Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.03.2025., 11:00   #1
delavi
Banned
Moj komp

Datum registracije: Apr 2020
Zamjena ventova za vodeno

Imam vodeno BeQuiet! Silent Loop 2 sa dva 120mm venta. I sad, to radi odlično ali ja sam freak za zvuk i kad su ventovi na minimumu jedva se išta čuje ali kad mi je u stanu mrtva tišina ja, (koji sve čujem) čujem kao neki jako tihi lagano zviždajuć/pištajuć zvuk i definitivno ide od ta dva Silent wings 3 venta na prednjoj strani kućišta (Fractal focus 2). E sad, oni se dakle vrte na malim okretajima kad nema opterećenja. Kad je komp u full loadu ne čuju se ništa puno jače, rade top. Ali pitam se da li bi nekim boljim ventovima (ak ih ima, možda neka noctua) uspio ubit taj zvuk i kad rade na jako malim okretajima (nekih 500)? Dakle ne čujem sami zvuk airflowa (osim ak ne stavim uho na vent) već to neko pištanje ali je full tiho. Pitam i zato jel je max vrtnja tih drugih ventova 2000 a ne 2200 ko na silenwingsima pa me zanima jel bi to bilo uopće preporučljivo raditi iako brijem da se ti ventovi nikad ne vrte na max u igrama jer bi ih čuo kad spustim sluške a jedva se kaj čuje.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 11:30   #2
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
A da nije pumpa?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2025., 11:40   #3
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
isto sam to prvo pomislio

ja sam drzao ventove na 600rpm u idlu i bili su necujni, jedino se pumpa lagano cula ali nis strasno

ako mozes kontrolirat pumpu, probaj nju smanjit na min, ili iskopcavaj ventove jedan po jedan da eliminiras koji te zeza
Gemmy je online   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 11:41   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor delavi Pregled postova
...čujem kao neki jako tihi lagano zviždajuć/pištajuć zvuk i definitivno ide od ta dva Silent wings 3 venta na prednjoj strani kućišta ....
Pa zaustavi ih prstom, pa ces znat koji je.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 12:49   #5
delavi
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Pa zaustavi ih prstom, pa ces znat koji je.
Palo mi na pamet al rekoh da ne sj.. nešto.

A pumpa brijem da se drugačije čuje a i postavljeno je ok, creva idu od dole s radiatora na rashladno telo (haha volim ovaj naziv) na jezgri. No može biti i to.
Staro 20.03.2025., 14:37   #6
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Pa lagano ih prstom zaustavis, nista im nece biti.

Kako mislis "od dole"?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 15:25   #7
delavi
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Pa lagano ih prstom zaustavis, nista im nece biti.

Kako mislis "od dole"?

Ovo rešenje gore desno. Tak je brijem i najbolje s tim da treba bit neki veliki vent gore i iza na kućištu.
Staro 20.03.2025., 16:02   #8
delavi
Banned
Moj komp

"od Dole" kao crijeva od dole haha
Staro 20.03.2025., 18:59   #9
delavi
Banned
Moj komp

U pravu ste bila je pumpa. I to je jako tihi zvuk ali nisam navikao na takav "lagano zviždajuć zvuk". Navikao sam na zvukove koje ventovi postavljaju. Ploča je prime 760m a nigdje ne vidim da se može regulirati pumpa niti je to navodno preporučljivo. Stvar je u tome da imam pećnicu od proca (i5 14600kf) i spuštanje voltaže je pomoglo ali po ljeti bi i dalje temp najtoplije dvije jezgre bile preko 80 ako su sada 71 i 71C (u igrama full load). Zanimljivo je da je većina ostalih jezgri debelo ispod toga, onak bliže 60C. Navkinut ću se, ionako se ne čuje ništa u loadu jer se ventovi mrvu brže vrte pa se pumpa ni ne čuje a da ne govorim da onda imam sluške na ušima pa mi je tada i svejedno jer preko njih nisam čuo ni zračni vent na starom kompu kad je bio na 100%. Vjerojatno bi se pumpa manje čula u nekom kvalietnijem kučištu tipa BeQuiet! Silent base 820 ili sličnom.

BTW fridž mi je na 3m od kompa i njega više čujem a taj fino zuji samo sam navikao na zvuk hahaha.
Staro 20.03.2025., 20:45   #10
delavi
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor delavi Pregled postova
U pravu ste bila je pumpa. I to je jako tihi zvuk ali nisam navikao na takav "lagano zviždajuć zvuk". Navikao sam na zvukove koje ventovi postavljaju. Ploča je prime 760m a nigdje ne vidim da se može regulirati pumpa niti je to navodno preporučljivo. Stvar je u tome da imam pećnicu od proca (i5 14600kf) i spuštanje voltaže je pomoglo ali po ljeti bi i dalje temp najtoplije dvije jezgre bile preko 80 ako su sada 71 i 71C (u igrama full load). Zanimljivo je da je većina ostalih jezgri debelo ispod toga, onak bliže 60C. Navkinut ću se, ionako se ne čuje ništa u loadu jer se ventovi mrvu brže vrte pa se pumpa ni ne čuje a da ne govorim da onda imam sluške na ušima pa mi je tada i svejedno jer preko njih nisam čuo ni zračni vent na starom kompu kad je bio na 100%. Vjerojatno bi se pumpa manje čula u nekom kvalietnijem kučištu tipa BeQuiet! Silent base 820 ili sličnom.

BTW fridž mi je na 3m od kompa i njega više čujem a taj fino zuji samo sam navikao na zvuk hahaha.
EDIt: pojačao sam malo ventove kučišta i ove napred od vodenog i sad se manje kuži zvuk pumpe, sve je kao neki jako tihi šum

sry duplam postove
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke