Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.04.2017., 11:27   #61
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Da, na onaj HP switch sam mislio.
Definitivno si gledao pre premali ormar
Prije će biti da ti treba 7U ili 11U veličine.
Evo da dobiješ neku predođbu:
http://www.rackmountsolutions.net/im...-equipment.jpg
http://www.rackmountsolutions.net/Wa...inet_SWR-8.asp


Logično je da bi tu stavio router ISP - a ali računaj da je ormar (najčešće) metalni pa isti treba staviti "na" ormar ako ćeš koristiti njegov WiFi.
Ako nećeš koristiti njegov WiFi onda može unutra.
Znaš / vidio si da je dosta aktualnih routera uspravne orjentacije pa i to dodaje na potrebnoj visini ormara.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 11:50   #62
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Gledao sam 7U, električar je montirao Hager Volta (ormarić za osigurače) u koje je doveo svu mrežu i to je trebalo bit dosta, al eto nije .



Wifi moze biti vani bez problema.



Ako mozes vidjet prijedlog za kabel, pa idem u nabavu. Ormarići su valjda svi tu negdje za te pare, samo bi htio nekog s ulazom otraga.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.04.2017., 19:49   #63
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Ormar 7U > http://assmann.hr/index.php?page=sho...mart&Itemid=16
uzmi metar i slaži / mjeri ...

Okvir za module 24 port > http://assmann.hr/index.php?page=sho...mart&Itemid=16

Govorili smo o Cat6 sa folijom, primjer:
http://assmann.hr/index.php?page=sho...mart&Itemid=16
Belden 760E > https://www.e-catalog.beldensolution...false&type=pdf

Panduit Cat6 STP modul > http://assmann.hr/index.php?page=sho...mart&Itemid=16
http://www.panduit.com/en/product/CJS688TGY
vidi na linku dokumentaciju za montažu, trebaš min. 24 kom + 3 rezerve + x kod klijenata ako ćeš ih stavljati i na toj strani.

Kod klijenata može stavljati utičnice u koje idu moduli (modularne) ili kompaktne. Oboje imaš nadžbukne ili podžbukne.
samo primjeri:
http://assmann.hr/index.php?option=c...d=39&Itemid=16
http://assmann.hr/index.php?option=c...d=54&Itemid=16

Nekakav produžni sa zaštitom u ormaru.

Sad sjest, precizno izbrojit i detaljno specificirat ... možda i plakat ... tražit ponudu iz više izvora ... nofčeke ne spominjem
Nadam se da mi se neće štucati
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 22:18   #64
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Za sad bi uzeo ormar i kablove. Ormar mi treba da vidim gdje povuči cijev za kablove. Prostor je neožbukan i skoro roh-bau pa mi nema smisla lagerovati sve skupa neko vrijeme.

Kad smo već kod nofčeka koje ne spominješ, nevjerojatno je koliko para ulažemo samo da nemamo kabele po podu jer je to kao "ružno vidjet" A investicija "po podu" je valjda 10% ovoga, ako i tolko, treba ti UTP, krimpalica i konektori .

Misliš da je bolje rješenje ići na okvir za module + moduli nego kupiti gotov patch panel za FTP/STP cat6? Gotov patch panel dođe oko 350 kn (doduše renomiranog proizvođača MaxNavia) - 700kn Ako je bolje i ima smisla, uložit će se

Utičnice će biti moduli jer su postavljene kutije za njih i sve, sad samo treba vidjeti paše li npr. ovaj modul (Panduit) u neki TEM okvir jer TEM ima cat6 utičnice koje su unshielded.

Dakle, mora biti i patch panel i utičnica (modul) shielded? A dalje prema klijentu ide onda normalan kabel? Nekako mi nema logike uzemljivati na obje strane, a ako se koristi do klijenta normalan kabel onda s te strane ni neće biti uzemljeno...?

Hvala!
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 23:04   #65
pinkskin
Premium
Moj komp
 
pinkskin's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Daruvar
Postovi: 1,671
Keystone patch panel (isti je za oklopljene i neoklopljene) ti je oko 85 kn a konektor oko 27 kn oklopljeni, bez pdv-a.
Razvodna letva sa zastitom je oko 300 kn + pdv
9U ormar je cca 1000kn + pdv

Ovo su ti cijene iz assmanna bez rabata, mozda dobijes neki rabat ak uznes na firmu

Inace digitusovi keystone konektori pasu u Vimar planu, gewis, tem za ostalo nisam siguran

U svakom slucaju je bolje imat opremu u ormaru, sve pregledno i lako za diagnosticirat moguci kvar

Naravno imas u assmannu i patch kabele raznih duzina, kao i switcheve (24 porta) cca 1100 kn + pdv
__________________


Zadnje izmijenjeno od: pinkskin. 26.04.2017. u 23:12.
pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 00:25   #66
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Eto kolega pinkskin sa korisnim informacijama.

Hoćeš li odabrati okvir za module + moduli ili gotov patch panel za FTP/STP cat6 prosudi sam,
primjer bi bio > http://assmann.hr/index.php?page=sho...mart&Itemid=16

Nemoj zaboraviti pošteno spojiti sa predviđenog mjesta u panelu na uzemljenje.

Par postova prije imaš objašnjeno spajanje širma pa pročitaj da ne pišem ponovo.

Razvodna letva sa zaštitom a da nije baš za 19" rack onda je jeftinije od navedenog.
Funkcionalmo je isti đava ako stoji na dnu ormara.

Za žuntu:
http://www.telebit.hr/patch-panel-24...ck-104-08.html
http://www.telebit.hr/komponente/mre...ine-value.html

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.04.2017. u 00:34.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 23:14   #67
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Dio naručen, dio će biti naknadno . Na kraju išao na varijantu okvira za module i modula (na strani patch panela, stranu do klijenta nisam naručivao), nije nešto skupo.

Znači, koliko sam te shvatio, bitno je da folija F-UTP kabela bude spojena na predviđeno mjesto za uzemljenje na patch panelu, dok na drugoj strani (utičnici) nije preporučeno da se folija spaja.

Iz tog izlazi da na strani klijenta treba ili staviti module za običan UTP (unshielded) ili odrezati foliju.

Javim se kad dođe do montaže Hvala svima
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 23:21   #68
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Dobro si shvatio.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 23:35   #69
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,360
Kad ste se već dotakli folije

Imam S-FTP kabel, međutim nemam opreme, a pošto mi kabel ide preko dvorišta zajedno sa strujnim i preko tavana di su antenski kablovi i sve ostalo, izveo bi uzemljenje.

I sad pitanje za milion dolara Dal mogu iskoristit uzemljenje od strujne istelacije u kući, il se to radi na neki drugi način?
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2017., 00:22   #70
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,343
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
I sad pitanje za milion dolara Dal mogu iskoristit uzemljenje od strujne istelacije u kući, il se to radi na neki drugi način?
Pa ajd razmisli malo... sta bu sa tvojim S-FTP kablom kad kroz foliju proleti ~220v od bilo kakvog "udara" struje ?

I dodje na masu routera pa na masu kucista pa ti pocnu kaskadno izbijati svi osiguraci u kuci iako je vrsnio samo bojler ili ves
masina zabrijala nesto pa prije neg se ugasila ili zapalila poslala 220v na kucno uzemljenje.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 28.04.2017., 01:25   #71
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,993
O cem ti lamentiras? Iskoci fidovka i gotovo

I zasto bi neko uopce spajao oklop/foliju kabla na masu kucista/routera ili pricas iz vlastitog iskustva ?

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 28.04.2017. u 01:32.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2017., 01:47   #72
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Hm da, pitanje je "za milion dolara"
Isto se odnosi i na uzemljenje antene i sl. situacije.
Slično se raspravljalo u jednoj temi.

Prvi preduvjeti su:
- ispravno uzemljenje, otpor uzemljenja minimalan tj. po standardu
- ispravna elektro instalacija uključujući spojeve, osigurače, po "novom" tražene FID sklopke

Ako je to ispunjeno "foliju" treba spojiti na uzemljenje na jednom kraju kabela.
To uzemljenje je "ista točka" kao i uzemljenje od strujne instalacije u kući.
Po "pravilu" bi to trebalo izvesti na način da taj spoj bude direktan, po mogućnosti sa debljim vodičem, na "centralno mjesto" (obično u kutiji sa osiguračima).

Po jednoj drugoj uputi taj spoj prema uzemljenju strujne instalacije treba izvesti preko 3.3K otpornika.
To omogućuje "pražnjenje" statičkog elektriciteta induciranog u širmu Lan kabela a istovremeno sprječava "prijetnju" neke veće struje iz neispravnog aparata (na što je aludirao kolega silver_tip).

Ako "baš mora" ili "je komplicirano izvesti" onda spoji na uzemljenje utičnice, sa pretpostavkom da je doveden 2.5 mm2 vodič uzemljenja.

Evo štiva pa pročitajte, isto smo več opisali u temi:
https://community.spiceworks.com/top...cat-6a-network
http://www.siemon.com/us/white_paper...-grounding.asp
ima toga još ...

Za nevjerne tome ili koga je strah neka ne spaja taj spoj prema uzemljenju,
širm / folija će svejedno odraditi posao sprječavanja potencijalnih smetnji zbog "kavez efekta".

EDIT: @Prezime
Kod "full" Cat6 opreme i konektora / kabela je okvir ili vanjski dio metalni i automatski spojen na na masu kucista/routera.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 28.04.2017. u 02:07.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 28.04.2017., 07:50   #73
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,343
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
O cem ti lamentiras? Iskoci fidovka i gotovo
Ako je ima... Ne znam.., ja krecem od predpostavke da ne zive svi u novogradnji te imaju fidovke a mozda nema cak ni automatske osigurace itd...

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Prezime
Kod "full" Cat6 opreme i konektora / kabela je okvir ili vanjski dio metalni i automatski spojen na na masu kucista/routera.
Bas to on ne kuzi.
Uzemljenje strujne instalacije radi zastite od dodirnog napona i uzemljenje radi odvodjenja smetnji iz CAT kabla su 2 razlicita uzemljenja.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2017., 09:42   #74
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,360
Haha, kakva lavina


Kažem, neznam, pa zato pitam. Instalacija je relativno nova, imam i fidovku. Budem izveo s otpornikom i razvodnom kutijom, ili ću u garaži napravit uzemljenje samo za mrežu. Kupit ću tih 10ak m žice i zabijem komad šipke u zemlju. Kad sam već ostalo spajao, spojit ću i to.


Mali OT, al kad se već spomenulo.

Zašto bi kroz shrim prošlo 220V kad zapravo nema ništa drugo na drugom kraju tog shrima? Jel nije ona shema tu da struja ide tamo di joj je lakše, u ovom slučaju prema zemlji di je ipak deblji vodič?
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2017., 23:31   #75
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,343
A misa mu i teorijama o struji

Struja se ponasa kak hoce mada mi mislimo da postoje neki "zakoni" na koje se @Prezime voli pozvat jel...

Dok sam zivio u zgradi montirali mi ( ja i komso njemu ) jednu antenu i cilj je bio gledati POP TV iz slovenije na 59 kanalu UHF-a !
Operacija uspjela, zgrada ima ravni krov i dan danas, cokl od 1,5m u koji smo usarafili 2 nosaca i cjevcugu od 5m sa jednim Ruskim
rotatorom za antenu, gore Hirschmann od 30dBi sa regulacijom + Iskra 91x.

Gledam ja to tak malo i velim hebote pa vislje je od gromobrana na zgradi....

Veli komsija a nista.., vidi gromobranske trake idu duz cjeli Cokl kako je zgrada i to ja budem povezao za gromobransku traku.
Ja reko, cuj ipak nebih jer ako grm strese u gromobran dobit ce i stup i kabl i svasta-nesta je moguce, radje cupaj kabl van tv-a kada grmi i rotator iz struje jer moze i po njemu doci.
I ostavili tako ali njemu bilo mrsko cupati i uzeo zicu od stednjaka pa otpustio onu plocicu za gromobransku traku i zaheklao tu debelu zicu i stego nazad.

Taj Tv vise nije ziv, eto Nije roknio neg se sam ugasio i to neka blaga grmljavina bila.

