Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 08.01.2012., 02:57   #1
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 728
OpenWrt i DD-WRT firmware tutorial za Gigaset Sx763

Evo konacno tutorial za ubacivanje openwrt i dd-wrt firmwarea u gigaset sx763 ruter.

Prvo za napomenuti je da nije potrebno imati otključan ruter da bi se ubacili alternativni fw-ovi, već je dosta imati pristup firmware upgrade dijelu.
(Vidi napomenu 1 na dnu topica prije pocetka tutoriala).

U ovoj verziji firmwarea rade sljedeće opcije:
ADSL annex A i B
WLAN
Switch (svaki port moze bit zaseban interface i vlan tagging)
Ledice (mogu se namjestati po potrebi)
Dugmici

Kod dd-wrt, radi isto sta i gore s tim da se može annex namjestiti u web gui i vidi se status linije, i mislim da se neće raditi img sa voip podrškom.

Kod dd-wrt je isto bitno ako se koristi adsl da pod advanced opcijama gdje se namješta vpi/vci namjestite payload type na bridged, inace neće raditi pppoe.
________________________________________________________________

1. Prvo je potrebno skinuti modificirani secondary_boot.img i onda otići u firmware upgrade sekciju i ubaciti ga kao i svaki drugi firmware.
Code:
Secondary_boot.img - link za download OVDJE
Nakon šta ste ubacili novi secondary, ruter će se rebootat i više neće biti moguće bootat originalni fw. (vidi napomenu 1)

2. Ukoliko već nije, namjestite si ip adresu mrežnog interfacea na:
Code:
ip: 192.168.1.16
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
dns server: 192.168.1.1
(ove postavke su ujedino i defaultne postavke za mrezu u openwrt-u i dd-wrt-u)
3. Nakon šta se router rebootao, pošto jos nema openwrt ili dd-wrt firmwarea u ruteru automatski će se upaliti web server od novo ubaćenog secondary bootloadera na ip adresi 192.168.1.1

4. Uđite u web server i odaberite koji img želite flashnut (vidi niže) i sad saćekajte par minuta dok se router ne reboota.
Nakon reboota treba nekih cca 30 sekundi da se izboota i onda bi se trebalo moći pristupiti openwrt ili dd-wrt web configu na ip adresi 192.168.1.1

Openwrt Firmware-ovi:
(kako namjestiti annex procitaj u napomeni 2)

Annex A i B - osnovni img:
Code:
Download OVDJE
Annex A i B - voip img (testno):
Code:
Download OVDJE
zadnji update: 17.4.2012 / kernel 3.2
________________________________________________________________

DD-WRT Firmware:

Img za inicijalno ubacivanje kroz secondary loader:
Code:
Download OVDJE
Img za flashanje kroz dd-wrt web-gui:
(ovaj ce se updajtati kako budu nove verzije dolazile, a ovaj iznad koristite za inicijalno flashanje)
Code:
Download OVDJE
update: 7.3.2012.

EDIT:
Evo novije verzije (17/01/2015) u kojoj je dosta detalja popravljeno u odnosu na ovu iz 2012,
ima i novijih ali kod ove provjereno rade oba Annex - a, reboot / factory reset iz web sučelja, sve oko WiFi, ...
nema VoIp dio.

NAPOMENA: Flash ne raditi iz web sučelja nego preko Filesafe UI, pogotovo ako je sada unutra ova verzija iz 2012.
Code:
Download OVDJE
zadnji update: 29.11.2015.
________________________________________________________________

Openwrt Firmware za ubacivanje novog secondary ukoliko je netko već ubacio onaj stari koji boota sa krivog mjesta u flashu:
Code:
Download OVDJE
Nakon šta se boota openwrt, skinite program WinSCP i zatim se spojite na router sa scp protokolom, prebacite u /tmp folder rutera secondary_boot.img sa gornjeg linka i izvrsite komandu:
Code:
mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary_boot
i nakon restarta vrijedi tutorial tocka 2 nadalje.
________________________________________________________________

Vraćanje na originalni fw:

Za vraćanje na orig fw, prvo je potrebno flashati Annex A i B - osnovni img iz gornjeg linka, i namjestiti passsword kad uđete prvi put u webui, nakon toga instalirajte WinSCP program i spojite se sa scp protokolom, username root i password vaš password.
Zatim si skinite i spremite originalni secondary bootlaoder, i prebacite ga u winscp programu u /tmp folder na ruteru.
Sada sa spojite sa ssh klijentom i izvršite komandu:

Code:
mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary
ili ako ta komanda baci error da nemože erase partition, koristite ovu komandu
(SAMO NA OPENWRTu SA OVOG TUTORIALA)
dd if=/tmp/secondary_boot.img of=/dev/mtdblock2
Sada možete ugasiti router, i instalirati tftp server,
namjestiti pod Settings > tftp > tftp security na none i base folder gdje se nalazi runtime.img.
runtime.img je poseban tj. fw+config particija i nalazi se ovdje.

