent ispuha. Takva rjesenja sam znao viđat u Lenovo/HD/Dell stolnim masinama.

Ovaj Cooler je malo ozbiljnija priča, Cu baza, 3 heat pipe-a, ukupna masa cca 500g (Arctic Alpine passive je 527g), ali naravno testova ni u panju, iako je proizvod na trzistu par godina.
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 13:20   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Fali bitan detalj, koje je kućište i orijentacija (uspravno kao klasično kućište ili polegnuto kao std. htpc).
Normalan dobar i ispravan ventilator se "ne čuje" na min. do srednjih br. okretaja.

Za željeno ovo bi bilo rješenje:
- polegnuto kućište
- na cpu pasivni blok hladnjak, po mogućnosti bakar, "da ga ima"
- na gornjem poklopcu poviše cpu - a pristojni vent fi 120, recimo isti typhoon kojeg se moda da mu se doda predotpor a da se napaja sa odg. cpu fan headera

Tako ćeš dobiti "tišinu" a po potrebi će se cpu moći ohladiti a ne da ga kuhaš na 100 stupnjeva.
Evo nekoliko primjera da dobiješ predođbu:
http://store.supermicro.com/heatsink...nk-p0046p.html
http://www.pcicase.co.uk/index.php?p...cpucooler.html
http://www.pcicase.co.uk/index.php?p...cpucooler.html

pri nabavci obrati pažnju da je za odgovarajući socket, ovaj tvoj G3220 je valjda 1150,
ima i ovakvih izdanja (300g bakra, deklariran za 80W, čak nije ni velik:
http://www.nofancomputer.com/eng/products/CR-80EH.php
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 13:48   #6
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 5,694
Ja sam za slične namjene bez problema hladio ovaj Athlon

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD...0DDBOX%29.html

sa Arctic Cooling Freezer-om sa isključenim ventom
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 13:58   #7
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,728
Ploča na stolu, samo Big Shuriken.

Dok recimo, komp na stolu sa tower hladnjakom radi bez problema. S povišenim temperaturama, al radi.





Al da, nino ima pravo, sve ovisi o kućištu.

PS Jesi siguran da taj hladnjak možeš stavit na svoju ploču? Konektori i sl.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 15:14   #8
windfucker
in between
Moj komp
 
windfucker's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,337
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Tvoj predlog je smislen, ali ajmo rec da se trenutno razmatra neko optimalno rjesenje, cca do 200 kn, tako da cijena nije primarna. Iako, naravno, nema smisla potrosit vise novaca za hlađenje nego za sam procesor (270 kn)
Kažem ti jer ja imam tako i ja ga (osim kod paljenja) ne čujem više da radi.



Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Ponuđen mi je Dynatron K618
po prirodi fanless cooler namjenjen za serversko okruzenje. Naravno, cijelo hlađenje se u pravilu izvodi na način da se provuče kanal preko samog coolera i spoji na vent ispuha. Takva rjesenja sam znao viđat u Lenovo/HD/Dell stolnim masinama.

Ovaj Cooler je malo ozbiljnija priča, Cu baza, 3 heat pipe-a, ukupna masa cca 500g (Arctic Alpine passive je 527g), ali naravno testova ni u panju, iako je proizvod na trzistu par godina.
Bojim se da preko ovoga ipak nešto mora pirkati... ali to je samo špekulacija , ovdje se govori o mizernim potrošnjama na procesoru, tako da lako bude i dostatno
Mislim da ovo nećeš saznati dok ne probaš
windfucker je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 15:19   #9
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Srale, nabavi neki intelov hladnjak sa bakrenom bazom od "K" modela, recimo, pa onda probaj koliko ti se čuje takav hladnjak u radu.
Ako ga čuješ, stavi na tu bazu onu 92-jku @5V koju si spominjao i riješen problem.
Najjeftinije rješenje.
srale pročitaj ovo ponovo
syss je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 21:00   #10
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Ovaj Arctic Alpine 11 passive bi trebao bez problema ici na moju ploču (koju btw danas kupim novu, u trgovini, dodjem doma i ploča mrtva).

