|
10.09.2024., 13:27 | #1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2017
|
(riješeno) Preskakanje BIOS screena i ne "buđenje" monitora
Naime, imam već neko vrijeme dva problema. Prvo što se počelo događat je da mi nakon resetiranja preskače bios i ide direkt u windowse, događalo se ponekad, pa onda sve češće, a sad ttrenutno uopće ne mogu do biosa. Pogasio sam i u windowsima i biosu fast boot opcije, ali i dalje preskače. Druga stvar koja me iritira već neko vrijeme je ta da npr. igram cs2, spustim iz igre na desk, slika se zacrni, na monitoru svijetli kao da ima signala ali slike nema sve dok ga fizički ne ugasim i upalim ponovno. Nema šta nisam probao, drugi kabel, dp port i hdmi, update monitora, drugi bios, nove windowse stavio, nvidia postavke mijenjao, starije drivere za nvidiu, sve što sam našao na netu "povezano" sa tim problemom... Ništa nije pomoglo. Počeo sam vjerovat da mi se monitor pokvario, što mi baš i nije previše vjerojatno, al opet... Ryzen 5600 i asus b550m tuf ploča su u pitanju. Ima neko ideju i da li je imao sličan problem? |
10.09.2024., 14:11 | #2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Premalo informacija si dao. Ispuni 'Moj komp' kako Bog zapovijeda da vidimo i ostatak kompa (grafa, napajanje,...)
Oglas
|
|
10.09.2024., 15:47 | #3 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2020
|
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=314405 |
|
10.09.2024., 22:06 | #4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Jedini puta kada se meni dogodilo da računalo odbija u BIOS je bilo s matičnom koja ima puno problema. Računalo radi unutar okvira svojih ograničenja, ali lako moguće da je bootanje sa sticka nemoguće, flashanje BIOSa je isto vjerojatno nemoguće, te su jako limitirane opcije za podržane rezolucije na video izlazu. Zanimljivo bi bilo vidjeti za ovo što kaže dbL hoće li ti to omogućiti upad.
11.09.2024., 02:15 | #5 | |
Premium
|
Citiraj:
Ne bio lijen, spojio ja neki stari monitor što mi stoji nekorišten, točnije lg 24ea53, uredno ide u bios, što putem kreiranog prečaca u widowsima što nakon reseta i manualnog ulaska sa delete tipkom. Neki vrag je oko monitora u pitanju, resetirao sam postavke više puta, nije pomoglo, update sam software od monitora i ništa to ne pomaže. Kak je to moguće da se događa? Da napomenem, monitor se nikad nije ugasio ili slično, samo zeza na način na koji sam objasnio. Radi se o Gigabyte Aorus fi32q. Isto se događa i sa hdmi i dp kabelom. |
|
11.09.2024., 02:19 | #6 | |
Premium
|
Citiraj:
Imam takav prečac od uvijek na desktopu. Ne pomaže. Kao što neko reče. Tvoj program koliko vidim u biti samo radi ovo: Code: system("Shutdown /r /fw /f /t 0"); Takve jednostavne stvari je bolje upakirati u batch ili powershell skriptu. Nema potrebe da stvaraš exe i djeliš okolo pa da se ljudi pitaju jel je virus ili ne. Code: @echo off shutdown /r /fw /f /t 0 |
|
11.09.2024., 15:55 | #9 | |
Premium
|
Citiraj:
To i najgluplji čovjek prvo proba, lupat delete nakon što reset stzisne haha Nema to veze sa tim. Mislim da sam saznao do čega je, bar sam na tragu. Obrisao sam nvidia drivere, one game ready sam uvijek stavljao, sad sam stavio studio drivere, sa hdmi kabelom sad sve radi kak treba, pokazuje bios screen i ulazi na onaj prečac direkt u windowse. Odspojio hdmi, spojio sa display port i neće, opet isto preskače bios i ide direkt u windowse. (da napomenem da su fast boot opcije pogašene i u biosu i u windowsima) Ako se ograničim na hdmi onda sam na 144hz a monitor sa dp ide na 170, htio bi koristit dp. Sjetio sam se od kad je ovako, nakon što sam nove windowse stavio, prilično sam siguran da je od tad. Sad je UEFI, a prije toga Legacy Ili je to ili stara verzija nvdiia drivera nije radila taj problem (koja verzija je bila instalirana pojma nemam), a sad kad sam najzadnju verziju stavio nakon instalacije windowsa postoji taj problem. nemam ideju što dalje napravit. EDIT: Uspio sam naći što je zezalo. "CSM compatibility support module" u biosu u boot settingsima je bilo disable, nakon enable problem riješen. Po defaultu je je to u biosu "disable", očito ako su windowsi "UEFI" boot onda problem postoji, a ako je "Legacy" problem ne postoji. Sigurno 2-3 mjeseca mi ovo izvlači živce i nikako da skužim do čega je. Malo je falilo da idem opet reinstall OS-a radit. Zadnje izmijenjeno od: Revolver3844. 11.09.2024. u 16:18. |
|
12.09.2024., 11:29 | #10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Drago mi je da si riješio, ali koliko sam se nagledao tih banalnih gluposti, volim pripomenuti ... NHF |
|
|
Oglas
|
|
12.09.2024., 16:53 | #11 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja osobno idem ispitivat na forum tek kad i sam više nemam ideje što probat. Rješenje je obično kao i sad pred nosom, ali, što ti to pomaže ako ne znaš koje je. |
|
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|