Još je potrebno namjestiti ip adresu mrežne kartice na 192.168.2.16.
Preporučam da prije nego upalite router izgasite firewall i antivirusni jer može se desiti da router nemože pokupiti runtime.img
Sada možete uključiti router, vidjeti će te da u tftpd piše ako je sve ok da je runtime pokupljen i saćekajte dok se router sam ne reboota.
Web ui je na 192.168.1.1, tako da morate vratiti potavke od mreže nazad na automatic, config u runtime.img je onaj iz otključavanja generic.

________________________________________________________________

Napomena 1.
Ukoliko nesto zeznete u openwrt ili dd-wrt i nezeli se bootat, da bi ste ponovo usli u web server secondary bootlodera potrebno je:
Ugasiti router, zatim drzati tipku reset s doljnje strane, upaliti router i pustiti tipku nakon par seknudi.
Sada ce se ponovo otvoriti web server na 192.168.1.1 i možete ponovo ubaciti img, i pri tome će se sve vratiti na default.

Napomena 2.
Potrebno je spojiti se sa ssh na openwrt i u konzoli ukucati sljedece:
za annex A:
uci set network.adsl.fwannex=a
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

za annex B:
uci set network.adsl.fwannex=b
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

Za vidjeti status linije:
/etc/init.d/dsl_control status

Zadnja izmjena tutoriala 17/04/12

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.11.2015. u 19:16. Razlog: dodan dd-wrt fw, noviji fw
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2012., 11:17   #2
Xan
networking wannabe guru
Moj komp
 
Xan's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2002
Lokacija: Zagreb
Postovi: 994
super stvar, može neki link za detaljniji opis funkcionalnosti koje ima ova verzija openwrt-a?
__________________


AMD Athlon 64 X2 5600+
MSI K9N Neo
4x Kingmax Mars 1GB DDR2 800MHz
Sapphire ATi Radeon 4850 512MB
Seagate Barracuda 7200.10 320GB
AOC 193SW
Logitech X-230
Razor Lycosa
Steelseries Xai
Steelseries Syberia V2




Acer Aspire 5552G
15.6" 1366x768 LED
AMD Phenom II X4 N950
AMD Radeon HD 6650M 1GB
2x Kingston 2GB DDR3-1333
WD Scorpio Blue 500GB






Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb.

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Xan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 08.01.2012., 11:31   #3
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,085
ako se ne varam, nema toga čega nema
budem se s tim poigral slijedeci mjesec
domis je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2012., 11:43   #4
danij3l
Lux Aeterna
Moj komp
 
danij3l's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: OS
Postovi: 2,620
odlično !!!
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2012., 12:39   #5
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 728
Citiraj:
Autor Xan Pregled postova
super stvar, može neki link za detaljniji opis funkcionalnosti koje ima ova verzija openwrt-a?
Ja sam napravio img samo sa osnovnim paketima, al ima repository pa se moze instalirati koji god paket oces.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2012., 15:07   #6
Facelessone
Premium
Moj komp
 
Facelessone's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Samobor
Postovi: 4,042
Hoće li radit to na Iskonovom routeru i sa iskonovim VOIP-om?
__________________


AMD Ryzen 5 3600
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
16GB (2x8GB) HyperX 3200MHz HX432C18FB2K2/16
MSI GeForce® GTX1070Ti Armor 8GB
500GB Crucial MX500
240GB HyperX Fury
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Roccat Suora
Logitech G502
Logitech Z2300
Logitech G930
Dell U2715H
Iskon VDSL 40/10 Mbps



Lenovo T500
15.4" 1680x1050
Intel P8600
4GB RAM
120GB SSD



HP Microserver N40L
AMD Turion II Neo Dual-Core 1.5GHz
4GB ECC DDR3 RAM
HP NC360T PCI Express Dual Port Gigabit Server Adapter
Seagate Barracuda LP 1.5 TB
Seagate Iron Wolf NAS 3 TB
WD Purple 2 TB
Seagate 2.5" 500GB
OS: Xpenology @ DSM 6.2.2-24922 Update 2