Inače, napisao sam u prvom postu, kućište je LC-Power 3001b executor
i bit ce smjesteno vertikalno. S tim da cu zatvorit sve moguce rupe/otvore, osim onih iznad I/O panela, tako da ce vent na napajanju proz te otvore uvlačit hladan zrak i izbacivat ga van.


@sysa i jebivjetar

Prvo cu detaljno istestirat stock cooler i onda cu vjerojatno biti dosta pametniji. Ali kao sto sam rekao, dosla mi danas mrtva ploča
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.03.2016., 21:55   #11
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
ja sam u htpc-u imao onu tanašnu verziju sa silent profilom na mbo koja nije preko soma išla... to ne čuješ da zabiješ uvo u sam vent (sanyo denki je bio vent ako se dobro sjećam).
syss je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 22:09   #12
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Koji CPU, koji cooler, koji case?
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2016., 22:37   #13
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
e4600, kuler sa nekog slabijeg, antec 2480 sa 2 x 120mm zalmana na 5v na boku... najglasnije je bilo earthwatts 380w napajanje sa svojom 80kom.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 16:05   #14
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Stigla ispravna ploča, sastavio Htpc, g3220 i B85 ploča, stock fan na "silent" profilu u biosu, temp su oko 50°C u idlle, load oko 60-65°C. Stock se ne cuje previse, ali ipak se cuje. Naručen je Arctic Alpine Passive (thanks Nino) tako da sljedeci tjedan idemo na pasivu
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 20:54   #15
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,834
Cool

Javi dojmove, pokoja slikica da vidim "to" u radu...

Bar si miran do lita
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 22:15   #16
windfucker
in between
Moj komp
 
windfucker's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,337
Srale...ajd' se poigraj malo sa naponom, mogao bi se iznenaditi
Slobodno ga undervoltaj, ako ideš na pasivu, ovo bi ti moglo biti ključno.
windfucker je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 22:20   #17
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
a prek lita ti imat ne palit komp
syss je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 22:47   #18
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Srale...ajd' se poigraj malo sa naponom, mogao bi se iznenaditi
Slobodno ga undervoltaj, ako ideš na pasivu, ovo bi ti moglo biti ključno.
Ne mogu skuzit kako napravit undervolt, u biti nisam siguran jel mogu to na Asus B85M-G ploči.

Citiraj:
Autor Drvoje Pregled postova
Cool

Javi dojmove, pokoja slikica da vidim "to" u radu...

Bar si miran do lita
Budem sve poslikao, u glavi vec imam jedan mod samog coolera

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
a prek lita ti imat ne palit komp
Sysa, ne trollaj :P
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 22:57   #19
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
pa buš vidio ako je vako kako si gore opisao... brijem da ti ta priča neće držat vodu na višim ambijentalnim stupnjevima.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 23:09   #20
windfucker
in between
Moj komp
 
windfucker's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,337
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Ne mogu skuzit kako napravit undervolt, u biti nisam siguran jel mogu to na Asus B85M-G ploči.
Prijatelju, ako je to ova ploča, onda prouči malo ovaj link, niže su SS-ovi BIOS-a koji dokazuju da je moguće (peta slika po redu, stavka na dnu).
Kažem ti, ti malci se voze na nevjerovatno malim naponima u odnosu na stock.
Probaj, isplati se

Btw, te temperature su i očekivane za taj stock intelov listić aluminija, ne sekiraj se...undervolt, kažem ti
windfucker je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2016., 23:49   #21
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,834
Mi mu držimo fige da undervolt bude stabilan

BTW Mislim da si prvo triba undervoltat proc, pa tek onda kupovat tu AC "pasivnjaču" ako te i dalje buka "umara" uz niže napone

