Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.09.2016., 20:07   #1
Mikeyy
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: HR
Postovi: 2,072
Mreža po stanu

Kolega ima totalnu obnovu stana, i kada će već sve raskopati, mislio je postaviti mrežu po stanu i staviti RJ45 utičnice.

Ima li smisla stavljati CAT6 ili CAT7 kablove, kada se već stavlja i kopa, ili se držati standarda CAT5e? Mrežu po stanu ne postavljaš baš često.
Ako ima, idu li posebne RJ45 utičnice ili?
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2016., 22:27   #2
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,571
A ima smisla (valjda) sve ovisi u biti koliko je spreman izdvojit iako nije tolika razlika u cijenu.

Samo neka pazi da lijepo sve dovuče u neki mali mrežni ormar na patch panel i switch i postoji razlika između CAT6 i CAT5e utičnica.

I najbolje mu je postaviti bužire dovoljne širine onda je nebitno kakve kablove unutra provlači kad već sve raskapa.

Postavljanje kablova bez bužira (da se ne mogu poslije vadit i mjenjat) nije preporučljivo pogotovo ako ima mogućnost zbog raskapanja povuć bužire.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 12.09.2016., 12:27   #3
MasterX
+50-1 über alles ;)
 
Datum registracije: Mar 2003
Lokacija: ::1
Postovi: 1,569
upravo tako, postaviti buzire obavezno! npr. sa danasnjim cijenama i potrebama je CAT5e dovoljan za stan/kucu, ali vjerovatno ce u nekoj buducnosti kako kolicina podataka eksponencijalno raste, trebati CAT6 ili CAT7 pa moze zamjeniti kablove sa forspan-sajlom, da ne ulaze sad previse u CAT7 kablove koji bi radili sa 10% svojih kapaciteta...

ako misli stemati zidove a ne postaviti buzire, onda bolje uzeti powerline adaptere = stedi zivce i novce...
MasterX je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2016., 12:40   #4
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 998
bez bužira nema smisla ni krivo pogledat zid a kamoli ga opandrčit sa hiltačom A što se tiče kablovinje, kad kupuje neka onda uzme cat 7 odmah i bok. zašto da sada uzima cat5e i onda opet za kakvih 5-10 godina kupuje opet? ovakve situacije treba gledat dugoročno, imho naravno.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2016., 13:39   #5
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp
 
Bono's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb Croatia
Postovi: 2,335
Ako imas dvorac da ti na svih 100m treba 10gbita mozda bi se isplatilo, ovako za jedan stan Cat 6 je maksimum. Do nekih 40m ionako cat 6 radi na 10gbita, sve ostalo kako je preporuka obavezno buzir.
__________________
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”
Bono je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2016., 13:55   #6
Mikeyy
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: HR
Postovi: 2,072
Razlika u cijeni između CAT6 i CAT5e je minorna, tako da to nije neki problem.
Za stan treba cca 100m kabla, to dođe na 200kn razlike u cijeni kablova, plus nešto na utičnice ukoliko su skuplje. Na investiciju obnove stana od vjerovatno +70.000kn to je zanemarivo.

Pitam zbog iskustva vaših postojećih, pošto kada se to napravi vjerovatno neće nitko dirati stan sljedećih 20 godina.
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 12.09.2016., 14:31   #7
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
Nisam gledao / uspoređivao cijene Cat7 vs Cat6 ali mislim da je za Home korisnika sasvim ok ići na Cat6.
Ne zaboraviti da to uključuje kabele i utičnice.

Mislim da je pokretač teme zapravo više mislio / pitao kako izvesti mrežu,
šta je kolega rekao sve krajeve dovesti u jednu veću / duboku kutiju.
Ako ne svugdje, tu koristiti Keystone module (ili alternative drugog proizvođača), sve module ubaciš na odg. pach nosač.
Za neke lokacije primjerice dnevni boravak i sl. svakako provući po 2 - 3 kabela.

Može se na isto mjesto dovesti tel. / xDSL / FTTH linija,
tel. prema prostorijama,
eventualno ogranak coax - a (ako je operater Bnet),
...

Jedna od mana montiranja IAD / aktualnih routera u tu kutiju je šta time slabiš WiFi karakteristike / pokrivenost a znamo kakve su kada je uređaj "u prostoru".

Možda je najbolja opcija tu staviti 5 - 8 portni GB mrežni switch.

EDIT: Nešto drugo tražio pa naletio, evo primjer za Keystone "opcija" > http://www.tragant.de/produkte/G_KEYS_6.html
za koje nofčiće i opcije nabave treba tražiti.

