|
13.07.2020., 15:56 | #31 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
13.07.2020., 16:18 | #32 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
U to ne sumnjam, samo sam postavio pitanje kako to da mi kao korisnici vjerujem da nešto ne propušta/šalje podatke samo zato jer je nešto na OFF ili maknuta kvačica. Prvi slučaj koji me natjerao da razmislim o tome bio je F-Prot koji je pokretao pozadinsku provjeru fajlova po sistemskom disku bez obzira što je svugdje bilo isključeno, onemogućeno, zabranjeno... Znaš kako kažu, može kod rupe na zidu pisati pi*** pa nećeš gurati prst unutra. Ono, vjerujemo nečemu što vidimo na ekranu a da uopće ne mora biti stvarno stanje. |
|
|
Oglas
|
|
13.07.2020., 16:38 | #33 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ako imas superparanoiu, iskombiniras Power9 + Linux i dobar si. Sve ti je otvoreno, od hardvera, preko firmwarea, pa do softvera (ili barem OS-a). Treba li ti takvo sto? Vjerojatno ne, zato si na Piceku, kao i 99.99% svemira.
14.07.2020., 01:22 | #34 |
...samo te gledam...
|
Ma sve pet, ja nisam paranoičan nego gledam kako se ovi paranoični brane čak i odavanjem lokacije unutar Windowsa da im nekim slučajem ne bi vremenska prognoza pokazala vezu na mjesto njihovog stanovanja. I zato sve živo i neživo poisključuju a ja samo pitam kako su toliko sigurni da je sve stvarno i isključeno. Antivirusnom programu sam onemogućio automatsko skeniranje sistemskog diska jer mi se usred posla desilo da mi se sve uspori jer je bila u tijeku provjera cijelog sistemskog diska. Ono, neselektivno, cijeli disk, ne samo nove fajlove. Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 14.07.2020. u 09:16. |
14.07.2020., 09:48 | #35 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
sve što znam je da je googleov algoritam za prepoznavanje kojem pomažemo kroz captchu već odavno pročitao sve skenirane knjige i dokumente, indeksirao sve kućne brojeve, semafore, aute, autobuse, brda, planine, motore i bicikle te da me sada ispituje o kišobranima što će ga reći da je sustav toliko moćan i velik da ga već odavno interesiraju pizdarije, a to je google i to radi javno... stoga ovo o čemu pričaš jednostavno ne drži vodu iako sam jedan od onih što "nemaju što skrivati", to ne znači da se osjećam ugodno i da odobravam da tko zna tko i iz kojeg razloga indeksira moj život bez mog dopuštenja koristeći namjerno ostavljene rupe u sustavu |
|
14.07.2020., 09:58 | #36 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
|
|
14.07.2020., 11:06 | #37 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Ako mislis da ti netko otimlje plain tekst podatke, tesko mi je povjerovati u to - naravno, pricamo o nekakvim "pouzdanim" softverskim rjesenjima, jel. Ako te pak brine uzima li netko tvoju telemetrijom tvoje "neosobne" podatke (klikove, nacine ponasanja, lokacije i slicno), onda gotovo sigurno da. Razumno je da je stvar "neosobne" prirode iako je "tvoj" racun povezan s tim uredjajem (primjeti kako koristim puno navodnika, s obzirom da su ove definicije dosta labave, kako u pravnom, tako i u operativnom smislu), jer si mogao vidjeti simpatican primjer kako je neki štosan njemac prije izvjesnog vremena natrpao punu kosaru mobitela, postavio ih na neko njemacko krizanje i tamo napravio "guzvu" na Google Mapsima, a ono nigdje psa na cesti. Isto tako M$ telemetrija pomaze kurvarcicima iz Redmonda da preslaguju GUI kako god zele vec preko desetljeca, jer jednostavno statistikom odrede kako i na koji nacin se odredjeni dio njihovog softvera koristi, pa ga shodno tome promijene, cime stede nezamislive novce na testiranjima te takodjer dobiju kvalitetniji uzorak. I dalje tu nema nekakve magije. Otvoris neki alat za pregledavanje konekcija, vidis sto ti se cini "sumnjivo" ili sto ti se ne svidja, blokiras te adrese (firewallom ili nekako drugacije) i nemas greske. Ili se jednostavno opustis jer nemas neke realne stete u okviru razumnog koristenja. Cijela ta sigurnosna fama uglavnom proizlazi iz leftardskog ludila - ja *moram* koristiti Facebook ali vi mi *nesmijete*... Cekaj malo, niti ti ista moras (jer te nitko ne tjera), niti ja ista nesmijem, jer je Facebook moj. Ako sam ja vlasnik Facebooka i zelim silovito masturbirati na tvoje fotografije iz privatnog četa, onda si ti pristao na to koristenjem, a moje ustavno pravo je da silovito masturbiram, tako mi Boga i Šeksa! Bok - ćao - pa pa. Zato ti i kazem - zelis li ease of mind, imas platformi (pa i vecina Linux distribucija) koje ti out of the box daju sasvim zavidan nivo "privatnosti" naspram standardne Windows instalacije. No onda opet, ako se zakacis na svoj Google racun i tada surfas internetima, jebiga, tough luck, no sam si kriv za to. Ako se nigdje ne logiras, realno ti ni ne treba incognito. Citiraj:
Jasno ti je da je upravo poanta antivirusa da ima taj nekakav "real time monitor" ili kako to vec hoce nazvati, jer je to jedini nacin da isti bude ucinkovit u prevenciji? U suprotnom, ako ti to ne treba, uvijek imas VirusTotal ili slicne servise koje ti mogu provjeriti pojedinacnu datoteku i dati svoje (cesto krivo, no dobro sad...) misljenje o njoj.
