Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 27.09.2019., 08:49   #121
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,703
Nedostatak ako kamere spojiš direktno na snimač je da im nemoš pristupit direktno preko ip adrese, barem kod hika je tak
__________________

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2019., 08:54   #122
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,282
zato je onda tu snimač, i radiš sve preko njega i imas sve kamere
i kod hika i kod dahue i ostalih
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 27.09.2019., 10:02   #123
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Nedostatak ako kamere spojiš direktno na snimač je da im nemoš pristupit direktno preko ip adrese, barem kod hika je tak
Složiš NAT na snimaču i možeš preko IP-a.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2019., 07:56   #124
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,377
Još jedan stan treba srediti i trebam cca 100m kabla.
Tamo gdje sam prije kupovao nema više na metre pa me zanima gdje su trenutno najpovoljnije cijene cat5e i cat6 utp kablova (solid, cu)?
Našao sam u Chipoteci cat5e za oko 2,60, a cat6 oko 3,50 km/m.
Držati se cat5e kabla ili pod obavezno stavljati cat6 ?
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2019., 08:20   #125
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Držati se cat5 je sasvim dovoljno.

Mi kupujemo 305m kabla za 500kn ovdje u Varaždinu.

Šta nije 100m za 300+kn previše?

Npr. https://www.pro-ping.hr/webshop/Mrez...i-kutija-305m/
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2019., 23:08   #126
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,405
Evo, montiran je rack, switch, AP i spojeno je sa starim dijelom gdje je novi router, sve naizgled radi

Taj tp-link switch ima opciju device diagnostics za kontrolu kablova. Jel može objašnjenje zašto javlja za kabel koji je veza sa starim dijelom da je Normal za Pair A i Pair B (duljina 44-47m), a da je Open za Pair C i Pair D s fault location na 31-34m? Imam dva kabla, na oba isti/sličan rezultat. Piše da je brzina 1000M, Full Duplex.

U uredu je za sada samo printer i AP (koji je 100M pa je nevažan), veza s printerom za Pair A, B, C i D javlja Normal. Jel moguće da router s druge strane (tp-link archer C7) ne treba/ne podržava sva 4 para?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2019., 23:21   #127
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,282
ako mu je mrezna 100 mbit, onda ne koristi svih 4 para ili ti ha 8 žica
samo 4
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 14.10.2019., 23:53   #128
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,405
Nije, router je tp-link Archer C7 i ima gigabit portove, za brzinu pokazuje 1000M Full Duplex a ova dva para da su open, nema smisla baš.

AP koji je spojen je Airlive N.MINI, on ima 100M i za njega je OK, na switchu ne svijetli lampica za Gigabit i uredno u sučelju pokazuje da je 100M.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2019., 12:04   #129
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 376
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
zato je onda tu snimač, i radiš sve preko njega i imas sve kamere
i kod hika i kod dahue i ostalih

Ja imam dva snimača, jedan je HDvision, drugi Dahua. Isto tako i kamere, jedne HD, druge Dahua.



Ovaj Dahua vidi samo Dahua kamere, a HD samo Hd kamere, probao sve i svašta i ne mogu natjerati da na jednom snimaču budu sve kamere.



Također sam probao i neke aplikacije, poput iSpy, ali ista stvar. Čini mi se da su ove HDvision problem. To je navodno neki Raytech ili tako nešto.



A kod kupnje su mi dečki u geniusu rekli da je to sve cross kompatibilno.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2019., 19:55   #130
Kamby
Premium
 
Kamby's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2013
Lokacija: Pula
Postovi: 126
Jedino što mi pada napamet je da probaš sve staviti preko Onvif protocola pa vidjeti što će se desiti.
Kamby je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2019., 19:52   #131
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,059
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Ja imam dva snimača, jedan je HDvision, drugi Dahua. Isto tako i kamere, jedne HD, druge Dahua.



Ovaj Dahua vidi samo Dahua kamere, a HD samo Hd kamere, probao sve i svašta i ne mogu natjerati da na jednom snimaču budu sve kamere.



Također sam probao i neke aplikacije, poput iSpy, ali ista stvar. Čini mi se da su ove HDvision problem. To je navodno neki Raytech ili tako nešto.



A kod kupnje su mi dečki u geniusu rekli da je to sve cross kompatibilno.
Probaj na dahuinom snimacu dodat ove druge kamere, ali prije toga na njima omoguci onvif protokol, a na dahuinom snimacu kad ces dodavat obavezno odaberi da je protokol za komunikaciju prema kameri koju dodajes takodjer onvif.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2019., 22:23   #132
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,405
Opet trebam pomoć

Znači spojeno je ovako:

HT ZTE (bridge) -> WAN TPLINK ARCHER C7 -->
port 1: unmanaged GB switch za stari dio kuće
port 2/3: HT ZTE za pristup web sučelju
port 3/2: managed GB switch u novom dijelu kuće
port 4: ništa

Kad je tako spojeno, novi i stari dio kuće surfaju normalno i sve se činilo OK dok nisam pokušao pristupiti NAS-u koji je iz starog prebačen u novi dio. Uopće ne želi učitati WEB sučelje, pristup sharanim folderima ne radi ili radi strašno sporo. To je slučaj kad se pristupa iz starog dijela kuće NAS-u u novom dijelu. S računala u novom dijelu sve radi savršeno, vide NAS, brzina je preko 100MB/s. Kad se pristupa sharanom folderu s računala u novom dijelu računalu u starom dijelu brzina je nikakva, ~ 10MB/s maksimalno, a sve je spojeno na Gbit LAN. Treba napomenuti da i u slučaju kad računala "ne vide" NAS ping je <1ms.

