Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 27.12.2017., 21:29   #91
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
1. CAT6A smeta EMI defitivno.
Provlačenje uz struju kroz isti bužir znači paralelno na veće udaljenost je loša ideja.
Možeš imati velikih problema,od droppanja paketa pa do pojave napona u mrežnom kabelu.
Ako baš nemaš drugog rješenja onda uzmi S/FTP CAT5e jer od CAT6 neće nikakve koristi imati,no ni to nije garancija.
Bilo bi najbolje optiku provući.

2. Bolje si uzmeš router i AP odvojeno.
Router si uzmeš nešto tipa Edgerouter X-a,a AP nešto tipa Unifi AC Litea.
Kombinacija ima hrpa.
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2017., 21:58   #92
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,879
kakav pobogu asus za soma kuna ?
bitno da kupis neki AP . koji ima gigabitnu mrezu
jer obicni su 100 mbit .. a ti bude imao jaci net
gubitka u kablu nema

https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...D-RB951G-2HnD/

ili ovu zver

https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...cT2HnT-hAP-ac/

ili jeftinija solucija .. ali komplikacija
gigabitni swič .. tako da komp ne gubi na brzini i pokraj obični ap
https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...-2nD-hAP-Lite/
za mobitele duso dalo.. 50 mbit . vise nit nejde na 2,4ghz
na 5 ghz ja sam sa mobom ajfon ostvario 80 mbit..
al pitanje.. čemu ?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.12.2017., 22:27   #93
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,427
ono šta kaže dado - rješi si sve bitno žicom, a wifi ko wifi, to je za mobitele, tablete, laptope, šta će ti pobogu 100+,mbita na mobu?! ac pak ima mali domet, tako da realno nećeš puno postići jer da bi sa ac standardom pokrio cijeli kat, treba ti više uređaja nego za 2.4ghz mrežu.

a i tih 500mbita, nemoj očekivat da će bit stabilnih i stalnih i da će ti download sa bilokojeg servera ić više od 50tak mbita. mi smo u firmi na 100/100, speedtest čak i dođe do te brojke, no bilo kakav file download odnekud mi nikad nije išao više od 7-8MB/s.

tako da ne sekiraj se, rješi si tvoj komp žicom i drugo kako bude.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 09:56   #94
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,984
Kolege su manje - više sve rekle,
ako nije problem, do dnevnog boravka provuci 2 Lan kabela,
to nije obavezno al pruža više mogućnosti ubuduće.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 20:43   #95
robinhozg
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: Zagreb
Postovi: 22
@robimarko-bug krivo rekoh..kaže otac da će bit u dodiru s jednom električnom žicom samo od dnevnog boravka do mog PC-a (~6 metara), a od 2.kata do prizemlja se provlači uz telefonsku žicu koja će sad bit samo do 1.kata..onda kad dodjemo u prizemlje LAN kabel će ić samostalno do dnevnog boravka..misliš li da za to nije dobar cat6a?
ne znam jel za optiku treba neki OE konverter ili nešto dodatno da optikom povežem 2 routera? koliko koštaju te komponente i tak.. da li se plastični kabel može podosta svinuti jer bi sa 2. na 1. kat imao prijelaz od gotovo 90°? mislim da nemam potrebe za optikom..

@dadoremix krivo si me shvatio.. do ~1000kn sam mislio ići, znam da ASUS RT-AC1200G+ košta ~600kn..mislim da ću ovo kupit..je malo skuplje, al sad kad već to radim da napravim pošteno..jedino kolko sam vidio da on nema MU-MIMO što bi bilo dobro za budućnost ne?

@jp_rv i ti si me krivo shvatio..nije mi niti cilj preko WiFi-ja imat tolike brzine, a i znam da nisu ostvarive..mora imati gubitaka, a ac znam da već kod 1 zida ima gubitak..također, znam da je i stvar electronic bottlenecka..tako da mi je 50 Mbps i više nego dovoljno za mobitele/laptope..mislim da će to bit ostvarivo jer ako mi AP bude u dnevnom boravku onda je na najboljem mjestu kad tamo najviše borave ostali članovi obitelji
a za brzine žicom ćemo vidjet..znam da mi nije potrebno 500/120, al za 164kn/mjesec zašto ne

@Nikky zašto 2 Lan kabla ako može?
robinhozg je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 21:45   #96
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Provjeri si koliko imas prostora u buziru jer je cat6a dosta debeo, ja bi cak preporucio cat7 jer je nesto tanji. Ipak, s obzirom na ovo zadnje sto si napisao, mozda bi mogao proci i s obicnim cat6 kablom, za home potrebe vjerojatno ne bi bile tolike smetnje.