Poslje toga ja sam svoju antenu koja nije bila uzemljena i stalno sam cupao ipak uzemljio ali na oluk od vodovodne rine koji je isao u
zemlju i nije bio povezan sa gromobranskom trakom i to jedan jedini takav bio na zgradi, drugi su bili povezani no ovaj se nesto mjenjao pa valjda nisu spojili nazad na traku


Dakle antena ili u ovom slucaju mrezna oprema nema sanse da ju uzemljujem na bilo sta mozebitno povezano sa 220v, radje cu kopat posebno
uzemljenje ako treba kao sto i danas imam posebno uzemljenje u kuci za antenski stup i nema veze sa uzemljenjem od kuce.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 00:18   #76
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,993
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Bas to on ne kuzi.
Uzemljenje strujne instalacije radi zastite od dodirnog napona i uzemljenje radi odvodjenja smetnji iz CAT kabla su 2 razlicita uzemljenja.
Hehe, sva UZEMLJENJA imaju JEDNU (ISTU) zajednicku tocku koja se zove ZEMLJA
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 00:54   #77
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,343
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
UZEMLJENJA imaju JEDNU (ISTU) zajednicku tocku koja se zove ZEMLJA
Da i ? Sta zelis time reci ? Da se struja grana kroz zemlju i penje po objektima koji su povezani s njom ?

Ajd se uozbilji Ovo je vec druga tvoja izjava danas koju mogu strpati u laprdanje a ne neku ozbilju raspravu temeljenu na nekim cinjenicama ili makar prakticnim iskustvima.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 11:21   #78
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,574
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Hehe, sva UZEMLJENJA imaju JEDNU (ISTU) zajednicku tocku koja se zove ZEMLJA
To je istina, problem je što će poteć prema njoj vodičem kojim je sve spojeno ....
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 12:05   #79
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,360
Volim kad potaknem kvalitetnu raspravu A ništa, budem onda proveo ekstra uzemljenje za mrežu. Mislim da to nema, ne u mom selu neg u cijelom najbližem gradu al nema veze
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 16:42   #80
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Po proširenoj logici je onda bolje da ništa u kući/stanu nije uzemljeno jer bi moglo stradati od nekog drugog neispravnog uređaja, a to nije baš tako.

Kod mene je mjeren otpor temeljnog uzemljivača i izmjereno je 0.40 Ohma, a projektom je definirano da on mora biti do 12 Ohma.

E sad, ono što je zanimljivo (a vi se u to dakako više razumijete) da neki električari ne preporučaju izvedbu gromobrana na krovu već samo temeljnog uzemljivača. Prema zakonu je za nove objekte gromobran obavezan, ali malo tko ga napravi (ako objekt nije obveznik tehničkog pregleda).
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2017., 21:42   #81
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,993
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Da i ? Sta zelis time reci ? Da se struja grana kroz zemlju i penje po objektima koji su povezani s njom ?

Ajd se uozbilji Ovo je vec druga tvoja izjava danas koju mogu strpati u laprdanje a ne neku ozbilju raspravu temeljenu na nekim cinjenicama ili makar prakticnim iskustvima.
Ajd se bar jedan dan probudi i nemoj na taste popit pilulu protiv zafrkancije, jer ti si valjda jedini ovdje koji to prakticira
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2017., 21:42   #82
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Evo, provlače se kablovi, dobar dio već provučen

E sad, još jedno pitanje:
Predviđeno je da se jednog dana ugradi ~8 IP kamera na objektu i svi bužiri do kamera vode u jednu razvodnu kutiju.

Problem je što je vrlo teško dovesti svih 8 kablova od te razvodne do racka, pa je pitanje: hoće li biti dovoljno dovesti jedan (ili 2 za evtl. agregaciju) kabela za vezu rack-kutija, a na mjesto te razvodne kutije (drugi kraj objekta) staviti switch koji podržava PoE?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2017., 22:04   #83
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,360
Da. Pogotovo ak budes isao na ip kamere.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2017., 22:51   #84
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,218
Dobro ti je odgovorio kolega, a i sam si predložio dobro rješenje sa switch - em koji bi napajao kamere preko PoE.
Jasno da treba nabaviti kamere koje se mogu napajati preko PoE (isti standard jer ih ima više).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 04.06.2017., 10:37   #85
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp
 
E-mil's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,685
Razvlačenje kablova po stanu/kući/zidovima/podovima.

Da li postoji za kupiti i gdje (ko nas) "gotovo rješenja", to jest UTP kablovi 2u1, 3u1 ...?
Znači fizički jedan kabel koji u sebi ima omotano više LAN kablova, što tanji to bolje.
E-mil je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2017., 13:03   #86
nub
PREMIUM
Moj komp
 
nub's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: zg
Postovi: 1,799
Pitanje za razvlačenje kablova po stanu. Situacija je takva da između tel. utičnice na zidu i kompova ima cca 10 metara razvlačenja.

Da li je bolje:

a) koristit 10m dugačak telefonski kabel od zida do rutera kojeg bi stavio kod kompova + dva 1m cat6 kabla od rutera do kompova

b) koristit 1m telefonski kabel od zida do rutera + dva 10m cat6 kabela od rutera do kompova

Znam da solucija pod b) dobro funkcionira, ali sam mislio da bi mi bilo lakše koristit a) jer onda samo jednu tanku žicu provlacim. Samo je pitanje da li ima degradacije signala na taj način. Logika mi je bila da tel kabel koji ide do utičnice je i onako već parsto metara dugačak, pa 10m plus valjda nije neka razlika :/

Još jedna opcija bi bila koristit kvalitetan tel kabel, znači rj11 ali s cat6 kablom. Npr http://www.ebay.com/itm/261194049713

Zadnje izmijenjeno od: nub. 04.06.2017. u 13:21.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2017., 13:18   #87
dak0001
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Novoselec
Postovi: 271
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Hehe, sva UZEMLJENJA imaju JEDNU (ISTU) zajednicku tocku koja se zove ZEMLJA
Hehe, ajd onda spoji uzemljenje na gromobransku instalaciju, kad je sve to isto, jbt.
Pa buš vidil kaj ti se bu dogodilo kad u blizini flisne munja
dak0001 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2017., 18:35   #88
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,993
Evo jesam, flisnula munja i bas se nista nije dogodilo, osim sto su bubnjici protestirali.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2017., 00:36   #89
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Pa tako to i je spojeno, kako drugačije?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2017., 22:02   #90
robinhozg
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: Zagreb
Postovi: 22
pozdrav..ne znam jel pišem u dobru temu pa ako treba neka moderator prebaci u neku drugu..
4.1. bih trebao dobiti Vip optiku 500/120 pa se raspitujem kako mi je najbolje to ostvariti..
problem je takav da jedan router ne može ni izbliza pokriti prizemlje i drugi kat kvalitetnim signalom (na 1. katu mi ne treba ništa osim telefona)..ideja mi je da na 2. katu ostavim router ISP-a do kojeg dolazi optika, a onda od tamo spustim cat6a kabel do drugog routera koji bi bio AP..taj drugi router bi mi bio u dnevnom boravku i od tamo bi provuko cat6a bužirom do svog PC-a..koliko čitam, cat6a kablu ne smeta EMI nešto značajno pa mu ne bi smetale električne instalacije u bužiru..oba routera bi bila blizu TV-a na svom katu radi (dns/sutra) uvođenja IPTV-a..znači provuko bi ukupno 20-30 metara cat6a kabla od njihovog routera do drugog routera i svog kompa..

pitanje:
1) da li bi tu bilo gubitaka između ta dva routera pa onda AP-a i mog PC-a? naravno, tiče se žičane veze.. pretpostavljam da ne ide ovako na sljepo, al zanima me što kažu vaša stručna mišljenja
2) imate li preporuku za router koji podržava 802.11ac? gledao sam ASUS RT-AC1200G+, ali čitam da se ljudi žale na njega zbog random reboota..ako može neki u rangu ~1000kn (ili možda nešto i skuplji ako je baš toliko bolji)
3) i imate li možda bolje rješenje kako da ostvarim to?

wifi mreža u prizemlju je potrebna za 4-6 mobitela i laptop, dok bi se PC spajal žičano..na drugom katu bitna za 2 laptopa i mobitel
robinhozg je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na