Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, DVD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 20.12.2017., 15:12   #121
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 6,526
Podsljemenska zona, Galovići je lokacija.

Jel se isplati uzimat one pojačivače?
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2017., 17:40   #122
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
Osnovna stvar je pogledati što koriste i koji smjer koriste susjedi...
Pojačivači se koriste samo kad je velika udaljenost do odašiljača i kad imaš više od 20m koaksa pa ti "popije" signal. Uzima se UHF TV pojačalo do 25dB pojačanja i uz njega dođe napajanje sa ugrađenim spliterom. Pojačalo se montira što bliže anteni a napajanje kod televizora na zidnu strujnu utičnicu.
ps:
Zagreb ne poznajem jer sam tamo bio 5-6 puta u životu mene penzića ali ne zadnjih 20 god. te mi to ne pomaže što se lokacije tiče
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 03.01.2019., 17:28   #123
Zlatko7i
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Može neka preporuka vanjske antene pošto sada dolazi DVBt-2 koju da stavim ? Sada imam riblju kost očito je neki problem jel sam ljetos stavio novu na krov koji gleda ravno u sljemenski toranj i nađem programe ali mi "štekaju". Mislim provjerio sam spojeve 10 puta i isto toliko puta ih presložio. Imam jednu antenu split na 2 odlaza i 2 TV ( koaxsa manje od 20 m)
Zlatko7i je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2019., 19:06   #124
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,099
antena ti je ista, može i onda stara 10-20 godina


i kako imas spojeno?

antena>>pojačalo>>adapter>>>spliter>>tv


Ja bi reko.. ako ti je starije pojačalo, širokopojasno
da nemas LTE filter .. i tu imas problema sa 4g signalima te kocka slika
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.01.2019., 11:28   #125
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
- Sve vrste antena primaju sve vrste modulacija (analogne i digitalne modulacije kao DVB-T, DVB-T2, DAB, FM AM itd.). Razlikuju se samo frekvencije (band) i impedance 50 i 75 ohma.
- Tebi treba antena za UHF kanale od 21 do 69 i impedance 75 ohma. (u RH se za TV ne koristi VHF).
- LPDA koju imaš ( vjerovatno VHF/UHF ) ima dobit oko 7dBi dok Yagi antene imaju i preko 12 dBi. Primljeni signal sa +3dBi je duplo veći a kod +6 dBi 4 puta veći.
-Ukoliko ne koristiš širokopojsano TV pojačalo nebi trebao imat problema sa LTE smetnjama jer evo kod mene je TV repetitor udaljen 12Km a antenski LTE stup sa antenama koji mi je u istom smjeru je na 250m udaljenosti pa nemam smetnji.
Predlažem ovako nešto (ne triplex):
šifra : DIGIT25LTE 6U
http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi...e-vanjske-.htm
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2019., 15:52   #126
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,729
Trebam preporuku za što bolju sobnu antenu, cijena nije bitna. Prije 10-ak godina sam uzeo TV Max DVB-T 2500 koja je radila OK dok se nove zgrade nisu okolo sagradile, sad hvata na trikove. Onda sam vratio staru Quadro SA-201 koja radi puno bolje, ali na poziciji gdje mi je TV imam samo jedan mux. Drugi se pojavi kad držim antenu ispred TV-a ili pak odem tri metra dublje u stan pa onda uhvati neki odbijanac.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB DDR3-1600 Corsair Vengeance
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 7 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Pro x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2019., 16:42   #127
Zlatko7i
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Dečki ja nemam uopče pojačalo, dali je to problem ?
antena>splitter> TV.