Buduci da sam pitao za savjet u ovoj temi prije godinu dana, napisat cu sto je ispalo od toga. Ideja je bilo provuci cat7 kroz buzire gdje ide i struja. Ali cat7 je dosta debeo tako da sam ga proveo samo izmedu katova kuce i sluzi kao neki backbone. Odnosno, izmedu dva rutera gdje zelim maksimalnu propusnost bez gresaka. U sobe sam doveo cat5e jer nije bilo mjesta za nešto deblje, a cak i s ovim je bilo muke oko provlačenja. Svejedno, iako ide uz el. zice, dobivam full gigabit brzine (prijenos s NAS-a) tako da mi je to ok.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 21:47   #97
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,427
zamaraš se previše, kakav crni cat6a :P mislim ako imaš para rokaj...

i ove spike da smeta struja, gdje stanujete, u trafostanici? kad smo renovirali stan, dao sam da se montiraju lan kabeli apsolutno svugdje (mislim da imam 3 ili 4 kabela u dnevnom do tv-a, 2 pored kauča, 2 u kuhinji i 1 u spavaćoj). i to ide 70% puta paralelno sa strujom , jedino šta lan kabeli terminiraju u špajzi,a struja u predhodniku di je razvodni ormar. doduše nisam stavljao konektore na sve kabele, stoje u rezervi ako budu ikad zatrebali, a imam spojeno 4 uređaja na njih i digod sam mogao testirat, link je gurao 100mbita. korišten najjeftiniji cat5 kabel, tj ono čega su se radnici domogli za malo para. po trasi, to je 30tak metera minimum, jer prati zidove.

tako da radit će... ne se sekiraj. osobito će cat6a radit. to je double shielded kabel, svaka parica ima svoj shield, i onda kabel ima shield. nema tog boga da se probije unutra.

edit - ne treba ti router sa optičkim portom, dobiješ ga od providera. ili dobiješ ont. tako da uzmi nešto jeftinije, a da ima gbit portove.
također, gotovo pa nemaš normalan client device koji ima triple chain, pa je imati triple chain na routeru beskorisno. valjda. osim ako ne povećava domet. nisam doma po tom pitanju.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 28.12.2017. u 22:05.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 21:53   #98
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
Ako je samo 6 metara onda nikakav crni Cat6 ili Cat7.
To je bacanje love.

Uzmi si FTP Cat5e i gotovo.

Nego taj Mikrotik ti nije 600kn jer je to cijena bez PDV-a
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2017., 22:01   #99
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,879
mikrotik je zver .. ali po meni i bacanje para za home user...
ali ako se ima para.. zašto ne.. svatko ima svoje veselje..
ja kupio ovaj
https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...ac-lite-tower/

i vratio se natrag na
https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...-2nD-hAP-Lite/

jer uvidio da mi i ovaj "slabiji" zadovljava sve uvjete
I da od 5ghz ap-a nemam neke koristi..
Doma na "selu" .. imaju i susjedi wifi .. ali nema tu smetnji od njih
pa da trebam 5ghz .. a do wc-a nit ne lovi 5ghz kak spada ..
a na 2ghz imam 20 mbit.. ostatak kuce 58 mbit
veza je 150/75 i zadovoljava sve naše potrebe

a za gigabitnu mrezu ti je dobar i obican cat5 kabel.. ide kroz to gigabit bez problema..
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2017., 22:21   #100
robinhozg
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: Zagreb
Postovi: 22
Hvala svima na savjetima..javim kak prodje slaganje
robinhozg je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2017., 13:11   #101
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,984
Citiraj:
Autor robinhozg Pregled postova
@Nikky zašto 2 Lan kabla ako može?
Malo kasnim
Ako si dobro pratio šta su ti kolege pisale možda si shvatio zašto 2,
1. za MaxTv Set-Top Box, a 2. za Internet ako sutra staviš "pametnu" telku ili kakav svoj multimedia player.

Šta se tipa kabela tiče, Cat6 ili s/ftp Cat5e će biti ok.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2017., 14:48   #102
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Ramura
Postovi: 474
Imam na jednom kraju stana router od operatera, a na drugom kraju, stari TP link router, koji glumi AP. Mislim da mu nisam ništa posebno podešavao, tj. stavljao u AP mode, nego samo ubo mrežni kabel koji ide na prvi router, mislim da sam isključio DHCP i stavio iste postavke za WiFi kao i za prvi router.

Sada pitanje.