14.07.2020., 12:16 | #38 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
Kaj stvarno misliš da kad NSA i ekipa od nekog zatraži pristup, ako ga već nemaju osiguran na drugi ili treći način - da se odmah svaki Mark Zuckerberg diže na zadnje noge i kreće s parolama po ulici. Taj je skupa s prijateljima odavno osigural pristup svojoj infrastrukturi svima koji trebaju, a i voljni su platiti i kasnije malo zažmiriti, ako bude trebalo. |
|
14.07.2020., 12:44 | #39 | |
...samo te gledam...
|
Meni je sve ravno, ja ne brinem, samo se čudim da ljudi vjeruju slideru na ekranu a mislim da ti najbolje znaš da se slider može napraviti bez problema i da on ne napravi apsolutno ništa kad mu se promijeni položaj. I slažem se da se može povjeriti konekcija ali vjeruj mi da Pero Perić (Average Joe) neće to raditi. Citiraj:
|
|
14.07.2020., 12:45 | #40 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Neki su probali odbiti ponudu koja se ne odbija pa nisu dobro prošli https://www.theguardian.com/world/20...r-data-refusal |
|
|
|
Oglas
|
|
14.07.2020., 12:53 | #41 | |
Premium
|
Citiraj:
ja nisam pokrenuo temu na temelju neke teorije zavjere ili svojih "e mislim da intel ima skriveni od u čipovima" već na temelju istraživačkog članka i potvrđene informacije da stvarno takvo što postoji te nisam ulazio u ŠBBKBB insinuacije već samo spajam 2 i 2 oliti: step 1: backdoor postoji (Intel), svi oni skupljaju sve (Snowden), tehnologija može primiti (Google) step 2: ??? step 3: PROFIT! |
|
14.07.2020., 13:25 | #42 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da se ovdje miješa big data sa backdoorima. I jedno i drugo postojii, ali nije smisao backdoora u chipsetu da skuplja podatke nekritički nego da se upotrijebi u specifičnim i ciljanim situacijama. Big data princip s druge strane skuplja sve što stigne, ali na potpuno drugoj razini, u pravilu van korisnikovog hardvera. |
|
14.07.2020., 13:42 | #43 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
Niti trebam raditi u tim agencijama, niti trebam biti prijatelj s Zuckerbergom da kao i ti zbrojim 2 + 2 i dođem do zaključka - prati se sve, a prikupljeni podaci i informacije su u današnje vrijeme itekako na cijeni. Da ne bi opet ispalo kako je ovo moje mišljenje i kojekakve teorije zavjere. Dosad je sve već jako dobro dokumentirano. Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 14.07.2020. u 13:53. |
|
14.07.2020., 13:56 | #44 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
14.07.2020., 15:49 | #45 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Imas li neki konkretni primjer gdje neki sigurnosni softver na promjeni slidera nije funkcionirao onako kako je opisan?
15.07.2020., 08:48 | #47 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
15.07.2020., 20:20 | #48 |
E Pluribus UNIX
|
15.07.2020., 20:59 | #50 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nemam niš protiv da se nadzire, dapače. Nije internet sveta krava pa da se kriminalci, pedofili i sl. mogu pretjerano opustiti. Ostali se nemaju kaj brinuti...bar se naivno nadam da netko pazi i čuva žrtve. |
15.07.2020., 22:21 | #51 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Em se naivno nadaš, em izmisli nešto šta se neće sviđati velikim igračima iz industrije / energetike ili sl. ... znaš u koliko će tajna biti provaljena ili ćeš dobiti nemoralnu ponudu ... |
16.07.2020., 09:30 | #54 |
Premium
|
|
16.07.2020., 18:20 | #55 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Osim što su od onda žene dobile pravo glasa, pravo na rad, pravo na jednakost, ljudi su dobili pravo ne biti robovi, nitko te npr. nema pravo kupiti i zatvoriti u podrum i sl. Da sad ne nabrajam dalje. |
05.10.2020., 14:25 | #59 |
Premium
|
Evo da se pohvalim, uspješno sam uklonio Intel Management Engine iz jednog računala i jednog laptopa. Na računalu je trebalo odlemiti flash čip sa ploče i onda ga pročitati sa programatorom, ukloniti IME pomoću me_cleaner python skripte i ponovno isprogramirati taj očišćeni .bin u flash čip. Laptop sam uspio riješiti bez odlemljivanja čipa, uhvatio se onom SOIC/WSOP štipaljkom za njega i odradio sve bez odlemljivanja. Windowsi i BIOS više ne vide ME mogućnosti, backdoor bye-bye |
07.10.2020., 22:03 | #60 | |
uvik kontra
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
|
|
|
|
Oglas
|
|