Instalacija nije duga pa s toga nisam ni stavljao pojačalo i nemam struju nigdje u blizini. Preporuke?
Zlatko7i je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2019., 17:17   #128
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,659
Makni splitter i vidi kako tada radi na 1 tv, usput ako ima u slikovnici koliki je nivo signala i kvaliteta.
Postoje loši, prosječni i dobri splitteri, čitaj sa više ili manje gušenja, na nekima (namjerno) ni ne piše.
Isto tako postoje kvalitetni (malo gušenje) sa dodatnom funkcijom prolaska napajanja (obično na jednom izlazu) a to ti pak omogućuje da staviš pojačalo šta bliže anteni (može odmah ispod u potkrovlju) pa zatim na jedan krak iza splittera staviš napajanje pojačala pa u TV / STB.
Kod nekih TV / STB - ova postoji mogućnost da se upali tj. da oni daju +5V napajanje za pojačalo.
Obavezno uzeti pojačalo kojem se može podešavati pojačanje, ona slikovnica pomaže za podesiti.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 05.01.2019., 18:43   #129
Zlatko7i
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
- Sve vrste antena primaju sve vrste modulacija (analogne i digitalne modulacije kao DVB-T, DVB-T2, DAB, FM AM itd.). Razlikuju se samo frekvencije (band) i impedance 50 i 75 ohma.
- Tebi treba antena za UHF kanale od 21 do 69 i impedance 75 ohma. (u RH se za TV ne koristi VHF).
- LPDA koju imaš ( vjerovatno VHF/UHF ) ima dobit oko 7dBi dok Yagi antene imaju i preko 12 dBi. Primljeni signal sa +3dBi je duplo veći a kod +6 dBi 4 puta veći.
-Ukoliko ne koristiš širokopojsano TV pojačalo nebi trebao imat problema sa LTE smetnjama jer evo kod mene je TV repetitor udaljen 12Km a antenski LTE stup sa antenama koji mi je u istom smjeru je na 250m udaljenosti pa nemam smetnji.
Predlažem ovako nešto (ne triplex):
šifra : DIGIT25LTE 6U
http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi...e-vanjske-.htm

Vidim da znaš pa ajde da mi obasniš da shvatim. ako uzmem tu antenu za 200kn i napravim sljedeće, maknem sa krova 2 "obične" riblje kosti te stavim tu antenu, povežem ju na splitter i sva 3 TV-a spojim preko nje, hoće li bolje funkcionirati?

Sada imam 2 riblje kosti kako sam naveo i na jednu mi je spojen 1 TV, a na drugu imam splitter i 2 TV-a. Ovo di je jedan TV radi savršeno, nema zamrzavanja. Ovo gdje su 2 TV-a to sam stavio ove godine imam sad problema u zadnjih 2 mjeseca. Provjerio sam sve spojeve OK su stavio nove utičnice i splitter i dalje ista priča. Bojim se da se anteni na krovu što dogodilo, tipa vlaga ili nešto. Inače okrenute su u istom smjeru.
Zlatko7i je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2019., 21:44   #130
quazar912
Premium
 
quazar912's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: north-northwest
Postovi: 800
ako je ikak moguće izbaci zidne utičnice...više guše signal nego ga samo proslijeđuju.

ja imam 1x yagi i 1x UHF (ona ogromna Iskra od 2m) ,pojačalo i splitter za 8 TVa. bez zidnih utičnica. sve radi ko švajcarki sir...pardon, sat.
__________________
...and fly!

my YT kanal za snimke sa dronom
quazar912 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.01.2019., 08:48   #131
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,833
Ja sam imao riblju kost i pojacalo sve dok lokalni radio nije proradio s mlina koji mi je zracne linije 300m. Od tad problemi u prijemu sa Sljemena.
Uzeo yagi i pojacalo, no dobio sam kontra efekat. Posto yagi ima pojacanje, a mrdanje po pojacalu nije pomoglo isto sam na kraju izbacio. Sada samo antena hvata Sljeme na cca 90km zracne linije.