Da li je bolje staviti 100% identične postavke kao i prvom routeru, uključujući i naziv mreže, ili je bolje staviti drugi naziv mreže?
Dešava mi se da sam na 2m od drugog routera, ali je mobitel još uvijek spojen na prvi koji ima jedva jednu crticu, i ne pušta ga.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2017., 18:20   #103
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,984
To je čest slučaj / problem. Prvo neka su na različitim kanalima.
Ako to ne pomogne onda na TP-Linku postavi SSID drugačiji a pass može biti i isti,
tada bi se mob trebao sam prebaciti na bliži / jači signal (računa se kao druga mreža kad nije isti SSID).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 10:38   #104
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Jedno "ajme meni" pitanje ali ne želim zabrljati jer je dosta novca uloženo. Koliku duljinu kabela je potrebno ili pametno ostaviti od ulaska u rack do patch panela? Hoće li 0.5m biti previše ili premalo? Sad su kablovi dulji i od 2m, previše je ostavljeno kod provlačenja, pa ih moram skratiti jer treba zidove pogletati prije montaže ormara.

Ukupno je 33 FTP kabela, 9U zidni rack.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 11:05   #105
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,776
Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Jedno "ajme meni" pitanje ali ne želim zabrljati jer je dosta novca uloženo. Koliku duljinu kabela je potrebno ili pametno ostaviti od ulaska u rack do patch panela? Hoće li 0.5m biti previše ili premalo? Sad su kablovi dulji i od 2m, previše je ostavljeno kod provlačenja, pa ih moram skratiti jer treba zidove pogletati prije montaže ormara.

Ukupno je 33 FTP kabela, 9U zidni rack.
Pola metra je daleko premalo, ostavi ta cca 2 metra, smotaj ih, strpaj i zastiti vrećicom, a kod montaže patch panela reži na odgovarajuću mjeru.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 13:08   #106
Majkus
Premium
Moj komp
 
Majkus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2007
Lokacija: Istria country
Postovi: 363
0.5 m ti je premalo. Ostavi si kabla do dna ormara. Zašto? Tko zna možda ćeš jedan dan trebati premjestiti iz nekih nepoznatih razloga koji kabel na najdoljnji unit i onda šta? A i tako se obično ostavlja. Napraviš jednu šlingu odiza ili na ormaru,ili ako je spušten strop negdje i to je to. Bolje da ostane. Ako je manji objekt ne vjerujem da bi trebale duljine biti na granici!
__________________
Pošteni trgovac:

1.2.3.
Majkus je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 13:12   #107
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,851
Uvijek ostavi dovoljno kabla da mozes patch panel ili ormar izvuc van ako se ikad ukaze potreba za time.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 13:36   #108
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
OK, hvala, napravit ću onda tako. Mali je to ormar (9U) i to je konačan broj kablova jer ni u bužire ne stane više, skratit ću ih prvo na neku "razumnu" mjeru i zaštititi, a kasnije kako ste rekli, mala šlinga i gotovo. Nije spušteni strop niti išta slično, klasična gradnja, a kablovi su ostavljeni predugački jer su vučeni u paru pa su rezani na mjeru prije uvlačenja.

Klasična je gradnja, a pare su ograničene, nadam se da će ove godine sve bit spojeno i u funkciji .

Kad sam već ponovno pokrenuo temu, ima li netko savjet kako u kućnoj radinosti najbolje istestirati mrežu, odnosno ispravnost kablova i terminacije na obje strane (utičnica i patch panel)? Postoji li koji bolji način od onog ručnog testera kablova, npr. komp s 2 mrežne kartice i nekim softverom ili 2 kompa i softverom?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 13:38   #109
Majkus
Premium
Moj komp
 
Majkus's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2007
Lokacija: Istria country
Postovi: 363
Neki od FLUKE instrumenata. Pokaže ti dal su konektori/moduli točno spojeni. I imaš certificirana mjerenja. Pokaže ti duljinu kabela i sve.
__________________
Pošteni trgovac:

1.2.3.
Majkus je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 16:18   #110
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Znam za te uređaje i poprilično su skupi, zato sam pitao za nešto što ide u kućnoj radinosti . Mreža je za mali ured, stan i priprema za videonadzor, pa se nabralo kablova (jbg kod svakog TV-a su stavljane po 2 utičnice, za lan i iptv).
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 17:38   #111
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,984
Bravo za trud / planiranje, jednom kad složiš si miran za dugo vremena.
Šta se tiče testiranja u home / jeftinjak varijanti ostaje ti samo ovi jeftini testeri koji "samo" potvrde da su žice ispravno spojene i uparene,
a nekakav test opterećenja možeš izvesti (kako si i napisao) sa 2 kompa i sw ovako nešto > https://www.nextofwindows.com/free-p...ls-for-windows
s tim da kod takvog win sw rješenja ovisiš o "stanju" kompa ... ali opet može pokazati jeli promet ide kako bi trebao (transfer rate) ili zapinje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 18:32   #112
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 2,528
Ili si daš malo truda i izvrtiš iperf...
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 28.01.2018. u 19:16.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2019., 20:46   #113
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Konačno se kod mene stvari makle s mrtve točke, ove jeseni/zime bi sve trebalo biti osposobljeno Počeo sam na ovoj temi pisati u proljeće 2017. godine, pa ono... planovi i realnost se razišli, a u uređivanju je moralo ići sve obratno nego što je bio plan.

Skratio sam kable na mjeru, postavio na njih keystone module (srećom pa su mi prodali toolless verzije za koju zaista ne treba ništa osim cijelog seta raznih kliješta, ali ajde...), postavio module i na utičnice, montirao njih, provjerio s malim Roline uređajem i sve je prolazno... slika. Sad treba doći maler/pitur odraditi svoje.

Kabel je F/UTP cat 6A, na strani patch panela su shieded cat 6A keystone, a na kontra strani su unshielded. Sve skupa se montira u 9U rack.

Ukupno je 32 kabla, s tim da je od toga 6 IP kamera koje će se možda nekad montirati i 2 su za analogni telefon, tako da je točno 24 kabla pri čemu sigurno neće svi biti korišteni.

Trebao bi savjet za aktivnu mrežnu opremu, ne bi želio kupiti nešto loše ili preskupo.
Ovo je dogradnja obiteljske kuće, sada je konfiguracija ovakva:
HT ZTE (bridge) -> Linksys WRT54GL -> GB switch 1 (klijenti i wifi AP 1) -> GB switch 2 (klijenti i wifi AP 2).

Ovaj Linksys router je zbilja star, ima 16MB RAM-a koji je gotovo uvijek pun i tako, ali do sada je samo jednom s njim bilo problema da ga je trebalo resetirati. Veza na net je aDSL 20/2.

Veza iz dograđenog dijela kuće je dovedena do tog routera. Ne znam je li potrebno mijenjati odmah i router ili je dovoljno kupiti samo switch za rack?

U slučaju zamjene routera, mislio sam vezu prema novom dijelu spojiti u jedan port novog routera, a vezu prema starom dijelu u drugi port. U slučaju da router ne mijenjam, onda bi trebao vezu prema novom dijelu spojiti u jedan port na GB switchu.

Može li neka preporuka za router i rack switch (24 port)? Za router Wifi nije nešto presudan, neka ga ima, ali nije prioritet. Ne bi želio nešto s kompliciranim postavljanjem. Hvala!

Volio bi da jedno i drugo bude <2000kn, 2500kn max ako je opravdano. Nadam se da nije premalo

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 25.09.2019. u 20:51.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 16:45   #114
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Jel bi ovo bila dobra kombinacija?

router

switch
?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 16:57   #115
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,668
Ak si na jednu stranu ispravno stavio oklopljene konektore a na drugu neoklopljene, čak i uređaj koji provjerava ispravnost redoslijeda spojenih žica ti neće dat prolaz za Ground.


Na drugoj strani kabela trebao si stavit oklopljene ili keystone module ili rj45 konektore. U ormaru povezat sa ftp patch kabelima. Naravno patch panel trebaš uzemljit

A ormar uzemljit sa vodičem 10-16 mm2 na glavnu sabirnicu uzemljenja, te posebno switch preko vijka koji obično se nalazi na stražnoj strani na sabirnicu uzemljenja u ormaru.

Na dolaz tel linije bi bilo poželjno stavit odvodnik prenapona te ga spojit na sabirnicu uzemljenja u ormaru.
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 17:44   #116
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Na strani ormara su ovi:
link, a na strani utičnice ovi: link.

Ground nije spojen, uređaj jasno javlja da G nije spojen, ali ako "prebrikam" keystone modul (širm kabla u zidu na širm kabela za uređaj) onda svijetli i tako sam ispitao sve kablove. Možda to je krivo, ali sam to baš na ovoj temi vidio da tako treba ići, da radi razlike potencijala nije dobro raditi uzemljenje ne obje strane već samo na jednoj (ormara) :/

Ormar mogu uzemljiti, ali zašto toliki presjek vodiča? Predvidio sam klasiku 2.5mm2, ali kako je razvodna kutija odmah pored može se staviti drugi vodič.