Ah well nadam se da nije bija astronomski trošak, a ionako volimo kad se nešto novo i divlje odvija po forumu (ka ova večerašnja pobjeda Reala nad Barcom )
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2016., 16:46   #22
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Koji sam ja n00b, nisam vidio pola advanced menija

Naravno tamo je bio dio sa cpu voltazom Jbga zadnji put sam po biosu pošteno čeprkao jos na 775, točnije wolfdale (e7200)


Uglavnom, malo sam se poigrao sa naponom i na kraju sam dosao do 0,850V. Nije lose, ali po netu ima primjeraka koji stabilno rade i na 0,800V.

Uglavnom razlike su vise nego očigledne:

V(stock) 1,082V

Idle cca 50°C Load cca 64°C

V(undervolt) 0,850V

Idle cca 44°C Load 52°C

Testirano sa OCCT CPU testom, duzina 20 min, ambijentalna temp 24°C, stock cooler na cca 980 okr, zatvoreno kućište, verikalna orjentacija.

Kućište je cijelo "predihtano" tako da napajanje (GT 1150 okr @7V) izbacuje zrak iz case-a, a svjezi zrak ulazi sa straznjeg otvora koji je ujedno i jedini otvor na caseu.

Za sad definitivno nije lose, vidjet cemo kako ce se sve to ponasat kad dodje pasiva. U planu je staviti komad bakra na bazu pasivnog hladnjaka i tako jos poboljsati prijenos topline, naravno sve ce biti popraćeno testovima i slikama
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2016., 17:12   #23
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,834
Ujjj bakrena pločica, ima da se sjaji ka pasja kesica bikoz poliranje

Baš me zanima razlika sa i bez, naravno ako sve dobro sjedne.

Bez obzira šta bakar bolje provodi toplinu (budući da se ovdi ipak radi o dva odvojena pasivna komada) dajem par "stepeni" prednosti setupu bez bakrene pločice

Za bolju galvanizaciju stavi malo vode između
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2016., 19:03   #24
windfucker
in between
Moj komp
 
windfucker's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,337
Taj komad bakra će ti više odmoći nego pomoći, imo...
Imao si bakar u onome predloženomu stock intelovom cooleru za jače modele, kladim se da bi ti taj bio baš po mjeri, ali dobro sad...
Bolje ostavi kako jeste taj pasivac pa vidi na čemu si, možda bude dovoljno.

Btw, i ostatak sistema možeš undrevoltati, znaš?

windfucker je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2016., 10:17   #25
srale7
Premium
Moj komp
 
srale7's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,781
Citiraj:
Autor Drvoje Pregled postova
Ujjj bakrena pločica, ima da se sjaji ka pasja kesica bikoz poliranje

Baš me zanima razlika sa i bez, naravno ako sve dobro sjedne.

Bez obzira šta bakar bolje provodi toplinu (budući da se ovdi ipak radi o dva odvojena pasivna komada) dajem par "stepeni" prednosti setupu bez bakrene pločice

Za bolju galvanizaciju stavi malo vode između
Imam par ploča bakra, debljina 5mm, taman da sjedne kao baza pasivnjače. Dosta sam razmisljao, ima nade da bude bolje, ali ima vjerojatnosti da bude i gore, iz cega proizilazi da cu morat sve testirat, slikat i objavit tu

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Taj komad bakra će ti više odmoći nego pomoći, imo...
Imao si bakar u onome predloženomu stock intelovom cooleru za jače modele, kladim se da bi ti taj bio baš po mjeri, ali dobro sad...
Bolje ostavi kako jeste taj pasivac pa vidi na čemu si, možda bude dovoljno.


Koeficijent toplinske vodljivosti bakra je 400 w/mK, aluminija koji se koristi za hladnjke oko 150 w/mK.

Znači bakar dosta bolje provodi toplinu i u teoriji toplina generirana na procu bi se tako trebala brze i bolje prenosit na sami aluminijski dio i sa njega na zrak.

