Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 28.09.2017., 09:19   #2371
mile18
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: HR
Postovi: 1
Citiraj:
Autor .Delboy Pregled postova
Buildao sam LEDE, od prije koji tjedan source sa git.

Link: lede-lantiq-xway-GIGASX76XNOR-squashfs-sysupgrade.bin

Img ima:
Annex A/B
driver za usb, 3g stickove, ntfs, fat
Luci web

Po default je annex B dsl firmware, ali treba paziti da se oznaci ispravno u konfiguraciji u luci pod network.
Tko hoce na annex A tamo u luci pod network moze se staviti putanja do annex A fw: "/lib/firmware/ltq-dsl-fw-a-danube.bin" umjesto "/lib/firmware/adsl.bin"

Flasha se normalno, jedino ako idete vratiti nazad na stare img, mora se onda flashati kroz konzolu (prvo prebaciti img sa scp) jer lede ima img checksum, to ide sa "sysupgrade -F /tmp/openwrt-...img".

Nakon prvog loadanja wifi ne radi, treba samo napraviti reboot i proraditi ce, stvar je sta prvi put skripta kopira onaj eeprom file u flash a wifi driver se loada prije toga pa zato ne radi prvi put.

Tko moze neka isproba 3g speed preko usb-a, nekih problema je bilo pa javite sta dobijete za brzinu.
@.Delboy, imaš li negdje repozitorij sa paketima za zadnji LEDE build budući da je ovisan o starome kernelu za kojeg nema paketa? Ako možeš bilo bi dobro da napraviš ImageBuilder i SDK da sami možmo pakete kreirati bez da te gnjavimo
mile18 je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2018., 21:48   #2372
ali_dzi
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: x
Postovi: 45
Dva Gigaset763 rutera sa DDWRT-om.

Primarni lovi WAN preko Client Moda (ne bridged!), radi kao DHCP server i daje
statički DNS1 na svom IP-u (192.168.7.1 - bez ovoga mi desktopi ne rade).

Sekundarni je spojen žicom sa primarnim i njegova uloga je da daje samo WiFi
svim mobilnim uređajima, međutim to mi ne radi (on je na IP-u 192.168.7.21).

DHCP na primarnom daje IP od 200-250, desktopi dobivaju statički DHCP i sve super
radi dok ne spojim nešto mobilno (preko sekundarnog rutera). Od tog trenutka, ništa
više nema pristup netu.

Pustio sam desktop (čak i više njih paralelno) da beskonačno pinga Google
(8.8.8.8). Uredno dobijam ono što treba:

Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=37ms TTL=52
nslookup: ime_primarnog_rutera, adresa: 192.168.7.1

Čim spojim neki WiFi uređaj (preko sekund. rutera), počne ovo:

Reply from 192.168.7.21: Destination net unreachable.
nslookup: UnKnown, adresa: 192.168.7.1

i tako je sve dok ga ne diskonektiram. Onda se opet sve vrati na 8.8.8.8.

Pokušao sam svašta čačkati po sekundarnom ruteru (pali-gasi):

Use DNSMasq for DHCP
Use DNSMasq for DNS
DHCP-Authoritative
Forced DNS Redirection

i u Setup\Advanced Routing mijenjao Operating mode iz Gateway u ostale izbore,
ali bez uspjeha. Napominjem da je na sekundarnom ruteru sve osim wirelessa kao
AP isključeno (DHCP, DNS, itd). Pokušavao sam i sa stavljanjem IP adrese primarnog
rutera pod Basic Setup\Network Setup u poljima Gateway i Local DNS, ali ne
pomaže.

Imate li kakvu ideju, jer mislim da bi ovo s nekim stock ruterima radilo bez
greške i ikakvog petljanja (takva su bila moja iskustva do sada), ali u DDWRT-u
očigledno ima more opcija koje treba dobro poznavati, a po defaultu ne odgovaraju
ovim mojim potrebama.
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2018., 23:51   #2373
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Po opisu se 2. nekako kolje sa 1. ili ostatkom mreže ...
Jesi li 100% siguran da je .7.21 slobodna / probao sa nekom drugom ip adresom ?
U toj željenoj funkciji (kao AP) mogao si i sa stock fw.
Ako ti se igra, ubaci OpenWRT varijantu u taj 2. pa sa njom probaj ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2018., 19:30   #2374
ali_dzi
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: x
Postovi: 45
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Po opisu se 2. nekako kolje sa 1. ili ostatkom mreže ...
Jesi li 100% siguran da je .7.21 slobodna / probao sa nekom drugom ip adresom ?
U toj željenoj funkciji (kao AP) mogao si i sa stock fw.
Ako ti se igra, ubaci OpenWRT varijantu u taj 2. pa sa njom probaj ...
Pa prilično sam siguran da ništa drugo nema na mreži - 1 PC i ta 2 rutera.
Mobitelom provjerim mrežu preko FING-a, koji dosta detaljno prikaže sve što
nađe. Sad zajebavat se s tim OpenWRT-om, za koji sam čitao da je još
zeznutiji od DDWRT-a (u smislu da nije za tupane) mi baš i nije neka
velika želja.

Možda je moguće vratiti stock firmware na ovaj Siemens Gigaset 763?
Doduše, imam ja rezervnu opciju s nekim starim ruterom, ali taj ima samo
WEP (možeš mislit onda koliko je star), ali sam nekako htio da malo bolje
upoznam i savladam DDWRT pa mi je i to razlog zašto bih htio to srediti.
Siguran sam da negdje neke postavke, tj. neka glupa kvačica nije ili je
na krivom mjestu, ali pitanje je KOJA?
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2018., 19:45   #2375
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Kada uštekaš taj 2. na mrežu jel mu možeš otvorit web konfig sa kompa ?
Ako možeš onda se može preko TeamViewer - a pogledati u ćemu je problem.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2018., 18:31   #2376
ali_dzi
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: x
Postovi: 45
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kada uštekaš taj 2. na mrežu jel mu možeš otvorit web konfig sa kompa ?
Ako možeš onda se može preko TeamViewer - a pogledati u ćemu je problem.
Da, Webmin radi bez problema. Ponekad se zaglavi kad radim veće promjene,
ali paljenje/gašenje to regulira. Mijenjao sam IP tog rutera na drugu adresu
(sve je ispod 200, od kojeg počinje DHCP), ista stvar, pinganje pređe na taj IP
čim spojim nešto bežično.
Kao da taj sekundarni ruter postane "glavni za net", iako DHCP uredno dođe
od primarnog na svaki spojeni uređaj.

Možemo se spojiti preko TV, samo to mi je doma pa ne znam kako bismo to
organizirali pošto ja radim do kasno (19-20) i doma sam tek naveče.

Zadnje izmijenjeno od: ali_dzi. 04.01.2018. u 18:37.
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2018., 20:36   #2377
ali_dzi
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: x
Postovi: 45
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Po opisu se 2. nekako kolje sa 1. ili ostatkom mreže ...
Jesi li 100% siguran da je .7.21 slobodna / probao sa nekom drugom ip adresom ?
U toj željenoj funkciji (kao AP) mogao si i sa stock fw.
Ako ti se igra, ubaci OpenWRT varijantu u taj 2. pa sa njom probaj ...
Zaista čudno da mi 2 potpuno identična i ispravna DDWRT-a (SX763) rade ovakav problem.
Stavio sam neko sranje od Thomsona ST780 i sve radi bez greške, iz prve (barem ima WPA2,
za razliku od onog mog starog sa WEP-om). Isto tako radi i SX763 sa stock firmwareom (T-Comov):
poisključujem sve na njemu (DHCP, VOIP i apsolutno sve osim WLAN-a), stavim ga na fixni IP unutar
mog IP segmenta (tako da ne smeta DHCP-u, naravno) i sve radi savršeno. A na DDWRT-u, jebiga, neće!
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 19:13   #2378
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,715
Citiraj:
Autor ali_dzi Pregled postova
Zaista čudno da mi 2 potpuno identična i ispravna DDWRT-a (SX763) rade ovakav problem.
A na DDWRT-u, jebiga, neće!
Radi to uredno, omasio si negdje u postavkama 100% a sad jesi prvi koji je client nesto sprckao ili ovaj sto je AP ko ce ga znat.
Jucer sam to probao na 2 razlicita bulida ( 06-20-2016-r29974 i 01-17-15 r25948 ) a budem postavio oba i na r20675 koji inace
koristim iako je iz 2013-te godine jer je to zadnji koji ne daje MAC za wifi identican MAC-u za LAN i recimo ako ih imas vise ( AP-a )
sa novijom bulidima imaju svi isti MAC za WiFi pa eto problema kod koristenja MAC filtriranja ( zbanam jedan sx763 Client da se ne spaja na AP br. 2 pa mi se zbana i na treci/cetvrti AP jer svi imaju isti WiFi MAC )

Radi strogo po tutorialu:

https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linking_Routers

AP postavi ne po uputama za Simple Version nego ovim prosirenim pod Normal Version ali da radi uredno, radi
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2018., 18:29   #2379
ali_dzi
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: x
Postovi: 45
@silver_tip

THX! Iako mi zasad ova kombinacija SX (Client) + Thomson (AP)
radi savršeno i bez puno peripetija oko naštimavanja (kako sam želio
i sa DD-WRTom), pročitat ću svakako ovaj link o spajanju rutera.

BTW, koji onda generalno firmware preporučuješ za SX763?
Ja na oba imam 06-20-2016 r29974 pošto su ga na ovom forumu
preporučili kao najnoviji koji radi. U stvari, sve ostale koje sam probao
nisu ni radili. Meni ovo sa različitim MAC-ovima zasad nije bitno, ali dobro je znati.
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2018., 19:28   #2380
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,715
Citiraj:
Autor ali_dzi Pregled postova
BTW, koji onda generalno firmware preporučuješ za SX763?
Ja na oba imam 06-20-2016 r29974 pošto su ga na ovom forumu
preporučili kao najnoviji koji radi.

06-20-2016 r29974 je zapravo Zadnji koji radi, bilo koji noviji od toga ne radi ili radi tako da "lomi" wireless Tab u sucelju. Dakle ima bulida i r3 xx koji rade ali su problematicni.
Ako je solo jedan ili ako se nece petljati sa MAC filtriranjem ili ako nema potrebe za novijim 3G/LTE USB stickovima onda je i taj 06-20-2016 r29974 OK.

r25948 se isto pokazao dobar, po 3-4 mjeseca nema potrebe za restartom itd.. no bilo koji iznad r20675 donosi ovo:



Naravno, ako ih u mrezi imam po 7-8 i da su svi na istom tom bulidu i ako zelim neki client forsat da se spaja samo na odredjeni AP od vise njih
onda ako u bilo kojem AP zbanam tog clienta se desi i da drugi clienti budu zbanani jer svi imaju isti MAC a ako u clientu zbanam taj AP onda se zbanaju i svi ostali AP jer naravno svi imaju isti MAC
Mozda je malo zbunjujuce no kako god, picajzle ce skuziti o cemu pricam.

Za razliku od tih novijih bulida r20675 je zadnji meni poznat koji ne radi takove svinjarije sa MAC adresama pa to izgleda ovako:



ili ovako:



Znaci moze ih biti 25 u mrezi i ni jedan nece imati isti MAC kao bilo koji drugi itd... a onda je lako "reci" bilo kojem kuda ce se spajati ili u AP odrediti sta se moze spojiti ili ne moze.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2018., 20:21   #2381
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 926
može link odakle skinuti taj r29974 ?
danas da ću prepodesit moga, i ubio sam ga. gore je bio AA, i radio je fantastično.

edit: rješio sam

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 01.02.2018. u 09:53.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 14:53   #2382
JJFlasj
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Valpovo
Postovi: 4
Citiraj:
Autor mile18 Pregled postova
@.Delboy, imaš li negdje repozitorij sa paketima za zadnji LEDE build budući da je ovisan o starome kernelu za kojeg nema paketa? Ako možeš bilo bi dobro da napraviš ImageBuilder i SDK da sami možmo pakete kreirati bez da te gnjavimo
Uspješno sam flashao sam ovaj image, ali imam par pitanja ako netko može objasniti...

Može li se flashati zadnja službena verzija? Probao sam, ali router se ne uspjeva podići nakon flasha. Lampice istovremeno blinkaju i router kao da je ušao u nekakav boot loop...

USB HDD (ntfs) mogu mountati samo u ro modu... nedostaje kmod-fuse i ntfs-3g a nema ih u repositoriju...
JJFlasj je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 15:09   #2383
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Očito nisi čitao temu, zbog x razloga SX763 traži pach - iranu verziju u protivnom dobiješ takav rezultat ili nešto ne radi ...
Nađi / skini / stavi verziju koju kolege spominju (taman post poviše) da uredno radi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 20:48   #2384
JJFlasj
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Valpovo
Postovi: 4
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Očito nisi čitao temu, zbog x razloga SX763 traži pach - iranu verziju u protivnom dobiješ takav rezultat ili nešto ne radi ...
Nađi / skini / stavi verziju koju kolege spominju (taman post poviše) da uredno radi.

