|
![]() |
#5731 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Imam laptop koji sam kupio prije nekoliko godina, a na njemu W10. Koristio sam Microsoftov account pomoću kojega sam kupio W10 digitalnu licencu. S obzirom na to da taj moj Microsoft account od davnina više ne postoji (baš sam ga obrisao) i u postavkama Windowsa navedeno je samo "Windows je aktiviran pomoću digitalne licence" bez ikakvih drugih detalja, postoji li ikakav način izvaditi W10 licencu iz sustava? Guglao sam i našao da u CMD treba upisati: "wmic path softwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey" Probao sam i radi, pojavljuje mi se product key Razmišljam o kupovini AIO računala, instalirao bih na njega W10. Ako bih unio taj product key, hoće li mi biti W10 normalno licenciran? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5732 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Samo ako nije rijec o OEM licnci, nego Retail u sto cisto sumnjam. Kupi si licencu online za par €, i mala napomena, w10 pro/home imaju support jos samo godinu dana. imas ltsc verziju koja ide do 2027 i iot ltsc koja ide jos dulje. Pazi i na to da su ti to starije verzije w10 i da ne mora sve raditi na njima. Izguglaj kako se to cudo nstalira jer nije jednako kao i obicni w10. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5733 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Evo upravo uspio bez gubljenja svih programa i podesenja napraviti prijelaz na Windows 10 Enterprise IoT LTSC sa Win 10 Pro 22H2. Prvo Win 10 Pro 22H2 sa massgrave valja prebaciti na Win 10 Enterprise IoT. Onda HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion i "EditionID" promjenit u "EnterpriseS" i F5 za spremit i ne zatvarati Registry Editor. Sa massgrave skinuti Windows 10 IoT Enterprise LTSC.iso i rufusom napraviti instalacijski USB stick. Pokrenuti instalaciju iz windowsa sa sticka direktno, kada instalacija dodje do koraka sacuvati sva podesenja i programe onda se moze zatvoriti Registry Editor i nesto ostalo ako imate otvoreno, Firefox itd... Instalirat ce se Windows 10 Enterprise LTSC ( non IoT ) i onda opet na massgrave imate uputu kako prvo promjenit u Windows 10 IoT Enterprise LTSC. Onda HWID metoda i to je to... Ostalo jedno poslozit ikone na monitoru jer su sada sve zbuksane na jednu stranu ![]() No uredno radi sve, kamera, PCI-e tv kartica, PCI SB zvucna i to sve na china Unknown 6-Series/7-Series/C60x/X79 maticnoj. Win update odmah povukao par komada i valja jos "ocistiti" systemski disk od prijasnje instalacije windowsa sa Clean up system files. Ono sto je zalosno da sam imao original tj. platio Win 10 Pro licencu i sada radi ukidanja podrske covjek mora raditi ovakve akrobacije ako ne zeli prijeci na Win 11 iz bilo kojeg razloga.
![]() |
#5734 | |
Prvoklasni Krkan
|
Citiraj:
I ima li smisla ići odmah na w11 IoT? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5735 | ||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Decki ako jos nije jasno massgrave linka na MS linkove dakle jel skinuli Windows sa tog ili MS sajta > svejedeno. Massgrave aktivacija je crack i samim time teska ilegala. Zato postoji izricito legalna verzija sajta: https://gravesoft.dev/ Korisno kao sabirnik linkova na MS produkte ali tu prica staje.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5736 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Pokrenes skriptu za aktivaciju (iz mass uputa na githubu) i odaberes opciju 1 HWID i to je to. Nema kljuceva za LTSC verzije. Skripta radi za LTSC (i IOT verzije) za 10 i 11, kao i za Office LTSC. Kako sam slagao novi pc probao sam W11 LTSC i ne mogu ja to. Ipak sam ostao na kraju na W10 IOT LTSC. Rock solid vec godinama. Mislio sam ajde kad vec uzeo novi komp pa nova instalacija, ajmo probati. Poslovni pc mi je na W11E i ne mogu ga nikako podnijeti. Blaga averzija rekao bih.
![]() |
![]() |
#5739 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5740 |
Premium
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5742 |
Prvoklasni Krkan
|
A onda postoji i w11 IoT 24H2, očito MS neće updateat w10 LTSC na 22H2 verziju... Meni mora delat Libre Office, Handbrake....i igre i emulatori. ![]() Browseri i ostale sitnice isto. Inače postoji i dual boot, pa si instaliraš obične w11 i npr w10 IoT i koristiš po potrebi. Eh da, na massgrave vele i ovo za ekipu koja želi ostati na običnim win: Microsoft announced Extended Security Updates (ESU) where users can buy the ESU subscription to receive Windows updates. These updates will begin to roll out in November 2025. We will update this post in the future on how you can easily get these updates for free (if you don't want to use LTSC editions). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5743 |
49%winner
|
Unutar W10 LTSC dignes Virtualbox VM sa specificnom verzijom Winsa koju trebas samo za taj softver, instaliras taj softver i Rustdesk ili Sunshine za remote desktop. Moja preporuka za Sunshine, makar Rustdesk je vrlo lagan i intuitivan s minimalnim delayom. Godinama sam tako vrtio OS unutar OS-a, a pristupajuci mu preko Sunshine+Moonlight kombinacije appova jednostavno ne vidim razliku je li taj OS u VM-u ili nativno na hostu. Predivno iskustvo. Dugo mi je i gaming OS bio u VM-u pa sam najnormalnije igrao igre. Sve je bolje od dual boota ![]()
![]() |
![]() |
#5744 |
Premium
|
Od Adobea koristim Adobe.Media.Encoder.CC.2019.v13.1.x64 jer ponekad valja prekodirati nesto sa tv kartice, evo radi uredno. Osim sto mi se systemski font vratio na deafultni od windowsa i nema vise news and interests zlostavljanja, ostalo je tu. Cak precacivanje nije maknulo nekih par windows app sto sam imao ostavljeno od prije a Cortana i ostale gluposti kao film i tv, novi preglednik slika i slicno je bilo vec maknuto od moje strane dok sam bio na Windows 10 Pro. No nije problem, bilo koji windows app se moze vratiti nazad/instalirati - kome treba.
![]() |
#5745 |
Prvoklasni Krkan
|
Evo ja sam prebacio jedan lap po uputama i sve prošlo glatko...očito ćemo se IoT i ja družiti još dugi niz godina na slabijoj skalameriji. ![]() @XLR, pa i to je zgodno rješenje. Inače sam mislio da se ne mogu koristiti 3D blagodati grafe u VM-u...ili to važi samo za W98? Nisam baš na ti sa virtualkama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5746 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5747 |
49%winner
|
Zato jer je kod dualboota samo jedan OS online. Malo glupo ako na primarnom OS-u imas sve, a drugi OS koristis samo za recimo posao. Pa kad ti zatreba nesto s drugog OS-a onda moras rebootati da bi uso u nj i vice versa. Neprakticno je. Bio koristio odustao. @Disco Ovo sam gamingom je bilo malo specificno, od obicnog desktop kompa sam radio 24/7 server. Host je bio Proxmox (bez video izlaza), a jedan VM je bio sa Windowsima pa sam napravio passtru graficke i jednog fizickog diska (tako da ga sutra mogu izvaditi i nastaviti koristiti Winse ako se odlucim ubiti Proxmox server). Ukratko, gejmao sam na tvom HP miniju, android tvu, nekom krs i3 laptopu (zapravo streamao sliku sa servera). E sad, ako koristis Virtualbox i zbog softvera moras koristiti gpu u VM-u, onda ne znam kakve su ti opcije. Mislim da bi u tom slucaju ovo preko Hyper-V bilo izglednije. Nisam to pokusavao/radio: https://github.com/jamesstringerparsec/Easy-GPU-PV Edit: ovo s gpu moras raditi samo ako zelis gejmati u VM-u ili ti sotfver koristi npr mogucnosti gpu-a. Za normalan rad u VM-u ovo nije potrebno.
![]() |
![]() |
#5748 |
Premium
|
Meni treba GPU za software koji koristim. Ajme, da ne moram sva ta čuda radit dijeli me samo 8k€ godisnje za pretplate. S obzirom da imam 3 kompa za održavanje, a vremena malo, reko bi si počni skupljat pare. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5749 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Mašala, budete vi svi iduće godine u ovo vrijeme masovno babi i stričevima LTSC instalirali! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5750 |
The mighty pirate
|
![]() |
#5751 |
Premium
|
A do kad bude podrška za Win 10 nakon 10/2025 od strane Steama, Battle.neta, Epic Gamesa isl, pa i raznih multimedija appova koje koristimo svaki dan? LTSC fino zvuči podrška do 2032 ili koje već, a ovi proizvođači softwarea do kad misle održavat svoj software za Win 10 nakon prestanka podrške Microsofta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5752 |
The mighty pirate
|
Pa točno u tome je stvar. Imaš podršku od Microsofta za OS, ali malo ti to znači ako imaš bilo kakav plaćeni softver koji svakim updateom mijenja minimalnu podržanu OS verziju prema tome kako one izlaze. Svi skočili na LTSC vagon, nitko ne vidi dalje od sutra
![]() |
#5753 | |
Premium
|
Citiraj:
Lako za ljude tu na forumu jer uvijek ce se naci neka "zaobilaznica" ali siroke mase.... Ne mogu ni zamisliti koliko ce "tinejđerski" kompova za igrice zavrsiti u elektronickom otpadu i vristanja na roditelje da ne radi xy igrica jer komp nije na Win 11 itd. U skolama je isto situacija kaoticna takodjer, trenutno srednja skola u Osijeku za dizajn i umjetnost vrti Win 10 + Adobe programi na Skylake platformi.
![]() |
![]() |
#5754 |
Prvoklasni Krkan
|
A gle, ja npr imam stari lap na i5 6300U (jako dobro me služi) sa kojeg ovo trenutno pišem i moram priznat da mi je taman za neki emulator, neku prastaru igru i surfanje....e za to će IoT biti taman. Ako sam dobro shvatio i w11 IoT miče tpm 2 i ostale điđe miđe, a zapravo ove velike upgrade odrađuješ samim upgradeom win i to kada ti hoćeš, umjesto da te MS siluje H1/H2 upgradeima kada oni žele. Dobra stvar su ti win. Glavno da imamo kakav-takav izbor....uz naravno odlične linux distre kod kojih me samo smeta jako loša autonomija na laptopima. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5755 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Imate li kakve sugestije koja bi bila najjednostavnija alternativa rufusu? Stvar je u tome da imam stick sa hrpom isosa gore (ventoy) i nije mi praktično koristiti rufus. Pretpostavljam da se može unattended xml koristi alternativno. Mora li se dodati u ISO?
![]() |
#5758 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Pogledaj si NTLite za modifikaciju iso slika s Windows instalacijama i nastavi koristiti ventoy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5759 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ovo djeluje relativno ne previše komplicirano. https://github.com/memstechtips/UnattendedWinstall Citiraj:
![]() https://www.ventoy.net/en/plugin_autoinstall.html Code:
{ "auto_install": [ { "image": "/ventoy/windows/windowsimage.iso", "template": "/ventoy/templates/windows/autounattended.xml" }, ], ...
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 12.11.2024. u 22:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5760 |
Prvoklasni Krkan
|
Ventoy je zakon, kada radi. ![]() Tu i tamo mi se na OEM (HP/Lenovo) zna desiti da ga nikako ne mogu natjerati da radi, probavao UEFI/Gpt, CSM/Legacy/MBR svašta nešto....neki laptopi ga nikako ne žele. Mislim da su čak većinom Lenovo. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|