Potencijalni problem su ta dva spoja CPU/CU pločica/AL heatsink, ali tanak sloj paste (Arctic MX-4 koja deklarirano ima 8.5 W/(mK))bi trebao otklonit potencijalni problem.

Naravno, testovi ce pokazat koja varijanta je bolja


Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Btw, i ostatak sistema možeš undrevoltati, znaš?

Pod ostatak sistema mislis na GPU?
__________________

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2016., 14:46   #26
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,834
Skini mu IHS, ko šljivi garu, ipak je to superiorni INTEL
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2016., 11:32   #27
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,057
Jesi probao tog pasivca?

U slicnoj sam nedoumici kao ti, pa gledam na moguca rjesenja za moj htpc:

I3 2120 @ zalman cnps80 koji se vrti na cca2300 rpm i brijem da me on smeta
Asrock h61 dgs
Gigabyte gt 740 oc 2gb ddr5
Corsair vs450
Antec fusion remote black - 2x 120mm sa strane na minimumu ..mozda su i oni glasni jos to moram istraziti

Nesto ima cudan piskutav zvuk koji me rostilja na laganoj vatri

temp su ok, cpu ide najvise do 59°C , GPU max 55°C itd..



PS
potvrdjujem da je do zalmana, prstom kad ga zaustavim sve fino utihne , dakle treba ga zamjeniti s nečim tišim, a da ima iste performasne, i po mogucnosti da ne kosta puno
__________________

MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 06.04.2016. u 11:39.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2016., 11:41   #28
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,560
pa 80ka na 2300rpm... stvarno ne trebaš ni prst metodu da shvatiš di je problem
syss je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2016., 11:48   #29
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,057
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
pa 80ka na 2300rpm... stvarno ne trebaš ni prst metodu da shvatiš di je problem
Ma odmah sam sumnjao.. Fora je u tome sto je malo i rastelan.. Kad se upali komp se ne cuje tako , ali nakon recimo 5 minuta kao da pocne cudno fijukati..

Kad ga prstom usporim na odokativno trecinu brzine i dalje je on uvjerljivo najglasniji..

A nacemo valjda neku zamjenu

PS

..kad se ne mogu naći egzaktne mjere covjek poludi (a mozda fali ili ne par milimetara )
cooler visine 115mm provjereno stane.. jer sam vidio ekipu kako stavlja mini ninju po netu..
najbilze tome sam nasao Raijintek Rhea je 118mm visok, a drveno ravnalo kad ga rukom držim okomito na ploču pokazuje 120 mm ..oce stat ili nece? cpu je ipak malo iznad razine ploče ..da li mi je mjerna metoda precizna? ..nino , imas ti kakav za probu ?
grafička koja pak ima mjeru dosta veću (134mm) , je glatko stala, ali ona ide za strane malo ispod razine ploče
__________________

MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 06.04.2016. u 12:30.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2016., 14:02   #30
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Htjedoh napisati "pa zamjeni vent šuškalicu" ali to pada u vodu zbog konstrukcije tog Zelmana.
Vjerojatno bi i stock hladnjak odnosno njegov vent bio tiši.
Za prvu ruku pogledaj jeli ima čep ispod naljepnice na sadašnjem ventu, ako ima probaj ubacut par kapi finomehaničarskog ulja.

Obzirom na tvoje kućište ne bi se "igrao" samo sa pasivcem na cpu, mada spašava blizina ova dva ispuha.
Prebaci onaj preklopnik na srednji položaj, po specs tada su na 1600 o/min, nebi trebali biti bučni.
Treba obavezno pratiti temperature i provjeriti jeli aktivan alarm na odg. temperaturi.

Kao jedno od rješenja vidi ovakve izvedbe > https://www.scan.co.uk/products/cool...m2-940-939-754
tako ćeš imati tišinu a moći će ohladiti po potrebi.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 06.04.2016. u 14:08.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na