Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 04.10.2019., 18:20   #61
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 1,276
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
daj ti nama slikaj ti prenaponsku zaštitu radije


__________________

Lenovo ThinkPad P51
Core i7 7820HQ, Quadcore, 2.90GHz
32GB RAM
nVidia Quadro M2200
15.6" 1920x1080, AHVA
512GB M.2 Toshiba XG5
256GB M.2 Toshiba HG6
Workstation docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad X230
Core i5 3320M, Dualcore, 2.6GHz
8GB RAM
intel HD4000
12" 1366x768
480GB Samsung SM843T



Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2019., 12:46   #62
calypso
Premium
Moj komp
 
calypso's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: Zagreb/Rijeka
Postovi: 1,276
Kratki osvrt nakon par dana koristenja CAP/mAP u stanu u Zagrebu i implementacije CAP u kucu u Rijeci...

Sve radi savrseno, signal suludo jak, brzine nebulozne... Kad sam u sjevernom dijelu stana, onda mAP preuzima posao i drzi mobove na 2.4GHz... S obzirom da je to ionako samo preko noci, meni skroz OK... U ostatku stana djeluje 5GHz mreza i odlicno pokriva sve sto treba...

CAP koji sam dignuo u Rijeci prodire kroz sve i svasta (armirani beton uzduz i poprijeko)... Uglavnom, u Rijeci vise necu imati problema sa wifijem...

Jos jednom hvala Cukyu na svoj pomoci!
__________________

Lenovo ThinkPad P51
Core i7 7820HQ, Quadcore, 2.90GHz
32GB RAM
nVidia Quadro M2200
15.6" 1920x1080, AHVA
512GB M.2 Toshiba XG5
256GB M.2 Toshiba HG6
Workstation docking station


2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS


Lenovo ThinkPad X230
Core i5 3320M, Dualcore, 2.6GHz
8GB RAM
intel HD4000
12" 1366x768
480GB Samsung SM843T



Thinkpad - Nikad ne umiru, samo postanu obsolete... (c)FujiLim
calypso je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.10.2019., 21:12   #63
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,054
Koliko si nahvalio cap ac morat cu i ja sebi uzet jedan

Sljedece sto cu si uzet na test ce biti cap ac i cap lite. Pa jos to upogonit u capsman modu
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 18:47   #64
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Pozdrav svima,
nekako sam se našao u sličnoj situaciji pa ako može ovdje da ne otvaram bez veze novu temu...

Dakle, imam B_Net preko coax-a (bez voip-a ako je bitno).
B_Net modem/router je TECHNICOLOR TC7200.
Na njega je spojen switch te sa switcha kabeli prema sobama.

Imam već nekavu hrpicu wifi uređaja koja će nastaviti rasti (smarthome).
Ugasio bi wifi na TC7200 te umjesto njega koristio Access point ( Ubiquiti UniFi AC Lite ili MikroTik cAP ac).
Ono što se traži je:
-malo bolji wifi signal,
- istovremeno 2.4 i 5G mreža (sadašnji podržava ili/ili),
- nešto bolji management (sadašnji je očaj).
- opcionalo (nije uvijet ali ) da se može konfigurirati guest_wifi_mreža

Nisam neki stručnjak, ali uz lagani help snalazim se neloše.

Dakle kako sve ovo spojiti/podesiti?
Ugasiti wifi na TC7200, na LAN port TC-a ili LAN switcha spojiti AP?
Da li LAN portovi na TC7200 ostaju živi? ili sve mora ići preko switcha?
DHCP na TC7200 gasim?

Za Unifi moram koliko vidim imati stalno upaljeno računalo ili Cloud Key.
Što je sa MikroTik-om? Isto,ili...?

Molim savjet iskusnijih ili neki drugi prijedlog ako ova gore oprema nije opcija.

Hvala!!
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 19:41   #65
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,751
nikky će ti uskočit za uobičajenu proceduru, ja ću samo reć da sam živce pogubio dok sam unifi konfigurirao.
pc ti treba samo da instaliraš unifi controller, kojim ćeš kontrolirati unifi ap-ove. jednom kad uspiješ "pripojiti" uap-ove na kontroler, možeš ih ili sve zajedno ili nezavisno podešavati, ali mene je yebalo u zdrav mozak njihovo treptanje prstena i faking "adopting" status koji je trajao jedno 2 dana. kad sam se nakon jedno pol godine htio spojit na njega, kontroler ga opet nije vidio nego sam trebao ponovit postupak adoptanja i konfiguracije. kad su mi rekli na promijenim šifru wirelessa u firmi, rekoh "ne može se" :P

bjež od toga.

u enterprize okruženju možda, za po doma gubitak živaca.
mikrotik pak ima drugih mana. i on je malo specifičan za konfiguraciju.

i nikky i ja, za "po doma" govorimo da se uzme neki tp-link , tipa c1200 ili c7... može i jeftinije ako ti ne treba gigabit. jako dobar domet, ne šteka... i prihvatljiva cijena.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 20:03   #66
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,329
... nadopišem kasnije ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 21:55   #67
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 553
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nikky će ti uskočit za uobičajenu proceduru, ja ću samo reć da sam živce pogubio dok sam unifi konfigurirao.
pc ti treba samo da instaliraš unifi controller, kojim ćeš kontrolirati unifi ap-ove. jednom kad uspiješ "pripojiti" uap-ove na kontroler, možeš ih ili sve zajedno ili nezavisno podešavati, ali mene je yebalo u zdrav mozak njihovo treptanje prstena i faking "adopting" status koji je trajao jedno 2 dana. kad sam se nakon jedno pol godine htio spojit na njega, kontroler ga opet nije vidio nego sam trebao ponovit postupak adoptanja i konfiguracije. kad su mi rekli na promijenim šifru wirelessa u firmi, rekoh "ne može se" :P

bjež od toga.

u enterprize okruženju možda, za po doma gubitak živaca.
mikrotik pak ima drugih mana. i on je malo specifičan za konfiguraciju.

i nikky i ja, za "po doma" govorimo da se uzme neki tp-link , tipa c1200 ili c7... može i jeftinije ako ti ne treba gigabit. jako dobar domet, ne šteka... i prihvatljiva cijena.

Moja iskustva su izgleda suprotna, UniFi APovi se konfiguriraju superjednostavno, digneš kontroler na PCu ili virtualci, kad pališ AP držiš mu reset dok ne pozeleni i spreman je za adopt. Adoptaš ga i radiš s njim što hoćeš. Kontroler se valjda može instalirati i na RPiju preko dockera ili na OpenMediaVaultu, ali to nisam još testirao.



S Mikrotikom također imam jako dobra iskustva, od malih RBova do CCRova. Tolika konfigurabilnost i mogućnosti za tu cijenu, ne znam imaju li ikakvu alternativu.


TP Link ... Kad navikneš da na Mikrotik star 10 godina možeš instalirati jučerašnji firmware koji je izbačen jer je prekjučer pronađen neki bitan bug onda prestaneš shvaćati ozbiljno nešto na čemu piše TP Link.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2019., 22:44   #68
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 1,751
idiot proof, ali not enough. nije samo držat reset. izgubio sam valjda 8 radnih sati za ga instalirat. izuzetak koji potvrđuje pravilo. montirao sam samo jednog, preskupi su za igranje.
mikrotika imam dvoznamenkasti broj u (privatnoj) mreži, u firmi još 30tak. jes. toliko ih volim da sam na hex-a instalirao openwrt. nije problem softver (mislim je, ali nije glavni), problem je loš hardver kod kućnih ap-ova. i nikakve antene. jbt antena od 1dbi.

kućni korisnik se ne bi smio zamarat firmverom. kupit ću uređaj, montirat ga i zaboravit da postoji, a ne čitat factory bulletin da vidim koji bug je otkriven i kad će ga zakrpat. uostalom to je nebitno kod uređaja koji ti sjedi iza firewalla i glumi fikus.

