|
06.06.2024., 11:12 | #32 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Prvo Protisu. Ako je RAM kupljen kao Kit u kojem su 2 keksa, onda oba šalješ na RMA.
Oglas
|
|
07.06.2024., 09:47 | #33 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Protis rekao da im pošaljem u servis tak da nebi trebalo biti problema. Al problema ima ko u priči... Ovo me dočekalo ujutro: Fakat mi nije niš jasno. Jučer sam cijeli dan na istoj konfiguraciji radio. Jel moguće da je do toga jer nisam napravio novu instalaciju winsa? Kog vraga da još probam? Jel moguće da CPU otkazao? Ili RAM otkazuje malo pomalo? E da, zaboravio napisati. Mogu u BIOS, mogu i u safe mode, al u normalne windowse ne. Zadnje izmijenjeno od: Full Throttle. 07.06.2024. u 09:55. |
07.06.2024., 10:16 | #34 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Pokreni cmd kao admin i odvrti: DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth Kad završi onda odvrti: sfc /scannow Ako si koristio komp sa shebanim keksom, moguće da je korumpirao neke Win fileove. |
07.06.2024., 12:26 | #35 | |
Premium
|
Citiraj:
Uspio sam ući u windowse, evo kronologije: - u biosu maknuo XMP profil (3200Mhz) i stavio Auto postavke (2400Mhz) - sistem radi normalno i ulazi u win - restart - u biosu stavio XMP profil 3000 - sistem radi normalno i ulazi u win - odradio par sati posla bez rušenja ili ikakvih problema - restart - crni ekran, ne posta - hard restart - ulazim u bios, stavljam natrag XMP profil na 3200Mhz - ulazim bez problema u win - sad vrtim OCCT memorije na sat vremena da vidim oće se pojavit kakav problem konfa memorije je: - 2 modula rama iz potpisa upiknuti u A2 i B2 slotove U manualu od matične piše da bi samo 2 modula trebala podržavati 3200Mhz brzinu |
|
07.06.2024., 13:36 | #36 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vjerojatno ćeš trebati testirajući naći optimum tj. max. stabilnosti igrajući se sa postavkama memorije. Prvo nađeš tvorničke specs / parametre memorije a onda se igraš u sitnim koracima ... nekad pomogne sitno dizanje napona, nekad "olabavit" postavke .... Od raznih mem testova dovoljan je i onaj iz Aida64. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 07.06.2024. u 15:52. |
07.06.2024., 14:44 | #38 |
Premium
|
Jel moguće da trenira memoriju, a te iste postavke su već korištene prilikom prošlog uptimea? To bi onda značilo da je stvar u postavkama i da XMP profili nisu bulletproof? Ima neki dobar tutorial za tweakanje? |
07.06.2024., 14:52 | #39 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
XMP nije bulletproof, a što se tutoriala tiče, uživaj: https://github.com/integralfx/MemTes...0OC%20Guide.md |
07.06.2024., 18:37 | #40 |
Premium
|
Cijeli dan stres testiral memoriju, cpu, čak i napajanje. Sve radi, nema BSODa. Čim ugasim komp i nakon toga palim, javi se BSOD na ulazu u windowse. Jedino kaj nisam stigel je opet staviti memoriju na default (2400Mhz) pa onda vidjeti dal će se dići bez greške. |
|
|
Oglas
|
|
08.06.2024., 14:54 | #41 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ako se OS srušio putno puta, po meni je logično, nakon što misliš da si otkrio problem, napraviti full format i staviti sve na novo. Ali ovo tvoje izgleda kao da nije pitanje korupcije FS.