Imam gore tu verziju i radi super. (Hvala Delboy).
Zanima me samo kako mountati ntfs hdd u rw modu. Ne mogu instalirati ntfs-3g paket jer nedostaju određeni moduli a image je baziran na starijem kernelu.


Sent from my iPhone using Tapatalk
JJFlasj je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2018., 21:03   #2385
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Za hdd bi ti trebao klasični ntfs paket,
više se ne sjećam jeli ga već ima u tom img,
ako se javi netko od kolega ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 16:04   #2386
JJFlasj
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Valpovo
Postovi: 4
Mogu mountati disk ali samo read only. Koliko sam googlao svugdje se spominje da se instalira ntfs-3g... Ako netko zna kako i bez toga bio bih zahvalan.


Sent from my iPhone using Tapatalk
JJFlasj je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 16:14   #2387
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Može biti da ti treba baš taj paket, ovo 3g me bunilo,
jedino da ti pogleda jel ga ima netko od kolega koji ga koriste i za share fajlova.

Mada nije od neke vajde jer je dosta spor pa se obično od toga odustane i pređe na neko drugo bolje rješenje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 19:55   #2388
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 1,478
Nije to neka sreća, NTFS pod linuxom je jako spor i troši previše CPU. Na tom starom uređaju će biti presporo. Radije neki ext4 koji je linux native FS. Bilo je tu u threadu, delboy postao sve dodatne module za onaj njegov build. Imam to negdje doma pa mogu postati ako treba. Jedino se treba sjetiti kojim točno redoslijedom se instaliraju i koji paketi
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2018., 20:07   #2389
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 926
nemoj ni gubit vrijeme... brže ti je skinut onda to s neta nego kopirat sa usb diska.

ako ti treba neki basic NAS, android boxevi rade sasvim solidno, ubodeš usb disk i ići će 100mbita. ili neki stari laptop... ili štagod. ali ne sx763
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 17:39   #2390
JJFlasj
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2018
Lokacija: Valpovo
Postovi: 4
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nemoj ni gubit vrijeme... brže ti je skinut onda to s neta nego kopirat sa usb diska.

ako ti treba neki basic NAS, android boxevi rade sasvim solidno, ubodeš usb disk i ići će 100mbita. ili neki stari laptop... ili štagod. ali ne sx763


Majke ti drage stvarno sporo do bola!
Činilo mi se praktično rješenje za jednostavni file share za kuću i različite druge uređaje, ali ova brzina...

Jel bi bilo bolje da je hdd na ext4?


Sent from my iPhone using Tapatalk
JJFlasj je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 18:13   #2391
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 926
par posto bolje. ali nemoj gubit vrijeme. osim šta je sporo, overloada ti cpu pa će ti popucat konekcije i u konačnici će ti i file transfer puknut. taj usb je za 3g stickove i printere i to radi solidno.

usb sharing ne radi dobro ni na novijim uređajima.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2018., 02:07   #2392
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 21
Ima li gdje skinuti onaj fixirani secondary boot sa kojim mobu ubaciti novi dd wrt iz 2015.?

EDIT: uspio naći novi boot, ali neznam kako da ga ubacim, preko failsafe ui neće, a zbog starog boota imam samo dd wrt verzije iz 2012. svaka novija samo zaglavi uređaj

Zadnje izmijenjeno od: alcro. 17.03.2018. u 12:54.
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2018., 20:47   #2393
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 21
Nekako sam ga pokrenuo, ali spoji se na centralu, ali nikako da se spoji na net.

Zna netko konfiguraciju za Optimu?
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2018., 22:09   #2394
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,387
Pa jesi pogledao u njihovom uređaju ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 16:59   #2395
chupo_cro
Registered User
 
chupo_cro's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: ZG
Postovi: 1
Question

Na SX763 kojega imam na plocici nema nista slicno serijskim brojevima s ovoga linka nego pise:

Citiraj:
Manufactured by Sagemcom Broadband SAS under trademark licence of Gigaset Communications GmbH. Production Date 10/2010
Uredjaj javlja:

Code:
Firmware version:     4.3.52.11.310
Bootcode version:     Primary: 4.1.24.52.12     Secondary: 4.1.28.52.12
Configuration file version:     284714-12_DCFG_BL-52.11.300_TRIPLE_PLAY
ADSL driver version:    2.1.2.13.0.2
Wireless driver version:    5.3.1.6
User interface version:     09.09.2009
Hardware version:     Q706-B731
Serial number:     988B5DF51CF0
Da li to znaci da se u taj router ne moze ubaciti dd-wrt?
__________________
chupo_cro
chupo_cro je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na