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2019., 16:14   #132
telefunken
Premium
Moj komp
 
telefunken's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 378
Receiver ima radio u sebi i kad hvata radio stanice često zvuk zna prekidati ovisno kako se krećem u prostoru. Antena koju koristim je došla s receiverom je žičica s fiksatorom, ovakva:
https://i.ebayimg.com/images/g/nEkAA...o~N/s-l500.jpg


Da li bi imalo koristi da kupim jaču pasivnu antenu tipa ovakvu:
https://i.ebayimg.com/images/g/sNcAA...AGr/s-l500.jpg
__________________
Pošten trgovac
Trgovine: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2019., 19:25   #133
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
NE ...nije ona "JAČA" niti bolja ako ta žica koju imaš ima oko 75cm za 88-108 MHz FM.
Tu žicu treba razvuć da stoji ravno, a ako hoćeš povuci od mase tog konektora još jednu iste dužine u suprotnom smjeru pa ćeš dobiti dipol.


_______/ \________

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 06.01.2019. u 19:31.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2019., 19:35   #134
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
@ Zlatko7i
Traba to probati jer i neznam odavde koliko si udaljen od Sljemena tj. odašiljača , i kao što Nikky reče spliter (razdjelnik) koji sa 1 ulaza djeli na 3-4 izlaza ima gušenje koje nebi trebalo biti veće od -8dB.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2019., 09:35   #135
telefunken
Premium
Moj komp
 
telefunken's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 378
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
NE ...nije ona "JAČA" niti bolja ako ta žica koju imaš ima oko 75cm za 88-108 MHz FM.
Tu žicu treba razvuć da stoji ravno, a ako hoćeš povuci od mase tog konektora još jednu iste dužine u suprotnom smjeru pa ćeš dobiti dipol.


_______/ \________
u kom smislu da stoji "ravno"? Jel bitno da ide u prostor ili ju mogu razvući po podu? Jer trenutno ide dijagonalno prema gore, istegnuta bez vijuganja i zakačena na zid pored pojačala

Jel bi loop antena bila bolja?:
https://images-na.ssl-images-amazon....JL._SX425_.jpg
__________________
Pošten trgovac
Trgovine: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2019., 12:14   #136
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,659
Možeš probati mada po teh. specs. je za srednji / dugi val ( MW/LW) a ne za UKW.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 08.01.2019., 11:11   #137
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
Ako je antena za FM većina odašiljača od radio postaja je horizontalna polarizacija i tada bi dipol trebao stajati horizontalno, a ako je postaja koju hoćeš slušati vertikalne polarizacije postavi žice vertikalno.


...da Nikky točno reče da je taj sa linka loop samo za dugi i srednji val a nikako za FM.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2019., 21:09   #138
23-D
Premium
Moj komp
 
23-D's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2008
Lokacija: Pula
Postovi: 260
Pozdrav.
Može li neka preporuka jeftine "kineske" sobne TV antene?

Nemam nikakav posebni risiver, antena ide direkt u TV. Ne treba imati neki extra prijem, čisto da mi pokrije vrijeme dok sam offline zbog grmljavine.

Jedini uvijeti su da je što manja tipa antenica direkt u coax na TVu ili eventualno neka manja antena na vitrini do. I naravno jeftino (oko 10 baksa). Gearbest, ebay, štogod....

Tnx

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
23-D je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2019., 22:07   #139
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,099
daj odi onda u kaufland
i kupi obično sobno anteno iskra ili kaj več
99kn i vozi miki
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 05.02.2019., 11:04   #140
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
Ma uzmi el. žicu 2,5mm° dugu 48cm i smotaj u kvadrat. Krajeve žice na čošku spojiš u luster stezaljku a na drugi kraj stezaljke koaks koji uštekaš u TV. Objesiš da visi o kablu ili digneš uviše pa zakačiš na zid npr. o čavlić iza slike
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2019., 13:17   #141
Tihomir111
ZeNgE_Tiho_Cro
Moj komp
 