10.06.2024., 10:29 | #42 |
Premium
|
Sumnjam da je do sistema jer mi sad nakon zamjene matične nema rušenja Windowsa. Mislim da dok ne budem siguran da hardver nije problem nema govora o reinstalaciji, pogotovo zato jer bude mi trebalo dosta vremena da sve poinstaliram i vratim postavke. Nakon testiranja postavki memorije situacija je sljedeća: - ako su postavke na Auto (2400Mhz, 1.25V) nema nikakvih problema. restarta bez problema i pali nakon gašenja bez problema - bilo koji od 2 XMP-a stavljen dolazi do problema (1.35V). ponekad i uđe u winse i radi, al gašenje pa paljenje uvijek znači BSOD - s timingsima se neću zezat. fakat se ne kužim u to pa nema smisla. probal sam dignuti voltažu do max 1.45 da vidim dal bude stabilnije, al nije pomoglo e sad, po svemu ovome izgleda da RAM ima izvjesnih problema. moje pitanje je kaj se mora dogoditi da se može reklamirati, jer po svemu sudeći ne mogu dostići deklariranu brzinu? Prije su svi 4 radili na XMP profilu i 2933 Mhz brzini. U poslu cijelo vrijeme loadam gro podataka u RAM i dosta mi je bitna brzina pa se ne bi baš zadovoljavao s ovim minimalnim brzinama. Još budem svakak uzel sve module i testiral u drugome kompu kak se ponašaju s XMP profilima... Zadnje izmijenjeno od: Full Throttle. 10.06.2024. u 10:38. |
11.06.2024., 17:57 | #44 |
Premium
|
Testirano na drugom kompu sa sticka. Sve prošlo ok, nije nađena greška na modulima. Danas budem još istestiral na glavnom kompu. Naišao sam na informaciju da postoji mogućnost da je u pitanju memorijski kontroler u procu. Ako mi nađe greške na glavnom kompu, postoji dobra šansa da je upravo to u pitanju. Također, išao sam testirati sve slotove u matičnoj, jer su određeni slotovi povezani s mem. kontrolerima. Uglavnom, svi rade na XMP profilu (3200) osim B1 slota. On je radio samo kad sam isključio XMP. Sad su stickovi u A2 i B2 slotu i rade na XMP 3200. Stavio sam im voltažu na 1.5V i undervoltal sam proc na 4Ghz i 1.2V. Neznam koje je od toga pomoglo, al je stabilno za sad. |
11.06.2024., 18:31 | #45 |
Moderator
|
Ima još jedan štos / detalj, htio sam ga i ranije napisati ali zaboravio ... zapravo me ovo poviše na to podsjetilo. Izgleda da u tom tvom slučaju (sad pogodi jeli do mobo ili do chipseta ili do cpu - a), ta 3200 brzina "izgleda" igra samo kada su samo 2 mem slota u pogonu, kada su sva 4 onda igra samo niža brzina. Na to su me navele mem preporuke za tu mobo gdje za 64 GB rama nude samo 2x 32GB ali ne 4x 16GB. |
11.06.2024., 19:49 | #46 |
Premium
|
Zapravo je lošija situacija. XMP radi samo s jednim keksom (osim B1). S 2 keksa moram maknuti XMP ak hoću bootati bez problema. S 4 uopće ne radi komp. Al nije ni čudo jer jedan keks je definitivno faulty. Ne radi ni na jednom ni na drugom kompu. |
11.06.2024., 21:58 | #47 | |
Troogdooor!!!