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2012., 23:49   #7
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 728
Da vec je isprobano na iskonu radi voip, samo jos nisam napravio taj img sa voip podrskom.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 01:13   #8
Facelessone
Premium
Moj komp
 
Facelessone's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Samobor
Postovi: 4,042
Stvarno prekrasno. Mislim da bude moj kandidat za flash samo tako kad proučim sve to zajedno. Jer kad krenem nemam više neta pa... Thx.
__________________


AMD Ryzen 5 3600
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
16GB (2x8GB) HyperX 3200MHz HX432C18FB2K2/16
MSI GeForce® GTX1070Ti Armor 8GB
500GB Crucial MX500
240GB HyperX Fury
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Roccat Suora
Logitech G502
Logitech Z2300
Logitech G930
Dell U2715H
Iskon VDSL 40/10 Mbps



Lenovo T500
15.4" 1680x1050
Intel P8600
4GB RAM
120GB SSD



HP Microserver N40L
AMD Turion II Neo Dual-Core 1.5GHz
4GB ECC DDR3 RAM
HP NC360T PCI Express Dual Port Gigabit Server Adapter
Seagate Barracuda LP 1.5 TB
Seagate Iron Wolf NAS 3 TB
WD Purple 2 TB
Seagate 2.5" 500GB
OS: Xpenology @ DSM 6.2.2-24922 Update 2

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 05:43   #9
MarKill
N/A
Moj komp
 
MarKill's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Međimurje
Postovi: 434
Super
Ak radi s T-comovim VOIP-om budem isprobal obavezno, jer se svakih par dana zblesira.
__________________
MarKill je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 16:36   #10
T0X1C
n00b
Moj komp
 
T0X1C's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Split
Postovi: 243
Evo jedan mali problemcic prilikom flashanja pa ako netko moze pomoc.

Prvo flasham secondary boot i to prodje ok, dobijem onaj Failsafe UI, preko njega nadjen annex b image i kad kliknem na Submit Query veza pukne i to je to.
Router i dalje ostane na tom Failsafe UI-u i nema pomaka...

Ima li itko ideju sto sam zajebao?
__________________
PC #2:
[ASUS P4P800S]-[P4 1.8 @ 2.8 GHz]-[Infineon 512 Mb DDR]-[GeForce 4 MX]-[Seagate 160GB]

Zadnje izmijenjeno od: T0X1C. 09.01.2012. u 17:12.
T0X1C je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 09.01.2012., 17:36   #11
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
@T0X1C
Probaj isključiti antivirus, meni se zbog avastovog web shielda isto to dogodilo.

Zadnje izmijenjeno od: maymun. 09.01.2012. u 17:41.
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 18:33   #12
wyru5
Premium
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Canada
Postovi: 53
Svaka cast majstore!
E sad par pitanja ako moze
1. kako kompletno napraviti backup iskon firmware, startup config sam skontao kako backupirati preko firebuga.
2. Kako doci do podataka za voip da se mogu ukucati u openwrt, da li moze isto sa firebugom pa nekim toolom za visible password u routeru
3. Da li wds uredno radi?
thx
wyru5 je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 19:24   #13
T0X1C
n00b
Moj komp
 
T0X1C's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Split
Postovi: 243
Svaka cast, i kod mene Avast radio sranja, taman se flasha, valjda ce sve proc kako treba.

Tnx maymun.
__________________
PC #2:
[ASUS P4P800S]-[P4 1.8 @ 2.8 GHz]-[Infineon 512 Mb DDR]-[GeForce 4 MX]-[Seagate 160GB]
T0X1C je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 20:01   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
@wyru5
Obavezno backupiraj šta više stvari ako budeš morao nazad na Iskon fw i postavke jer je uređaj "njihov".
U onoj velikoj temi ima tool za decode konfiga, trebao bi odradit baš šta ti treba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2012., 21:50   #15
X-file
Premium
Moj komp
 
X-file's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
Postovi: 109
Hvala. ovo je super, napokon neka korist od SX-a
__________________
Born to party, forced to work

Intel Xeon E5 2660
MB Supermicro X9DRH-7TF
DDR3 1333MHz 64GB (8x8GB) Corsair
Plextor PX-716A / Plextor PA-730