tp-link je za kućnog korisnika mila majka. trpam(o) ih i po birtijama/restoranima. hap ac lite mi nije doma pokrio ni jednu jedinu prostoriju. uzeo ac tp-linka, pokrio cijeli stan sa 5ghz. lovim ga s ceste. montirao ljetos 2 komada u jedan poveći restoran, jednog u salu drugog na terasu. cca 400njak kvadrata po uređaju. za uređaje od 300kn , rade milina. ne kvare se, ne blokiraju se, imaju jako dobar wifi većinom, i nisu skupi. nisu enterprize, ali ovdje čovjek niti ne traži enterprize rješenje - hoće uređaj kojim će stan pokrit wifi signalom.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 00:41   #69
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,329
A zo, da se vratimo na pitanje kolege marko_st,

Slažem se sa kolegom jp_rv, uzmi TP-Link Archer C1200 > https://www.tp-link.com/us/home-netw.../archer-c1200/
to je dual band router sa poprilično dobrim pokrivanjem wifi signala,
ima Guest WiFi koji može biti odvojen od "ostale mreže",
QoS je malo blentav / nezgodan, ...

Nadam se da mrežni switch šta imaš sa GB Lan portovima,
TC7200 ima GB Lan portove.

Na TC7200 samo ugasi WiFi, on i dalje ostaje kao gl. router (DHCP Server i ostalo),
jednako tako sva 4 Lan porta su u funkciji, na jednom je switch.

That's it
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 10:53   #70
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Huh...

Sve sreća što nije više uređaja u pitanju, vidim da je i ovako prilično "šareno"...

Evo sam uspio nešto malo istražiti:
-Unifi AP što se tiče guest_network-a koliko vidim mora imati Unifi controler upaljen 24/7 ili su prisutni neki limiti...

Što je sa MikroTik-ovim cap ac-om? Jel on isto ima neki externi hardware na kojem vrti software ili je sve integrirano?

Ova dva su mi interesantna jer imaju POE i tamo gdje bi trebali biti montirani bi izgledali vizualno prilicno neupadljivo.

Dokumentacija za oba dva je ajme... Odnosno mozda je i dobra samo doći do nje je logika 1/x ...

Bitno da je objašnjeno do u detalje kako staviti svrdlo u bušilicu i objesit spravu na zid, pa onda opet isto ali za na plafon,ukupno xyz stranica...

Tu je i sveprisutni Quick start guide, a normalni manual se traži po bespućima interneta jer nije ni u product description, ni u support a bome ni u download sekciji....


TP-Link Archer C1200 je bar tu logičniji.

Jel se C1200 spaja normalno ili ga se prebacuje u Access Point Mode rada?
Gdje gledam/konfiguriram (MAC,IP,alias name,...) spojene wifi uređaje? U TC7200 ili C1200?

Da li je guest_network konfigurabilna sto se tiče bandwidth-a? Nisam to našao u opcijama....

Molim ako moze kratki osvrt na navedeno, još ništa nisam kupio tako da je sve otvoreno.

Switch koji imam je GB.

Pozdrav i zahvaljujem na danim sugestijama!
marko_st je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.12.2019., 11:29   #71
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,329
Nađi emmulator C1200 na netu pa će ti biti jasnije šta i kako može.
Jedino u njemu nije pokriveno (nema) prebacivanje u AP mod rada (vidi user manual).
IP alias i ostalo postavljaš u TC7200, a spojene uređaje vidiš u oba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 11:33   #72
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Dokumentacija za oba dva je ajme... Odnosno mozda je i dobra samo doći do nje je logika 1/x ...
Nu, tute za Mikrotik...
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:TOC
Link je inače dobro sakriven na Mikrotik.com/support.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 11:46   #73
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nađi emmulator C1200 na netu pa će ti biti jasnije šta i kako može.
Jedino u njemu nije pokriveno (nema) prebacivanje u AP mod rada (vidi user manual).
IP alias i ostalo postavljaš u TC7200, a spojene uređaje vidiš u oba.
Fala,emulator je zgodna stvarčica

IP alias, a i općenito ono čemu mogu pristupiti u TC7200 je jako jadno (btw alias i ne postoji u TC7200).

Dakle,TC700 u bridge pa na C1200 kao router?
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 11:50   #74
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Nu, tute za Mikrotik...
Vidio...