Za sada toliko.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 12.09.2016. u 21:09.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2016., 16:47   #8
IgyOs
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2016
Lokacija: Osijek
Postovi: 14
Ja sam se poprilično navukao kablova. Uglavnom po meni bolja ti je opcija Cat6 a ono što ljudi zaborave je da je sam kabel puno puta najjeftinija stavka u cijeloj priči. Puno skuplje te izađe ako ih nema dovoljno. Dogodilo mi se više puta s firmama da povučemo kabliranje po projektu i onda skontaju da im fali još koji kabel

Ako radiš sve školski po CAT6 standardu onda ti je sva pasiva CAT6 znači i konektori i
patch panel ako ga imaš ili patch kablovi + gigabit switch.
Ako se ima novaca nagovori ih da ostavite barem jedan rezevni koji sad ne koristite za Acess Point. I to barem dva tri takva po lokacijama u stanu. Idealno bi bilo ako imaš knaufa po stropovima pa ugradiš neki stropni ko plafonjeru.
IgyOs je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2017., 18:42   #9
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Bok, iskoristit cu ovu temu jer imam sličnu dilemu. Planiram napokon nabaviti neki NAS stoga bi po kući provukao LAN kablove tako da se NAS može maksimalno iskoristiti po pitanju bandwidtha. U zidovima kuće su kanalice (bužiri) namjenjeni za struju (rasvjeta, utičnice itd) pa bi ih iskoristio za LAN kablove.

Izgleda da bi na pojedinim točkama LAN kabel išao usporedno sa strujnim instalacijama što baš i nije dobro rješenje, ali ako nema nekog velikog rizika to mi je prihvatljivo. Zbog toga razmišljam da odma nabavim Cat.7 kabel koje je shielded i time smanjim moguće smetnje zbog el. vodova. S druge strane, uopće nemam iskustva sa shielded kablovima i ne znam kako bi takva mreža trebala funkcionirati. Odnosno, mreža treba biti uzemljena na nekoj točki (ili spojena na masu), i koliko sam čitao, sva oprema u mreži bi trebala također biti uzemljena tako da se kabel ne ponaša kao antena. Međutim ovi ruteri koje dijele ISP-ovi imaju plastične RJ45 utičnice pa uzemljenja preko STP kable neće ni biti. Ili sam u krivu?

Druga opcija je ići na manje komplicirani (UTP) Cat.6 kabel ali nisam siguran koliko pametno ga je provlačiti paralelno sa strujnim instalacijama. Na internetu svašta piše, jedni ne preporučaju dok drugi kažu da je za kućne korisnike to prihvatljivo. Pa ako netko ima iskustva ili neki savjet, dobrodošao je.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2017., 18:51   #10
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,668
Mislim da ti je dost cat 5e ili cat6 shilded kabel, ali isto tako trebas imat rj45 shilded konektore kao i patch shilded kabele.
Isto tako metalni switchevi, malo bolji su uzemljeni preko kabela za napajanje a i imaju jos dodatni saraf za uzmljenje na samom kucistu
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 03.01.2017., 20:26   #11
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 473
Ugrađeno u novu kuću: cca 350 m' cat6, utičnice cat6 mislim oko 80 kn komad, patch panel neki polovan, zyxel 24 portni gigabitni svič, bužiri na sve strane, mislim da nisam platio više od 6 tkn.
ono što mi je bitno, kodi vuče sa synolođija 1080p i ne trza uz sav ostali internet promet.
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2017., 20:47   #12
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp
 
Ag008's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 5,708
Za ove kabele ne morate ići u Chipoteku po njih, pogotovo ako kupujete na metre.
Ako imate kakvu veću centralu T-Coma u blizini zamolite nekog tehničara "za kavu" da vam da malo kabela. Tako bez problema dobijete cat6 kabel, frend mi je preuređivao stan pa sam mu nabavio 20m kabela od tehničara, još je zakrimpao i konektore na kraju.
A tako sam pred godinu dana nabavio i frendu za kuću 100m kabela sa čelićnom užadi da si poveže u šumi kolibu.
Sve se da nabaviti od tehničara, to im je ionako radni materijal pa da na njemu i zarade malo.
__________________
👌👌 👌
Ag008 je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2017., 22:25   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
@Ag008
Daj se sinko urazumi malo, žicanje svega i u svakoj prilici nije i ne može biti način života, čak i kad se nema kune u đepu

@daki
Na tržištu ima svega i svačega, obzirom na tvoje inicijalno pitanje "može li kraj strujnih vodova",
nije idealno ali može, svakako uzmi kabel koji ima foliju i/ili shirm ispod prvog pvc omotača. Na jednom kraju (zgodno je na patch panelu) sve uzemljiš.
Na taj način si se zaštitio od em. smetnji.

Prije nego kreneš u realizaciju dobro osmisli šta ti i gdje treba (može trebati).
Primjera radi prema TV i multimediji u dnevnom boravku minimalno 2 ili 3 Lan kabela.
Ako nisi siguran, napravi skicu stana pa će netko savjetovati.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 04.01.2017. u 13:36.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2017., 18:11   #14
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Imam već plan gdje bi sve trebalo ići, ali moram još detaljnije isplanirati troškove i isplativnost svake opcije. Hvala na odgovorima.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 21:48   #15
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 998
Tako sam ja doma kad sam uređivao kuću mislio da sam isplanirao sve unaprijed i sada na kraju ipak fali - trenutno baš tamo gdje nikky kaže: kod tv-a. Poslušaj savjeti pusti barem 3 kabela kod tv-a.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 22:08   #16
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,881
Heh 3 kabla?
Ili 1 kabel pa switch


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 22:33   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
@dadoremix
Jel jeftinije par kabela ili switch (pogotovo ako mora / treba biti GB) ?
Da ne spominjemo situacije gdje je za IpTv potrebna posebna / odvojena mreža.
Razumijem dobronamjeran / pametan prijedlog, ali treba sagledati više (da ne kažem sve) situacije
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 23:36   #18
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 350
To da, za IPTV pogotovo gdje ide zasebno.
Danas su me zvali za optiku kako mi brzo izlazi bnet ugovor, pa sam baš pitao...za tcom ultramax srećom ne treba, nego se stb može spojiti na vulgaris switch.

Šta mi je dobro, jer u svom konkretnom slučaju bih trebao provlačiti novi kabel.
Tako da, od viška kabela glava neće boliti, future proof.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 23:47   #19
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 998
jesi siguran za ovo da se stb može spojiti na vulgaris switch? ja sam gotovo siguran da ne ide
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2017., 23:54   #20
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 350
Tako mi je rekao ovaj što me zvao. Ako laže on, lažem i ja
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 02:39   #21
spitfire83
spava mi se
Moj komp
 
spitfire83's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 325
Gotovo sam siguran da laže on.
spitfire83 je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 08:29   #22
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,668
Vjerojatno ce raditi ako se spoji preko switcha, ali taj switch mora biti spojen na posebnu mrezu za IPTV koja je na posebnim izlazima na ruteru i koja nema veze sa mrezom za pristupanje internetu
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 09:46   #23
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 350
Izričito sam pitao, rečeno mi je da iptv radi na svim (1-4) portovima, i da radi na regularnom switchu bez problema sa ostalim mrežnim uređajima na tom switchu, nevezanima uz tcom. Znači zajedno sa svakim običnim uređajem koji ima pristup mreži.
Napominjem da je Ultramax u pitanju, znači optika, a ne adsl/vdsl preko bakra.

A šta je istina, saznat ću ubrzo kad montiraju.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 12:16   #24
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
Ako je optika isto ti je kao VDSL,samo VLAN taggan ti je IPTV promet.
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 13:05   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
Hm, rekao bih da je kriva informacija. Svaki operater ima drugačije riješen IpTv.
Ako nisam pogriješio kod T-Kome na Vdsl i Optici se koristi odg. Vlan tagiranje + IpTv je u posebnoj (drugoj) mreži.

Možda bi moglo raditi (i to veliko možda) ako se koristi dva switch - a koji imaju podršku za Vlan tagiranje (jeftini je često nemaju). Za test bi trebalo složiti:
- router - Lan1 > Switch1 - Lan1
- router - Lan4 (IpTv) > Switch1 - Lan2
- Lan kabel prema dnevnom b. > Switch1 - Lan3
...
- Lan kabel > Switch2 - Lan3
- Switch2 - Lan1 > PC ili Smart TV (Internet)
- Switch2 - Lan2 > IpTv Set-Top Box

Hoće li to raditi nisam siguran. Da ne spominjemo trošak za switch - eve koji bi ispali "višak" ako ovo ne funkcionira.
Ako ne radi onda će trebati "podijeliti" Lan kabel u dva (više puta smo tumačili kako) i pri tome oba linka su 100 MB.
Druga alternativa je Internet (Lan) ili IpTv "poslati" preko PowerLine - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 14:27   #26
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
Najbolje bi bilo izvući poseban UTP za IPTV.
HT na VDSL-u i optici koristi VLAN tagging,samo je različit VLAN ID za optiku i VDSL.
IPTV mora biti u posebnoj mreži.
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2017., 14:46   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
Zato smo ranije rekli bar 2 - 3 Lan kabela prema TV / dnevnom boravku.
Izgleda kao da se vrtimo u krug.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2017., 10:41   #28
Hrconja
Premium
Moj komp
 
Hrconja's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,412
Kako to najbezbolnije riješiti bez štemanja zidova ? Kanalicama ?
__________________
Hrconja je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2017., 10:48   #29
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 712
Bezbolnije od toga ne ide

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2017., 10:55   #30
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 10,489
Citiraj:
Autor Hrconja Pregled postova
Kako to najbezbolnije riješiti bez štemanja zidova ? Kanalicama ?
Kanalice su ti super stvar. Ima čak i kanalica koje se ljepe, ne trebaš ih šarafati.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na