Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Memorije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 06.04.2018., 19:49   #1
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
Hardware reserved memory

Pozdrav svima,imam problem sa takozvanom hardware reserved memory. Racunar mi ima 6 gb rama dve iste kartice( jedna od 2 druga od 4) racunar koristi samo 4 gigabajta rama. Kad udjem u task menager pise da je ta hardware reserved memorija 2126mb,nema sta nisam probao i sa neta i od onoga sto znam.kada udjem u my computer stoji mi kao da imam 6 giga takodje i u ccleaner,i u biosu stoji da su obe kartice funkcionalne,stvarno ne znam sta bi mogao biti problem,ako bi mi neko mogao resiti bio bi mu duznik Hvala!
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2018., 00:17   #2
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 675
Ukoliko koristiš grafiku na MBO , tj. nemaš grafičku karticu u PCI-e slotu koja ima svoju memoriju tada ti za tu grafičku na MBO ide ta dva GB memorije koju tražiš .
To se podešava u BIOS-u ....
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.04.2018., 00:58   #3
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
Ne znam iskreno sta znaci to,u glavno integrisanu nemam,grafika mi je radeon r7 250 1gb gddr5.I posle ponovne instalacije sistema je ostalo isto stanje,a sto se hardvera tice,nista nisam vadio i menjao,sve je na svom mestu pa me zato i cudi otkud to,da ne radi jedna od kartica verovatno ne bi pisalo da ima 6gb
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2018., 09:33   #4
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,038
koje računalo je u pitanju, koje komponente i koji OS, da nije možda x32 bitni ?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2018., 11:02   #5
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
Altos je u pitanju,Grafika ATI Radeon R7 250 1GB GDDR5,memorija silicon power 4 gb + silicon power 2 gb, procesor AMD Athlon 860x 3.7 quad,sistem Windows 7 professional 64bit
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2018., 16:04   #6
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 675
Ako već nije do onboard grafike probaj promjeniti mjesto za ovu od 4GB i sa samo njom dignut win7 i isključit ga , pa dodat tu od 2GB i uključit win7 pa provjeriti. Zna Win system zaglupaviti stanje memorije pogotovo ako su različite vrijednosti kao kod tebe .
ps: dok mjenjaš PC mora biti ištekan iz struje.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2018., 16:42   #7
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
Probao sam to pre dosta puta,a i sad,nema koju stvar nisam pokusao
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 13:41   #8
aka47
Registered User
 
aka47's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2007
Lokacija: zg
Postovi: 32
probaj:
run>msconfig>boot>advanced options>kvačica na "Maximum memory" i upišeš 6144; spremi i restart
aka47 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 14:16   #9
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
E i to je vrlo zanimljiva stvar probao sam i to,napisem 6144 čekiram kockicu zapamtim pa na ok restart i kad udjem opet ono 2048 kad ne obelezim kockicu stoji 0 i nista ne menja,da nije cudno bilo bi smesno
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 15:06   #10
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,038
Ajde ti digni Aidu, Speccy ili neki slični program i daj nam konkretne informacije koja ploča, koje memorije, šta ti tamo pokazuje za RAM pa da idemo dalje

Da li je on ikada pokazivao 6GB rama?
Alister je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.04.2018., 18:02   #11
alengrosevic
486 DX4 75 MHz
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,465
Moguce da ti je mem neispravna. Tako sam i ja imao slucaj s jednom ddr4 memorijom. Cim sam promjenio module proradilo je. Cak je mislim pomoglo da sam promjenio i raspored u utorima ali nakon nekog vremena sam morao reklamirati module.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 18:27   #12
Sn4k3
Premium
Moj komp
 
Sn4k3's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zadar
Postovi: 3,292
Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
Moguce da ti je mem neispravna. Tako sam i ja imao slucaj s jednom ddr4 memorijom. Cim sam promjenio module proradilo je. Cak je mislim pomoglo da sam promjenio i raspored u utorima ali nakon nekog vremena sam morao reklamirati module.
Kod mene ista stvar, ukratko samo je reklamacija pomogla. Ja sam cak i kupija Thaiphoon burner te s njim flashao neispravnu plocicu, no bez uspjeha... btw, simptomi su mi bili ovakvi: kad bi obe plocice od 8gb bile ubacene, nisam moga postici nazivnu brzinu rama, dapace sve iznad 2133mhz nebi ni bootalo. Bios vidi samo 8gb, win10 vidi svih 16gb no 8 je hardware reserved. Nikakve softverske cake nisu pomogle, nazalost.
__________________
Sn4k3 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2018., 22:13   #13
frezer
Premium
 
frezer's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2018
Lokacija: Šibenik
Postovi: 78
Predlažem da napraviš "clear CMOS" skidanjem baterije ili spajanjem pinova, pa pokušaš onda. Isto tako moguće je da su memorije nekompatibilne. Pokušaj sve vrijednosti memorije postaviti ručno u biosu. Postavi malo veće latencije i niži takt od deklariranog pa vidi što se događa.
frezer je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2018., 22:43   #14
MiskoM
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2018
Lokacija: Gornji Milanovac
Postovi: 6
Jedino sto me cudi je to da svuda pokazuje 6gb rama,i da sam do pre par meseci imao svih 6,čudno je isto to kad izvadim karticu od 2 gb hardware reserved memory nestaje cim je vratim eto jd opet 2126 mb,a Racunar nece da se pokrene sa tom od 2gb,kao da je samo njoj hardver uzeo 2giga za koriscenje ne znam vec cega...
MiskoM je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2018., 22:53   #15
alengrosevic
486 DX4 75 MHz
Moj komp
 
alengrosevic's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Čakovec
Postovi: 3,465
Neispravna memorija kao sto smo ti gore napisali...
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na