Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kriptovalute > Mining
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.05.2021., 18:30   #391
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Onaj njihov kalkulator je bas dobar. Toliko lose predvidja da mozda se isplati a mozda se uopce ne isplati. Jedino sto znam da se ovima koji sad imaju 400TB isplati. Mi koji jos nemamo nama je upitno. Problem je sto netspace raste i tebi u biti zarada bjezi jer nisi placen svaki dan, pa tako moze ispast da ne budes nikad placen ako nastavi rast.

Dobra vijest je da pool dolazi, nadam se da ga nece postponat, i 1/8 ide direkt farmeru 7/8 poolu koji onda on raspodjeli svima... Sto pak sad to znaci... iskreno neznam, ali opet ovi veliki ce vise zaradjivat jer ako oni nadju blok uzet ce 1/8 sebi a nama malima podjeliti 7/8, dakle ovi stvarno mali ce vecinom dobivat 7/8 koja se onda jos podijeli kako pool master odluci...
Staro 25.05.2021., 18:39   #392
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Ako imam 6c/12t cpu, smijem li vrtiti 8 plotanja u paraleli sa po 2 threada svaki, nadajuci se da ce se medjusobno raspoređivat threadovi kako je koji free?
strgani je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.05.2021., 19:13   #393
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Smijes ti vrtit i 80 plotova, svaki po 0.2 threada svaki... rasporedjivat ce se, ne brini Samo ce duze trajati
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2021., 19:16   #394
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Racunaj si da u prvoj fazi slobodno imas 5 takvih jobova. Dakle ako dobro rasporedis mogao bi. Pripazi da ti je destination disk razlicit isto za svaki plot da se ne desi da dva posla u isto vrijeme pisu na isti destination disk onda sve padne u vodu.
Staro 25.05.2021., 19:24   #395
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
Racunaj si da u prvoj fazi slobodno imas 5 takvih jobova. Dakle ako dobro rasporedis mogao bi. Pripazi da ti je destination disk razlicit isto za svaki plot da se ne desi da dva posla u isto vrijeme pisu na isti destination disk onda sve padne u vodu.
Ppod padne u vodu mislis na uspori se pisanje na taj destination disk za bar 50%?
Staro 25.05.2021., 20:19   #396
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Ppod padne u vodu mislis na uspori se pisanje na taj destination disk za bar 50%?
Da li ti i coconut trolate nas na Chiji? Pa naravno da se uspori.

Kao što rekoh možeš plotati i bez SSD-a i sa single core procesorom na jedan jedini 8 TB hard 100 plotova odjednom. Trebati će ti par godina da sve isplota, ali će isplotati. Da li se isplati je drugih par rukava.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2021., 20:24   #397
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Da i meni malo zvuci cudno, pa zapisuje 100gb file, sad zamisli da dva odjednom zapisuju po 100gb file na HDD, to se uspori vjerojatno cijeli dan to zapisuje.
Staro 25.05.2021., 20:33   #398
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Da li ti i coconut trolate nas na Chiji? Pa naravno da se uspori.
Kakvo projketo trolanje spominješ ti?

Znam zašto pitam. Isto kao što na 1TB disku možeš 5 plotova plotati odjednom jer se onih 250GB ne koristi istovremeno, pitam za plotanje na način da se thread usage preklapa. Ako staviš 16 threadova među 16 plotova po 1 thrrad, dosta vremena budu threadovi stajali, ili bili jako slabo opterećeni.

Zato bih ovako popunio te rupe između, ok, nekad si budu smetali pa bude taj određen dio odrađivao sporije nego bi bilo bez njih, ali u konačnosti bi po svoj logici sveukupno više plotova po jedinici vremena trebao pljunuti van ako je cpu stalno na 100%.

Citiraj:
Da i meni malo zvuci cudno, pa zapisuje 100gb file, sad zamisli da dva odjednom zapisuju po 100gb file na HDD, to se uspori vjerojatno cijeli dan to zapisuje.
Na kakve diskove vi pišete i preko kojeg sučelja da tak sporo ide?
Pa na usb 3.0 sa 130MB/s začas zapiše plot..
Staro 25.05.2021., 20:44   #399
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Žao mi je ako moj interes smatraš trolanjem. Samo imam pitanja i zanimaju odgovori na ta njih.
Ni na kraj pameti mi nije plotting chie. Ali zato me zanima omjer uloženo/dobiveno. Znači $.
Čudno mi je da se ne zna vrijednost onoga što isplotate. Vi zapravo ne znate za što plotate. Može biti 5.000$ po chii, a može biti i 5c.
Staro 25.05.2021., 21:41   #400
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

-->
E tu si u pravu. Ima onaj Chia calculator koji je vjerujem jedan od razloga odog hypea. Tamo ukucas koliko TB imas i on ti izbaci miljone. Ali kada stisnes na advanced i uneses podatke kak treba onda izbaci da ces dobit drek, osim ako CHIA ne skoci u cjeni i ako se ovaj nenormalni rast zaustavi.

A sto se tice pisanja, i HDD mora zapisat dok rpebacujes sa SSD na HDD, pa sad ako pises dva onda ide to duplo sporije, ako pises tri ide troduplo sporije, ako pises 4 onda jos sporije. Naravno dok radis 3 plota u paraleli to je nemoguce, ali ako radis 8 sa NVME onda se zna desiti da dva ili 3 pisu istovremeno na HDD, pa je bolje sloziti da pisu na razlicite HDDe pa je brze.

Evo ako sad netko krene sa 2TIB plotanja sto je cca 5000kn ili cak i vise, plus 100TIB diska sto je 30k kuna i vise. I jos ti treba masina koja to sve pogonuje od cca 10k kuna. Ukupno 45k kuna ulozeno, nakon 6 mjeseci dobis drek:

Zadnje izmijenjeno od: dada-as. 25.05.2021. u 21:46.
dada-as je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.05.2021., 22:54   #401
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Žao mi je ako moj interes smatraš trolanjem. Samo imam pitanja i zanimaju odgovori na ta njih.
Ni na kraj pameti mi nije plotting chie. Ali zato me zanima omjer uloženo/dobiveno. Znači $.
Čudno mi je da se ne zna vrijednost onoga što isplotate. Vi zapravo ne znate za što plotate. Može biti 5.000$ po chii, a može biti i 5c.
Pa i BTC sutra može pasti na $1 ili narasti na $1000000 pa mineri zapravo ne znaju što majnaju
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2021., 00:37   #402
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Ako imam 6c/12t cpu, smijem li vrtiti 8 plotanja u paraleli sa po 2 threada svaki, nadajuci se da ce se medjusobno raspoređivat threadovi kako je koji free?
Poanta je pogoditi pravi stagger, a tu nema preporuka jer je svaki sustav različit

Citiraj:

Padne i više...ako je destination HDD i pisanje 1 plota traje 5 minuta, 2 istovremeno neće trajati 10 nego 15 jer se kolju, malo se zapisuje jedan, pa drugi, a jadna glava diska divlja...a ako slučajno uleti 3, skroz se iskomira.

Zato nije loša ideja destination staviti neki jeftini ali veliki SSD i povremeno s njega prebaciti na pravi destination, tj obično vanjski disk
Staro 26.05.2021., 08:48   #403
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Sve to stoji, ali vi trenutno ne znate koliko ćete chie dobiti iz plotanja ni koliko će one vrijediti. Malo previše upitnika za moj ukus.
Nadam se da će vam se isplatiti to što radite, ali ja ću plotanje chie zaobići.
Staro 26.05.2021., 09:50   #404
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Sve to stoji, ali vi trenutno ne znate koliko ćete chie dobiti iz plotanja ni koliko će one vrijediti. Malo previše upitnika za moj ukus.
Kako ne..evo ovog trenutka vrijedi točno $832, a u budućnosti će joj cijena možda pasti, a možda i porasti, kao i svakom drugom coinu. Isti tako, lutrija je da li ćeš dobiti blok ako majnaš solo, isto kao i ako majnaš solo ETH ili BTC...jedino što fali u jednadžbi su poolovi za ziheraše
Staro 26.05.2021., 09:50   #405
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Eto, ovaj nije dobio 7 dana, a ima 2Pib...

@coconut
Da, ovo je visoko rizicno ulaganje. Na pocetku je izgledalo da ce se ulozeno vratiti za 3 mjeseca, ali sad izgleda da ce trebat godina ako ne i vise...

No uvijek postoji ali, a tu je taj faktor cijene, koji moze otici i gore i dolje. Kako ova CHIA ako nebude imala tehnickih problema IMO moze doci jako blizu BTCu, mozda ga preskociti. Na tu kartu sam ja igrao.

No isto tako kratkorocno je vrlo moguce da CHIA padne ispod 500$ i tamo ostane neko vrijeme... sto ce se pokazati kao apsolutno promasena investicija na kratki rok. Dugorocno je isto moguc taj scenarij... ali je IMO malo manje vjerojatan.
-->

Eto, ovaj nije dobio 7 dana, a ima 2Pib...

@coconut
Da, ovo je visoko rizicno ulaganje. Na pocetku je izgledalo da ce se ulozeno vratiti za 3 mjeseca, ali sad izgleda da ce trebat godina ako ne i vise...

