Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 05.04.2014., 10:55   #1
uzi.53nja
Registered User
 
uzi.53nja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Petrinja
Postovi: 13
Intel "Haswell" Overclocking Thread

bok!
moze mala pomoc s overclockom?
da li me netko moze provest kroz postavke u biosu?

imam problema s maticnom asus gryphon z87 maticnom i i4770k procesorom,ne znam koje opcije da ukljucim u biosu na mi default turbo boost bude 3,9 ghz, i da mi u isto vrijeme bude ukljucen xmp profil za memoriju s
1333 na 1600hz.

Postavke za intel turbo boost su mi sve na default automatski, nikad ne ide dalje od default 3,5 Ghz, sto trebam podesiti da u isto vrijeme ne izgubim xmp profil za memoriju?Dobio sam overclock na 3.9 ili 4,2, ali onda izgubim xmp profil

LP
uzi.53nja je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2014., 11:49   #2
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Kako mozes "izgubit" xmp? Ako ukljucis XMP i stavis fixni mnozitelj, on tako mora raditi. I meni je xmp na 1600 a fixni multi je 42, u tvom slucaju 39.
xulos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.04.2014., 12:39   #3
uzi.53nja
Registered User
 
uzi.53nja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Petrinja
Postovi: 13
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Kako mozes "izgubit" xmp? Ako ukljucis XMP i stavis fixni mnozitelj, on tako mora raditi. I meni je xmp na 1600 a fixni multi je 42, u tvom slucaju 39.
Xulos, hvala na odgovoru

Da li mozes biti malo odredeniji i opsirnijim, te mi reci koje opcije da ukljucim u biosu za 3900ghz, takoder mozes li koristiti engleske izraze, takoder sam vidio novi bios s nekim ispravkama bugova, pa cu to isto instalirati, mozda me i to zafrkava.
uzi.53nja je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2014., 12:46   #4
nino
PizzoZder
Moj komp
 
nino's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Umag
Postovi: 11,197
Gore imas najnoviji bios, kakav si ti nasao? GRYPHON Z87 BIOS 1802 je gore.
__________________
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla.....
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili....

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2014., 13:24   #5
uzi.53nja
Registered User
 
uzi.53nja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Petrinja
Postovi: 13
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Gore imas najnoviji bios, kakav si ti nasao? GRYPHON Z87 BIOS 1802 je gore.
Pronasao sam jedan post na asus forumima s problemima sa z87 maticnim i intel boost
Kontaktirao sam Asus Chat Live Service North America i rekli su da ce mi poslat 1803 za Gryphon
Ali do tada bi pokusao to rijesiti ako je moguce, sve mi je na default, s ukljucenim turbo boost itd...auto default postavke, medutim procesor stoji zacementiran na 3500Ghz.....
Postoji mogucnost da se sve zblesiralo s 1802, na starijem biosu sve je radilo, sve je bilo na default automatskim postavkama i bila je brzina 3900Ghz, kad sam probavao profile, power, normal i optimal performance
brzina je otisla na default 3500Ghz, i to je to, vise se ne vraca u turbo boostu.....

Zadnje izmijenjeno od: uzi.53nja. 05.04.2014. u 13:33.
uzi.53nja je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2014., 19:36   #6
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Clr cmos i baterija van, plus reflash istog biosa ?
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2014., 16:01   #7
uzi.53nja
Registered User
 
uzi.53nja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Petrinja
Postovi: 13
Rijeseno s beta updateom biosa 1803, finalna verzija se ocekuje kroz mjesec, dva.Rijesno uz pomoc Asus support.

Znaci tko je imao stariji bios i sve mu je na defaultu radi sve, kad je dosao update 1802 na defaultu opet radi sve, no medutim kad se na 1802 mijenjao u uefi biosu power managment (power saving mode, normal mode, optimal mode), onda se zbog greske u biosu, nesto zblesiralo s turbo modom, dakle nije postizao u mojem slucaju 3.5 na 3,9, nego je ostajao cijelo vrijeme na 3.5
iako je sve bilo upaljeno i podeseno u biosu po defaultu.

LP
uzi.53nja je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2014., 13:31   #8
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Da ne otvaram novu temu, koja je razlika u tome da winsi preko power settings (high perofromance, cpu speed 100%) stalno forsiraju max multi od proca i kad u biosu mi sami taj multi namjestimo. Dakle x39 fiksno u biosu i x39 forsan preko winsa je ista stvar ili ima razlike?
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2014., 20:44   #9
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,757
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Da ne otvaram novu temu, koja je razlika u tome da winsi preko power settings (high perofromance, cpu speed 100%) stalno forsiraju max multi od proca i kad u biosu mi sami taj multi namjestimo. Dakle x39 fiksno u biosu i x39 forsan preko winsa je ista stvar ili ima razlike?
Najbolje ćeš vidjeti ako startaš CPU-Z utility i pogledaš koliki ti je napon na CPU s jednom i drugom postavkom. Ako je isti napon, onda je i ista stvar.
Ja sam svoj i5 2500K bez problema podigao na 4.2 GHz s 1.180 V preko Asus Utilitya ali ne mogu dobiti istu stvar u BIOS-u, ili mi je napon viši ili mi se PC zblesira jer imam sve power saving opcije uključene kao defaultne pa CPU dobije prenizak napon.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2014., 21:02   #10
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
U igrama je 1.232v i radi sve ko podmazano ali kad upalim prime onda mu krkne 1.312 v i to mi nije jasno kako u igrama treba 1.232 za 3.9 a za prime mu daje i 1.312v
xulos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.05.2014., 21:39   #11
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,757
To ovisi o opterećenju jezgri. Ne moraju sve jezgre biti jednako opterećene za 3.9 GHz, u igrama su obično 2 jezgre dosta opterećene a dvije nešto manje, kod Primea su sve jezgre podjednako opterećene i sve su opterećene 100%.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2014., 23:06   #12
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Sve jasno sad ( iako sam ovo za prime znao samo ovo za opterecenje i volte nisam) Dosad nisam nikad proc vozio po defu pa neznam kako se ponasa. Ovako nek radi do zime a onda klokenzi bite
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2014., 12:53   #13
danijel_b
Premium
Moj komp
 
danijel_b's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2004
Lokacija: Oldenburg
Postovi: 436
S kojim sw mjeris, 1.3 mi se jako puno cini za te nove proceve? Znam da je na mom samo aida pokazivala tocan napon, kakav je i u biosu, dok cpuz i coretemp pokazuju vise od stvarnog napona
__________________
http://forum.pcekspert.com/faq.php]
danijel_b je offline   Reply With Quote
Staro 28.05.2014., 08:26   #14
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
mjerio sam sa HW info i sa cpu-z al probam i s aidom
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2014., 15:50   #15
Head_optimus
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 5
Citiraj:
Autor uzi.53nja Pregled postova
bok!
moze mala pomoc s overclockom?
da li me netko moze provest kroz postavke u biosu?

imam problema s maticnom asus gryphon z87 maticnom i i4770k procesorom,ne znam koje opcije da ukljucim u biosu na mi default turbo boost bude 3,9 ghz, i da mi u isto vrijeme bude ukljucen xmp profil za memoriju s
1333 na 1600hz.

Postavke za intel turbo boost su mi sve na default automatski, nikad ne ide dalje od default 3,5 Ghz, sto trebam podesiti da u isto vrijeme ne izgubim xmp profil za memoriju?Dobio sam overclock na 3.9 ili 4,2, ali onda izgubim xmp profil

LP
Ako želiš clockat cpu moraš biti 100% siguran da je sadašnja verzija uefija ispravna zato ne flashaj bios dok ne izađe nova puna verzija koja nije u beta tj. probna tj. da moža ne sadrži bug greške. A što se tiče clockanja moraš podesiti vcore, bclk i fsb od cpu-a. Ukratko to napraviš na taj nači da podesiš multiplikator tj. množitelj takta i podesiš fsb frekvenciju npr. 160mhz sa bclk-om od 25 jednako 4GHz voilo-a.
Head_optimus je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2014., 17:00   #16
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Citiraj:
Autor Head_optimus Pregled postova
Ako želiš clockat cpu moraš biti 100% siguran da je sadašnja verzija uefija ispravna zato ne flashaj bios dok ne izađe nova puna verzija koja nije u beta tj. probna tj. da moža ne sadrži bug greške. A što se tiče clockanja moraš podesiti vcore, bclk i fsb od cpu-a. Ukratko to napraviš na taj nači da podesiš multiplikator tj. množitelj takta i podesiš fsb frekvenciju npr. 160mhz sa bclk-om od 25 jednako 4GHz voilo-a.
Ne lupetaj gluposti molim te i ne siri dezinformacje. Kakav bozji bclk, kakav fsb pa nije to 1366/775? Beta biosi nisu kao prije kod DFI kad ga prefleshash da treba 40 dana posta da ploca proradi. Def bus speed je 100 mhz , postoje jedino strapovi od 100,125 i 167 mhz koji normalnom useru ne znace nista. 1150 se kloka iskljucivo preko mnozitelja, gdje je od napona u igri samo i iskljucivo vcore ( opcinalno ring bus i initial cpu voltage kao i uncore frekva ali to je za preko 4.5 ghz)

Ring Bus Voltage(vRing) 'cache voltage' is 'ring bus voltage' or 'uncore voltage'. I would recommend that you stay under 1.3v for uncore voltage- 1.0-1.2

Input Voltage (aka VCCIN, Vrin, Eventual Input Voltage) - "The VRIN can be thought of as the entire amount of voltage drawn by the CPU and all of its components.
When your Vcore is really going up, at least 1.30 probably 1.35v or above, you may need to change other settings. For one, keep your Vccin or total CPU voltage to 0.5v above Vcore." - 1.8-2.1

Uncore frequency, idealno je da je ista kao i frekva proca ali vecinom ide ispod.

Par korisnih linkova za uzija
http://forum.pcekspert.com/showthrea...84#post2626584

a ovo je za tebe http://www.hardwareluxx.com/index.ph...k.html?start=7

http://www.overclock.net/t/1401976/t...cking-oc-guide

http://www.overclock.net/t/1411077/h...ith-statistics

I ne bumpaj temu staru 5 mj ako nemas sto korisno komentirati

Zadnje izmijenjeno od: xulos. 04.11.2014. u 17:13.
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2014., 17:17   #17
hedgehog
Premium
Moj komp
 
hedgehog's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,307
Citiraj:
Autor Head_optimus Pregled postova
Ako želiš clockat cpu moraš biti 100% siguran da je sadašnja verzija uefija ispravna zato ne flashaj bios dok ne izađe nova puna verzija koja nije u beta tj. probna tj. da moža ne sadrži bug greške. A što se tiče clockanja moraš podesiti vcore, bclk i fsb od cpu-a. Ukratko to napraviš na taj nači da podesiš multiplikator tj. množitelj takta i podesiš fsb frekvenciju npr. 160mhz sa bclk-om od 25 jednako 4GHz voilo-a.
lol xulos ti je lijepo objasnio..overclockat intel od sandya na dalje može i majmun
hedgehog je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2014., 08:10   #18
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
A dbr, ako mislis ganjati iznad 4.4, 4.5 vrlo je zajebano jer onda nema 1 stavka u igri nego 3 + uncore frekvencija,barem kod haswella, sandy i ivy su druga prica, a iskreno takvih je barem kod nas malo. Kome treba 4770k preko 4.4 , i pod tim mislim u svrhu igranja?S tim da 4770k treba ohladit a grije se posteno. Tko iole nes ozbiljnije radi dosta mu je i tih 4.4 ili ce ic na 2011-3
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2015., 20:09   #19
photosmart
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 17
Moje iskustvo s istim procesorom
imam 4770K kojem sam sada nabavio noctua d15 i kada stavim u gigabyte ploči z97 sniper 1 postavke na automatski extreme overclock ode na 4.5 MHZ ali se zna freezati svaki dan.
kada ga stavim ručno na 4.4. sa tom noctuom nikada se još nije freezao.
tako da moje skromno iskustvo govori da nije baš sve u max brzini procesora.
sumnjam da to išta u fps-ovima značajno i pomaže
photosmart je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2015., 20:25   #20
xulos
Das Beste oder nichts
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Osijek - Vukovar
Postovi: 5,954
Pa kad klokas preko auto oc. Manualno upucaj vcore i multi i da vidis.
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2016., 12:16   #21
Hrubi
Premium
Moj komp
 
Hrubi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 770
Imam problem.Naime proc sam klokao na 4.4@1.25V memorija@1333 i sve stabilno,no kad memu dignem na 1600 komp se sruši nakon 20min stress testa.U čemu je problem?Hvala
Hrubi je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 17:44   #22
Cloker
Registered User
Moj komp
 
Cloker's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Bojnik
Postovi: 235
i7 4790k

http://prntscr.com/bvrczc

Jos nisam ispitao krajnje granice,za sada deluje ok primerak
Cloker je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 20:47   #23
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp
 
RaneZ's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Samobor
Postovi: 1,730
ideš
Daj još !
__________________
Ja bi sve hladio vodom. Cak i toplu vodu.

BlueBlack Stacker watercooled
Jetway mini TOP cooling
RaneZ je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 20:49   #24
kurc
Premium
Moj komp
 
kurc's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 222
a čime ga hladiš? tekućim dušikom?
kurc je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 21:47   #25
Cloker
Registered User
Moj komp
 
Cloker's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Bojnik
Postovi: 235
Citiraj:
Autor kurc Pregled postova
a čime ga hladiš? tekućim dušikom?
Ma jok, H2O

http://valid.x86.fr/c4qwgk

Zadnje izmijenjeno od: Cloker. 21.07.2016. u 21:55.
Cloker je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 23:10   #26
kurc
Premium
Moj komp
 
kurc's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 222
Strava! Imaš neki golden sample i7. Znači neki custom loop ga hladi? Ako ti nije problem baci koju sliku iz kućišta.
kurc je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2016., 08:34   #27
Cloker
Registered User
Moj komp
 
Cloker's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Bojnik
Postovi: 235
Citiraj:
Autor kurc Pregled postova
Strava! Imaš neki golden sample i7. Znači neki custom loop ga hladi? Ako ti nije problem baci koju sliku iz kućišta.
U pitanju je Phobya custom loop sitem rad 480

CPU sam delidovao i lapovao,znaci full tretman kako ja volim da kazem

Temperature sam skinuo za 35C,Ispod IHS-a je isla Phobya tecni metal pasta a izmedju bloka i IHSa CLP,bez toga nista od ovoga sto postam

Evo slike mada mi nije bas najbolja kamera na fonu

http://prntscr.com/bw0rjy
http://prntscr.com/bw0s1z

Temperature mogu jos nize kada zamenim ventove na radu jer su trenutni neka S klasa.
Cloker je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2016., 07:06   #28
Cloker
Registered User
Moj komp
 
Cloker's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Bojnik
Postovi: 235
Evo malo testiranja...

http://prntscr.com/bwfamu

http://prntscr.com/bwfadp

Malo stelovanja i odmah manji napon i temp...naravno i NB sam podigo tako da sad siba kako treba

Vedecemo kako ce se ponasati u ostalim aplikacijama,igrama ,trenutno sam na integrusi jer mi grafa na reklamaciji...
Cloker je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2016., 07:18   #29
gil
Member
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Kutina
Postovi: 878
Odlični rezultati ali vjerujem samo za potrebe testiranja. Ja svoj 4790k držim na 4.5 ghz na vodenom h110i za 24/7, procesor je isto delidan ali je ubačena klasična pasta no svejedno su temperature i do 25 stupnjeva niže.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2016., 08:35   #30
Cloker
Registered User
Moj komp
 
Cloker's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Lokacija: Bojnik
Postovi: 235
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Odlični rezultati ali vjerujem samo za potrebe testiranja. Ja svoj 4790k držim na 4.5 ghz na vodenom h110i za 24/7, procesor je isto delidan ali je ubačena klasična pasta no svejedno su temperature i do 25 stupnjeva niže.
Hahhahah,nije ovo za potrebe testiranja vec za setup 24/7 za visa testiranja ide on na 5.3 al cekam da zahladi a za benceve mozda ce moci i 5.4Ghz,no videcemo tamo na zimu
Cloker je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na