Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.03.2017., 11:58   #31
tskarda
Premium
Moj komp
 
tskarda's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Umag
Postovi: 1,008
Provuci malo bolji kabel uz kabel od struje ako ima mjesta u bužirima.
tskarda je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2017., 12:19   #32
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Napiši kalo treba tj. to "bolji" znači STP/FTP.
Sa običnim bi moglo biti problema.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 29.03.2017., 13:52   #33
tskarda
Premium
Moj komp
 
tskarda's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Umag
Postovi: 1,008
da, ispričavam se na neargumentiranju.

kabel mora imati foliju radi smanjenja interferencija koje uzrokuje protok struje kroz el. kablove koji su uz mrežne kablove.
tskarda je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2017., 22:17   #34
Andrija M
Premium
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 463
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Napiši kalo treba tj. to "bolji" znači STP/FTP.
Ili PIMF (Protected In Metal Foil)
Andrija M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 11:47   #35
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Da ne otvaram novu temu, slučaj je sličan.

U novogradnji si trebam pripremiti mrežu za ured i odvojak za stan iznad. Električar je provukao bužire za mrežne kabele i predvidio jedan Hager Volta ormarić za mrežu. Mreža ide po svojim bužirima uz struju (u uredu) ili po istim bužirima (u stanu).

Glavno pitanje je koje kabele staviti? Definitivno ne "obični" UTP, ali koji onda? Cat5e, 6, 7? FTP, S-FTP?

Maksimalna udaljenost od switcha do utičnice (pa čak i do računala) neće prelaziti 15 metara.

Treba nam gigabit mreža i za sad zadovoljava. U postojećem uredu imamo Cat5e i sve radi za sad OK.

Sve su utičnice spremne za module, a ne znam ima li uopće npr. TEM Čatež module za cat6 ili cat7

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 25.04.2017. u 12:03.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 12:19   #36
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,914
Obzirom da idu skupa sa strujom, svakako bih preporučio oklopljene (shielded) verzije kabela. Kod kategorije, mislim da bi Cat.6 bila poželjnija.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 12:38   #37
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Kad već radiš / stavljaš novo idi na oklopljeni (folija ispod plašta) Cat6 + odg. moduli.
Dobro pogledaj gdje i kakav materijal ćeš uzeti (cijena, kvaliteta).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 13:00   #38
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Imaš neki prijedlog? Baš na nabavi gledam i cat6 kabela ftp ili s-ftp skoro i nema.

Ako stavim ftp ili s-ftp mora li i modul biti shielded ili treba "samo" adekvatan switch?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 16:14   #39
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Bio sam bez neta, malo prije se vratio on-line,
nemam sad živaca, sutra ti potražim.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 16:15   #40
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,200
Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Imaš neki prijedlog? Baš na nabavi gledam i cat6 kabela ftp ili s-ftp skoro i nema.

Ako stavim ftp ili s-ftp mora li i modul biti shielded ili treba "samo" adekvatan switch?
Lost i Assman u ZG ti imaju to sve.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.04.2017., 17:38   #41
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 887
Pitam se da li ima bar 1% pomoći od indukcije ovih kablova sa opletom u magnetnom izmjeničnom polju el. kabla koji je uz njega, jer oplet nije željezni tj. ne ometa magnetno polje ?
Takva zaštita sa folijom je sasvim ok za VF elektro-magnetna polja .... ili sam fulao ?
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 17:47   #42
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,914
Svaki kabel emitira nekakvu magnetsku silu. Obzirom na jačinu kućnih kabela tj. mag. polja kojeg stvara, folija je sasvim dovoljna zaštita.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 18:22   #43
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Citiraj:
Autor Ante M Pregled postova
Izričito sam pitao, rečeno mi je da iptv radi na svim (1-4) portovima, i da radi na regularnom switchu bez problema sa ostalim mrežnim uređajima na tom switchu, nevezanima uz tcom. Znači zajedno sa svakim običnim uređajem koji ima pristup mreži.
Napominjem da je Ultramax u pitanju, znači optika, a ne adsl/vdsl preko bakra.

A šta je istina, saznat ću ubrzo kad montiraju.
Evo da ne zaboravim, probao sam nedavno ovo o čemu smo pričali i NE MOŽE definitivno radit maxtv iptv prijemnik na zajedničkom vulgaris ethernet switchu sa ostalim uređajima. Mislim, može on raditi na switchu, ali onda ostali uređaji spojeni na taj isti switch nemaju pristup netu. Konkretno, na kompu tray ikona stoji uskličnik, kao broken connection kad je Albis upaljen.

Laički, kad se ušteka tcomov iptv prijemnik, Albis lan port na routeru u koji je uštekan ( kod mene Speedport) pojednostavljeno rečeno pretvara u iptv port.

Definitivno je bila kriva ta tehnička informacija koju sam dobio od tcomovog prodajca, šta me i ne čudi jer su ipak za prodaju usluga, a većinu njih stvari tehničke prirode ne zanimaju.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 18:56   #44
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
@D/G
Kabel sa folijom ili širmom jednako štiti i kad su u blizini strujni kabeli / vodiči za std. situacije. Pod ovo std. mislim da nije blizu kabel prema nekom gadnom / velikom potrošaču.

Zgodno bi bilo (a informacija kolegi FitzTN koji taman nabavlja materijal),
uzeti metalne modul utičnice (ovisno o modelu / tvornici) jer se tada "uštipne" folija prilikom sastavljanja.
Tada na centralnom mjestu (patch panel) sve zajedno uzemljiš.
Da se spriječi potencijalno drugi problem "lutajućih struja" ovo uzemljenje treba raditi samo na jednom kraju (zato je zgodno na centralnom patch panelu), a na krajevima prema klijentima se spoji samo žice tj. napraviš tako da folija ne dođe u kontakt sa uzemljenjem.
Na taj način si riješio potencijalni problem sa smetnjama ... izgleda komplicirano na prvu pa pročitajte još jednom ako treba

@Ante M
Normalno da je informacija kriva odnosno polu ispravna.
Kvaka22 je u tome o kakvom switch - u govorimo.
Ako se radi o jeftinjak bez podrške za VLAN - ove onda je odgovor ne može odnosno ili sa njime "dijeliš" net ili MaxTv.
Ako se radi o switch - u koji ima podršku za VLAN - ove onda bi trebalo da može "dijeliti" oboje.

That's my 5 cents
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 19:06   #45
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Ovo je moj switch, na kojem sam istestirao to šta sam napisao...

http://www.dlink.com/hr/hr/products/...desktop-switch

piše unmanaged switch, znači ovo je kako ga ja zovem ''vulgaris'' odnosno ne vidim da se može nešto sa njim niti da on može upravljati sa nečim, da se kao laik izrazim

Možeš li dati neki primjer switcha, da može upravljati VLAN-ovima ? A da se može tu kod nas kupit.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 19:27   #46
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Uf, treba tražiti ... mislim da se može naći, mislim da sam vidio ''vulgaris'' / unmanaged ali da ima podršku za VLAN - ove ...
Ne gine ti kopanje precizno model > detaljni specs.

U međuvremenu su ti opcije:
a) provuci još jedan Lan kabel
b) "podijeli" Lan kabel u 2 (100 MB)
c) nabavi PowerLine i preko njega pošalji Net ili MaxTv
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 19:42   #47
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Provući ću kabel, to mi je najpametnije
Iman mista, nije mi problem, a nekako najviše virujen u žicu.

Inače, kako si mislia ovo ''podijeli lan kabel u 2'' , možda preko nečeg ovakvog...

https://www.walmart.com/ip/RJ45-Ethe...upler/46548849

ali ako si na to mislia, onda opet iman isto kao i sa switchem, taj port na routeru radi samo kao iptv.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 20:04   #48
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Ne, vidi ovo, naslov je krivo postavljen ali opisuje tvoju situaciju > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284840
ima i slikovnica
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 20:23   #49
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Uf, pa ti si genijalac. Svaka čast, jednostavno, a opet dobro rješenje da se ima na umu. Imaš pivo za ovo

Znači ako dobro kužim, ispadne da se 8 žica u utp kabelu podijeli na 2 x 4 žice, jedina ''mana'' je da je sa 4 žice maximalni protok 100 mbps. Ali za maxtv nema veze, to je i više nego dovoljno, čak i kad u nekoj bližoj/daljoj budućnoti opletu po UHD-u Nisan ima pojma da se to može.

Ali sad si mi dao povod za novo pitanje...tu di mi doša dodatni maxtv prijemnik imam provučen kabel za telefon koji je tu odavno, a na drugoj strani je kod routera. Ako se ne varam on ima isto 4 žice u sebi...pa ako može ovako preko ovog splittera, jel postoji način kako da se zakrimpa rj45 konektor na telefonski 4 žični i kabel i da dobijem istu stvar zapravo ?

Onda mi ne triba ništa nego samo da na oba kraja ispravno zakrimpam rj45 konektore, nema provlačenja i nema splittera.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 20:49   #50
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Viš kaki je naš narod, daš mu 1 jabuku a on kaže malo mi je, oću 2

Hm, mrežni i tel. kabel nije isto ... možeš skrimpat i probati ... ako radi - dobro, ako ne ...

Još nešto, jeli taj tel. kabel u pvc cijevi ili je uzidan ?
Ako je u cijevi onda ga zamijeniš sa mrežnim.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 20:54   #51
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Hehehe, a štaš ...zabavno nekad kemijat ili izimprovizirat nešto. Zakrimpa bi, samo neznam po kojem rasporedu žica.

Nije problem, u kanalici je koja je solidno zatrpana, ali ću onda izvadit njega i stavit normalni utp kabel.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 20:59   #52
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
Daj napravi radnu akciju i zamijeni kabel, najpametnije rješenje
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 21:06   #53
dashko
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: NGC3372
Postovi: 337
Aktivirala se temica, taman kad me interesira nešto

Spajamo optiku u stan, a budući da mi se baš neda oslanjati na HT ekipu, stari i ja bismo si na ruke složili rupe tamo di želimo (bez kanalica i sličnih pizdarija). Interesira me jel se vlakno iz stubišta spaja van stana ili unutar stana, te jesu li muški i ženski segmenti tih konektora otprilike iste debljine (radi veličine borera)?

Proguglao sam par općenitih ideja što mi zapravo treba, međutoa svakakvih rezultata dobivam, a ni u jedan nisam 100% siguran pa mi treba drugo mišljenje.
__________________
Kupujem VW Golf II 1.6D

"Dok je meni dvojke vozaću djevojke"
dashko je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 21:53   #54
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Bio sam bez neta, malo prije se vratio on-line,
nemam sad živaca, sutra ti potražim.
Hvala!

Pogledao sam stranicu od Assmana, čini mi se da je stala u 2012., al možda stvarno sve imaju.

Nekako mi se čini da mi Hager Volta ormarić neće biti dosta. Imat/trebat ću negdje 20-ak portova, a 20-port switch i još ako moram imati i patch panel teško da stanu u taj ormarić.

Dakle, treba mi:
Ormarić, vjerojatno će biti dosta 7U, s pristupom na struju i uzemljenje (to sve ima u Hageru)
Patch panel 24 porta za FTP ili S-FTP
Switch (pretpostavljam da nakon patch panela i utičnica sva oprema može biti "obična plastična")
Kabel cat 6 FTP ili S-FTP
Utičnica ili modul za FTP i cat6

Za sada mi trebaju ti kablovi i ormarić, ovo sve drugo će se montirati najranije dogodine .

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 25.04.2017. u 22:01.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 22:06   #55
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,009
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Daj napravi radnu akciju i zamijeni kabel, najpametnije rješenje
u hebate, otkad zamjena jednog kabela spada pod radnu akciju?

Citiraj:
Autor dashko Pregled postova
Aktivirala se temica, taman kad me interesira nešto

Spajamo optiku u stan, a budući da mi se baš neda oslanjati na HT ekipu, stari i ja bismo si na ruke složili rupe tamo di želimo (bez kanalica i sličnih pizdarija). Interesira me jel se vlakno iz stubišta spaja van stana ili unutar stana, te jesu li muški i ženski segmenti tih konektora otprilike iste debljine (radi veličine borera)?

Proguglao sam par općenitih ideja što mi zapravo treba, međutoa svakakvih rezultata dobivam, a ni u jedan nisam 100% siguran pa mi treba drugo mišljenje.
već dosta dugo ht provlači prozirna veoma tanka vlakna i učvršćuje ih sa prozirnim silikonom/ljepilom , moraš se dobro zagledati da skužiš kabel.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 22:19   #56
Ante M
Premium
 
Datum registracije: Oct 2016
Lokacija: Klis
Postovi: 369
Lenjivcima je
Ma triba to raskopavat sve i vratit nazad , i ide po plafonu. Ali nije bed, napravil bu se

Da, ovo kod optike moš birat ili to tanko vlakno prozirno ili ono malo deblje žute boje koje ti onda montira samoljepivim kanalicama.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 22:47   #57
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,215
@all
Koliki ormar > ovisi šta sve ide u njega > jeli samo pach panel + switch ili još nešto ...

Imaš i varijantu / opciju sa Kwystone modulima, onda je patch panel samo "izbužani lim" a svaki kabel u modul pa u panel.
Postoje i zidne utičnice (za prema klijentima), na isti štos sa Keystone modulima.
Cijeli štos je uzeti kvalitetne da ne "upadaju" kad ideš uštekat kabel.

Nema 20 - portni, moraš razmišljati sa okta bazom, dakle 24 - portni

Za switch eno prijedlog u nedavnoj / susjednoj temi. Za biznis upotrebu nije puno skup a nudi dosta opcija / mogućnosti.


Rekoh radna akcija kad je naveo da je kanalica zatrpana


Za optiku smo opisivali u Fiberland temi pa potraži.
Spoj bude ispred vrata "na konektor".
Spominje se taj malecki / nevidljivi optički kabel, al je meni draži onaj std. deblji, (jedan će bit fi 2 a drugi fi 4 - 5), zato jer je robusniji.
Računaj da je konektor kvadratni cca 15x15.

Ako hoćeš pripremiti teren / situaciju i ako sad štemaš / gradiš onda provuci širu cijev za elektro instalacije.
Napravi skicu stana i promisli gdje će šta biti / šta trebaš (modem / router, MaxTv, klijenti ....).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2017., 23:23   #58
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,359
Vidio sam u jednoj firmi dok sam preslagivo orrmar rješenje di su mrežni kablovi iz zida išli kroz valoviti, gumirani "panel" prema van, virili su cca 20 centimetara, i išli su direkt u switch. Takva izvedba bi ti uštedjela dosta mjesta. S tim da je ovo bilo sve original, nije ništa grunf slagano i prerađivano. Baš je predviđen takav način.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 00:11   #59
dashko
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: NGC3372
Postovi: 337
Budem skicnuo u fiberland sad znam sto traziti. Ma kad se provlacila kablovina kroz stubiste imali smo situaciju da su majstori dosli na ideju da oni nama trebaju probusiti rupu drito posredini dnevnog boravka i odvalili jedno tanjur velicine glazure aa zida pa cemo mi to sada fino njezno odraditi.

Jedino me mucilo gdje se konektor spaja, a ostatak cemo po lajsnama fino posloziti biti ce seks.

Hvala na info!
__________________
Kupujem VW Golf II 1.6D

"Dok je meni dvojke vozaću djevojke"
dashko je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 09:39   #60
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,375
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@all
Koliki ormar > ovisi šta sve ide u njega > jeli samo pach panel + switch ili još nešto ...

Imaš i varijantu / opciju sa Kwystone modulima, onda je patch panel samo "izbužani lim" a svaki kabel u modul pa u panel.
Postoje i zidne utičnice (za prema klijentima), na isti štos sa Keystone modulima.
Cijeli štos je uzeti kvalitetne da ne "upadaju" kad ideš uštekat kabel.

Nema 20 - portni, moraš razmišljati sa okta bazom, dakle 24 - portni

Za switch eno prijedlog u nedavnoj / susjednoj temi. Za biznis upotrebu nije puno skup a nudi dosta opcija / mogućnosti.
Od elemenata bi išli samo patch panel i switch, a mislim da bi svakako stali router od ISP-a i možda neki WiFi AP bez obzira na veličinu?

Da, na 24-port sam i mislio, al eto krivo napisao Za switch misliš na onaj HP? Baš sam njega i gledao pa sam po tom skužio da nema šanse da stane u predviđeni ormarić jer je bi u njega taman stao taj switch i ništa više
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na