Napravit spravu sa milion mogućnosti, a izostavit tutorial sa 4 primjera koji pokrivaju 90% zahtjeva je super potez...
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 12:22   #75
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,329
Pa možeš i to (TC7200 u bridge mode), to nemožeš sam nego szk preko remote,
ne zaboravi da ugase wifi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 12:25   #76
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Vidio...

Napravit spravu sa milion mogućnosti, a izostavit tutorial sa 4 primjera koji pokrivaju 90% zahtjeva je super potez...
Misliš ovo?
To što tebi zahtjevi kućnog korisnika predstavljaju 90% zahtjeva, ne znači da je Mikrotik loš proizvođać.
Niti da nije u stanju te potrebe zadovoljiti, štogod pojedinci na forumu tvrdili.
I, da, Tp-link je jednostavniji za podesiti. I tu počinju i završavaju sve prednosti njihovih uređaja.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 05.12.2019. u 12:38.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 14:18   #77
schetz
Premium
 
schetz's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,474
U drugoj temi je kolega Calypso prijavio da je fino zadovoljan s CAP AC. Meni HAP AC2 za sada (valjda neću jinxati) radi odlično. Jedino resetiranje u 2 mjeseca je imao kod apdejta fw, logično. Signal lijepo pokriva 60ak kvadrata, vjerujem da CAP AC još bolje pokriva.
Bilo je malo više čitanja i upita ovdje oko postavki, ali to je više manje to. Ako nisu potrebni VLANovi onda je postavljanje uz pomoć QuickSet vjerujem kratko i jednostavno.
schetz je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 15:54   #78
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Zaista mi nije cilj poticati raspravu koji je uređaj bolji/lošiji i slično...

Tražio sam savjet mrežnih znalaca (i praktičara, ne kiro-praktičara ) )

Probat ću još jednom skraćeno i vrlo konkretno:

-postojeći modem/router je TC72200 koji ima loše/ograničeno/nikakvo sučelje, nema 2.4 i 5G istovremeno; TRAŽI SE: bolje sučelje, istovremeni 2.4 i 5G

-mogućnost guest_wifi mreže; TRAŽI SE: guest_wifi SSID sa passwordom (2.4/5G,može i samo 2.4G, nebitno), potpuna izolacija od ostatka mreže bilo kao opcija ili stalno, kontrola bandwidtha OBAVEZNO
NEBITNO JE: portali,logiranje preko googla,facebook-a,..., naplata i ostali limiti također nisu bitni.
Dakle:2.4G,SSID:guest_xzy,password:12345678;bandwith limit=x je dovoljno, ako ima i više od toga ne smeta.

- da radi samostalno, dakle da ne moram imati nikakve externe kontrolere koji moraju biti upaljeni 24/7
- ako ima šta da ima POE, bilo bi poželjno

Priželjkujem odgovor experta tipa:

- npr. spoji TC72200 u bridge, uštekaj taj i taj uređaj, konfiguriraj tako i tako, i vozi miško. Nakon konfiga, kontola svega preko novog uređaja.
Dakle konkretno,kratko,iskustveno i ubojito )
*Predloženi Tp-Link C1200 nema kontrolu bandwitha i nije POE

Izbjegavam rješenje da mi treba puna kutija opreme (kontoleri/key-evi/UPS/stalno upaljeno računalo...) za jedan AP koliko toliko pristojnog/funkcionalno sučelja za pokriti prostor od cca 70-80m2.

Večina spojenih uređaja je smarthome tipa, dakle nema velikog prometa ali je bitna stabilna veza.
Od "normalnih" uređaja tu su 2 računala(LAN), 2 laptopa(WIFI), 3 moba, 2 tableta i smart TV.

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
To što tebi zahtjevi kućnog korisnika predstavljaju 90% zahtjeva, ne znači da je Mikrotik loš proizvođać.
Ne mislim da je loš,dapače,...

WEB stranica,logika,user manuali,i ostalo je jako raštrkano...