Ovaj dolaz tel. linije je isti F/UTP kabel samo se u starom dijelu kuće spaja na postojeću analognu telefonsku centralu.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 18:49   #117
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,984
Nisam stigao prije odgovoriti
Spajanje si izveo dobro (širm samo na jednoj strani), nije po pravilu ali je tako iskustveno bolje.

Gdje bi stao gl. router, u predviđenom 9U rack - u ?
Pitam jer metalni rack poprilično "ubije" WiFi, pa razmisli da ga staviš poviše ili ispod rack - a.
Šta vridi dobar WiFi router ako je u metalnom rack - u.

Baš taj C1200 sam pohvalio nedavno po opcijama i WiFi pokrivanju.

Po pitanju switch - eva malo "naopakog" razmišljanja, kažeš potencijalno 6 kamera, zašto nije 4
To govorim jer:
- bilo bi fino koristiti PoE varijantu sa switch - a umjesto gomilice injektora
- baš sam nedavno nešto gledao po tom pitanju, imaš switch - eva sa PoE 5 ili 8 portova od kojih 4 daju PoE
- bitno je uskladiti kamere i switch - eve po pitanju PoE standarda,
čitaj: 100 Mb port + pasivno napajanje ili novi 802.3af standard (GB port + napajanje preko svih žica, info > https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Cijela ova priča da kamere prebaciš na zasebni PoE switch.

Za gl. switch je fino imati / uzeti managment (upravljiv) varijantu ali kako vidiš košta.
Isto tako u obje varijante ima ih sa i bez podrške za Jumbo frame, ovisi jeli to koristiš ili ne.
Ne zaboravi da managment switch treba podesiti prije upotrebe, barem ip adresu a ostalo može kasnije.
Ako je nova TP-Link serija (kao ovaj šta si linkao) vidi > https://www.tp-link.com/us/faq-956.html

Za sada toliko
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 21:02   #118
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
To je dogradnja obiteljske kuće gdje na katu/tavanu na jednom kraju telefonski priključak i sadašnji ured (i dalje razvod po kući), a na drugom kraju u prizemlju novi ured i taj rack.

Prema tome, glavni router bi bio na mjestu sadašnjeg Linksysa i pokrivao WLANom stari dio kuće. Etažu gdje se nalazi rack mogu pokriti WLAN-om s malim airlive n.minijem koji imam viška Zato mi je važno da router ima GB portove jer bi on bio veza između novog i starog dijela.

Što se kamera tiče, tako je ispalo . Njih sada uopće ne bi spajao, već planiram nabaviti zaseban switch s PoE opcijom kad (ako) one dođu na red.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2019., 21:27   #119
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,668
Zaštitno uzemljenje ti je uzemljenje dijelova koje mogu doć pod napon, kučište itd.



Recimo switchevi imaju osim uzemljenja koje dobiju preko utikača i i vijak na zadnjoj strani na koje ga spajaš na zaštitno uzemljenje tj na sabirnicu izjednačenja potencijala.


ali uglavno trebaš odvojojit, uzemljenje utičnice od uzemljenja ormara, tj jedino mjesto gdje trebaju bit spojeni je glavna sabirnica izjednačenja potencijala. Moš ti i stavit za zaštitno uzemljenje 2.5 mm2 al više je bolje, poželjno minimalno 6mm2.


Inače ima POE 802.3af switchevi imaju auto sensing pa stoga sami prepoznaju dali je na drugom kraju uređaj koji podržava 802.3af/at te dali treba pustit POE ili ne.



Recimo ovako nešto https://www.lost.hr/ponuda/item/3935...mountable-120w je predviđeno za 8 kanalni snimmač te može napjat 8 kamera + link prema snimaču link prema ruteru.


Opet s druge strane bolje je nabavit snimač sa poe izlazima pa spojit direkt kamere u snimač





Inače je glupo postavljat IP kamere koje nemaju POE napajanje 802.3af, manje kabela, lakše ih je spojit sve na jedan UPS
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2019., 08:39   #120
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,364
Budem onda potražio deblju žicu i spojio na sabirnicu, nisam uopće mislio da treba veći presjek.

Hvala na prijedlogu za kamere, moram istražiti malo cijeli taj svijet. Sad imam previše drugih troškova, a kamere tako i tako ne mogu postaviti sam (previsoko su ) pa mi je to sporedno i neće za sad biti nigdje spojene. Izvorno sam planirao zaseban poe switch (nešto kao s tog linka) i snimač, nisam primjetio da ima bolje rješenje, odnosno all in one.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na