Tihomir111's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Virovitica
Postovi: 460
Daj sliku, ovo se cini zanimljivo
Tihomir111 je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2020., 19:52   #142
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 349
Imam ~25km zračne udaljenosti od odašiljača na Sljemenu. NEMAM optičku vidljivost prema odašiljaču. Smeta mi manje brdo. Susjedi, imaju obične relativno male vanjske antene i primaju signal sa Sljemena (ali su i na malo većoj nadmorskoj visini). Ja imam duplo veću antenu (ima oko dva metra), ali ne hvata mi signal sa Sljemena, okrenem prema bližem odašiljaču kojeg vidim, ali tada imam samo 4 naša kanala i puno slovenskih jer su na stupu gdje je ta antena još jedna manja okrenuta prema Sloveniji. Čak i jednu što je nekad bila navodno za radio. Ne znam. Mogu sutra uslikati točno da vidite.

Ovakav oblik antene imam: https://imgur.com/S1P69iD
Stara je sigurno 15-20 godina kao i instalacija. Ima šanse da nekako i ja uhvatim taj signal sa Sljemena?
Pojačalo nemam. Ako trebam, koje? Može ta antena ostati? Mislio sam sve nove kablove provući i spojit tako da mi opet hvata i HR i SLO kanale. Instalacija nema nikakav ormar ili neki sklop bolji. Ima samo onaj "mixer" na što su spojene sve tri antene i odmah iza njega dva splitera s dva izlaza (trebao je biti jedan s 3 izlaza), da se dobije izlaz na tri kabla za tri TV od kojih se jedan ne koristi.

Zadnje izmijenjeno od: beli14. 11.01.2020. u 20:31.
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 07:55   #143
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,833
Da to nije VHF antena?

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 09:20   #144
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
NE , to je odlična UHF Yagi antena sa ~ 18 dBi dobiti što znači da je usmjerenje "oštro" pa treba dobro usmjeriti da se ne promaši smjer prema odašiljaču.
Antenu treba i nagnuti da gleda obod tog brda koje smeta za optičku vidljivost.
Neznamo koliko je ukupno koaksa niti koliko je gušenje tih razdjelnika i udruživača (treba bar slika jer je moguće da je udruživač VHF i UHF ).
Spojeve treba provjeriti da krajevi nisu oksidirali ..po potrebi zamjeniti koaks.

Zadnje izmijenjeno od: D/G. 12.01.2020. u 09:28.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 14:10   #145
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 349
1. Ovo su antene: https://imgur.com/7xAXArC
2. Izlaz sa te tri antene ide na ovaj splitter: https://imgur.com/I9xMc7p.jpg
3. Iz tog splittera ide štukani* kabel do ovog splittera: https://imgur.com/drtgIu9
4. Kasnije dolje ide koaks na dva TV-a

*štukani kabel je dužine od 1m. Nije štukan F konektorom nego s onakva dva kak ide u TV (valjda nije bilo ženski-ženski F konektor za kupiti jer kabal ipak ima 1m xD)

Splitter pod brojem 2 bih sigurno zamijenio s nekim u koji mogu uštekati dvije antene, i koji ima dva izlaza (da imam najmanji mogući broj spojeve). Također bih zamijenio i kablove od vanjske antene do tog novog splittera.
Od antene do prvog TV-a ima odokativno 20m kabla (ima ga i viška pa se može skratiti), a do drugog 10m.

EDIT: Imate možda kakvu preporuku za splitter i možda pojačalo ako treba.

Zadnje izmijenjeno od: beli14. 12.01.2020. u 14:20.
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 14:36   #146
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 927
Tu srednju Yagi antenu koja je za VHF mislim da se može izbaciti iz upotrebe jer se u Hrv. VHF ne koristi a vjerovatno ni u Slov.
Donja panel antena nisam siguran po slici da li je VHF ili UHF ali sam zaključi prema dužini elemenata , što je veća dužina to bi bilo za nižu frekvenciju tj. VHF a ako su kratki kao kod UHF Yagi tada je za UHF i može se ostaviti (npr. prema tom lokalnom odašiljaču).

