Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 22.12.2007., 12:59   #1
J@nos_Herc
Premium
 
J@nos_Herc's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 660
Spajanje autoradija

zanima me kako spojiti radio u autu?
auto je ford mondeo '95. i na slici su kablovi napajanja, pa me zanima kako da spojim to napajanje na cd player koji sam kupio kad nema isti br. žica i nisu iste boje?
evo ovo je slika kablova u autu:

one dvije žice plava i crvena što idu s ovih glavnih nisu na ništa spojene...nemam pojma tko je to šta spajao.

a od radija (na napajanje mislim) imam: plavu, crvenu, žutu, crnu
e sad šta na šta da spojim?

i još jedna stvar, na radiju imam dvije žice: ATT, AMP REM MAX 0.3A - jel to moram gdje spajati?

inace radio cu spojiti samo na 4 originalna zvučnika koji su u autu, znači bez pojačala, sub-a i sl.
(zvučnike znam spojiti)
ajd molim vas ako mi tko može odg na ova pitanja!
Unaprijed hvala!!!
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 13:02   #2
J@nos_Herc
Premium
 
J@nos_Herc's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 660
i kako da ovo spojim?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 22.12.2007., 13:12   #3
B0ss
Premium
Moj komp
 
B0ss's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 162
ako nisi sigruran bolje ne prckat il zamoli nekoga ko je to vec radio ili u servis autoakustike...bolje dat 300 kn nego ostat bez auta...Nije tesko al ako ne znas...prije ces za***at nes nego napravit kako treba...
B0ss je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 13:28   #4
swordfish
aka: N.W.S.K. b_buha
 
swordfish's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 214
mislim da ti treba samo adapter koji kupis u fordovom servisu. to kosta nekih 50 kuna. nemogu se sada sjetiti kako se zove adapter ali znat ce ti oni. ono sa fordovog standarda na neki eu standard..
__________________
u alkoholu sigurno ima ženskih hormona , jer ja kad popijem ne znam voziti auto i počnem pričati gluposti.....
swordfish je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 15:18   #5
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,602
Na drugoj slici ti je prikazan Euro priključak za napajanje. Imaš takvog kupit u chipoteki (ja sam tam kupio euro konektor za zvučnike). Sve što ti treba da bi spojio radio ti je ispitivač za 12 volti, malo izolirke i malo vremena. Na žutu žicu spojiš napajanje sa akumulatora (ispitaš sa ispitivačem koja žica na autu ima 12V), a crvenu spojiš na žicu na kojoj ima napona kada okreneš ključ za paljene auta na položaj ACC (slika a), na slici b ti je prikazano kako spojit ako auto ima zamjenjene žice za napajanje. Možeš ih spojit i zajedno kao što je na slici C (spojiš crvenu i žutu žicu radija zajedno pa na žicu od auta koja je spojena izravno na akumulator od auta).
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 15:48   #6
J@nos_Herc
Premium
 
J@nos_Herc's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 660
napajanje sam uspio složiti! , jedino mi je ostala plava žica od radija...mislim da je to napajanje za antenu, jel to mora nužno biti spojeno ili ne? ako da, gdje da ga spojim?
sada me još zanima kako da ispitam koje mi je koji zvučnik???
znači koji mi je prednji lijevi, desni... i kako da znam koja je žica + a koja - ...od zvučnika?
jel bi se to moglo kak ispitati bez da vadaim zvučnike iz vrata jer je to malo komplicirano...
hvala
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 16:05   #7
Vjeko
V.I.P. član
 
Vjeko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Hennef, DE
Postovi: 585
Citiraj:
Autor J@nos_Herc Pregled postova
napajanje sam uspio složiti! , jedino mi je ostala plava žica od radija...mislim da je to napajanje za antenu, jel to mora nužno biti spojeno ili ne? ako da, gdje da ga spojim?
ne treba ako antena nema motorić za izvlačenje.

Citiraj:
Autor J@nos_Herc Pregled postova
sada me još zanima kako da ispitam koje mi je koji zvučnik???
znači koji mi je prednji lijevi, desni... i kako da znam koja je žica + a koja - ...od zvučnika?
jel bi se to moglo kak ispitati bez da vadaim zvučnike iz vrata jer je to malo komplicirano...
hvala
teško bez rastavljanja...šta je toliki problem? samo čupaj. na zvučniku imaš dva (pretpostavljam) konektora, jedan široki a jedan kratki. široki je plus i a kabel ima crtu duž plus žice. pogledaj kod zvučnika boju žice i nadji je kod radija i pusti nešto da svira i spajaj na izlaz iz zvučnika na živo i tako redom.
sad sam ja to spetljo

EDIT: sad sam vidio tvoju sliku, vidim da su ti kabeli od zvucnika svi fino poslagani, nemoraš rastavljat vrata da dodješ do zvučnika nego ovako, uzmi konektor sa kablovima od zvučnika i presjeci recimo sa skroz ljeve strane gornju i doljnju žicu. to ti je od jednog zvučnika plus i minus. plus je žica koja ima crtu. upali radio i spoji na njega da čuješ od kojeg si zvučnika uzeo "paricu" i tako redom... shvatit ćeš
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 16:28   #8
J@nos_Herc
Premium
 
J@nos_Herc's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 660
evo u međuvremenu sam i zvučnike ispitao kak sam mislio....i pogodio sam
ok, znači onda onu plavu žicu od radija nemoram nigdje spajati.
ubiti samo sam spojio prve 3 žice gledaju sliku s desne strane, a one 3 s lijeve strane su ostale ne spojene-to ne smeta?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 16:47   #9
Vjeko
V.I.P. član
 
Vjeko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Hennef, DE
Postovi: 585
ne moraš. za napajanje ti trebaju (sa radija) biti spojene crna, žuta i crvena. ako hoćeš da imaš STALNO napon na radiju (kad ne daš kontakt) spojiš zajedno crvenu i žutu na +

Samo izoliraj žice koje nisu u uporabi
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2007., 20:08   #10
J@nos_Herc
Premium
 
J@nos_Herc's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2004
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 660
sve riješeno i radi!
hvala ljudi na pomoći
btw. svima sve najbolje povodom ovih blagdana!
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.05.2008., 16:55   #11
Macak
Registered User
Moj komp
 
Macak's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: u radioni
Postovi: 2
Spajanje autoradija

rasporedi izvoda autoradija i rasporedi izvoda u autima i jos stosta cete naci na stranici:
http://elsegra.com/Car%20pinouts/main.htm
npr. Ford Mondeo i slični:


A ostalo na
http://elsegra.com
__________________
Bez linkova u sigu.
Macak je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2008., 18:32   #12
markoo0
Registered User
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: kacuni
Postovi: 1
ako neznas bolje je ne diraj nista nego zovi negog ko je to vec radio...ili ti cackaj i zapali auti
Igrefficeffice" />>>
markoo0 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 10:25   #13
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Opel Corsa 26-pin

Pozdrav! Zanima me može li mi netko reći šta trebam kupiti koji konektor da bi spojio ovo čudo
http://www.deviantpics.com/Spx
http://www.deviantpics.com/Spz
http://www.deviantpics.com/SpH
Imam Opel Corsu B 1.0 12V 1999'. Ovo je neki trostrukti 26-pinski konektor a trebao bi spojiti na ovo http://www.chipoteka.hr/artikl/11836...neer-mvh-170ub
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 10:36   #14
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 934
pa jesi vidio uopće da li s tim radiom dolazi prijelaz na takav konektor? Mislim s novim dolazi, a ne znam da li ti imaš novi radio ili stari ?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 10:38   #15
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
pa jesi vidio uopće da li s tim radiom dolazi prijelaz na takav konektor? Mislim s novim dolazi, a ne znam da li ti imaš novi radio ili stari ?
Nemam radio uopće. Auto je serijski sa 0 od opreme samo sam dobio ladicu plastičnu koju kad skinem imam taj 26-pinski 1 žica od antene i napajanje za upaljač koji je dolje desno
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 10:44   #16
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,947
xulos je online   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 10:54   #17
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Znači spajam samo A i B sektor na ova 2 uspravna sa zadnje slike a izlaz mi je muški ISO standard koji paše na pioneer?
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 11:13   #18
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,947
Tako je
xulos je online   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 11:19   #19
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Tako je
Samo da te pitam još dali je to ovaj proizvod u chipoteci koliko sam ja skužio sa tvoje slike to bi trebalo biti to
http://www.chipoteka.hr/artikl/42792...eer16p03-2003g
I može li neka preporuka za zvučnike? Dali je važan samo poromjer rupe u vratima ili ima još komponenata po kojim se razlikuju? Nikakve perverzija od zvučnika mi netrebaju

Zadnje izmijenjeno od: maxy440. 20.06.2015. u 12:32.
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 12:31   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,445
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
pa jesi vidio uopće da li s tim radiom dolazi prijelaz na takav konektor? Mislim s novim dolazi, a ne znam da li ti imaš novi radio ili stari ?
Nemaš radio > kupit ćeš ga > sa njim dolazi prelaz na ISO konektore, ne treba ti ovaj adapter iz posta poviše.
Manual tog radija > docs.pioneer.eu/Manuals/MVH_170UB_QRD3283_manual/GetPDF.ashx

Citiraj:
Autor maxy440 Pregled postova
Nemam radio uopće. Auto je serijski sa 0 od opreme samo sam dobio ladicu plastičnu koju kad skinem imam taj 26-pinski 1 žica od antene i napajanje za upaljač koji je dolje desno
"Auto je serijski sa 0 od opreme" > krivo, vidiš da ima pripremljeno ožičenje,
napajanje (konektor A) ti je riješeno,
trebaš otkriti gdje su dovučene žice za zvučnike (predviđeno mj. ugradnje),
po ovoj preporuci Pioneer - a igraju prednja vrata, bočno kod zadnjeg sjedala
http://www.pioneer.eu/uk/products/ca.../speakers.html
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 12:34   #21
the-rider
ha?
Moj komp
 
the-rider's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Poreč
Postovi: 361
nis ti ne treba, samo spojis konektore od radia na ova dva manja, treci je vjerovatno priprema za komande na volanu
the-rider je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 12:37   #22
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,947
Tako je, ovaj gornji veliki je za komande, tebi su a i b bitni a to nemozes zajebat prilikom spajanja posto su kvacice za kacenje na razlicitim mjestima iako su konektori isti.
xulos je online   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 13:34   #23
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Hvala dečki, u ponedjeljak idem to sve kupiti i posložit pa sstavim i par slika.
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 17:55   #24
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,602
Nevjerujem da bus u ponedjeljak to kupio, praznik je
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 19:37   #25
maxy440
Registered User
Moj komp
 
maxy440's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: a
Postovi: 42
Ovaj Pioneer autoradio ima pojacalo u sebi 4X50W, kakve zvucnike trebam uzeti sa istom snagom, vecom, manjom?
Dali je ovaj set dobar https://www.svijet-medija.hr/art/aut...s-g1031i/63087
maxy440 je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2015., 20:59   #26
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,445
Čitaj pažljivije šta ti ljudi pišu,
prvo provjeri na licu mjesta (čitaj: vidi u autu), gdje su dovedene žice za zvučnike,
po gornjem linku napred vjerojatno ide 13" ili 16.5", samo je pitanje jeli treba nabavljati onaj distancer / prsten,
na netu pronalazim oprečne podatke koja dimenzija odgovara bez distancera,
moraš paziti i na dubinu, origigi imaju vješanje / vide 3 x 120ş.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 21.06.2015., 06:32   #27
the-rider
ha?
Moj komp
 
the-rider's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Poreč
Postovi: 361
nije ti bitna snaga, gledaj da imaju sta vecu osjetljivost
the-rider je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2018., 05:57   #28
JayDee
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2018
Lokacija: Marija Bistrica
Postovi: 1
Pozdrav.
Unaprijed se ispričavam ako ovdje negdje već postoji odgovor na pitanje....

Naručio sam auto radio PIONEER DEH-X5900BT kojime ću zamijeniti tvornički ugrađen auto radio CLARION PU-2325a(b) u PEUGEOT-u 206.

S obzirom da se ovdje konektori razlikuju, trebao bih malu pomoć, što kupiti (adapteri, konektori....?) i gdje kako bih isti mogao instalirati. S obzirom da bi radio trebao imati i mogućnost korištenja komandi na volanu, i to bih isto si napravio....

Ovo na slici je zadnja strana CLARION sa 20-pinskim mini iso priključkom:


PIONEER radio mi još nije stigao, ali bi ovo trebala biti slika priključaka na njemu:



Ne direktno vezano za pitanje, odmah da informaciju ostavim kao upozorenje...
Prvotno nisam namjeravao mijenjati CLARION-a jer me je zadovoljavao.
Problem koji sam imao je u tome što sam htio imati mogućnost handsfree i slušanja muzike sa telefona preko bluetootha a da nemam konstantno uštekan nekakvi FM Transmiter u upaljaču.

Odmah sam tražio na stranicama firme Dension jer sam prije imao DENSION CAR DOCK koji je radio vrhunski, čak i danas radi, godinama nakon što sam ga kupio, ali se je sam nosač polomio pa sam htio to zamijeniti. CAR DOCK se više ne proizvodi, pa sam naručio DENSION Compact BT (jedino taj je bio kompatibilan sa mojim autom).
Međutim po dolasku je već nakon tjedan dana uređaj riknuo. Isti sam reklamirao, poslao nazad proizvođaču koji je u jako kratkom roku isti popravio i poslao nazad.
Po ponovnoj ugradnji uređaj je radio nekih pola godine. Ponovno se pokvario. Ponovno sam poslao proizvođaču, koji je, tvrdi, u međuvremenu izbacio na tržište novu generaciju uređaja sa novim čipom jer se je prethodni pokazao problematičnim, te su čip zamijenili u mom pokvarenom uređaju.

Po dolasku uređaj je radio tjedan dana i opet riknuo.
Tu sam već bio sad žešće isfrustriran i rekao sam da mi se neda reklamirati uređaj jer isti o svom trošku šaljem uredno nazad u Mađarsku i opet se vraća podjednako loš uređaj.
Taj puta nisam ništa morao slati nazad nego sam dobio potpuno novi zapakiran uređaj (sa tim novim čipom). Uređaj je nakon 4 dana riknuo.
Rekao sam im da više ne želim reklamirati to, te su mi u potpunosti refundirali uređaj.
Pohvaljujem njihovu korisničku podršku koja je stvarno brza bila, friendly i trudili su se riješiti problem, ali izbjegavajte....
JayDee je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2018., 09:18   #29
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 548
Sin je mjenjao u pežou 206 orginalni radio i sa novim je dobio konektore sa radija na orginal priključke.
Jedini problem je bio sa antenskim konektorom koji se potpuno razlikuju pa sam morao improvizirat sa komadom koaksa neke stare antene.
Prilikom gašenja je normalno da ti radio ostane raditi još po minute pa se tek onda sam ugasi.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2018., 11:55   #30
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,947
I vrlo vjerojatno ces morati spojiti crvenu na zutu zicu i obratno :

ovako dodje : https://www.beamng.com/attachments/mqhp5z7-jpg.74666/

Ovako ces spojiti : https://www.briskoda.net/forums/appl...23378301c68af0

Inace ti nece spremati stanice i nece se paliti i gasiti sa autom. Ali to sve ti pise i u uputama radia.
xulos je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na