Datum registracije: May 2013
|
Citiraj:
Nemoj koristiti XMP. Ako je 3200 RAM, stavi 3200, ali olabavi tajminge. Ako koristiš 4 modula, po uputstvima moraš i brzinu smanjiti (kako već MB podržava). Netko je već rekao ranije. Ali dodatno olabaviš i tajminge. Ako nađem sliku svojih postavki ubacim. Našao slike: https://ibb.co/album/Tq4mFn Zadnje izmijenjeno od: lomba100. 11.06.2024. u 22:42. Razlog: Pronašao slike; 4x modul info |
|
11.06.2024., 22:06 | #48 |
Premium
|
Super ak nađeš. Stvarno neznam ni di početi s timingsima. Kakvi inkrementi trebaju biti, koje uopće dirati... Sutra još isprobam zdrave rame u glavnom kompu. Ko zadnja nada postoji još mogućnost da je problem mehaničke prirode... |
12.06.2024., 13:36 | #49 |
Premium
|
@loomba100 Hvala! Definitivno probam. Na glavnom kompu memtest nije prošao. Jedina razlika u odnosu na testni komp je da je na njemu testiran keks po keks, a ovdje u paru. Također sam na glavnom kompu testiral 2x8gb kombinaciju rama (XMP 3000). To je prošlo također bez greške. Neznam u kojem slučaju mogu isključiti CPU problem a da ne zamjenim procesore... |
13.06.2024., 06:42 | #50 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Sent from my TB370FU using Tapatalk |
13.06.2024., 21:14 | #51 |
Premium
|
Stavio sam CPU u drugu konfu skupa sa sumnjivim ramima. Nije izbacilo nikakav error na više memtestova. Jedanput se restartalo al nemam blage zbog čega. Makar nije mi tolko bil bitan taj memtest jer mi je noć prije na originalnoj konfi prošao memtest, al je odma prvi restart bacio BSOD na ulazu u win. Tak da sam valjda barem jedno 15 puta restartao novu konfu i nikad nije bilo nikakvih problema. Pa sam isključio mogućnost da je cpu kriv. Pošto nisam mogao prebaciti ovaj drugi CPU u glavnu konfu da i to isprobam, došao sam na ideju da zamjenim NVME diskove. Tu je došlo do problema. Javilo mi IO1_INITIALIZATION_FAILED na ulasku u windowse u obje konfe. E sad, kad sam sve vratio natrag, na testnom kompu je opet bootalo winse, al na glavnom ne. I dalje javlja istu poruku. Prije sam skenirao taj NVME sa CHKDSK i našlo je par errora koje je i kakti popravilo. Neznam dal bi to onda upućivalo da SSD pravi probleme. Ak i je nije mi jasno otkud bi mogao utjecati na prijašnje memtestove koji su javljali grešku?! Btw. ima kakva recovery metoda za te winse? Čisto da prekopiram neke podatke ak niš drugo. |
13.06.2024., 22:13 | #52 |
Moderator
|
Za recovery digneš Live Win, recimo od Hiren's - a, eventualno će trebati dodati driver ako ne prepozna NVMe, jad "vidiš" fajlove lako iskopiraš na stick ili preko mreže prebaciš ... |
14.06.2024., 22:11 | #53 |
Premium
|
Tnx. Napravio sam to i bekap je rješen. Također mi je trenutno konfa izvan kućišta da i to eliminiram. Nije bilo nikakvih problema s konfom dok sam bio u Live Win. Čak sam pokrenuo stress test u cpu-z. SSD provjeren za bad sectore. Onda sam išao formatirat ssd i staviti novu instalaciju windowsa i tu je tijekom instalacije BSODiralo. Jednu stvar sam primjetio kod tih silnih testiranja. RAM keks koji mi na Auto postavkama stalno restarta u koji god slot ga stavio, kad bi ga pokrenuo s XMP profilom na višoj frekvenciji je radio. Kolko je stabilan nisam testiral... Al ono, fakat mi nije jasno, dal uopće postoji metoda nakon koje mogu sto posto reći: ok, ovo je definitivno faulty ram? |
15.06.2024., 09:51 | #54 |
Premium
|
Jedno noob pitanje, makar sam već isprobao 3 različita napajanja... Dal se napajanje mora izvaditi iz kućišta da bi se istestiralo pravilno? S jednim sam napravio upravo to, al uglavnom ih ostavljam u originalnom kućištu i samo izvadim kablove koje zaštekam u drugoj konfi. |
15.06.2024., 13:49 | #56 |
Premium
|
Ok. A kaj se tiče rama. Koji uvjeti moraju biti ispunjeni da mogu sa sigurnošću reći da modul rama radi? Tipa dal svaki modul rama mora raditi solo u svim slotovima? Dal podrazumijeva to Auto postavke ili bi svaki modul solo moral i XMP profil bootat? |
15.06.2024., 16:03 | #57 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ispravnost RAM modula se utvrđuje na način da se do neke mjere dokaže da modul ne faila u radu. Tako da je to relativno subjektivan pojam.
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|