Najviše oksidacije od sunca i kiše pretrpe kablovi od antene do prvog splitera .
Svaki spoj unosi gubitke pa zamjeni taj "štukani" sa jednim komadom a sav višak koaksa skrati jer i on ima slabljenje po metru dužine .


Kod izbora spitera treba vidjeti specifikacije da raspon frekvencija obavezno pokriva UHF band tj. otprilike 470 - 800 MHz (može bitii kao taj na slici 5-1000 jer pokriva i više od UHF). Bitna stavka je i njihovo gušenje (attenuacija) izraženo u dB pa što je manje to je bolje.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 14:49   #147
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 349
Smeta ako ta antena ostane na stupu?
Pa donja panel antena je cijela uslikana. Sad ak je VHF ili UHF ne znam. Mogu probati ištekati iz splittera pa bumo vidli koja radi, a koja ne.

Pa ima kakvo rješenje da imam samo jedan splitter s dva ulaza i s dva izlaza? Onda ne trebam ništa štukati. Tad imam spojeve samo na spliteru, TV-u i antenama.
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 14:59   #148
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,659
1. Antene
- od te 3, srednju za VHF možeš skinuti, neće se više koristiti
- čini se nepotrebno ali možda je lakše skinuti i ove dvije nego raditi "na visini", zapamti usmjerenja
- na obje očistiti oksid gdje se spaja prilagodni član (pazi da ne pukne plastika ili vijak zbog korozije)
- na svaku stavi nove coax kabele odg. dužine
- gornju Yagi antenu prilikom vraćanja montiraj tako da joj podigneš "kosinu" kako bi mogla "gledati" preko brda koje smeta

Bilo bi poželjno da (ako se može) gore doneseš manji tv ako imaš i na licu mjesta tražiš usmjerenje antene kako bi uhvatio odr. kanal(e).
Ako nikako ne možeš postići dobar rezultat onda je alternativa da pokušaš loviti neku refleksiju od nekog objekta (brdo / zgrada).
Ista je procedura za obje antene, samo je stvar šta koja lovi.

2. Razdjelnici / kombajneri
- oba možeš zamijeniti sa 2 - way verzijama, primjeri:
http://engelaxil.hr/proizvodi/antens...la-fvs2-v-529/
https://www.ronis.hr/antenski-razdje...13634/product/

Ant. kabel unutar kuće vjerojatno ne treba mijenjati, samo ocvikaš koji cm i na "novo" oguli i stavi F konektor,
kod svih spojeva paziš da se slučajno ne takne masa (širm) sa srednjim i da je čist bez oksida.

Sve skupa je gnjavaža i radna akcija ali nemaš druge
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 17:17   #149
beli14
Premium
Moj komp
 
beli14's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Gotham City
Postovi: 349
Da. Ako ću išta skidati ide cijeli stup dolje pa onda. Drugačije se ni ne može.
Preko 25godina je stara antena i instalacija do prvog splittera.
Sad sam skinuo prvi splitter. Jedna žica je skroz strunula (vjerojatno VHF). Spojim gornju antenu direktno preko F konektora na TV. I pronađe mi dodatnih 17kanala (neki dupli, neki nemaju slike, većinom slovenski). Kvaliteta stare žice jako žalosno.

Imam kanale MUX A. Čak sad imam i MUX D, ali oni štekaju. Moram još antenu okrenuti prema Sljemenu pa da onda vidim jer mi slovenski kanali rade kad spojim samo malu panel antenu direktno (doduše ne svi koji i sad, ali to je OK). Nadam se MUX M2 i MUX B

Kako? Pa oba linka su JEDAN ulaz, a ja trebam dva (za dvije antene).
beli14 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2020., 17:28   #150
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,659
Dobro je to i izdržalo 25 god.
Vidim da si sve shvatio, osim šta te buni kako trebaš spojiti gornji razdjelnik,
obzirom da ćeš ga koristiti u "obrnutoj" funkciji svaka antena ide na jedan OUT, a IN ide dole prema drugom razjelniku za 2 TV.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na