Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.12.2024., 01:56   #91
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Kad bi jos samo kinezi malo poradili na supportu, da se eventualne reklamacije lakse rijesavaju to bi bio pun pogodak.

Ovako je kupovina pomalo kocka, al stas.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 10:44   #92
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Da, vidim da doslovno nema supporta Ako bi recimo htio staviti drugi ssd pa winse ispočetka, dal je procedura ista kao kod bilo kojeg PC-a tj. hoće li winsi povuć sve drivere ili će bit problema ako se ide radit čista instalacija?
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 10:55   #93
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Cista instalacija je preporuka.

Sve radi kao i na svakom drugom normalnom pc-ju.

Neke drivere treba instalirat s neta (amd chipset driveri npr., skinu se s amd official stranice), ali sve uredno radi.
Staro 04.12.2024., 11:07   #94
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova

Neke drivere treba instalirat s neta (amd chipset driveri npr., skinu se s amd official stranice), ali sve uredno radi.
Ovo ni na desktopu winsi ne pokupe kako treba i najbolje je rucno kako kazes.

Pada mi na pamet da ce trebati pripremiti i wifi drivere (mooozda i lan, ovisi o speckama), ako je u pitanju neki mediatek wifi chip ili intelovi nic-ovi (ne znam napamet koji tocno) koje mi recimo win10 nije prepoznavao automatski. E s njima sam se napatio da ih nadjem za jedan kineski topton pc.

U svakom slucaju sretno kolegi, i mene je ceskalo da uzmem N100 barebone, ali realno mi ne treba.

Kako sam prije par mjeseci pokrenuo temu mini pc vs. desktop pc i bio spreman dati 800+ eura za top mini pc (gledao sam AI Ryzene s 880M)... Moram priznati za moje potrebe ipak mi je drago sto sam na kraju otisao na klasicni desktop pc. Najvise zbog grafike, a i cijenim modularnost i mogucnost izmjene dijelova ako nesto krepa. Ne treba mi ni support dok imam mogucnost kupiti zamjenski dio. I da sad uzimam drugi backup pc, bilo bi me malo frka dati tolike pare za mini pc :/ Jednog dana...

A bilo bi super da su i jeftiniji jer to su mobilni SoC-evi kao laptopi minus ekran, kuciste, tipkovnica, baterija i masu toga - a kostaju ko sam laptop.
Staro 04.12.2024., 16:00   #95
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Winsi se instaliraju po uključenju uređaja (Blackview MP60). Drivere sam povuče. Najglomazniji je Intel VGA driver od nekih 600Mb.
Jedino što nisam uspio je spojiti Logi K400 na njegov BT već sam ipak morao u njega ubosti Logi BT dongle. Jednostavno nije nalazio K400. Ne znam zašto.
Meni je slika malo mutna i primjetio sam da kada gledam MaxTV putem browsera, da slika malo zastajkuje, nekako mi kretnje likova na ekranu (43" TV, 4K) djeluju nefluidno. Moram vidjeti može li se negdje u BIOS-u dodijeliti više Gb integrirki.
Žao mi je što nema 2xM.2 već M.2+SSD, ali koliko vidim to ima većina takvih uređaja. Oni koji imaju 2xM.2 često imaju kombinaciju NVMe M.2 + SATA M.2 što je totalno bzvz.
Kad dođem za komp doma, napisati ću točno koji M.2 i RAM su bili unutra.

EDIT: M.2: Netac NS1T0BSSD340 od 1Tb, RAM: 1x16Gb SO-DIMM DDR4, 2666MHz, model Kinsotin DDR4-16GB-NB-2666 sa 16 SKhynix H5AN8G4NAFR UHC 737V čipovima

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 04.12.2024. u 17:37.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 16:02   #96
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

K400 nije BT tipkusa
Staro 04.12.2024., 16:08   #97
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Onda je jasno zašto je nije nalazio. My bad.
Staro 04.12.2024., 19:11   #98
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Izgleda da je taj Netac NS1T0BSSD340 SATA a ne NVMe > https://smarthdd.com/database/NS1T0BSSD340/W0714A0/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 20:50   #99
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Sigurno je NVMe je jer sam stavljao druge M.2 diskove poput onih bulk Kingstona, Samsunga 980 Pro,... i radili su. Jedino ako slot podržava oba protokola.
Imam negdje i test brzine CrystalDiskom pa ga mogu baciti ovdje.

EDIT: nađoh rezultat. Meni se ove brzine čine prevelike za SATA protokol.
https://imgur.com/a/4u9jKqq

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 04.12.2024. u 21:18.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 21:20   #100
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ovisno kako je napravljena "mobo", M.2 port može podržavati i NVMe i SATA varijantu,
nekada samo jedno od to dvoje.
Staro 04.12.2024., 21:37   #101
Sonim
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Pada mi na pamet da ce trebati pripremiti i wifi drivere (mooozda i lan, ovisi o speckama), ako je u pitanju neki mediatek wifi chip ili intelovi nic-ovi (ne znam napamet koji tocno) koje mi recimo win10 nije prepoznavao automatski. E s njima sam se napatio da ih nadjem za jedan kineski topton pc.

U svakom slucaju sretno kolegi, i mene je ceskalo da uzmem N100 barebone, ali realno mi ne treba.

Kako sam prije par mjeseci pokrenuo temu mini pc vs. desktop pc i bio spreman dati 800+ eura za top mini pc (gledao sam AI Ryzene s 880M)... Moram priznati za moje potrebe ipak mi je drago sto sam na kraju otisao na klasicni desktop pc. Najvise zbog grafike, a i cijenim modularnost i mogucnost izmjene dijelova ako nesto krepa. Ne treba mi ni support dok imam mogucnost kupiti zamjenski dio. I da sad uzimam drugi backup pc, bilo bi me malo frka dati tolike pare za mini pc :/ Jednog dana...

A bilo bi super da su i jeftiniji jer to su mobilni SoC-evi kao laptopi minus ekran, kuciste, tipkovnica, baterija i masu toga - a kostaju ko sam laptop.
Dobar mini pc se moze složit i na bazi Asrock x300 ili x600 za novije.
Jedino x600 nije baš dobavljiv.
Sonim je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2024., 22:05   #102
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Sto se drivera tice skidao sam unaprijed za chipset, wifi i lan kartice.

A cijene su jos i ok, uz uvjet da vec imas memoriju i diskove pa te onda solidan pc kosta od 330-400€ sto i nije tako strasno.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Oni koji imaju 2xM.2 često imaju kombinaciju NVMe M.2 + SATA M.2 što je totalno bzvz.
Nije bas kod svih tako.

Ovaj moj aoostar gem12 i od calypsa gmktec k8 plus ti imaju po 2x nvme pcie4 sto je super. I uz to ne gubis nikakav drugi port ako imas ustekana 2 nvme ssd-a niti gubis na propusnosti grafike na occulink portu za razliku od nekih koji to limitiraju cim ustekas drugi disk.
Staro 04.12.2024., 22:30   #103
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Citiraj:
Ne znam šta je tu preveliko, to su standardne SATA brzine kakve postižu većina 2.5"/m.2 sata ssd-ova.
Nvme idu dosta više...
Staro 04.12.2024., 23:57   #104
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Takve maltene identicne brzine sa tim programom ja imam na obicnom sata SSD 850 Pro sa 3068 radnih dana i 60.20TB Written. Znaci 99% je u pitanju ipak m.2 sata a ne NVMe protokol/disk.

Kod tih malih "kutijica" mene jedino odbija odrzavanje istih, ne gejmam se pa za grafu mi je bitno da decodira sve zivo i nezivo ali te pojedine modele kutijica je veca muka za rastaviti i kompletno ocistiti, promjenit pastu na cpu itd...

Lakse laptop rasturim i pocistim kad gledam po youtube kako se koji ti mini modeli kompletno rastavljaju.
Jedino sto mi se svidja je NucBox M4

https://www.gmktec.com/products/inte...259.header_1.1

Ovo je "pila" sto se mene tice, milina za kompletno rastaviti pa i plocu izvaditi, generalno pocistiti itd... cak bi se tu dalo zlu ne trebalo, skemijati drugi cooler ili ventilator.

@Nikky

Pa podrazumijeva se, jel... jes sad pred ponoc naso cjepidlacit

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 05.12.2024. u 00:27. Razlog: edit: nadopuna
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2024., 00:03   #105
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kolega ispravi post da budeš teh. istravan, trebaš napisati:
.. u pitanju ipak M.2 SATA a ne M.2 NVMe protokol/disk.
Staro 05.12.2024., 07:01   #106
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova

Kod tih malih "kutijica" mene jedino odbija odrzavanje istih, ne gejmam se pa za grafu mi je bitno da decodira sve zivo i nezivo ali te pojedine modele kutijica je veca muka za rastaviti i kompletno ocistiti, promjenit pastu na cpu itd...

Lakse laptop rasturim i pocistim kad gledam po youtube kako se koji ti mini modeli kompletno rastavljaju.
Ovi gore modeli od gmkteca sto sam naveo se lako rastavljaju. Definitivno neusporedivo lakse nego vecina laptopa.
Staro 05.12.2024., 09:09   #107
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Mene je isto to malo odbijalo, pogotovo jer u top end rangu gotovo svi koriste tekuci metal umjesto paste a to znaci mogucnost da nesto kardinalno shebem
Staro 05.12.2024., 10:10   #108
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Kad ste se dotakli rastavljanja i čišćenja, i tu su Lenovo i HP odlični.
Staro 05.12.2024., 10:13   #109
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Tu se u potpunosti slažem. Da bi došao do CPU-a na Blackviewu, moram prvo skinuti ladicu za SSD (ima 2 plastične polugice kojima se odvaja od ostatka kutije), a onda 4 vijka da bi rastavio kutiju.
Kod HP-a, odvrnem zadnji thumbscrew i otvorim poklopac gdje mi je sve dostupno.
Staro 05.12.2024., 10:34   #110
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Kad ste se dotakli rastavljanja i čišćenja, i tu su Lenovo i HP odlični.
Stare isluzene podrtine, to su inzenjeri olaksali posao ovima u reciklaznom dvoristu :P
Staro 05.12.2024., 13:54   #111
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
A gle stari su, ali za ono za što služe su odlični.
Da su ovi kinezi sa ryzenima do 250€ bi možda i razmislio, ovako mi i nema nekog smisla...
Staro 17.01.2025., 11:10   #112
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Lourdin Pregled postova
A vidim i da imaju akciju za N150. Mislim da ću na kraju uzeti taj.
Sve je ovo gore dobro objašnjeno, no jednostavnost, manji format i radi out of the box su ipak presudili. Također na kraju ispada i jeftinije.
Hvala svima još jednom.
Kolega, je li stigao PC? Dojmovi?
Staro 17.01.2025., 19:09   #113
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Stigao. Upogonjen kako treba još nije, nažalost.
Za sada sam ga samo spojio na monitor i instalirao win do kraja i neke A/V programe.
Čeka da mu napravim mjesta u dnevnoj i prikopčam ga na tv.
Tako da za sada nemam što posebno prijaviti.

Sent from my M2011K2G using Tapatalk
Lourdin je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno