|
29.05.2024., 15:21 | #1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Ponekad pali, ponekad ne
Počelo je s BSOD-ima. Probal sam rješiti problem sa updateom drivera. Tu sam već primjetil problem s restartom. Kad bi komp soft resetal izasao bi iz windowsa i ugasio ekran normalno, al nakon toga ništa. Nema post-a ni boota. Pa bi to rješio hard restartom. Danas ujutro ušao jedanput u winse, opet napravio soft reset i opet prdnulo, al sad više ni hard reset ne pomaže ni gašenje kompa. Samo vrte ventilatori i nema nikakvog znaka od diska. Zamjenio bateriju na matičnoj i nakon toga je opet ušao uz neke poteškoće u winse, al nakon soft reseta opet ništa. (btw. komp je bio neko vrijeme bez struje, moguće da je to pomoglo). Još prije toga sam napravio memory diagnostic. To je prošlo bez problema. Jedna čudna stvar je da ponekad hard shut down radi, a nakon nekog vremena prestane. Kad držim power gumb umjesto da ugasi komp počne blinkati svjetlo na gumbu i ne gasi ništa. CPU pregledan, izgleda dobro. Ovak iz laičkog kuta gledanja sumnjam na napajanje ili matičnu. Sad idem kupiti termalnu pastu pa staviti natrag kuler. Nakon toga mogu još probati napajanje i GPU iz drugog kompa... |
29.05.2024., 19:57 | #2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ova zamjena baterije: to je bilo sa ili bez napajanja? Pišeš i da je komp bio bez napona, ali da budem siguran. Kada si ga upalio BIOS se vratio skroz na tvorničke postavke, uključujući sistemski sat?
Oglas
|
|
29.05.2024., 20:54 | #3 |
Premium
|
Da, ištekan iz struje. I da, bios vraćen na tvorničke postavke. Verzija biosa je ostala ista al su postavke vracene. Jos sam malo testirao i ispada da mi radi sa svim keksima rama osim s jednim. Sad imam samo dva keksa u dual channelu. Isao sam staviti XMP profil pa mi opet ne boota. Al nisam vise imal živaca vratiti postavke da vidim dal je to do njih ili se opet nes smrdalo. Nadam se samo da matična nije zeznula rame. Njih je lako zamjeniti. Btw. ak bi htio nadograditi rame jel mi pametno uzeti jos dva keksa koji nisu isti al da su isto hyperx fury? |
29.05.2024., 21:38 | #4 |
Premium
|
Ako idu u dual channel onda po meni bolje da budu upareni. Tj kupljeni kao kit. Ja sam se uvijek tako ravnao. drugi imaju jamačno drugačija iskustva. Ovo da jedan modul RAMa ne dela je uobičajena priča. Probaj taj isti modul staviti u drugi slot čisto da potvrdiš. I vodi računa da ponekad moduli rade bez problema ako nisu u dual channel.
30.05.2024., 07:24 | #5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Posudi napajanje od nekoga da ga eliminiraš/potvrdiš kao problem. Ako sve radi ok, onda je mbo problem.
30.05.2024., 08:36 | #6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
MBO ili SSD. Cisto da eliminiras Software - bootaj Live Linux sa USB-a, ugasi komp pa reci jel se isto ponasa. 1. Zadnji BIOS na MBO? 2. BIOS reset? 3. Postavke gasenja/sleepa u BIOS-u? (Modern Standby/S3?) |
30.05.2024., 14:04 | #7 |
Premium
|
1. Skoro. Gore je F38g, a posljednji je F39. 2. Nisam ga vraćal na tvorničke postavke. 3. Neznam di je to. Stavil sam drugo napajanje. Radi za sad. I dalje sam u winsima jer nemam USB stick pri ruci da bootam Linux. Kratko sam testiral stabilnost sa AIDA64. Cache i system memory ne prolaze test i javljaju hardware failure. Jel ima kakav detaljniji report? Ima još koji dobar način da testiram mbo/napajanje? P.S. Jučer mi je matična prepoznala samo 2 od 3 diska. 2 obična, a SSD nije. Sad kad sam zamjenio napajanje samo sam dao struju SSD-u i normalno ga pronalazi. Korišten isti sata konektor. Al sumnjam da je taj SSD problem, jer je jučer bilo problema dok su svi bili ištekani. Jedini koji je uvijek uštekan je sistemski NVME na ploči. |
30.05.2024., 15:02 | #8 | |
Premium
|
Citiraj:
Kao sto napisah MBO ili SSD Updejtaj BIOS, nakon toga reset BIOS postavki na Factory defaults. Ak to ne pomogne jedino rijesenje je kao sprobat drugi SSD u nvme slotu ali sve mi vise smrdi da te MBO opasno zeza. |
|
30.05.2024., 16:17 | #9 |
Premium
|
Reset (postavki) BIOSa (tj CMOSa) je napravljen vađenjem baterije tako da je to sigurno OK.Krepavanje matične se obično potvrđuje eliminacijom svega ostalog, sve te aplikacije imaju relativno limitiranu korisnost. Što je bio zadnji zaključak vezano za taj jedan RAM modul koji kao nije radio kako spada?
