Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.03.2017., 15:32   #1
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
Maxtv i adsl preko jednog splitera?

Situacija je slijedeca.. ovaj novi ruter od tcoma je u mojoj sobi u prizemlju.
Iz njega na kat ide u jedan spliter i iz tog splitera je isao u maxtv, sve je radilo normalno.
Međutim kada hocu spojiti na taj spliter jedan komp automatski mi pukne veza na maxtvu.
Ako upalim max tv, pukne mi net.. Gdje je nastao problem?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.03.2017. u 16:00.
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 15:59   #2
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,043
definiraj ti koji modem je
i šta ti je to spliter .. jel misliš na swič ?
kod tht modema je obično lan 3 i 4 za ip tv. i ništa drugo
osim ako je speedšrot modem.. on voli lan3 .. ali navodno i ostalo

i sad ako ti je gore taj tvoj spliter.. swič .. normalno da se to dešava..
nemože maxtv i net na istom lan-u radit ili / ili
dakle.. modem direkt lan kabel u maxtv reciver
lan 1 i 2 .. vuci za net . može onda i swič .. pa kuda dalje želiš opet
dadoremix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.03.2017., 16:03   #3
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
Koja je ovo nepismena moda?
Teško napisat par prosto proširenih, jasnih rečenica?

O kakvom splitteru govoriš?
Kakav kabel ide između katova?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 16:42   #4
smuchac
AMD Hammer
Moj komp
 
smuchac's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Korčula
Postovi: 815
Splitter ne služi za ovo šta on priča. Splitter smo koristili prije digitalnog doba. Bio je ko kutija šibica s tri rupe. Line,dsl i phone. Sad vise toga nema. Linija ide u ruter isto ko i telefon. Vjv ima switch i jasno da puca.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 16:53   #5
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,043
Ne mora bit
Ja jos znam lokacije gdje se taj spliter koristi
A ima u kvartu i optike i vdsl


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 16:53   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
Pa neka fino i jasno napiše.
Svako malo treba "gledat" u kristalnu kuglu da shvatiš o ćemu se radi ili šta je pisac htio reći
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 17:43   #7
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
ono kaj njemu treba je "pametni" switch/spliter u kojem se daju tagat portovi ,5 portni košta oko 300kn ak se nevaram,
postaviš 1 port na vlan id na 1500 maxtv, ostala 3 vlan id na 100 internet,bez toga običan switch nemože "dilat"
više vlan id-a odnosno radi ono što je prvo piknuto u njega,s time da speedport prije upotrebe trebaš resetirati
da mu slučajno neostane vlan id 1500 baš na tom portu koji je povezan sa switchem.
sad kolko je ta investicija isplatljiva jer za par sto kn više imaš pravi router skojim će sve 100% radit,
e to moraš sam odlučiti.

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 18.03.2017. u 17:54.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 18:42   #8
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 911
ili neka si napravi/kupi LAN splitter
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2017., 19:55   #9
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,043
naj jednostavnije još jedan kabel provuč i mir
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 00:46   #10
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
ili neka si napravi/kupi LAN splitter
oper mu problem ostaje sa van id jer speedport pušta vlan id 1500 za max tv
na taj jedan port na koji je priključen,onda nema djeljanja veze na kraju
internet/maxtv,najbolja solucija bi mu bila ako postoji potreba za internetom
u toj drugoj sobi ovisno o veličini stana/kuće,nabaviti svoj ruter, maxtv koristiti
kao i dosada a bežično internet,ako je pak preveliki stan kuča,onda nebi bilo loše
razmišljat i o powerlineu (maxtv će i sa najeftinijima raditi bez greške oko 250kn par) ili
ako ima mjesta potegnuti drugi kabel(najeftinija i najbolja solucija),samo bojim se da će
na kraju ipak doći do zaključka da speedport treba zamjeniti svojim ruterom kao i većina nas
skalar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 19.03.2017., 10:14   #11
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 911
nece on biti priključen na jedan port. sa obje strane kabela ide jedan splitter tako da 2 parice budu jedan 5e kabel a druge 2 parice drugi 5e kabel. Jedina loša strana toga je što sa ovakvim spojem ne može ići preko 100mbps. odlično posluži u situacijama kada nemože kroz bužir povući još jedan kabel.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 12:27   #12
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
ja se ispričavam što sam bio što sam to šturo napisao..
Dakle modem je Speedport W724 (ovo novo sranje što tcom daje). Na njemu ne piše kao na thomsonu koji je izlaz za adsl, a koji tv. Iz tog modema kabel kroz zid ide gore na kat u switch mislim da je TP link (tu sam se isto zajebao). iz tog switcha do sada je samo isao kabel za maxtv i to je šljakalo. Prije par dana sam htio gore stavit komp i priključiti se na net, ali čim se ja spojim, rikne maxtv i obrnuto. Kada upalim maxtv rikne net gore na kompu. Ne želim vuč sad još jedan kabel po cijeloj kući do maxtva. Mislio sam možda čak da kupim onaj usb wifi i do k..ca..
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 12:58   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
Kolege su ti dali moguća rješenja, najjednostavnije je sa "Lan Splitter - om",
2 x ovo > https://www.links.hr/hr/adapter-delo...45-z-053512325
trebat će ti 1 ili 2 x ovo > https://www.links.hr/hr/adapter-delo...45-z-053512342
i par kratkih mrežnih kabela.

Ako ti nije jasno, pitaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 13:12   #14
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
oper mu problem ostaje sa van id jer speedport pušta vlan id 1500 za max tv
na taj jedan port na koji je priključen,onda nema djeljanja veze na kraju
internet/maxtv,najbolja solucija bi mu bila ako postoji potreba za internetom
u toj drugoj sobi ovisno o veličini stana/kuće,nabaviti svoj ruter, maxtv koristiti
kao i dosada a bežično internet,ako je pak preveliki stan kuča,onda nebi bilo loše
razmišljat i o powerlineu (maxtv će i sa najeftinijima raditi bez greške oko 250kn par) ili
ako ima mjesta potegnuti drugi kabel(najeftinija i najbolja solucija),samo bojim se da će
na kraju ipak doći do zaključka da speedport treba zamjeniti svojim ruterom kao i većina nas
Ali što ću dobiti ako zamjenim samo ruter? opet neću gore na switchu dobiti i jedno i drugo jel?

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kolege su ti dali moguća rješenja, najjednostavnije je sa "Lan Splitter - om",
2 x ovo > https://www.links.hr/hr/adapter-delo...45-z-053512325
trebat će ti 1 ili 2 x ovo > https://www.links.hr/hr/adapter-delo...45-z-053512342
i par kratkih mrežnih kabela.

Ako ti nije jasno, pitaj.
Sorry ali pojma nemam šta bi s time trebao napraviti.. možes objasniti?
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 17:04   #15
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,043
Sve se reklo
Ovo kak sad imas radi jedno ili drugo
Zajedno ne i tocka
Powerline, ili kabel do tvoje tocke ili između neki pojacivac signala
Mada ja bi to zadnje stavljao
Kabel prvi, powerline drugi


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 17:22   #16
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 418
...neznam kakav je problem kad imaš kabal na kat da premjestiš taj Speedport gore a ako treba TP-Link dolje .... ?
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 18:00   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
Evo kako, dužan si mi vrijeme dok sam naslagao slikovnicu:


Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 18:33   #18
Prezime
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,256
Hehe, kakav Autocad i ostale trice&kučine
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 18:46   #19
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Evo kako, dužan si mi vrijeme dok sam naslagao slikovnicu:


VRH!! hvala ti puno!
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 19:06   #20
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Evo kako, dužan si mi vrijeme dok sam naslagao slikovnicu:


nekak mi zgleda čiribu čiriba mislim da mu je najpametnije powerline za maxtv TP-LINK AV200 TL-PA2010KIT 251,75kn ,
a postoječi kabel iskoristiti za internet,jer u toj postavci čovijek netreba ništa kemijat po postavkama,a i nisam baš siguran da bi speedport
skuzio kuda sada treba slat signal za maxtv.

ruter bi ti bio rešenje ako kuća stan nisu preveliki pa za internet bežično povezivanje,ovak u ovoj kombinaciji bi bio na sigurnoj strani,
ovaj najeftini powerline ti je više nego dovoljan za maxtv i taj dio, ako ti je stan/kuča na istoj fazi odnosno na istom brojilu,radi provjereno.

trebao bi ipak malo više informacija o prostoru dat stan/kuča,kolko zidova između,udaljenost soba ima tu više mogućih rešenja.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 19:07   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
@Prezime
Ajd bona, da sam crtao u Autocad - u ili nečem sličnom opet nebi razumio

@drz_nedaj
Tnx

@skalar
Kakav sad čiribu - čiriba ?
Std. procedura za "podijeliti" Lan kabel u dva.
Jedina "mana" je 100 MB link umjesto GB.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 19:34   #22
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
trebao bi ipak malo više informacija o prostoru dat stan/kuča,kolko zidova između,udaljenost soba ima tu više mogućih rešenja.
eo ja sam se potrudio u autocadu napraviti. xD

http://imgur.com/a/dmpYz

hahahahhahaha
80 kvadrata to prizemlje..
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 21:56   #23
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,661
Znači razumio si slikovnicu ?
Za proširenje WiFi mreže gore stavi neki AP / Router u AP funkciji,
a dole neki AP ako je spojen Lan kabelom ili bežično sa Universal Repeter modom rada.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 23:14   #24
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova

@skalar
Kakav sad čiribu - čiriba ?
Std. procedura za "podijeliti" Lan kabel u dva.
Jedina "mana" je 100 MB link umjesto GB.
kolko sam ja skužio princip rada maxtv ,reciver se treba registrirati preko spedporta u mrežu da bi speedport automatski slao preko tog porta signal tagan na 1500,e sad kroz splitere dali će doći čisti signal do speedporta da skuži kaj treba raditi stoji u zvijezdama,jer bojim se da je speetport sve osim smart router,druga bi prića bila da za maxtv i internet koristi svoj router gdje se mogu tagati portovi pa spojiti pa rastaviti signal iz dva različita porta,a speedport samo za telefon.
al kad vidim nacrt nekako mi je kombinacija s powerlineom najsimpatičnija,ne košta puno,najmanje pimplanja ,najmanje kablova,maxtv nije tako zahtjevan da mu treba neki ultraskupi,s druge strane na postoječem kablu imao bi full brzinu bez smetnji za internet,drugi par čarapa je taj da će najvjerojatnije prije ili kasnije doči do zaključka da život sa speedportom znaći i život sa "normabelima" i da je najpametnije eto ubost svoj router
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 23:15   #25
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 911
eto dedek sve riješio. a što se tiče ovih tl-pa2010kit , jedan moj prijatelj ih ima umjesto kabela za AP na katu (jer nismo imali kako provuć a da se estetika ne narušava) i svakih par dana ih mora čupat iz zida jer se blesiraju. naravno, isto brojilo i dobre instalacije.

skalar nije točno ovo što pišeš. neće imati apsolutno nikakvih problema.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 23:39   #26
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
gle mogu samo iz svog iskustva govoriti ja sam isto uzeo powerline doduše ne najeftiniji nego one sa štekerom ,full brzina neide kroz njega mada su gigabitni par je bio 500kn,kod mene je speedport spojen preko powerlinea u drugoj sobi i služi za telefon i maxtv i to radi bez greške,ono kaj sam skužio da prilikom kupnje u večini dučana se da dogovoriti da ak bi bilo slučajno problema da možeš vratiti,ono što je bitno je da je strujna mreža na istoj fazi ida se vodi računa da se uštekava dalje od velikih strujnih potrošaća(kuhnja i kupaona su obično na zasebnim osiguračima) ,navelim da nije moguće da su najeftiniji skloni smetnjama,al nisu ni ovi sa ugrađenim filtrima i zaštitama puno skuplji.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2017., 23:49   #27
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,472
@skalar ti ne kužiš princip rada splitera - fizički razdvaja 8 žica na 2x4 .....baš je Nikky ljepo nacrto . Glede powerline adaptera - ok su ako nemaš ništavna toj fazi gdje su oni, ali svakakvi uređaji im mogu smetat, a i pogađanje faza nije najzabavniji posao, a još je manje zgodno ako nemaš u dvije prostorije istu fazu (što je čest slučaj kod više utičnica i katova)

Inače jedan mikrotik hap lite košta oko 150 kn, uzme dva komada, taga promet među katovima + još ima i wifi ... ali mu netko treba onda podesit te mikrotikove , samo što je ovo rješenje sa spliterom puno jednostavnije za njega čak i brže jer može potjerat 2x100 nezavisno dok bi sa hapovima tjerao 100 ukupno među katovima .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2017., 00:33   #28
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
Spojit cu ovako kako je nikky nacrtao i tjt. Gore mi ne treba wifi, spojit cu taj jedan komp kablom. Samo mi je bilo bitno naci neki nacina da se maxtv i adsl ne ruše medjusobno.
Javim vam dali sve radi.
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2017., 05:22   #29
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 534
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
@skalar ti ne kužiš princip rada splitera - fizički razdvaja 8 žica na 2x4 .....baš je Nikky ljepo nacrto . Glede powerline adaptera - ok su ako nemaš ništavna toj fazi gdje su oni, ali svakakvi uređaji im mogu smetat, a i pogađanje faza nije najzabavniji posao, a još je manje zgodno ako nemaš u dvije prostorije istu fazu (što je čest slučaj kod više utičnica i katova)

Inače jedan mikrotik hap lite košta oko 150 kn, uzme dva komada, taga promet među katovima + još ima i wifi ... ali mu netko treba onda podesit te mikrotikove , samo što je ovo rješenje sa spliterom puno jednostavnije za njega čak i brže jer može potjerat 2x100 nezavisno dok bi sa hapovima tjerao 100 ukupno među katovima .
ok je to,ja sam mu samo dodatnu mogučnost htio predočit,koja bi mu ipak bila najednostavnija ako mu je struja ok,ak nije negubi ništa jer vratiti uređaj može.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2017., 08:04   #30
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp
 
drz_nedaj's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Osijek
Postovi: 391
20.3. Sam narucio preko webshopa da stignu adapteri u poslovnicu. Jos i nisu sve kompletirali.. Nevjerovatno


Sent from my iPhone using Tapatalk
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na