Kad je nešto dobro složeno(nebitno što) onda praćenje toga ne umara, i ne trebaš biti istraživač tipa Indiana Jones...
To daje jednu drugu (bolju) dimenziju bilo kojeg proizvoda.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 05.12.2019. u 16:07.
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 16:32   #79
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,329
Samo par detalja:
- ako prebaciš TC7200 u bridge mode za Internet onda novi uređaj mora preuzeti ulogu gl. routera, znači nije samo AP nego i DHCP Server i ostalo ...
- QoS i Bandwith kontrola su svima boljka, u svakoj kombinaciji ćeš se morati pognjaviti dok skužiš ili nađeš pravo rješenje (nema natoči i vozi)
- obzirom na gore navedenu "reviziju" potreba, prijedlog:
a) neka TC7200 ostane gl. router, samo mu ugasiš WiFi
b) uzmeš cAP ac, radi preko PoE, "zavidaš" negdje nasred stana / prostora
c) na njemu definiraš sve "specijale", od 2.4 i 5 Ghz glavne mreže + 2.4 Guest mreža koja je odvojena od svega ostalog + Bandwith limit / control

Navedeni ne koristi nikakve externe kontrolere koji moraju biti upaljeni 24/7 nego svoj RouterOs,
da je za podesiti Bandwith limit / control malo zaheban to je istina, ali ove osnovne stvari idu dosta 1-2-3 lako.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 16:32   #80
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Hap AC2, SSID moja mreža i SSID za apartmane. Razdvojene IP adresne šeme.
Potpuna izolacija mreža.
Simple queue pravilo po mreži i jednostavno podijeljen bandwith preko sezone.
Primjer, link je 50/10, jednostavno ga je podijelit svakoj mreži 25/5 ili koji god omjer želiš.
Sve van toga je dosta komplicirano.
Poe in ima. Adapter za poe košta 15kn. Pet gigabitnih portova. Sve to za 500kn.
Pokriva 1.kat 100m2 i 50m2 u prizemlju dva apartmana kroz armiranu betonsku deku.
Nikad ni štucnuo nije.
Jednostavno za podesit? I da i ne.
Meni igrarija ovako iz glave za složit. Jebiga 13g isključivo i samo od mreža živim.
Početniku i ne baš. Mikrotik ima steep learning curve.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 05.12.2019. u 16:52.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 17:15   #81
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Thx momci, ovo je bilo brzo

Narucujem MikroTik-a. I naravno javim se sa problemima
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2019., 17:20   #82
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Ovaj poe adapter je 100mbit.
Gigabitni je nešto skuplji.
20 naspram 45kn.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 18:11   #83
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Pozdrav, evo konacno u moje malo selo stigao MikroTik cap ac.

Montiran na plafon,kabeli u kanalici,....

Obavljeno je sljedece:

- na TC7200 isključen wireless

- ethernet port1 sa TC7200 na POE adapter, sa POE na MikroTik cap na eth1

- pomoću tutoriala sa youtube-a uspio osposobiti 2.4GHz mrežu (172.16.1.1) i 5GHz mrežu (172.16.2.1).

- eth1 na cap-u je na 192.168.0.24 (od TC7200)

- napravio backup

Dalje neznam, molim pomoc...

Spojio sam LAN kabel na eth2(MikroTik) prema 8-portnom switch-u.
Sa switcha imam razvedenu mrežu.

Kako ovo iskonfigurirati? Moze nekakav step by step postupak?

Hvala!
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 18:25   #84
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 553
Uključi na ethernet portu od Capa DHCP Client, spoji ga na glavni router i uključi u Capu masquerade da ti radi NAT prema tim dvjema wireless mrežama. Možeš u firewallu od Capa dodati da mreže 172.x.x.x nemaju pristup ničemu osim gatewayu (glavnom routeru).
Night je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 21:01   #85
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Pozdrav, evo konacno u moje malo selo stigao MikroTik cap ac.

Montiran na plafon,kabeli u kanalici,....

Obavljeno je sljedece:

- na TC7200 isključen wireless

- ethernet port1 sa TC7200 na POE adapter, sa POE na MikroTik cap na eth1

- pomoću tutoriala sa youtube-a uspio osposobiti 2.4GHz mrežu (172.16.1.1) i 5GHz mrežu (172.16.2.1).

- eth1 na cap-u je na 192.168.0.24 (od TC7200)

- napravio backup

Dalje neznam, molim pomoc...

Spojio sam LAN kabel na eth2(MikroTik) prema 8-portnom switch-u.
Sa switcha imam razvedenu mrežu.

Kako ovo iskonfigurirati? Moze nekakav step by step postupak?

Hvala!
Zašto si razdvojio 2.4 i 5GHz po ip adresama?
Meni je poanta obadvije frekvenicije koristiti, a razdvajaš SSID-eve, svoj i gostinjski.
A onda sam kreirao bridge interface za svoju mrežu, i za goste i tu dodijelio dvije različite adresne šeme i sigurnosne profile.
Dalje, imaš li izlaz na internet sa Mikrotika?
Iskonfigurirati što točno?
Treba ti još DHCP za svaku od mreža, treba ti DNS, odredi želiš li da je Tik DNS server, ili ćeš dodjeljivati vanjske DNS-ove.
Ako ti je Tik DNS server za klijente, pazi da zabraniš pristup izvana po portu TCP/UDP 53.
Izlaz na net, kreiraš PPPOE int na ETH1 ako ti je taj port spojen na ISP modem.
Skica mreže i točno objašnjenje željenog setupa bi pomoglo.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 14.12.2019. u 21:57.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 22:11   #86
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Bit ce borbeno vidim

Evo ovako; kod gore opisane situacije radi mi wifi na obe frekvencije.

Ono sto ne radi je LAN veza. (CAP eth2 je spojen na 8-portni switch, sa switcha na desktop PC).

Prilazem slliku svega sto sam konfigurirao na CAPu:


Skica mreze je (opisno):
TC7200 radi kao DHCP, wireless interface je ugasen, ehernet 1 je spojen na CAP eth1, CAP et2 je spojen na 8-portni switch, racunala su LAN kablovima spojena na switch.
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 22:20   #87
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
slika konfiguracija mikrotik

Zadnje izmijenjeno od: marko_st. 12.01.2020. u 08:13.
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 22:32   #88
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Pretpostavljam, jer nisi napisao, da želiš da ti TC7200 dodjeljuje IP adrese na LAN dijelu.
I da to ne radi.
Kreiraj bridge i dodaj obadva porta eth1 i eth2 na taj bridge, ako sam ispravno pogodio u čemu je problem.
Ili eth2 prema svom LAN-u gurni na isti bridge kao i jedan od ova dva wifi-a, pa ti je za LAN Tik dhcp server. U tom slučaju adresu sa wifi postavljaš na bridge.
Ili kreiraj treći dhcp za eth2 i dodijeli mu 172.16.3.1. I odradi ostalo kao i za wifi, kreiraj dhcp, nat masquerade....
Što god ti više paše.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Staro 14.12.2019., 23:03   #89
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 40
Kod prvog slucaja, na LANu imam adresu sa TC7200 (192.168.0.xxx).

Kod treceg slucaju na LANu imam adresu sa CAPa (172.16.3.xxx).

Drugo nisam bas skuzio, al ova gore rjesenja zadovoljavaju!!! Hvala puno!!!

Jos me zanima kako napraviti guest mrezu na 2.4GHz.
Idem na Wireless table, oznacim wlan1, add Virtual.
Sto dalje napraviti?
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2019., 10:09   #90
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,647
Pa obzirom na ostatak setupa, ponašaj se prema njemu isto kao i za wlan1, wlan2 i eth2.
Kreiraj mu vlastiti security profile, dodaj ip adresu, dhcp i vozi. Ne vidim problem.
Proguglaj na firewallu kako ga držat odvojenog od ostalih mreža.
Onemogući system services nepotrebne protokole obavezno, i odredi od kuda im se može pristupati, dakle ne sa interneta.
Obzirom da si onda za sve kreirao dhcp na mikrotiku, na modemu ugasi dhcp, i na eth1 dodijeli fiksnu ip adresu.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 15.12.2019. u 10:18.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na