No uvijek postoji ali, a tu je taj faktor cijene, koji moze otici i gore i dolje. Kako ova CHIA ako nebude imala tehnickih problema IMO moze doci jako blizu BTCu, mozda ga preskociti. Na tu kartu sam ja igrao.

No isto tako kratkorocno je vrlo moguce da CHIA padne ispod 500$ i tamo ostane neko vrijeme... sto ce se pokazati kao apsolutno promasena investicija na kratki rok. Dugorocno je isto moguc taj scenarij... ali je IMO malo manje vjerojatan.
Staro 26.05.2021., 10:25   #406
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Cisto za info HDD vs SSD plotting.

Odradjeno pod Linuxom, na i3930k (dakle ne bas najnoviji CPU).

Setup 1:
4x enterprise SSD od 200GB sve u RAID0, na SAS kontrolleru u IT modu, ZFS

Setup 2:
1x SAS 1.2TB 10kRPM disk, na SAS kontrolleru u IT modu, BTRFS

Na SSD-u je sve odradjeno za 23317 sekundi, tj. 6h i 30min
Na HDD-u je sve odradjeno za 28016 sekundi, tj. 7h i 45min

Na SSD-ima se moze paralelno plottati, na HDD-u je preferirano samo jedan thread.

E, sad.. sto to znaci?

Ako se plotta na HDD za iskoristiti CPU resurse treba vise paralelnih threadova nego kad se koristi SSD.
Npr. - ako netko koristi 6 paralelenih threadova na SSD-ima, onda na HDD-u moze koristiti 8, i u konacnici ce biti isti broj plottova per day.

Dakle, umjesto SSD/NVMe se moze plottati na HDD-ovima, bez bitnog usporenja. Ovo je testirano sa 10k diskovima koji su poprilicno brzi od 7k, ili nedajboze 5400 diskova.

I na kraju, najbitnije, cijena:
300+GB, 10k RPM diskovi se mogu nabaviti po cijeni vec od oko 20US$
SSD/NVMe sa dobrim TBW kostaju tisuce kuna
Za HDD jos ostaje i kontroler, no SAS kontroler se isto moze nabaviti vec za 20-ak US$.

Ako se uzme 10HDD-a i kontroler, to je dakle cca 220US$. TBW ovdje nije bitan.
Ako se uzme 2TB SSD/NVMe (za 8 paralelnih plottova) koji ima dobar TBW, cijena je visestruko veca.

Ukratko, plottanje preko HDD-ova ima itekako smisla.
Jedina mana je nesto povecana potrosnja struje i mjesto za dodatne diskove.
Staro 26.05.2021., 10:29   #407
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Zanimljivo...meni na Ryzen 1600 i 600GB/10k SAS disku treba oko 12 sati za 1 plot, doduše pod windowsima...nije mi jasno kako intel to toliko brže odradi...ili je do Linuxa?
Koji SAS kontroler je u pitanju?

Btw, uzmi u obzir da 16 HDD backplane je jako teško nabaviti van serverskog okruženja, i dođe 400-500 eura

Npr za 10 diskova trebaju 3 ovakva:

https://www.amazon.de/dp/B07K8PK8JP?...xJw&th=1&psc=1
Staro 26.05.2021., 10:38   #408
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Gdje se mogu nabaviti? U USA ili ima i ovdje. Gledao sam i ja neke stvari po netu i vidim da takve serverske stvari u USA idu za bagatelu dok ovdje ih niti nema, a ako ih i ima su puno skuplji.

I problem je kao sto kaze kolega to sve postekat pa trebaju dodatne kartice, pa treba serverska oprema, pa onda te ladice, da li su te ladice kompatibilne s postojecim diskovima i tako....
Staro 26.05.2021., 10:53   #409
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Gdje se mogu nabaviti? U USA ili ima i ovdje. Gledao sam i ja neke stvari po netu i vidim da takve serverske stvari u USA idu za bagatelu dok ovdje ih niti nema, a ako ih i ima su puno skuplji.

I problem je kao sto kaze kolega to sve postekat pa trebaju dodatne kartice, pa treba serverska oprema, pa onda te ladice, da li su te ladice kompatibilne s postojecim diskovima i tako....
Meni je rođak iz USA nabavio 2 SAS ssd-a od 14600TBW, skoro nekorištena, povoljnije nego što su u EU...stavio sam 1 na prodaju na njuškalo, al sumnjam da će se prodat, pa ću na kraju kad sam vidio kako dobro rade možda naručiti još 2 i staviti 4 u stripe...pa plotati za druge po narudžbi
Staro 26.05.2021., 11:45   #410
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
ebay.de
Imas ih od cca 17EUR pa na vise iz EU.
Staro 26.05.2021., 12:22   #411
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

Jel gledam SAS HDD 10k ili ima neki SSD za to?
Staro 26.05.2021., 12:27   #412
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Jel gledam SAS HDD 10k ili ima neki SSD za to?
SSD su ipak u stotinama eura, a nekad i tisućama...razlika između SAS ssd-a i običnog je puno veća nego SAS HDD i obični (što je i logično, kad npr ova moja 800gb toshiba može zapisati podataka kao i 150 cruciala BX100 ili MX100 od 250GB) ili 10-ak Samsunga 980 pro od 1TB
Staro 26.05.2021., 12:33   #413
bleh
Premium

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Susreo sam se s chiom prvi put u ljeto 2020, vec tada sam si zacrtao da cu ubaciti X TB, ubacio sam puno vise na kraju jer sam bio nabrijaniji prema launchu. Ne da nisam znao cijenu coina nego nitko nije mogao znati kakav je netspace jer su svi whaleovi drzali diskove ugasene u testnetu. Kratkorocno sam mislio da ce ROI biti 2-4x, ispao je 55x, kako kada ovisno o cijeni XCH.
Mineri i farmeri nisu svete krave i ne postoje BTC/ETH/XCH radi njih i ne ocekuje se da rade za profit i ROI u 7 dana jer je jasno da ce se onda puno ljudi ukljuciti i to se izbalansira. I to se i ovdje desilo.
Zato ubuduce treba riskirati kad ima puno previse upitnika, iskljucivo na dobar tim i viziju
bleh je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2021., 12:36   #414
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor bleh Pregled postova
Susreo sam se s chiom prvi put u ljeto 2020, vec tada sam si zacrtao da cu ubaciti X TB, ubacio sam puno vise na kraju jer sam bio nabrijaniji prema launchu. Ne da nisam znao cijenu coina nego nitko nije mogao znati kakav je netspace jer su svi whaleovi drzali diskove ugasene u testnetu. Kratkorocno sam mislio da ce ROI biti 2-4x, ispao je 55x, kako kada ovisno o cijeni XCH.
Mineri i farmeri nisu svete krave i ne postoje BTC/ETH/XCH radi njih i ne ocekuje se da rade za profit i ROI u 7 dana jer je jasno da ce se onda puno ljudi ukljuciti i to se izbalansira. I to se i ovdje desilo.
Zato ubuduce treba riskirati kad ima puno previse upitnika, iskljucivo na dobar tim i viziju
meni je samo žao što su ovdje sve do početka ove teme, svi mudro šutili. Ionako je hrvatska malena, ne bi toliko osjetili da se nas još nekoliko uključilo rano, naspram desetaka tisuća Kineza)
Zato oni lete naprijed, kolektivno, nasuprot individualističkog Zapada
Staro 26.05.2021., 12:42   #415
bleh
Premium

Otvoris temu i onda se boris po cijele dane sa skepticima oko (ne)profitabilnosti umjesto o hardveru/softveru A tema otvorena na 505PB, samo sto nikog nije zanimalo onda, "previse upitnika"
Staro 26.05.2021., 12:44   #416
strgani
Premium

strgani's Avatar

Pokrenuo sam temu čim sam prvi put skinuo app, počeo sam s laptopom plotati i farmati, tak da se ne bi mislilo da sam neki "velki igrač". Uložio sam neke novce, trud ulažem i dalje jer svako malo moram ručno preslagivat plotove po diskovlju da imam mjesta za disk preseliti na neki od kompova koji plotaju, sad će bit još teže kad se približim kraju kapaciteta...
Staro 26.05.2021., 12:46   #417
bleh
Premium

Tek kad su transakcije krenule su svi krenuli tu pisat, kad se vidjelo da je cijena solidna. Dok je bila nepoznanica nista. A Kinezi krenuli odmah od 19.3, oni nemaju upitnike na tipkovnici
Staro 26.05.2021., 12:49   #418
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor bleh Pregled postova
Tek kad su transakcije krenule su svi krenuli tu pisat, kad se vidjelo da je cijena solidna. Dok je bila nepoznanica nista. A Kinezi krenuli odmah od 19.3, oni nemaju upitnike na tipkovnici
Ja da sam znao i oko Nove Godine bi se bacio na to (s obzirom na WP i tim oko projekta)...prvi glas mi je bio post od Strganog i odmah sam se uključio, a kasnije vidim da npr Nino vrti farmu još od prošle godine za nekog stranca
Staro 26.05.2021., 12:51   #419
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Nino je green friendly.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2021., 12:53   #420
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Nino je green friendly.
A mogao je i proširiti priču ovdje i napraviti biznis sa diskovima i opremom prije ostalih
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno