Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 23.11.2019., 11:02   #2161
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
ne kužim vas baš sa ovim "adsl ili vdsl" modemom. uređaj je uvijek isti.
innbox koji radi na annex A adsl-u (optima) sasvim uredno radi na bilo kojoj vdsl liniji.
imam doma više innboxa koje sam nabavio za rezervu jer mi znaju cedit zbog nevremena, a iskonov zyxel mi ne odgovara.
imao sam ih 4, sad ih imam 3. iskon, h1 i optima "verzije". na svima se zna supervisor / admin password, kojim se dobije full pristup. izbrišu se management konekcije i to je to. acs automatski više neće radit jer neće imat wan konekciju s koje bi povukao podatke.
svi se ponašaju identično, i nikakve razlike nema između modela od optime, od h1 ili iskona na vdsl liniji.

nisam imao prilike spajat na vectoring linije, ali po specsima, innbox podržava vectoring.

edit:
screenshot

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 23.11.2019. u 11:57.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2019., 12:07   #2162
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,244
Citiraj:
Autor okarm Pregled postova
aha, ti to mislis u fusu radit? kaj ces napravit recimo kad dodjes nekom ko ima a1, spojis tudji modem, izmjeris, vratis stari modem, a modem recimo ne zeli vise povuci podatke dok preko HTovog smca ne napravis lock/unlock i reset porta?
Ovakve stvari me upravo i zanimaju. Taj lock se može dogoditi sve i da ugasim remote na routeru čim "centrala" prepozna različitu MAC adresu modema ?
Pa kaako onda funkcionira akterna ? I ona je u osnovi bazirana na modemu koji ima neku MAC adresu...


Mislim, nije ni reset linije nešto strašno. Ovi iz korisničke službe valjda imaju veliko crveno dugme koje šibnu čim im se korisnik požali na uslugu .
Nazovem 0800 i resetiraju liniju u 5 min. Glavno da ne bude većih problema.

----------------------

Stvar je u tome da T-com tehničari pokrivaju ogromno područje i nastoje sve probleme koje korisnik prijavi riješiti u max 10 minuta.
U Dubrovniku su čovjeka uvjerili da je problem u kućnoj instalaciji. Ovaj je kopao podove i zidove da provuče UTP, a greška je očekivano bila na regleti u jednoj nedostupnoj razvodnoj kutiji do koje se trebalo penjati .


Ugl hvala svima na info i savjetima.
Ima i drugih rješenja ako procijenim da je ova ideja sa routerom nepraktična / potencijalno problematična.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 15:03   #2163
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
štagod da je unutra - mora bit urednije nego prije:


nikky -ne sekiraj se, odradit ću to kad bude suho, jer za doć do stupa po ovom vremenu mi trebaju škornje do kolina...
provirio unutra, relativno uredno.


poslao mail u HT , pretjerano uljudan, da vidim može li na ovoj lokaciji niknuti fttdp :P tražili me OIB, neznam zašto... al dobro.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 16:11   #2164
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,244
Tražili su te OIB da senjaju serijskog otvarača kutija
Btw te kutije su uvijek otključane, često sa ključem u bravi. - Za one koje zaključaju brzo pogube ključeve
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 16:16   #2165
BsClocked
Dobro je sve.
Moj komp
 
BsClocked's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2012
Lokacija: 00001
Postovi: 1,148
Zna biti i gore


Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
BsClocked je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 16:21   #2166
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,244
Lol, nema do žuto-zelene izolirke - pravi retro detalj
A tek produžni iz Konzuma :P
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 16:23   #2167
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Tražili su te OIB da senjaju serijskog otvarača kutija
Btw te kutije su uvijek otključane, često sa ključem u bravi. - Za one koje zaključaju brzo pogube ključeve
nisam ja majkemi, to mi frend poslao fotku

ključevi bi trebali biti standardni za sve te silne kutije, kolega koji je tehničar u jednom većem kampu kaže da ključevi za njihove ormariće otvaraju i sve ormariće po gradu. vjerojatno je isprobao pa zna

iako se nadam da fttc-ove ipak ozbiljnije zaključavaju.

ovo sa mrežom je klasika hahah. uporno izbjegavam se suočiti sa našom telefonijom u firmi, izgleda otprilike tako.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2019., 18:55   #2168
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ne kužim vas baš sa ovim "adsl ili vdsl" modemom. uređaj je uvijek isti.
Adsl vs Vdsl nije pravo pitanje jer (recimo tako da bude jednostavnije) konekcija funkcionira drugačije.

Kvaka22 je kod Adsl, jeli Annex A(M) ili Annex B. Ako je platforma takva da se to sw definira "onda je lako", ali kada je takva da su razlike u komponentama na pcb - u onda je problem. Lakše je imati dva različita uređaja ...
Nadam se da je sad jasnije

Nova kutija fino izgleda, kako bi i trebalo biti.
Sad kad je novo i uredno, tko god bude tuda spojen imati će (barem u tom dijelu) uredan spoj a time i konekciju.

Šta se tiče kom. ormara ništa nova,
kako je tko došao samo je sprčkao da "njegovo" proradi / spoji se, a za slaganje / urednost / umjetnički dojam ga boli briga.
Najgore je šta te strah išta taknit / maknit (ono takneš jedno > 3 druge stvari ne rade) ...
Žuto-zelena izolirka je odlična jer je odmah uočiš
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2019., 15:19   #2169
Mate22
Registered User
Moj komp
 
Mate22's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 230
Bokte mazo pa čovjek je 4-5 dana po 5-6h stajao u ovoj vlažnoj DTK rupetini i svojim rukama presložo u ovaj neki čudan koloplet stotine i stotine parica.
Ovo je očito priprema za vector i supervector a možda i fttdp.

https://imgur.com/sPY7NwN

Zadnje izmijenjeno od: Mate22. 26.11.2019. u 15:58.
Mate22 je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2019., 16:13   #2170
rigachu
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2015
Lokacija: vk
Postovi: 11
Ekipa, internet mi prekida dosta često, ping zna varirat to rješavam restartom routera ali to nije rješenje.
Tcom, Speedport W724 koristim No-Ip dyndns.
Router su mi mjenjali, zamijenili paricu kao ova je super pokupe se i odu i opet agonija.
Ne mogu Iptv gledat malo malo zašteka pogotovo ako je HD kanal.
Može pomoć da li je do tog routera ili do parice.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.11.2019. u 16:50. Razlog: Piši s razmacima, onako je strašno nepregledno.
rigachu je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2019., 16:48   #2171
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Nema tu neke sreće, parica je takva kakva je,
eventualno možeš (ako ti ne bude smetalo toliko) tražiti da smanje DL brzinu Interneta sa "20" na "16" (jasno da će analogno tome i UL biti manji),
time bi SNR Margina trebala porasti a time bi link trebao biti stabilniji.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2019., 00:28   #2172
bokinho
Registered User
Moj komp
 
bokinho's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2012
Lokacija: abrakadabra
Postovi: 246
Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Ovakve stvari me upravo i zanimaju. Taj lock se može dogoditi sve i da ugasim remote na routeru čim "centrala" prepozna različitu MAC adresu modema ?
Pa kaako onda funkcionira akterna ? I ona je u osnovi bazirana na modemu koji ima neku MAC adresu...


Mislim, nije ni reset linije nešto strašno. Ovi iz korisničke službe valjda imaju veliko crveno dugme koje šibnu čim im se korisnik požali na uslugu .
Nazovem 0800 i resetiraju liniju u 5 min. Glavno da ne bude većih problema.

----------------------

Stvar je u tome da T-com tehničari pokrivaju ogromno područje i nastoje sve probleme koje korisnik prijavi riješiti u max 10 minuta.
U Dubrovniku su čovjeka uvjerili da je problem u kućnoj instalaciji. Ovaj je kopao podove i zidove da provuče UTP, a greška je očekivano bila na regleti u jednoj nedostupnoj razvodnoj kutiji do koje se trebalo penjati .


Ugl hvala svima na info i savjetima.
Ima i drugih rješenja ako procijenim da je ova ideja sa routerom nepraktična / potencijalno problematična.
U zadnje vrijeme skoro da 99% se vise portovi ne zakljucavaju automatski,tako da nema problema, mozes mijenjat rutere na linijama koje oces, svaki put ce acs povuci novi mac u sustav.

Kod vectoringa jedino nekad moras cekati 2,3,4,5 minuta da se ruter uopce sinkronizira, vjerojatno zbog nekih rutera na fttcu koji nisu vector kompatibilni pa guse dslam.
bokinho je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2019., 11:35   #2173
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,244
Tnx,

Kada nabavim Innbox-a prvo istestiram kod sebe na kućnoj T-com liniji pa javim kako funkcionira.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2019., 14:21   #2174
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 887
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
provirio unutra, relativno uredno.

Samo još na tih 6 krone regleta pobosti 6 nastavaka sa osiguračima ... i uzemljenje na svaki metalni nosač regleta.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2019., 23:20   #2175
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 69
Ako u modemu piše da je maksimum 20 Mbps, da li se može očekivati internet od 4 Mbps + HD televizija. Radi se o HT-ovom VDSLu.



Ne žele mi pustiti HD kažu da nemože jer sam daleko od centrale blabla. Međutim u modemu piše maksimala 20, a oni pustili samo 12. Koliko meni opće još treba za HD?
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2019., 01:43   #2176
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Ako si "daleko od centrale" oni se automatski ograđuju tj. ne žele pustiti uslugu za koju kasnije ne mogu donekle garantirati.
Trenutno ti je (ukupni) DL max. 20, već sutra to može biti 16 i onda cijela računica pada u vodu.
Sad se ne mogu sjetiti sa koliko računaju SD ili HD tv + VoIp (tel.) ako ga imaš.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 20:18   #2177
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 69
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako si "daleko od centrale" oni se automatski ograđuju tj. ne žele pustiti uslugu za koju kasnije ne mogu donekle garantirati.
Trenutno ti je (ukupni) DL max. 20, već sutra to može biti 16 i onda cijela računica pada u vodu.
Sad se ne mogu sjetiti sa koliko računaju SD ili HD tv + VoIp (tel.) ako ga imaš.
Da, imam VoIP. Šteta, odmaknuo sam kućnu paricu daleko od struje kako nebi bilo oscilacija brzine, kupio kvalitetnu paricu, skratio duljinu da ide najkraćim putem i postigao maksimalnu stabilnost... Ali očito sve uzalud...
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 20:42   #2178
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
u cijeloj toj priči nisi okačio screenshot statusa linije...
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 21:04   #2179
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 69
Evo parametri linije.

DSL synchronization: Up
Connection status: Showtime
Upstream line rate (kbit/s): 1220
Downstream line rate (kbit/s): 11391
Maximum upstream rate (kbit/s): 1281
Maximum downstream rate (kbit/s): 20350
Upstream noise safety coefficient (dB): 8.1
Downstream noise safety coefficient (dB):14.1
Line standard: VDSL
Upstream line attenuation (dB): 102.1
Downstream line attenuation (dB): 35.4
Upstream output power (dBm): 11.6
Downstream output power (dBm): 18.5
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 21:25   #2180
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
imaš ogromnu atenuaciju, ovo je koliko, 2 km od centrale?

imaš još ogromniju atenuaciju na uplinku, a t-com ne pušta 20mbit profil ako ne možeš dogurat do 2mbita u uplinku.

ovo je tragedija kako god okreneš i nemoj se nadati većoj brzini.
ili uzmi neki 4g net za net, ili onaj t-comov hibrid pa imaš barem 100gb po većoj brzini.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 22:11   #2181
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 69
Da, tak nešto je udaljenost. Mada je glupo imati u downloadu lufta skoro 10 Mbps. Očito nesmiju dići samo download za nekih 4-5 Mbps.
alcro je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2019., 19:07   #2182
RePlaY
Premium
Moj komp
 
RePlaY's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Kaštela
Postovi: 91
Date/time
2019-12-06 18:03:57
DSL downstream32589
kBit/s
DSL upstream4096
kBit/s
System uptime
0 days, 0 hours, 33 minutes, 47 seconds
Transmission mode
VDSL2-8B Annex B
CRC errors
0
FEC errors
2085
SNR (Down/Up)
8.8 / 15.6
dB
Attenuation (Down/Up)
43.5 / 17.5
dB
Firmware version
09022001.00.029_HT7
Boot code version
2.20.0
DSL modem code version
v135k35B-v902 07-25-19_2
Hardware version
001
Serial number
J927BH005008

Može mišljenje o liniji? Na iskonu sam ima 35/10 brzinu a sad na Tcomu su mi stavili 20/2 i teta mene uvjerava da nemože bolje, a znan da može...
RePlaY je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2019., 19:42   #2183
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Možda je moglo prije, sad ne može, imaš goru situaciju od kolege poviše,
veće DL gušenje, trenutna konekcija taman na SNR margini,
za svaki slučaj i malo vjerojatno ali pogledaj spojeve i žice linije do kojih možeš doći.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2019., 20:13   #2184
RePlaY
Premium
Moj komp
 
RePlaY's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Kaštela
Postovi: 91
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Možda je moglo prije, sad ne može, imaš goru situaciju od kolege poviše,
veće DL gušenje, trenutna konekcija taman na SNR margini,
za svaki slučaj i malo vjerojatno ali pogledaj spojeve i žice linije do kojih možeš doći.
Nije to prije, to je jučer jer danas su me spojili na tcom.
Po ovom Attenuation down sam 3km od centrale a to je nemoguće.
RePlaY je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2019., 20:48   #2185
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,504
ovo je nelogično.
nisu te dobro prespojili, jedna žica mora imat loš spoj, dal kod tebe ili kod njih na portu.
prevelika down atenuacija, mala up atenuacija, sa 43dB atenuacije nema tog boga da ti internet uopće radi, a tebi je modem syncan na 32mbita. nema nikakve logike.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2019., 00:22   #2186
alcro
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: ZG
Postovi: 69
Što se tiče Iskona imam odlična iskustva sa SZK. U modemu mi pisalo da je maximala 41/10. I pustili mi 30/6. I zovem ja Službu za korisnike i pitam jel može više i teta bez riječi pusti 38/8. Pitam ja jel može 40/10. Veli ona hm, pitanje je da li će to biti stabilno. Velim ja ma mislim da hoće nema baš oscilacija na liniji.

I ona mi pusti 40/10 i kaže ako bude pucalo nazovi pa ćemo spustit. I sve je radilo bez problema, niti jedan prekid. Važno je imati stabilnu kućnu paricu udaljenu od žica od struje, to ljudi često nemaju i onda im magnetsko polje od struje dovodi do oscilacije u maksimalnoj brzini parice.

Totalno su fleksibilni u Iskonu. HT je nevjerojatno krut. SZK nesmije ništa dirati oko brzine na centrali, a tehničar pusti tke toliko da sve radi i ostavi skoro 40% lufta.


Naravno radilo se na drugoj adresi, ne na ovom priključku za koji sam gore stavio parametre linije.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Možda je moglo prije, sad ne može, imaš goru situaciju od kolege poviše,
veće DL gušenje, trenutna konekcija taman na SNR margini,
za svaki slučaj i malo vjerojatno ali pogledaj spojeve i žice linije do kojih možeš doći.

HTovci neće uložiti ni 1% truda da stvarno isprobaju konkretan slučaj kod korisnika i da stvarno daju maksimalnu brzinu. Oni na karti mjere koliko si kilometara OTPRILIKE od centrale, i daju ili 4/0,5 Mbps, 10/0,7 ili 20/2. Sve ostalo između za njih ne postoji. Također sve iznad možeš dobiti samo ako imaš savršenu paricu na kojoj ide najmanje 45 Mbps download. Nemojte nikad naivno misliti da je HT stvarno mjerio vašu paricu i ustanovio da stvarno ne može. Oni to rade odokativno.

Sjećam se da je čak i H1 prije puštao automatski najviše moguće i kad je u modemu pisalo da mi je na ADSLu najviše moguće 17, oni bi pustili 15,5. Baš su se trudili da puste maksimum.

Zadnje izmijenjeno od: alcro. 07.12.2019. u 00:33.
alcro je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na