Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.01.2012., 10:37   #61
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
Pozdrav (iako ovo nije mjesto za predstavljanje)

Jučer proveo sate dok nisam SXa uspio upogonti. Unaprijed se ispričavam na banalnom pitanju, ali neznam podesiti WAN vezu (t-Com). U stvari, kada sam vidio OpenWRT onda sam shvatio da sam mislio da znam. Upisao sam klasične podatke koje već godinama gledam po inim ruterima, i ništa....

Tako da ako ima dobra duša, cijenio bih pomoć.
borstri je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 13:41   #62
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Nisi dao dovoljno informacija, da nisi slučajno na optici ?
Ako jesi možeš se slikati, morat ćeš vratit "origigi fw i njihove postavke.
Razlog je šta su (namjerno) ugasili PPPoE Server na optici i trenutno se konekcija može ostvariti jedino indirektno preko TR069 Remote - a (prvo se spoji Remote, razmjene neke podatke a potom se veza "prebacuje" na Internet konekciju).

Dakle, napomena za ostale, ako imate T-Koma optiku nemojte prelaziti na OpenWRT !
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.01.2012., 15:11   #63
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
Koliko je meni poznato, na najobičnijem sam bakru...tj. u cijelom mom selu malom još uvijek idemo po klasičnoj parici pa splitter i klasična priča.

Tako ako netko ima aktivnu adsl da mi podari svoje postavke jer sam dosta zelen a nakon 6 sati sam i počeo gubiti živce....iako ne mislim odustati...

Inače, skidam kapu ekipi koja stoji oko i iza OpenWRTa...

Kod mene je cilj misije da upogonim SX763 kao primarni ruter i gateway za internet a drugi Linksys WRT54GL (Mislim) sa DD-Wrtom koristim za extendiranje dometa wifi mreže i možda kakvog nezahtjevnog LAN korisnika...

Zadnje izmijenjeno od: borstri. 21.01.2012. u 15:17.
borstri je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 15:21   #64
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 731
Pod network dolje dodas onaj atm bridge i tamo upises vci/vpi(pazi obrnut je redosljed) i onda onaj vec postojeci wan interface editiras da je PPPoe i da koristi nas0 kao izlaz. Pazi da si ubacio annex B a ne A img.

Inace dobio sam jucer od dd-wrt developera testni img i predpostavljam da ce uskoro biti spreman. (isto ima mogucnost adsl-a)
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 15:26   #65
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Eto .Delboy dao bolji odgovor.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 16:42   #66
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
Eto, nakon funkcionalnog rutera, pa njegove smrti od moje ruke, do funkcionalne mašine pod open-wrtom. Bilo nekih problema, možda u meni, možda u mojim računalima.

Uglavnom, hvala na podršci. Sad mi jš ostaje da skužim kako gore s torrent klijentom i sličnim poslasticama....
borstri je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 21:27   #67
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
Ako će pomoći, evo moja iskustva sa torrent clientom... koristim transmission

instaliraj transmission-daemon i transmission-remote
pokrećeš ga sa ./etc/init.d/transsmision start (zaustavljaš sa stop )

kao gui na win7 koristim http://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/, ima više opcija i ljepše izgleda od transmission webUI. Daemon se kontrolira putem RPC, pa moraš editirati /etc/config/transmission i option rpc_whitelist prilagodi svom IP range-u. Editiraj i path-ove direktorija.

E sada.. prilikom skidanja torrenta sa puno seedera, cpu load na sx763 bi narastao preko 10, nakon čega se reebota... tako da sam ograničio broj peerova u configu. Razlog je možda i to što koristim usb flash disk (koji je spor što se tiče pisanja), a ne pravi hard. Kada skidam torrent sa 10-ak peer-ova load se drži na 4-5 i router je poprilično "trom" zapravo teško mu je pristupiti putem ssh, al je podnošljivo. Staviću pravi hdd ovih dana pa ću vidjeti ima li razlike. Kada se torrent skine, i kad nema pisanja po disku, nemam tih problema 10-ak leechera, CPU load oko 1. Uzrok može biti i to što nemam swap particiju. Uglavnom, ograniči broj peer-ova inače ćeš imati problema.

Evo izvadak iz moje /etc/config/transmission

option enabled 1
option config_dir '/mnt/usb/transmission/config'
option download_dir '/mnt/usb/transmission/done'
option incomplete_dir '/mnt/usb/transmission/incomplete'
option peer_limit_global 50
option peer_limit_per_torrent 10
option rpc_enabled true
option rpc_whitelist '127.0.0.1,192.168.10.*'
option rpc_whitelist_enabled true

"mali" problem predstavlja i to što fajlove sa sx763 putem mreže možeš prenositi brzinom do 3500 kB/s, brže neide...

Kod mene sx763 trenutno ima ulogu samo torrent stroja, tako da neznam kako povećanje CPU load-a utječe na njegovu primarnu ulogu, a to je routanje prometa.

Zadnje izmijenjeno od: maymun. 21.01.2012. u 22:09.
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 22:20   #68
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 731
Nisam siguran, ali mozda se moze ona druga jezgra koja sluzi inace za voip isto koristiti, pa onda da bude kao multi CPU, al to moram jos provjeriti kako jer i meni ce trebati ovo sa torrentima.

Ovo za brzinu prijenosa, bas cu probati an dd-wrt ako je brze.

Zadnje izmijenjeno od: .Delboy. 21.01.2012. u 22:25.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2012., 22:48   #69
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
Baš sam se pitao što je sa drugom jezgrom, jer vidim samo jednu, a ovo je kao dvojezgreni cpu... bilo bi jako dobro da se može koristiti.

Brzinu prijenosa sam probao i sa orig fw-om i ide još sporije, mislim da je isto tako do cpu-a. Koliko vidim po forumima ljudi sa sličnim routerima (cpu 200-300 MHz, npr asus wl500) imaju slične brzine. U openwrt se može barem dati veći prioritet odgovarajućem procesu (npr. vsftp) pa ide bar malo brže.
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2012., 08:30   #70
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
Probao sam skidat s repositorija pa mi je bilo nekih grešaka, ali kad malo vremena nađem misija se nastavlja, tj. kada mi nije izbacio segmentation fault onda više nisam mogao pristupiti sučelju (Luci)....tako da vidim da ću se s njime družiti kao i s lokalnim serviserima t-coma u vrijeme kada je ADSL došao u mije mjesto....toliko su bili puta kod mene da smo skoro postali kučni prijatelji.....

Inače, jedan od razloga za mesarenje po ruteru je i činjenica da sam doma upogonio mrežni disk (Klasični NAS - WD MyBook world edition 2TB) i njega bi i za torrente koristio, pa mi usb transport nije niti bitan. U ovim linuxoidnim vodma sam vrlo nov (Noob) pa mi sve to sporo ide i s dozom opreza za svaki korak kojeg promišljam. Vidio i da postoje softwarei i za taj mrežni disk...ai mi ga se baš neda uništiti...
borstri je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.01.2012., 23:11   #71
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 731
Dodao sam dd-wrt fw koji je postan na dd-wrt forumu, bio sam isprobao, vise manje radi ok, jedino mi nije radio wlan pri spajanju na ap koji je u wds-u, i neznam ako sad rade usb 3g modemi.

Ako vec imate gore openwrt, samo upalite ponovo secondary web ui kako pise u napomeni i ubacite onaj img za inicijalno flashanje, isto tako ide i sa dd-wrt nazad na openwrt.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2012., 10:39   #72
oskreso
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 2
Pozdrav,

Sinoć sam brzinski flashnuo sx763 router sa dd-wrt i prvi dojmovi su mi super što se tiče brzine otvaranja GUI-a (u odnosu na openwrt). Također mi bolje radi LAN portovi (brže se spoji i dodijeli DHCP adresu). WLAN mi je isto odmah proradio. Jedino nisam uspio 3G WAN upogoniti, ali nisam baš dugo ni pokušavao.
Ako ti proradi 3G, molim te javi treba li koje komande ukucati.
oskreso je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2012., 22:30   #73
mskvorc
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Pozdrav,

jel moze netko probati da li radi web kamera sa zadnjom verzijom?
mskvorc je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2012., 23:43   #74
oskreso
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Osijek
Postovi: 2
3g router

Evo, upravo mi proradio 3g modem (ne znam još koliko je stabilno)

Ukucao sam ovu komandu:

usb_modeswitch -I -v 0x12d1 -p 0x1446 -M "55534243123456780000000000000011060000000000000000000000000000"

u startup script

imam huawei e367 modem

Citiraj:
Autor oskreso Pregled postova
Pozdrav,

Sinoć sam brzinski flashnuo sx763 router sa dd-wrt i prvi dojmovi su mi super što se tiče brzine otvaranja GUI-a (u odnosu na openwrt). Također mi bolje radi LAN portovi (brže se spoji i dodijeli DHCP adresu). WLAN mi je isto odmah proradio. Jedino nisam uspio 3G WAN upogoniti, ali nisam baš dugo ni pokušavao.
Ako ti proradi 3G, molim te javi treba li koje komande ukucati.
oskreso je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 14:34   #75
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
EDIT:

Čitam da ste počeli s DD-Wrtom na ovom ruteru, da li je to funkcionalno za dnevnu uporabu? Jer ovaj Open wrt mi ima jednu manu, nakon reboota mi cca 15 minuta ne želi otvoriti stranice npr. www.jutarnji.hr i www.facebook.com dok mi neke druge uredno otvara nekoliko sekundi nakon spajanja adsl veze. Nakon 15 minuta ja izgubim živce i odem u firewall te pritisnem samo i isključivo samo save and apply i iste sekunde sve proradi. Čudo neviđeno...


end of edit

Glede uputa za instalaciju Transmission klijenta, probao sam. U biti uvijek dobim Segmentation fault, kada ga ne dobijem, web sučelje se smrzne. Te moram uzet napajanje uređaju i rebootat ga.

Kad sam pogledao s winscp-om vidim da je instalacija sinuta s neta u neki direktorij, samo neznam kako to instalirati mimo sučelja ili kroz sučelje (komandna linija o kojoj barem nešto znam je DOS.. ;( ovdje mi trebaju instrukcije ko malom djetetu).

Kud dalje...

Zadnje izmijenjeno od: borstri. 30.01.2012. u 17:06.
borstri je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 20:01   #76
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
Segmentation fault je i kod mene veliki problem... prvo se uvjeri da imaš dovoljno slobodnog RAM-a (u web sučelju - status -overview - memory - free), dovoljno je valjda 4-5 MB slobodnog RAM-a.
Isto tako pazi da imaš dovoljno mjesta u flash-u za instalaciju paketa, to vidiš pod sistem - software - free space...

Ako ti i dalje baca segfault, rebootaj router i probaj ponovo, nakon 10-15 pokušaja prođe

Koliko sam zasada primjetio mountanje swap particije riješi problem sa segmentation faultom, tako da je najbolja opcija spojiti usb hdd i na njemu napraviti swap, a onda se i paketi mogu instalirati na hdd umjesto u flash... vjerojatno imaš hard čim želiš torrente skidati.

Znači hard particioniraj, napravi swap particiju 64-128MB, ostatak po želji, filesistem poželjno ext3 ili ext 4. Particioniranje se nemora izvesti na samom openwrt, može i npr pomoću virtualne mašine sa linuxom u VMWare... spoji hard na router, uključi swap i mountaj ostale particije.

pročitaj wiki: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/usb.storage

pakete možeš instalirati i kroz komandnu liniju al opet ćeš dobiti segfault...
u komandoj liniji instalacija ide pomoću opkg naredbe

root@OpenWrt:~# opkg update
root@OpenWrt:~# opkg install ime-paketa


dd-wrt još nisam probao
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 21:35   #77
X-file
Premium
Moj komp
 
X-file's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
Postovi: 109
Ima li napredka sa VOIP-om na openwrt-u ili ako može par savjeta kako postaviti voip klijenta na openwrt ili dd-wrt, da iskoristim mogučnost.
Pokušao sam staviti asterisk ali nikako da mi se instalira, stalno neke greške izbacuje.
Također pokušao sam staviti optware na dd-wrt ali kaže da hardware nije podržan, pa ako ima neko volje da posta par tipova a dalje ću sam.
Vjerujem da ima dosta zainteresiranih za voip, s obzirom da već ima hardware za obični telefon.

Hvala
__________________
Born to party, forced to work

Intel Xeon E5 2660
MB Supermicro X9DRH-7TF
DDR3 1333MHz 64GB (8x8GB) Corsair
Plextor PX-716A / Plextor PA-730

PSU Seasonic 620W
X-file je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 22:13   #78
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
A da najprije pročitaš x postova unazad prije nego pitaš ?
Kod custom hw - a stvari nisu tako jednostavne kao kod pc - a, čekaj odgovarajuću sw reviziju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 22:38   #79
.Delboy
Premium
 
.Delboy's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: hr
Postovi: 731
VoIP jos nisam nijedan build radio jer se jos radi na aplikaciji za openwrt. Stvar je sta ima kompletni open source driver i api ali treba srediti aplikaciju za voip jer ove trenutne su sve ubagirane i lose rade.

Ako neko bas oce probat, neka instalira:
kmod-ltq-ifxos_3.1.9+1.5.14-3_lantiq.ipk
kmod-ltq-kpi2udp_3.1.9+2.2.0-1_lantiq.ipk
kmod-ltq-tapi_3.1.9+3.13.0-3_lantiq.ipk
kmod-ltq-vmmc_3.1.9+1.9.0-2_lantiq.ipk

i voip app ipk-ove sa http://code.google.com/p/danube-voip/downloads/list
svd_1.5-1_lantiq.ipk
sofia-sip_1.12.11-1_lantiq.ipk

tamo ima readme pa proucavajte i znam da na jednom phone portu ne radi a na drugom radi(phone2??). Ja sam pokusavao osposobit na nonohu al nece nesto codec zeza, na nekom drugom voip proivderu je radilo.
.Delboy je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 22:47   #80
X-file
Premium
Moj komp
 
X-file's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
Postovi: 109
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
A da najprije pročitaš x postova unazad prije nego pitaš ?
Kod custom hw - a stvari nisu tako jednostavne kao kod pc - a, čekaj odgovarajuću sw reviziju.
Ma pročitao sam sve 3 stranice, preko nekoliko puta, pročešljao sam openwrt wiki i dd-wrt forum, pokušao sam svašta ali bezuspješno, pa sam mislio postaviti pitanje ovdje, jer ste ipak puno upučeniji u to od mene.
Nisam mislio nikoga uvrijediti, niti sam napisao da mi netko da odgovor, samo sam pitao za upute, jer znam da se i vi mučite sa istim , a na netu nema baš previše za ovaj router, zato sam postavio pitanje ovdje.
Još jednom moja isprika ako sam nekoga uvrijedio.
__________________
Born to party, forced to work

Intel Xeon E5 2660
MB Supermicro X9DRH-7TF
DDR3 1333MHz 64GB (8x8GB) Corsair
Plextor PX-716A / Plextor PA-730

PSU Seasonic 620W
X-file je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2012., 23:08   #81
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,196
Ma nisi nikog uvrijedio, ranije je kolega .Delboy naveo (a i sada) da VoIp još nije zadovoljavajuće riješen.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2012., 15:19   #82
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,341
Stavih DD-WRT gore i sve ok medjutim ovo sa lampicama ne kuzim gdje bi mogao prilagodit ?
Sad po lampicama ne mogu vidjet kad je ruter sinhroniziran na dsl jer ista blinka kod prometa a online i line se ne pale uopce ?
Jel moguce kako da je lampica DSL stalno upaljena a online da blinka recimo ?

Moram rec da ovako sa podesenom cistom adsl konekcijom bez ikakva podesavanja QoS sad kad recimo kroz ftp nesto dizem bilo gdje ili da upload od torrenta radi maximalno nema vise zagusenja veze kao prije, stranice se otvaraju malkoc sporije ali neprimjetno, uopce nema tolike zadrske kao prije sa samo otkljucanim siemensom.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2012., 20:09   #83
borstri
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: hr
Postovi: 17
@maymun

Sad, stick nije problem iako je ideja skidat totrrente na NAS, ne na usb hard. Ima i nas neki torrent manager ali je to mutavluk do bola....neznam da li možeš usmjerit transmission da skinda u mrežni folder....
borstri je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2012., 22:39   #84
maymun
Premium
Moj komp
 
maymun's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: zadar
Postovi: 191
@borstri
trebao bi transmission to moći, mislim da su ti samo smb ili nfs opcija za to izvesti, vidi što ti nas podržava, pa na openwrt instaliraj podršku za smb ili nfs
maymun je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2012., 22:56   #85
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,093
a kako bi funkcioniralo da se na siemensa nakači powered usb hub i u njega disk + 3g stick + flash (neki stari od 256mb) za swap?
domis je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 00:27   #86
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,093
ajd da ne editiram nego da dignem malo temu...
uglavnom, stavil sam secondary boot, iskljucil adblock, izbrisal antivirus, resetiral komp, par put resetiral ruter, drkal po netu, probal s IE9, al da ga yebes, nece submitati firmware.

evo moj source secondary boot-a
http://pastebin.com/VUn0QbJA

sad, fali li ovdje nesto ili se mogu pocet igrati sa serijskim kablom?


edit:
ne blokira html unutar CODE tagova

edit2:
problem solved thx @delboy
uglavnom, rjesenje je dizanje virtualnog linuxa i tamo preko firefoxa staviti firmware.
sad jos samo da osposobim 3g i nema sretnije osobe od mene

Zadnje izmijenjeno od: domis. 04.02.2012. u 03:33.
domis je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 17:21   #87
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Stavio sam i ja dd-wrt cisto iz znatizelje. Ali zna mi pucat veza i stranice mi se otvaraju malo sporije. Sad neznam jel to do ovakvog vremena il do routera. Pa me zanima jel moguce vratiti na originalni firmware. Probao sam iz failsafe UI uploadati runtime.img al nije primilo. :/
daki je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 19:12   #88
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,093
Citiraj:
Autor .Delboy Pregled postova
Napomena 1:
Uskoro ce biti dostupan img i postupak kako vratiti iz openwrt ili dd-wrt u originalni fw.
domis je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2012., 17:56   #89
daki
amigo
Moj komp
 
daki's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: VG
Postovi: 126
Ma vidio sam tu napomenu ali još nema tog img. U međuvremenu sam skužio da vjerojatno torrenti zagušuju ruter. Povećao sam DNS cache pa sad normalno otvara stranice (bar dok ne rade torrenti). Kad nađem vremena malo ću se poigrati s tweakovima.
daki je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2012., 18:22   #90
domis
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,093
smanji si TCP i UDP timeout na 180/90, mozda bude bolje
domis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na