E sad, kad ovaj kabel koji vodi na managed switch u novom dijelu kuće umjesto u router uštekam u unmanaged switch za stari dio kuće, sve odjednom proradi, brzine su klasika (>100MB/s), web sučelje radi, surfanje i slično.

E sad, zašto me to zeza? Jesam nešto krivo postavio ili je nešto pokvareno? Kupio sam novi router između ostalog zato da taj switch izbacim i prebacim na mjesto gdje bi bio korisniji.

Postavke managed switcha su jedino dodijeljena IP adresa, uključen jumbo frame, uključen IGMP spoofing (uključen i na routeru i na AP-u) i postavljen static routing: destination 0.0.0.0 subnet mask 0.0.0.0 i next hop 192.168.1.1

To je postavljeno jer switch nema opcije postavljanja default gatewaya pa bez toga on sam nije online. Jel to može biti greška svega?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2019., 22:55   #133
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,339
Ajmo po redu:
- pretpostavljam da je ZTE po defaultu na 192.168.1.1, da mu je ugašen WiFi i oba DHCP - a (v4 i v6)
- koja je na Archeru, po pravilu / poželjno bi bilo da je Lan strana (i cijela mreža) u drugom mrežnom segmentu (npr. 192.168.2.x)
- može zezati pa privremeno ištekaj ovaj "povrat" sa Archera na ZTE
- za pregled web konfiga / statusa ZTE to naknadno treba rješavati sa dodavanjem route na jednu mašinu gdje to gledaš, o tom potom
- static route u managed switchu bi trebao biti: destination 0.0.0.0 subnet mask 255.255.255.0 i next hop ip Archera,
(alternativa destination 0.0.0.0 subnet mask 255.255.0.0 i next hop ip Archera).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 21.10.2019., 23:17   #134
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,405
Vidiš vraga, iz nekog razloga je uključen DHCP za v6 na tom ZTE-u. To je tako spojeno već preko dvije godine dok je još glavni router bio Linksys WRT54G. On vjerojatno nije imao podršku za IP v6 pa to nisam primjetio.

Osim toga, isključeno je sve i u bridge modu je, spojen je LAN -> WAN na Archer i LAN -> LAN povrat.

ZTE je 192.168.1.2, Archer je 192.168.1.1, managed switch je 192.168.1.3 i iza njih su AP-ovi.

Ovaj static route u managed switchu ispravim pa vidim sutra ima li promjene. EDIT: Ako stavim ove dvije opcije onda managed switch nije online, ne može dobiti vrijeme od NTP-a ili napraviti check firmware-a. Kad je 0.0.0.0., 0.0.0.0., 192.168.1.1 onda radi.

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 21.10.2019. u 23:22.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2019., 23:35   #135
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,339
OK, ajde ti iščupaj ovaj "povrat", sad si i tako provjerio / namjestio šta treba u ZTE.

Čitam ponovo, možda je i bolje da ostane taj stari unmanaged switch gdje je,
eventualno staviti neki drugi (manji)
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.10.2019., 09:23   #136
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,405
Maknuo sam povrat (služi za uvid u call log).

Čim uključim kabel u router direktno vrate se ovi simptomi, nema web sučelja, nema shared foldera, ping ide. Ne razumijem zašto normalno vidim sučelje managed routera na kojeg je spojen NAS.

Jedna čudna stvar, barem meni. Managed switch ima u sebi device diagnostics, u biti dijagnostika kabela i kad je kabel uključen u router (isti kabel/uređaj do uređaja) kaže ovako:

Pair-A Normal 44 (+/- 10m)
Pair-B Normal 50 (+/- 10m)
Pair-C Open Fault location 36 (+/- 10m)
Pair-D Open Fault location 34 (+/- 10m)

a kad je kabel spojen u unmanaged switch kaže ovako:
Pair A Normal 45 (+/- 10m)
Pair-B Normal 42 (+/- 10m)
Pair-C Normal 42 (+/- 10m)
Pair-D Normal 39 (+/- 10m)

Mogu ostaviti taj unmanaged switch (D-Link DGS-1008D), nije neki problem, ali onda mogu vratiti i starog Linksysa za glavnog routera a ovog tp-linka koristiti kao ac AP negdje drugdje. Jel tu nešto krivo spojeno/namješteno, neispravno ili je to jednostavno tako
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2019., 13:37   #137
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,339
Hm, nije to isto, stari Linkač ima 100 Mb portove .... DGS-1008D je GB ...
možda zeza port na routeru, ponaša se kao 100 MB,
ostavi tu zadnju varijantu i pjevaj.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 09:01   #138
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,377
Trebam opet malo kablirati pa me zanima ako stavim cat6 kabel kakav switch trebam staviti?
Imam nekakav koji je označen kao cat5e kompatibilan.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 09:07   #139
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,223
gigabitni i to je to
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 09:28   #140
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
Trebam opet malo kablirati pa me zanima ako stavim cat6 kabel kakav switch trebam staviti?
Imam nekakav koji je označen kao cat5e kompatibilan.
Raditi će i taj CAT5 compatible. Tehnologija je ista.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 10:56   #141
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,377
A gubitak brzine sa cat6 kablom i cat5e switchem?
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 11:05   #142
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Ne razmijem što točno misliš.

Ako imaš gigabitni switch i gigabitnu brzinu, dobiti ćeš gigabitnu brzinu, bez obzira je li cat5 ili cat6.

Kabel nema veze s gubitkom ili samom brzinom osim ako nije van njegovih mogućnosti.

Tebe će ograničavati cat 5 switch, mada je i on gigabitni vjerojatno, tako da, nemaš brige. Ako je switch 100mega, onda imaš 100mega maksimalno.

Cat5 i cat6 su za tebe kao korisnika isti kablovi, isto imaju RJ45 portove, nikakva drugačija tehnologija osim sama izrada kabla tj. materijala od kojih je izrađen.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 12:51   #143
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,339
Kad se radi o switch - u, nije bitno jeli specificiran za cat5e ili cat6,
važno je jesu li mu portovi 100 MB ili 1 GB.
Da si precizno prepisao oznaku tog šta imaš onda bi znao(li) na čemu si.

Šta se tiče "provlačenja" novih Lan kabela, logičnije je (čitaj zalog za budućnost) staviti cat6 nego cat5e.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 13:15   #144
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,377
Tnx, sad mi je sve jasno.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2020., 22:21   #145
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,706
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ne razmijem što točno misliš.

Ako imaš gigabitni switch i gigabitnu brzinu, dobiti ćeš gigabitnu brzinu, bez obzira je li cat5 ili cat6.

Ovo nije baš potpuno točno iako u kućnim duljinama od 10-20-30 metara tu uglavnom nema problema.



Što je kabel dulji veća je šansa da Cat5 kabel neće raditi na 1Gbps. Ako kabel ima više prespoja na patch panelima, ako je loše krimpan ili ako je kabel sažvakan npr. sa stolicom ili vratima onda ta vjerojatnost postaje (puno) veća.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2020., 23:57   #146
Brekulja
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: abc
Postovi: 22
Pozdrav, situacija je takva da u malom prostoru imam optima immbox router, 8 portni tplink switch, 2 poe injektora i produžni kabel a nemam neku posebnu ladicu za to.

Ne isplativo mi je uzimati neki mini kom ormar, mislio sam se o nekoj nadzbuknom razdjelniku ovakvog đira https://www.bauhaus.hr/nadzbukni-raz...0-x-90-mm.html pa nekako sloziti u to ili ima neko pristonije rješenje.
Brekulja je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2020., 00:48   #147
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,339
U ovog kojeg si linkao mislim da ni u teoriji ne možeš sve navedeno nabiti
Treba ti veći, ljepše bi izgledalo ako možeš ukopati i staviti podžbukni nego nadžbukni,
prilikom odabira gledaj jeli možeš (barem privremeno) ukloniti "srednji poklopac" da lakše složiš, svakako pogledaj po drugim trgovinama jer su ovi preskupi ...
Nešto ovako:
https://pevex.hr/ormar-za-struju-eti...pt-306448.html
http://www.legrand.hr/proizvodi_i_su..._i_ormari.html
...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.02.2020. u 09:42.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.02.2020., 09:32   #148
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Citiraj:
Autor Brekulja Pregled postova
Pozdrav, situacija je takva da u malom prostoru imam optima immbox router, 8 portni tplink switch, 2 poe injektora i produžni kabel a nemam neku posebnu ladicu za to.

Ne isplativo mi je uzimati neki mini kom ormar, mislio sam se o nekoj nadzbuknom razdjelniku ovakvog đira https://www.bauhaus.hr/nadzbukni-raz...0-x-90-mm.html pa nekako sloziti u to ili ima neko pristonije rješenje.
Samo router ti je 15 x 10 cm.

Ovo što si ti linkao je 15 x 19cm, nećeš nutra ni router ugurati.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2020., 10:46   #149
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Glupo pitanje - ali moram pitati
Također preuređujem stan i postavit ću ethernet portove posvuda, kablovi koji će ići kroz zidove će biti Cat6, i terminirat će se na patch panelu u mrežnom ormariću. Iz patch panela ih budem spojio na switch (još se dvoumim između mikrotika i ubiquitya) i sad - postavilo mi se pitanje - trebaju li svi ti kablovi (utičnica -> patch, patch -> switch) biti crossover krimpani ili straight-through?
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2020., 11:09   #150
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 13,339
Straight-through.

Bijelonarančasta, narančasta, bijelozelena, plava, bijeloplava, zelena, bijelosmeđa, smeđa.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na