30.05.2024., 17:17 | #10 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislio sam na reset na Factory Defaults NAKON updejta BIOS-a. Ne pitaj me kako i zasto ali - best practice pogotovo kad je Gigabyte u pitanju. |
|
|
|
Oglas
|
|
30.05.2024., 18:12 | #11 |
Premium
|
Došao sam do sticka tak da idem sad probati s BIOSom na tvorničke. Nakon toga ak bude radilo ide i još taj problematični RAM u sve slotove. Znači možemo sad nakon failanja stress testa zaključiti da nije do napajanja, jel? Mislim da u drugom kompu imam isto jedan NVME. Al do njega mogu tek sutra, pa da onda i to sprobam prije kupovanja nove matične. Nema nikakvog softverskog testa za taj disk? Inače, koja je razlika između B550 i x570. Znam da ima više lanesa, al kaj mi to u praksi znači? Gledajući moju konfu imate preporuku za matičnu? Iskreno, radije bi uzel neku jeftiniju varijantu, jer više nemam povjerenja da je skuplja opcija pouzdanija. E da, još jednu stvar sam zaboravil spomenuti. Kad sam promjenio napajanje opet je sat resetiran na 0:00. Datum je dobar zadržan. Baterija je naravno cijelo vrijeme bila u matičnoj. |
30.05.2024., 18:20 | #12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za dodatak, valjda svi Bios - i imaju negdje u opcijama Load defaults, odradiš to + Save + Reboot, ponovo uđeš i prekontroliraš postavke + promijeniš šta trebaš, naravno opet ide Save + Reboot ... |
30.05.2024., 18:33 | #13 | |
Premium
|
Citiraj:
FT, ako mijenjaš 7 stvari odjednom, nećeš uspjeti ništa zaključiti. Je li komp imao predmetni problem od kada je taj sumnjivi modul RAMa išao van? Možeš odraditi taj BIOS upgrade, to generalno ne bi trebalo štetiti. Jedino ako matična ima problem onda bi taj update mogao uzjebat stvar, što budeš otkrio na vrijeme. Širina (zapravo propustnost) sabirnice ti igra ulogu kada želiš više toga spojiti na sabirnicu. Više grafičkih, više NVME SSDova i sl.
30.05.2024., 19:29 | #14 |
Premium
|
Je, problem.je i dalje nakon vađenja modula. Updejtal bios, stavil default postavke. Izvadil sam cak nvme van i dalje se komp nece uvijek restartati sam nakon save & exit. Jedino nisam nasel opciju da bas vratim onu primarnu bios verziju s kojom je maticna stigla, ak ste na to mislili. Mislim da vec nis ne mogu stestirati? Jednostavno uzeti novu mobo? Neka preporuka možda? I cesto me u biosu doceka info da je bios vracen na tvornicke postavke makar ga nisam loadal. |
30.05.2024., 19:47 | #15 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Hm, obzirom na zadnju rečenicu a i spominjao si da ti sat utekne ..... to mi miriše na cmos bateriju (može biti sama baterija ili spoj u ležištu), probaj bateriju malo zarotirati u ležištu, eventualno izvaditi van i izmjeriti napon > zamijeniti novom ako je ispod 3V. Poanta priče, ako taj detalj nije uredu onda dolazi do svakakvog veselja zbog loših / krivih postavki u cmos - u, posljedično i ponašanja cijele mobo. |
30.05.2024., 19:48 | #16 |
Premium
|
Da biš eliminirao RAM kao eventualni izvor problema treba probati s više modula pojedinačno u više slotova na MBO. Ako, recimo, računalo scrasha s modulom A u slotu A i B, te sa modulom B u slotu A i B, onda je vjerojatno RAM OK. Iako je znalo biti situacija da su oba modula u kitu u banani. Razne RAM test aplikacije ne preporučujem jer rijetko otkriju problem. Puno je pouzdaniji test u živo i ne traži ništa osim normalnog korištenja računala. Downgrade BIOS bio trebao biti moguć ali teško da bi popravio situaciju. Ako si ptovrdio da više pojedaničnih modula u više slotova svi vode na isti problem, a probao si i napajanje zamijeniti, te nakon svega što si napravio BIOSu mislim da možemo konstatirati da je matična prdeknula. Od matičnih ne znam što bih preporučio. Menij je kao MSI u zadne vrijeme bio OK dok me nisu namučili kao isusa Da kupujem nešto novo pojmna nemam s čime bih išao. Gnjidabajt ne a niti MSI vjerojatnije više ne budem kupovao. Što se tiče baterije, ako je izvadiš vanka i ostaviš računalo na napajanju, ne bi se trebale nikako gubiti postavke. Iskustvo je pokazalo da baterija sa slabim naponom može napraviti jako puno čudnih problema. Za probu, ako nemaš novu (punu), izvadi van tu, skini komp s napajanja i onda opet konfiguriraj potrebno u BIOSu.
31.05.2024., 11:30 | #21 | |
Premium
|
Ok - jedino sto ti preostaje u ovakvom slucaju - izbaci sve nepotrebno sa MBO - ostavi samo esencijalno za rad (jedan ram stick, napajanje samo na MBO...) - istekaj sve ostalo ukljucujuci SSD-ove. Bootaj Linux sa USB sticka i reci dal se isto ponasa. To je zadnje sto mozes isprobat. Idealno bi bilo da izvadis sve iz kucista da eliminiras mogucnost kratkog spoja negdje izmedu kucista i MBO. U protivnom > komp u servis pa se nek testiraju MBO sa svojim napajanjem, grafom, diskovima... Citiraj:
Skuplje nije uvijek bolje. Skuplje najcesce znaci vise feature-a i mogucnosti OC-a koje - ako su izvedene jeftino opet ne znaci nista. Dakle - u tvom slucaju radije kvalitetniju B550 plocu nego jeftinu X570 ali s obzirom na komponente (CPU/GPU+nvme SSD X570 je sigurnija opcija samo nemoj na najjeftnije ici...takva kombinacija se nikad nije pokazala dobra): https://www.minitool.com/news/b550-vs-x570.html Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 31.05.2024. u 11:35. |
|
31.05.2024., 17:53 | #22 |
Premium
|
Evo, nisam se više zezao s testiranjem jer sam već izbacio sve s konfe tak da sam imao samo bootanje u BIOS pa je i dalje bilo problema. Otišao po Asrock B550 Pro4, sve posložio i radi zasad, s tim da sam u ram slotove upiknuo samo onaj "problematični" keks. Napravio 10-minutni stress test koji je prošao. Prije mi nije ni minutu uspjelo proći. Nadam se da je to to. Potvrdim još nakon opsežnijeg testiranja. Baš me zanima kak će se sad ova jeftinija ploča ponašat. To sad gledam ko neki test da vidim dal su "slabije" ploče i manje izdržljive... |
31.05.2024., 19:18 | #23 | |
Premium
|
Citiraj:
Imas sad plocu sa "slabijim cipom" koji ima manje mogucnosti ali je ta MBO sasvim solidna. Tak da nije jeftikaner po pitanju kvalitete, uzivaj |
|
31.05.2024., 20:46 | #24 |
Premium
|
Tnx! Zapravo sam ugodno iznenađen da na ploči imam prvi put i vise nego dovoljno prikljucaka za ventilatore. Jedino kaj ima manje od prikljucaka naspram stare x570 je to da imam jedan usb3 umjesto 2 za front kucista. I par audio jackova al to ne brojim jer mi nikad nisu ni trebali ti ekstra. Btw. vidim da imam jos ekstra 4 pinski rail pokraj proca. To niti ne trebam ustekavati posto ne OCam, jel? |
02.06.2024., 17:43 | #25 |
Premium
|
Izgleda da ipak nije rješeno :/ Stavio sam svih 4 keksa rama. Normalno je bootalo i radio sam u windowsima. Opet je najednom izbacilo BSOD (page fault in nonpaged area). Nakon toga nije bilo boota. Ploča je upalila crveno svjetlo za CPU i DRAM. Pa sam opet isprobavao s različitim kombinacijama RAMa. Upalilo je s jednim keksom u prvom slotu i sad radi već nekoliko sati. Mogu restartati normalno i sve. Mislio sam preko noći pustiti neki antivirus program da skenira čisto reda radi. Al ono, ima kakva metoda da istestiram RAMovlje keks po keks? |
02.06.2024., 18:48 | #27 | |
Troogdooor!!!
Datum registracije: May 2013
|
Citiraj:
Ako nisi do sada, probaj vidjeti koje su postavke tvog RAM-a, pa ih malko olabavi. |
|
05.06.2024., 19:52 | #30 |
Premium
|
Evo rezultata. Provjerio sam RAM module na drugom kompu. 3 moduli normalno rade i prolaze stress test. Jedan modul uopće ne dolazi do POST screena, cijelo vrijeme restarta komp. Mislim da nema više sumnje da je do RAM-a. E sad, sva memorija ima 10 godišnje jamstvo i kupljena je u Protisu. Ima netko savjet kome se obratiti za reklamaciju? Direktno Kingstonu ili dućanu? |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|