PSU Seasonic 620W
X-file je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2012., 01:23   #16
wyru5
Premium
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Canada
Postovi: 53
e odlicno,thx Nikky taj tool za decode mi treba,bas sam ga sad pronasao da ne moram kopat previse sa firebug premda vjerujem da bi se i tako dalo rijesiti. e sad me samo zanima kako ide komanda u putty za backup bootcode.img i runtime.img te recovery kad kasnije budem vracao firmware?
wyru5 je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2012., 01:27   #17
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 728
Netrebas radit backup jer je firmware isti kao i za t-com, samo je config drugaciji, pa onda kad budem napisao kako vratiti nazad na orig fw sa openwrt samo ubacis config od iskona. Inace onak sad nemozes jos nista jer ovaj trenutni img nema podrsku za voip.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2012., 02:02   #18
wyru5
Premium
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: Canada
Postovi: 53
ok cekam onda tvoj post sa objasnjenjem za recovery i voip usput ako netko zna naredbu za backup i recovery .img iz putty bas me zanima kako ide naredba.
wyru5 je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2012., 15:14   #19
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,687
Zakon, budem se igrao s tim ovih dana kad uhvatim vremena i volje
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2012., 19:03   #20
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
Da li tko ima problema sa instaliranjem paketa iz repository-ja? Meni stalno javlja segmentation fault, trebalo mi je skoro dva sata da instaliram 10-ak paketa.

Zna li netko kolika je max brzina prijenosa na usb disk koji je spojen na usb port od sx763? Meni se brzina pisanja kreće od 500 - 1200 kB/s, čitanja oko 3-4000 kB/s, što mi je poprilično sporo, treba mi 15-ak minuta da iskopiram fajl od 1GB preko mreže na sx763.
Brzine se odnose na stick, formatiran prvo na FAT32 pa onda na ext4, na isti taj stick win7 piše/čita oko 5 puta brže. Probao sam i usb hdd, ntfs, ali to je tek tragedija, brzine oko 200-300 kB/s, ntfs-3g paket...
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2012., 19:54   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
Lako je moguće da su osposobili samo USB 1.1 standard mada možda prijavljuje 2.0.
Šta se paketa tiće probaj prvo dl. na komp pa onda ubacit ako tako može.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2012., 20:06   #22
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
Da, prijavi 2.0 high speed (usb 1-1: new high speed USB device number 2 using dwc_otg), zato me zanima kakve su brzine sa orig. firmwareom, ako netko zna... jer je možda i hardversko ograničenje.

a pakete sam instalirao i lokalno, i kompajlirao svoje i uvijek isto... al nakon par pokušaja i gašenja routera prođe.
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 20:11   #23
ico1986
Registered User
Moj komp
 
ico1986's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Sisak
Postovi: 4
Pozdrav,

Trebam vašu pomoć, nakon što sam stavio modificirani secondary_boot.img u otključani router nakon reseta ne mogu više ništa napraviti, svijetli samo LAN i Power lampica.
ico1986 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 20:31   #24
T0mB1ll
420
Moj komp
 
T0mB1ll's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Švabija
Postovi: 1,551
ok, a može pitanje, što se time dobijje? imam originalni firmware gore na svojem i sve šljaka
i može kakvi SS da se vidi kak to izgleda..
T0mB1ll je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 21:20   #25
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
@ico1986
router ti je sada na adresi 192.168.1.1, pa provjeri svoje mrežne postavke
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 21:37   #26
ico1986
Registered User
Moj komp
 
ico1986's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Sisak
Postovi: 4
Citiraj:
Autor maymun Pregled postova
@ico1986
router ti je sada na adresi 192.168.1.1, pa provjeri svoje mrežne postavke
Ne mogu ući u postavke, pokušavam sa 192.168.1.1 i ne ide.
ico1986 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 21:43   #27
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
koji je IP tvog kompa? možeš li pingati 192.168.1.1?
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 21:48   #28
ico1986
Registered User
Moj komp
 
ico1986's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Sisak
Postovi: 4
Citiraj:
Autor maymun Pregled postova
koji je IP tvog kompa? možeš li pingati 192.168.1.1?
Od kompa je 192.168.1.2, nisam pokušao pingati, izgleda da je otišao na vječna lovišta. Sad sam na starom D-Link routeru.
ico1986 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 21:58   #29
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
na kojoj je adresi dlink, ako su oba na istoj onda se kolju, isključi dlink, ponovo uključi 763 pa probaj. očisti cache browsera.
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2012., 22:05   #30
ico1986
Registered User
Moj komp
 
ico1986's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Sisak
Postovi: 4
Citiraj:
Autor maymun Pregled postova
na kojoj je adresi dlink, ako su oba na istoj onda se kolju, isključi dlink, ponovo uključi 763 pa probaj. očisti cache browsera.
Pokušao sam sve, stavio sam nazad Siemensa, probao sa drugim browserom, probao resetirati router, ne znam što više preostaje, nikako ne mogu ući u korisničko sučelje.
ico1986 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na